Gebeliğinizin 12. haftası ile ilk trimesteri tamamlamak üzeresiniz. İlk trimesterde bebeğinizin hayati organları ve vücut parçaları oluşmuştur. Hatta bebeğin genital organları da bu dönemde gelişir. Her ne kadar genital organlar gelişmiş olsa da 12. hafta, bebeğin cinsiyetini belirlemek için erken olup doğru cinsiyet tahmini genelde gebeliğin ortalarında yapılmaktadır.
12. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 12. haftasına geldiğinizde ilk trimesterin sonlarına yaklaştığınız için hormonlarınızın artışı yavaşlamaya başlamasıyla mide bulantısı ve yorgunluk gibi belirtiler kaybolmaya başlayacaktır. Ancak bu belirtilerin yerini baş dönmesi ve baş ağrısı alabilir. Baş ağrısı ve baş dönmesi ile birlikte gebeliğin 12. haftasında görülen diğer belirtiler şunlar olabilmektedir:
Vajinal akıntının artması: Gebeliğin 12. haftasına geldiğinizde temiz ve kokusuz olan vajinal akıntının artması rahatsız edebilse de bu akıntı, vajinanın kendini enfeksiyonlara karşı koruması açısından önemlidir. Ancak akıntının rengi sarı, yeşil, pembe ya da kahverengi ise bir an önce doktorunuzla görüşmelisiniz. Akıntının renkli olması enfeksiyona ya da düşüğe işaret ediyor olabilir.
Lekelenme: 12. haftada lekelenme ya da kanamalar endişe verici olabildiği gibi bir sorunun göstergesi olmayabilir. Örneğin, gebelikte rahim ağzı daha hassas hale geldiği için cinsel ilişki hafif kanamalara neden olabilir ve bu durum bir sorun teşkil etmez. Lekelenme ya da kanama ağır seyrediyor ya da kanamaya ağrı eşlik ediyorsa bu durumu bir an önce doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Baş ağrısı: Gebeliğin 12. haftasına geldiğinizde baş ağrılarınız artmış olabilir. Baş ağrısı; hormonal değişimlerden, kan şekerinin düşmesinden, susuzluktan, uykusuzluktan ya da stresten kaynaklanıyor olabilir. Baş ağrıları ile başa çıkmak için ağrınızı nelerin tetiklediğini tespit ederek bu durumlardan kaçınmaya çalışmalısınız. Baş ağrılarınızda aşırı artış varsa ya da migren gibi daha önce yaşamadığınız türden ağrılarla karşılaşıyorsanız ve bu ağrılara başka belirtiler de eşlik ediyorsa doktorunuza haber vermeli ve doktorunuzun bilgisi dışında ilaç kullanmamalısınız.
Baş dönmesi: Hormonal değişimler ve tansiyonda yaşanan değişimler 12. haftada ya da daha öncesinde baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmelerini azaltmak için düzenli aralıklarla yemeli, aşırı sıcaklamaktan kaçınmalı ve bol bol su içmelisiniz. Başınızın döndüğünü hissettiğiniz an oturmalı ve uzanmalısınız. Çok ciddi baş dönmeleri yaşıyorsanız doktorunuzu bu durumdan haberdar etmelisiniz.
Gebeliğinizin 12. haftasındaysanız ve ikiz gebelik yaşıyorsanız mide bulantılarınız hala sürüyor olabilir. Çoklu gebelik yaşamayan anne adayları 12. hafta gibi mide bulantılarında azalma olduğunu görseler de çoklu gebelik durumunda bunun için biraz daha zaman geçmesi gerekebilmektedir.
12. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
- haftaya geldiğinizde karnınız daha belirgin hale gelmiştir. Karın belirginleşmeye başladığı için pek çok anne adayı hamile olduklarını çevrelerine bu dönemde haber verir. Ancak ikiz gebelik yaşıyorsanız 12. haftaya gelmeden önce de karnınız belirginleşmiş olabilir.
Gebeliğinizin 12. haftasında kıyafetlerinizin içine girmekte henüz zorlanmıyor olsanız bile kıyafetleriniz bir ay öncesine göre daha sıkı gelebilir. Bu nedenle gebelik kıyafetleri almaya başlayabilir ve bu sayede karnınızı sıkan kıyafetlerden uzak durabilirsiniz.
Bu döneme kadar yaşanan kilo artışı genelde yaklaşık 1 kilodur. Kilo artışının az olmasına rağmen pantolonların dar gelmesine neden olan şey vücudunuzun bebeğinizi taşımak için hazırlanması ve bu nedenle rahminizin genişlemesidir.
