Gebeliğinizin 10. haftasına geldiğinizde gebeliğinizin dışardan ne zaman anlaşılacağına dair merakınız azalmaya başlamış olmalı. Kıyafetlerinizin dar gelmeye başlayacağı bu dönemde. alışveriş yaparken rahat bir gebelik yaşamak için bol ve rahat kıyafetler almanız önemlidir. Ancak ilerleyen zamanlarda karnınızın çok daha fazla büyüyeceğini göz önüne alarak buna göre kıyafet tercihi yapmalısınız.
Gebeliğin 10. haftasında artık bebeğiniz embriyo olmaktan çıkarak fetüs haline gelir. Bebeğinizin fetüs haline gelmesi, artık daha çok bir bebeğe benzemeye başlamasına ve ilk trimesterde yaşadığınız gebelik belirtilerinin azalmasına yaklaştığınız anlamına gelmektedir.
10. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 10. haftası ile birlikte bebeğiniz büyüdükçe ligamentleriniz ve kaslarınız esnemeye başlar ve göğüsleriniz gittikçe büyür. Bu belirtilerin yanı sıra gebeliğinizin 10. haftasında şu gebelik belirtilerini de yaşayabilirsiniz:
Round ligament ağrısı: Gebeliğinizin 10. haftasında karnınızda ağrı ve acı hissetmeniz normaldir. Bu durum vücudunuzun bebeğiniz için hazırlanmaya başlaması sonucu oluşur. Bazı anne adayları esneyen ligamentler nedeniyle oluşan bu ağrıyı fark etmezken bazıları ise round ligament ağrısını oldukça acı verici bulabilmektedir. Özellikle 10. haftada ikiz gebelik yaşıyorsanız bu ağrıların çok daha hissedilir olduğunu fark edebilirsiniz. Ağrıdan dolayı şikayetleriniz varsa bu durumu doktorunuzla konuşmalı ve ağrınızın yoğunluğu hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Göğüslerin büyümesi: Gebeliğin 10. haftasına geldiğinizde göğüsleriniz gittikçe büyüyor olabilir. Bunun nedeni vücudunuzun bebek emzirmek için hazırlanmasından kaynaklanmaktadır.
Sabah bulantısı: Mide bulantısı ve kusma, gebeliğin 10. haftasında yaygın olarak görülmektedir. Ancak ilk trimesteri bitirmenize az bir zaman kaldığını ve ikinci trimesterde bulantıların azalacağını düşünerek rahatlamalısınız.
Ruh halinde değişim: Gebelikte yaşanan hormonal değişimler nedeniyle duygularınızın dalgalandığını ve daha duygusal olduğunuzu fark edebilirsiniz.
Yorgunluk: 10. haftaya geldiğinizde kendinizi bitkin hissediyor olabilirsiniz. Bunun tek nedeni vücudunuzun bebeğinizi büyütmek için çalışıyor olması değil gördüğünüz garip rüyalar nedeniyle bozulan uyku düzeniniz de olabilir.
Artan vajinal akıntı: Vajinanıza olan kan akışının ve östrojen üretiminin artması, leukorrhea adı verilen temiz ve kokusuz akıntının artmasına neden olabilir. Her ne kadar bu durum can sıkıcı olabilse de bu akıntı, vücudunuzun bakterilerden kurtulmasının bir yoludur. Ancak akıntı renkli, kanlı ve kokulu ise doktorunuza danışmalısınız. Akıntının temiz ve kokusuz olmaması başka bir sorunun varlığına işaret ediyor olabilir.
Damarların belirginleşmesi: Gebelikte vücudunuzdaki kan akışı arttığı için kan damarlarınız belirgin bir hale gelebilir.
10. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin 10. haftasına geldiğinizde karnınız belirginleşmeye başlamış olabilir. Bunun nedeni bebeğinizin hızla büyümeye devam etmesidir. Ancak hala dışardan gören insanlar hamile olduğunuzu anlamayabilir. Buna rağmen pantolonlarınız sıkmaya başladığı için yeni kıyafetler alma ihtiyacı duyabilirsiniz.
