Gebeliğinizin 16. haftasında bebeğinizin kalp atışlarını tekrar duymak için doktorunuzu ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Bu dönemde yeterince odaklanırsanız bebeğinizin tekmelediğini bile hissedebilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz 16 haftalıkken sizin sesinizi duymaya başlar ve bu sayede doğum anında da sizin sesinizi tanır. Bu nedenle fırsat buldukça onunla konuşmaya çalışın.
16. Hafta Gebelik Belirtileri
Pek çok anne adayı gebeliklerinin 16. haftasına geldiklerinde mide bulantılarından kurtulmuş olur. Mide bulantısının geçmesinin yanı sıra daha unutkan olduğunuzu ve odaklanmada sorunlar yaşadığınızı görebilirsiniz.
- haftaya geldiğinizde gebeliğin önceki haftalarında karşılaştığınız belirtilere yenileri eklenmese de önceden gördüğünüz belirtiler devam edebilmektedir.
Gebeliğin 16. haftasında şu belirtilerle karşılaşabilirsiniz:
- Artan kan akışına bağlı olarak ciltte parlaklık
- Hormonlara bağlı olarak daha yağlı ya da parlak cilt
- Kabızlık
- Mide yanması
- Burun kanaması
- Burun tıkanıklığı
- Kilo artışı
- Hemoroit
- Unutkanlık
- Konsantrasyonda sorunlar
Yukarıdaki belirtileri kendinizde görüyor ve durumdan endişe duyuyorsanız doktorunuzla konuşmayı ihmal etmemelisiniz.
Gebelik ışıltısı: Gebelik boyunca vücudunuzda artan kan akışı yüzünüzün daha aydınlık görünmesine neden olacaktır. Ayrıca bu dönemde aktif olan hormonlar cildinizin yağlanmasına ve parlamasına neden olabilir.
Gebelik ışıltısı olarak adlandırılan olan isimlendirilen bu durum cildinizin çok fazla yağlanmasına neden oluyorsa yüzünüzü yağ içermeyen temizleyicilerle temizlemeyi deneyebilirsiniz.
Kabızlık: Gebeliğinizde kabızlık sorunu yaşıyorsanız taze ve kuru meyve, sebze, fasulye, badem, kepekli ve tahıllı mısır gevreği ve tam tahıllı diğer gıdalar gibi lif açısından zengin gıdalar tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca kabızlığın kötüleşmesine neden olmamak için aşırı yağlı ve lif açısından düşük olan peynir ve işlenmiş et ürünleri gibi yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Mide yanması: Gebeliğinizin 15. haftasına geldiğinizde mide yanması yaşıyorsanız yiyip içtiklerinize daha çok dikkat etmeye başlamalısınız. Kızarmış ya da baharatlı yiyecekler genelde mide yanmasının artmasına neden olmaktadır. Daha önceden yediğiniz ve midenizde soruna yol açmayan yiyecekler gebelikte sıkıntı yaratabilir.
Gebelik boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat ettiğiniz takdirde ikinci trimesterin sonunda toplam 5-6 kilo almanız yeterli olmaktadır. Ancak almanız gereken kilo miktarı, hamile kalmadan önce zayıf ya da aşırı kilolu olmanız yönelik olarak değişiklik göstermektedir.
Burun kanaması: Gebeliğin 15. haftasında ortaya çıkan belirtilerden biri de burun ya da diş eti kanaması olmaktadır. Bu dönemde görülen burun kanamaları genelde zararsızdır ve vücudunuzda artan kan akışından dolayı burnunuzdaki ince kan damarlarında yırtıklar oluşması sonucu meydana gelmektedir.
Burun kanaması durumunda sırayla şunları yapmalısınız:
- Oturun ve başınızı kalbinizin seviyesinden daha yüksekte tutun.
- Başınızı akaya doğru yatırmayın. Başınızı arkaya yatırmanız kan yutmanıza neden olabilir.
- Burnunuzu baş ve işaret parmağınızla beş dakika süreyle sıkın.
- Burnunuzdaki kan damarlarının daralmasını ve kanamanın durmasını sağlamak için burnunuza buz ile kompres yapın.