Gebeliğin 12. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Gebeliğe bağlı olarak kilo aldığınız için beslenme düzeninize çok daha fazla dikkat etmeli ve çok fazla kilo almaktan kaçınmalısınız. Gebelikte çok fazla kilo alınması gestasyonel diyabet, yüksek tansiyon, bacaklarda ve belde ağrı gibi rahatsızlıklara yok açabilmektedir. Ayrıca vücudunuz fazla kiloları taşımakta zorlanacağı için kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz.
Gebelikte aşırı kilo almak istenmeyen bir durum olsa da yememek ve zayıflamak da bir sorundur. 12. haftaya kadar dengeli bir beslenme düzeni uygulamaya başlamadıysanız ilk trimesteriniz bitene kadar sağlıklı bir beslenme düzenine geçmeniz gerekir. Meyve ve sebze, yağsız protein ve kompleks karbonhidrat tüketimi gebeliğiniz boyunca önemlidir. Ayrıca abur cubur yemekten kaçınmalı ve canınız atıştırmalık bir şeyler istediğinde yoğurt ve kuru meyve karışımı gibi protein, kalsiyum ve mineral içeren yiyecekler tercih etmelisiniz. Yiyeceklerin yanı sıra doktorunuzla konuşarak doğum öncesi vitaminleri olarak neler almanız gerektiğini belirlemelisiniz.
Gebelik ilerledikçe cildiniz daha hassas bir hale gelmiş olabilir. Hamilelik maskesi denilen cilt sorununun önüne geçmek için dışarı çıktığınızda SP15 ya da daha yüksek bir güneş kremi kullanmalı, şapka takmalı ve güneşin yüzünüze çok fazla gelmemesi için uzun süre güneşe maruz kalmamalısınız.
Gebeliğin 12. haftası, vajinal kasları güçlendiren Kegel egzersizlerine başlamak için ideal bir dönemdir. Kegel egzersizleri, doğum ve doğumdan sonraki iyileşme sürecine yardımcı olmaktadır. Bu egzersizleri nasıl yapacağınızdan emin değilseniz doktorunuzla konuşup ona neler yapabileceğinizi sorabilirsiniz.
12. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğin 12. haftasında fetüs, vücudunun en önemli parçalarını ve sistemlerini oluşturmuş hale gelir. 12. haftadan sonra bebeğiniz organlarının ve dokularının hızlı bir şekilde büyüyüp gelişeceği bir aşamaya girer.
Bebeğiniz 12. haftada el ve ayak parmaklarını açıp kapayabilmeye başlar. Aynı zamanda bebeğin beyni bu dönemden sonra hızlı bir şekilde gelişecektir.
Gebeliğinizin 12. haftasında bebeğinizin refleksleri de gelişmeye başlar. Bu dönemde ultrason ile bakarken karnınızın dürtülmesi durumunda bebeğinizin karşılık verdiğini görebilirsiniz.
İkiz gebelik durumunda da bebeklerin gelişimi aynı şekilde seyreder. İlerleyen zamanlarda ise büyümeleri çok küçük bir oranda yavaşlayarak devam eder.
İlk trimesteriniz bitmeden önce doğum öncesi ilk muayeneniz gerçekleşmiş olmalıdır. Bu dönemde ultrasona girdiğinizde fetüsü çok daha net görebilir ve bebek beklediğinizi daha çok insana haber vermek isteyebilirsiniz.
Gebeliğin 12. haftasında bebeğinizin sağlığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için doğum kusurları ve diğer sorunların riskini değerlendirmek adına gerekli olduğu takdirde genetik testler yaptırabilirsiniz. Testler hakkında kendinizi rahat hissetmek için aklınıza gelen her şeyi doktorunuza sormaktan çekinmemelisiniz.
12 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
HCG seviyesi 12. hafta ile birlikte en yüksek seviyesine ulaşacak ve sonrasında azalmaya başlayacaktır. Bu dönemde hCG seviyesi 9 – 12 haftalar arasında 25,700 – 288,000 mIU/ml değerleri arasında olmaktadır.
Gebeliğin 12. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
Gebeliğinizin 12. haftasında bebeğiniz bir limon kadardır. Bebeğinizin boyu bu dönemde yaklaşık 7.5 cm olup kilosu ise 28 gr kadardır. Bebeklerin bu dönemde dış genital organları artan hormonal aktivitelere bağlı olarak dışardan belli olmaya başlar. El ve ayak parmakları birbirinden ayrılırken tırnakları da oluşmaya başlar. Ayrıca bu dönemde bebeğin gözleri birbirine yaklaşmaya başlayacak ve böbrekleri idrar üretmeye başlayacaktır.