İlk trimester boyunca gebelik öncesi normal kiloda olan kadınlarda genelde 2-2.5 kilo kadar kilo artışı yeterli olmaktadır. 10. haftaya kadar biraz kilo aldığınızı fark ediyorsanız bu durum tamamıyla normaldir.
İkiz gebelik yaşıyorsanız doktorunuz, gebeliğin ilk yarısı boyunca haftada yaklaşık yarım kilo almanızı önerebilir. Buna göre ikiz gebelik yaşıyorsanız gebeliğinizin 10. haftasına geldiğinizde yaklaşık 4.5-5 kilo almanız gerekir. Ancak 10. haftaya kadar kilo almamış hatta mide bulantıları nedeniyle kilo vermiş olabilirsiniz. İlk trimesterin bitmesiyle mide bulantılarınız azalacağı için gerekli kiloyu ikinci trimesterden itibaren almaya başlayabilirsiniz.
Gebeliğin 10. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Gebeliğinizin 10. haftasından önce ilk doktor muayenenizi gerçekleştirmiş olmalısınız. Doktorunuzun verdiği tavsiyeler uymalı ve sonrasında aklınıza takılan noktaları not almalı ve doktorunuzla tekrar görüştüğünüzde bunları sormalısınız.
10. haftaya geldiğinizde kıyafetleriniz sıkmaya başlamış olsa bile henüz hamilelik kıyafetleri için erkendir. Bu nedenle 10. haftada bol tişörtler ve beli lastikli pantolonlar almaya başlayabilirsiniz.
Mide bulantılarınız 10. haftaya geldiğinizde azalmaya başlamışsa sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni belirlemenizin zamanı gelmiş demektir. İyi bir beslenme düzeni hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Ayrıca günlük olarak doğum öncesi vitaminlerinizi düzenli bir şekilde almanız gerekir.
İkinci trimestere kadar günlük kalori alımınızda artışa gitmeniz gerekmez. Ancak beslenme düzeninizle ilgili endişeleriniz varsa bunları doktorunuzla konuşmalısınız.
Evde kediniz varsa kedinizin tuvaletini siz değil başka biri temizlemelidir. Toksoplazma gondii, kedilerin dışkısından bulaşan ve enfeksiyona neden olan bir parazittir. Bu nedenle kedinizin tuvaletinden uzak durmalısınız.
10. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğin 10. haftası önemli bir eşiktir. Çünkü 10.haftada artık bebeğiniz embriyo olmaktan çıkar ve fetüs haline gelir. Embriyo ve fetüs, bebek gelişiminin farklı aşamalarını ifade eder. Embriyo aşamasında beyin, kalp, ciğerler gibi önemli organların yanı sıra kollar ve bacaklar oluşmaya başlar. Fetüs aşamasına gelindiğinde ise organlar ve uzuvlar oluşmuş olup bunlar büyür ve gelişir.
Gebeliğinizin 10. haftasında bebeğinizin kol eklemleri, kıkırdakları ve kemikleri işlevsel hale gelmeye başlar. Bu dönemde ayrıca tırnaklar ve saçlar da oluşmaya başlar. Aynı zamanda bebeğiniz 10. haftada yutkunma ve tekmeleme hareketleri geliştirir.
Gebeliğin 10. haftası genetik testler açısından iyi bir zamandır. Genetik testlerden hangilerini yaptıracağınız ya da yaptırıp yaptırmak istemediğiniz opsiyonel olsa da doktorunuz aile geçmişinize ve risk faktörlerine göre test yaptırmanızı isteyebilir.
Ense kalınlığı (NT) testi de genelde 10 ile 14. haftalar arasında yapılır. Bu test fetüste Down sendromu ya da diğer kromozom anomalililerinin riski olup olmadığını görmek için yapılır. Bu test için ultrason ile bebeğinizin ense kısmı ölçülür. Ense kalınlığı testi ilk trimesterde kan testiniz ile ultrason görüntülerinden elde edilen sonuçların birleştirilmesi ile yorumlanır.