Burun tıkanıklığı: Hamile kalmadan önce burun tıkanıklığına karşı kullandığınız ilaçlar varsa bunlara devam edip edemeyeceğiniz konusunda doktorunuza danışmalısınız.
Yukarıda yer alan gebelik belirtileri dışında belirtiler gözlemliyorsanız bunları bir sonraki doktor randevunuzda doktorunuza söylemeyi unutmamalısınız.
16. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
İkinci trimester genelde gebeliğin balayı aşaması olarak adlandırılır. Bu dönemde daha iyi uyuduğunuzu ve önceki haftalara göre daha huzurlu olduğunuzu görebilirsiniz. İkinci trimester ile birlikte uyurken yan yatmaya alışmaya başlamalısınız.
Gebeliğinizin 16. haftasında doktorunuz sırt üstü yatmayı bırakmanızı isteyebilir. Uyurken gebelik için özel tasarlanmış yastıkları kullanarak uyurken daha rahat pozisyonlarda yatabilirsiniz.
Geceleri daha iyi uyumanızla birlikte gün içinde kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Ayrıca ilk trimesterde ruh halinizde yaşadığınız dalgalanmalar da azalacaktır. Ancak bunların devam etmesi de normaldir ve sizi şaşırtmamalıdır. Ayrıca gebeliğinizin 4. ayı ile birlikte gebelik kıyafetleri giymeye başlamış olabilirsiniz.
Gebeliğin 16. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Sabah bulantılarınızın geçmesi ile gebeliğinizin 16. haftası, sağlıklı beslenmeniz ve egzersiz yapmanız için ideal bir zamandır.
- haftaya geldiğinizde canınız tatlı bir şeyler yemek istiyorsa şekerleme yerine meyve ya da kuru meyveli yoğurt yiyebilirsiniz. Canınız tuzlu yiyecekler çekiyorsa peynir yemeyi deneyebilirsiniz. Bu besinler, vücudunuz ve bebeğiniz için gereken kalsiyum ve proteini almanızı sağlayacaktır.
Sağlıklı beslenmenin yanında egzersiz yapmak da sağlıklı bir gebelik için gereklidir. Bunun için günde yarım saat egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz. Yüzme ve yürüme gibi yoğunluğu az olan egzersizler gebelik için uygundur. Ancak yeni bir egzersiz programına başlamak istiyorsanız başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.
Gebeliğinizin 16. haftasına geldiğinizde bebeğiniz için bebek arabası, bebek monitörü ve beşik gibi eşyalar bakmaya başlayabilirsiniz. Bu eşyalar bebeğiniz doğduğunda oldukça faydalı olacağı gibi güvenli olmaları önemli olduğundan iyice araştırarak almanız gerekir.
16. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğinizin 16. haftasında bebeğiniz, kulaklarındaki kemikler gelişmeye başladığından sesinizi duymaya başlar. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin vücudundaki tüyler, kirpikler, kaşlar ve tat tomurcukları gelişmeye devam eder.
- haftaya geldiğinizde 4. ay doktor muayeneniz de yaklaşmış demektir. Doktorunuzu ziyaret ettiğinizde her zamanki gibi gestasyonel diyabet ve preeklampsi olma ihtimalinize karşı idrar testi gerçekleştirecektir. İdrar testinin yanında muayenenizde ultrason ile bebeğinizi görebilirsiniz.
16 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
HCG, plasentadaki hücreler tarafından üretilen bir hormon olduğu için genelde gebelik hormonu olarak bilinmektedir. Kandaki hCG değeri hamile kaldıktan 11 gün sonra anlaşılabilmekle birlikte idrarda ise 12-14 gün sonrasında rastlanabilmektedir.
HCG seviyesi gebeliğin 11. haftasına kadar ikiye katlanarak artmaktadır. 12. haftadan sonra ise hCG seviyesi düşmeye başlar. Gebeliğinizin 13 – 16 haftaları arasında hCG seviyesi 300 – 254,000 mIU/mL değerleri arasında olmaktadır.