Bebeğiniz bu hafta ile refleksleri gelişmeye başladığı için parmak emme hareketi de gösterebilir. Ayrıca 12. haftadan itibaren hareket etmeye başlayabilir ancak bu hareketi 16 ile 22. haftalara gelene kadar hissedemeyebilirsiniz.
Gebeliğin 12. Haftasında Bebeğin Cinsiyeti
Gebeliğinizin 12. haftasında bebeğinizin kız mı erkek mi olduğunu bir an önce öğrenmek istiyor olabilirsiniz. 12. hafta ile beraber bebeklerin çoğunun genital organları belli olur. Bu dönemde bebek doğru pozisyonda duruyorsa cinsiyeti öğrenmek mümkün olabilmektedir. Ancak 13. hafta ile birlikte cinsiyetin daha net görülebileceği söylenebilir.
Ultrason ile bebeğinizin cinsiyetini öğrenmiş olsanız bile bu tahminde yanılma payı bulunmaktadır. Bu nedenle daha doğru bir tahmin için bir süre daha bekleyebilirsiniz.
Gebeliğin 12. Haftasında Karın Ağrısı
Gebeliğin 8 ile 12. haftaları arasında adet kanamanız gelecekmiş gibi kramp tarzı ağrılar hissedebilirsiniz. Bu ağrılarla birlikte kanama gözlenmiyorsa ağrılar, rahmin genişlemesinden kaynaklanmaktadır.
Karın ağrısı bazen de idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyor olabilir. Ancak böyle bir durumda idrar yaparken acı ve yanma hissedilir. Enfeksiyon durumuna karşı doktorunuz her muayenede idrar testi isteyecektir.
Enfeksiyonun yanı sıra bazen kabızlık da karın ağrılarına neden olabilmektedir. Gebelik ile birlikte yaşanan kabızlığın önüne geçmek için bol bol su içmeli ve çiğ meyve ve sebze gibi lif açısından zengin gıdalar tüketmelisiniz.
Ağrıların yanında ateş ve kanama gibi başka belirtiler de gözlemlemeniz durumda bir an önce doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Çünkü böyle bir durumda düşük yaşama tehlikeniz bulunmaktadır. Düşük yaşıyorsanız adet kanaması ve ağrısına benzer bir durum gözlemleyebilirsiniz.
Bütün bunların yanında dış gebelik de ağrıya neden olabilmektedir. Dış gebelik genelde 6 ile 10. haftalar arasında yoğun bir ağrı ve kanama ile kendini göstermektedir. Böyle bir durumda bir an önce doktorunuzla görüşmelisiniz.
12. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
Hocam size bir sorum olacak lütfen yardım edin 12 haftalik hamileyim doktor idrar sonuçlarımda seker olduğunu söyledi şeker yüklemesi yapılması lazım dedi daha bunun icin cok erken değil mi sizce vede zararı olur mu bebeğe şimdiden Allah razı olsun
Doktor bey lütfen bana yardımcı olur musunuz ben 12 haftalık gebeyim yaklaşık 3 günde\r\n 5 doktora gittim hepside bebeginizde ense kalınlığı var dediler 4.7 çıktı 2 tarama yaptirmadim sizce bebeğim engelli mi ne olur yardim edinG
BÜLENT HOCAM sizi ve ekipinizi bizim gibi hasta ve yakınlarına bu site i hazırlayarak bilgilendirtiginiz icin teşekkür ederim, Hocam Eşim tüpbebek tedavisi ile 12.haftalık hamile crinone jel. folbıol tb.ve progestan 200mğ 2×1 kullanıyor.bu ilacıeşim arasıra hafıf kanaması oldugu icin 3 haftada verildi.hocam bu adı gecen ilacların ne kadar kullanmalıyız.bilgilendırırseniz seviniriz SAYGILARIMLA
Merhabalar doktor bey oncelikle verdiginiz bilgiler icin teşekkür ediyorum ben 12haftalik hamileyim mide yanmam hic gecmedi bu yuzden bu haftaya kadar hic kilo da almadim kendim zayif biriyim 50kilonun altindayim doktorum zayiflik erken doguma neden olabilir dedi bu doğru mu
Hocam merhabalar. 11 hafta 1 günlük hamileyim bebegimin boyu 46 mm geldi sizce normal mi. Baktigim birkaç sayfada 55 60 mm yazıyordu da.
Merhaba hocam 12.haftada doktor ultrasonda cinsiyeti kesin anlayabilir mi