Serbest fetal DNA testi ise gebeliğin 10. haftası ve sonrasında yapılan bir kan testidir. Bu test ile annenin kanı analiz edilerek bebekte Down sendromu, Edward sendromu, Parau sendromu ya da diğer kromozom anomalililerinin riski olup olmadığına bakılır.
10. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
10. Haftalık Gebelikte HCG Değeri
Hamile kalmanızla birlikte hCG seviyeniz artmaya başlar. Gebeliğinizin 9-12 haftaları arasındaki hCG seviyeniz 25,700 – 288,000 mIU/ml arasında olabilir. Ancak her kadında hCG seviyesi özellikle çoklu gebelik durumu yaşanıyorsa değişkenlik gösterebilir.
Gebeliğin 10. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
Gebeliğin 10. haftasında bebeğiniz artık bir kayısı boyutundadır. Yaklaşık 3 cm olan bebeğinizin ağırlığı ise 4 gramdır. Gebeliğinizin ilerleyen üç haftasında ise bebeğinizin büyüklüğü yaklaşık iki katına çıkacaktır.
Gebeliğin 10. Haftasında Kanama
İlk trimesterde hamilelerin yaklaşık yüzde 15-25’i kanama yaşamaktadır. Lekelenme şeklinde görülen kanamalar, döllenme gerçekleştikten 1-2 hafta sonra görülebilir. Bu dönemde rahime daha fazla kan akışı olduğu için kanama gerçekleşebilmektedir. Cinsel ilişki sonrası ya da pap smear testinden sonra da kanama gerçekleşebilmektedir.
Gebeliğin erken dönemlerinde görülen kanamaların nedeni enfeksiyon, dış gebelik ya da düşükten de kaynaklanabilmektedir. Kanamalar ve kramplar düşük göstergesi olabilir. Ancak düşük yaşayan kadınların yarısında önceden bir kanama görülmemektedir.
Dış gebelikte ise gebelik rahim dışında oluşmaya başlar. Dış gebelikte genelde gebelik fallop tüplerinde oluşur. Fallop tüplerinin zedelenmesi durumunda ise kanama meydana gelir. Dış gebeliğin tek belirtisi kanama olmayabilir. Karın, pelvik ya da omuz ağrısı da görülebilir. Bu nedenle bu belirtileri gözlemliyor ve kanamanızın fazla olduğunu düşünüyorsanız bir an önce doktorunuzla görüşmelisiniz.
Meraba öncelikle Gerçekten Tebrik Ediyorum… 10 Haftalık hamileyim . Beslenme olarak tavsiye ettiğiniz neler var acaba ? Yemeği seven biri olmadığım için şu aşamada faydalı olacak beslenme öneriniz nedir acaba ?
Hayirli sabahlar doktorum nasilsiniz iyisinizdir insallahh sizden bir ricam olucak benim gorumcem var bebegi olmuyor 10 sene olicak bebegi olmuyor ben ingilterede kaliyorum gorumcem istanbulda yasiyor sizi hangi hastanede calisiyorsunuz soylermisiniz yaniniza geldin rabbim olur derse olur herseyin hayirlisi Allahtan lutfen bulet abi ne olur yardimci olll lutfenn
Hocam 9 bucuk haftalik hamileyim 6. Haftadan beri iki gunde bir acik kahverengi akintim var progeston kullaniyorum. Hocam bu akintilar nezaman biter herhangi bir agrim sancim yok bebekte cok sukur iyi her hafta konttole gidiyorum
Hocam 9 bucuk haftalik hamileyim 6. Haftadan beri iki gunde bir acik kahverengi akintim var progeston kullaniyorum. Hocam bu akintilar nezaman biter herhangi bir agrim sancim yok bebekte cok sukur iyi her hafta konttole gidiyorum