Gebeliğin 16. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
- haftaya geldiğinizde bebeğiniz daha hareketli olmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin dolaşım sistemi ve boşaltım sistemi daha işlevsel olarak çalışmaya başlar.
Gebeliğinizin 4. ayına gelmenizle birlikte bebeğinizin gözleri ve kulakları artık olmaları gereken yerde ve simetriktir. Ayrıca önceki aylara göre bu dönemde bebeğinizin başı öne doğru eğik değil daha dik durmaktadır.
Bu dönemde bebeğinizin bacakları da hızla gelişmektedir. Bebeğiniz kız ise yumurtalıklarındaki yumurtalar da 16. haftada oluşmaya başlar.
Gebeliğin 16. haftasında bebekler ortalama olarak 11 cm uzunluğunda ve 100 gram ağırlığındadır. Bebeğinizin büyüklüğü yaklaşık olarak bir avokadoya denk gelmektedir. Bundan sonrasında bebeğiniz hızlı bir şekilde büyümeye devam edecektir.
Gebeliğin 16. Haftasında Bebeğin Cinsiyeti
Bebeğin cinsiyeti genelde gebeliğin ortalarında anlaşılabilmektedir. Bu da 16 ile 20. haftalar arasına denk gelmektedir. Bebeğinizin genital organları ultrasonda görülebiliyorsa doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini tahmin edebilecektir.
Bazı DNA testlerinin bebeğin cinsiyetini 6. hafta gibi erken dönemde tahmin edebilse de genelde 14. haftaya kadar ultrasonda bunu görmek mümkün olmamaktadır. Ancak 14. haftada doğru tahmin yapılamayabilir. Bu nedenle cinsiyeti belirleme işlemi genelde gebeliğin 18. haftasında gerçekleştirilir.
Gebeliğin 16. Haftasında Cinsellik
Gebelik boyunca neleri yapıp neleri yapamayacağınızı merak etmeniz doğaldır. Pek çok anne adayının akıllarına takılan konuların başında gebelikte cinsel ilişki gelmektedir.
Çok nadir durumlar dışında hamile kalmadan önceki dönemdeki cinsel yaşantınızı koruyabilirsiniz. Gebeliğin ilk trimesteri ya da son trimesteri fark etmeksizin ilişkiye girmenizde hiçbir sakında yoktur. Ancak bazı durumlarda doktorunuz, komplikasyon riski bulunuyorsa cinsel ilişkiden kaçınmanızı tavsiye edebilir. Böyle bir durum söz konusuysa doktorunuz bilgilendirme yapacaktır.
Gebeliğin 16. Haftasında Karın Ağrısı
Gebelikte yaşanan karın ağrılarının akla düşük ihtimalini getirmesi nedeniyle anne adaylarını endişelendirmesi doğaldır. Ancak hamilelikte karında hissedilen ağrı ve sancılar yaygındır ve genelde ortada endişe edilecek bir durum yoktur.
Gebeliğin ilk trimesteri boyunca görülen ağrılar genellikle rahmin genişlemesinden kaynaklanmaktadır. Bu ağrılar bazen adet döneminde yaşanan ağrılara benzeyebilmektedir. Pozisyon değiştirdiğinizde, dinlendiğinizde ya da tuvalete girdiğinizde geçen ağrılar için endişelenmenize gerek yoktur.
İlk trimesterin yanında üçüncü trimesterde de adet sancıları gibi ağrılarla karşılaşılabilir. Bu durumda endişelenmeniz gerekmese de ağrılarınız hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz yararlı olacaktır.
Gebelikte görülen zararsız ağrıların yanı sıra geçmeyen ağrılarınız varsa ya da bu ağrılar kramp tarzındaysa ya da ağrı aniden geliyorsa bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz. Krampların fazla olması ya da birkaç saat süren kanama, düşük ya da plasental abrupsiyon sonucu meydana gelmiş olabilir.
16. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
Bebekte
Hocam 26 yaşındayım ve 16 haftalık hamileyim bir sorum olacaktı 7 yıl sağ pelvisim kırıldı platinlerimi 2 yıl önce çıkarttırdım,normal Doğum yapmam mümkün olur mu ? Teşekkürler..