Amerikalı bilimadamları, tüp bebek tedavisinde kullanılan yeni bir yöntemin insan ve hayvan deneylerinde tatmin edici sonuçlar verdiğini açıkladılar.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Nature dergisinde yayınlanan bulgulara göre sağlıklı görünen embriyolar üç donörün karışımı ile yaratılabiliyorlar.
İnsan embriyoları laboratuvarda yetiştirildiler ve bazıları oldukça normal göründü. Aynı teknik kullanılarak doğmuş olan maymunların ise sağlıklı ve fit bir şekilde 3 yaşına geldikleri belirtiliyor.
Bu tüp bebek tedavisinin İngiltere’de kullanımının etikliğine dair kamu görüşleri de toplanıyor.
Bulgular ise sağlık bakanlığına iletilecek.
Bu teknik embriyonun zayıflamasını ve ölümcül mitokondriyel hastalıkları önlemek için tasarlandı çünkü mitokondriyel rahatsızlıklar sadece anneden çocuğa geçebiliyor ve kas zayıflığı, körlük ve kalp iflası gibi hastalıklara sebep olabiliyorlar.
Bilimadamları, iki kadından alınan yumurtaların bu tip DNA hatalarının engellenmesi konusunda başarılı olduklarını belirtiyorlar.
Üç donörlü tüp bebek tedavisinde, anne ve babanın temel genetik bilgileri baz alınıyor ancak bu genetik bilgiler sağlıklı bir mitokondriye sahip olan bir diğer yumurtanın içerisine yerleştiriliyorlar.
Mitokondri, yumurtanın sitoplazmik sıvısında duruyor (yumurtanın akı denilebilir). Mitokondrilerin içerisinde genetik maddemizin küçük bir kısmı bulunur ve geri kalanında ise saç ve göz rengimizi belirleyen genler gibi temel genler bulunurlar (tavuk yumurtasının içindeki siyah noktacık gibi).
Bilimadamları üç donörlü embriyolar yaratmak için iki yöntemi deniyorlardı.
Bu yöntemlerden birincisi, annenin yumurtasından nükleusu almak ve bu nükleusu sağlıklı mitokondriye sahip olan ve içindeki kendi nükleusu çıkarılmış donör yumurtasına aktarmaktı. Bu yeni yumurta ise babanın spermi ile döllenebiliyor.
Bir diğer yöntem ise ilk olarak annenin yumurtasını döllemek ve ardından nükleusu çıkararak donör yumurtanın içerisine eklemek.
En son çalışmalar ilk metoda göre gerçekleştirildiler.
Test Aşaması
Oregon Sağlık takımı, araştırma için gönüllü olan yedi kadında yumurtalar topladı.
Bilimadamları yumurtaların 65 tanesinde mitokondiyel DNA’yı değiştirebilmeyi başardılar ve daha sonra ilerleyen haftalarda ne durumda olduklarını kontrol ettiler.
Bunların ardından ortaya çıkan döllenme oranları, değiştirilmemiş olan bir diğer 33 yumurtalık kontrol grubu ile yakın değerlerdeydi ancak yarısında normal dışı kalite düzeni mevcuttu.
Normal şekilde döllenenler blastosist aşamasına beş veya altı gün içerisinde geldiler. Bu aşama normalde tüp bebek embriyolarının anne rahmine aktarıldıkları aşamadır ve kontrol grubunda da aynı şekilde gelişim meydana gelmiştir.
Doktor Masahito Tachibana ve meslektaşları, araştırmalarının tekniğin en azından laboratuvar ortamında çalışabileceğini gösterdiğini belirtiyorlar ancak bu yöntemin sağlıklı bir bebek oluşturup oluşturmayacağı henüz bilinmiyor.
Bilimadamları şimdilerde tedavinin güvenliğini test edebilmek için daha fazla çalışma sürdürüyorlar.
İngiliz uzman Newcastle Üniversitesi’nden Profesör Mary Herbert, üç kişili tüp bebek tedavisini araştırıyordu ancak nükleusun döllenmiş yumurtadan çıkarıldığı ikinci yöntemi kullanarak.
Kendisi son bulguları cesaret verici olarak nitelendiriyor ancak kendi kullandığı tekniğin daha iyi sonuçlar vereceğini belirtmekten de geri durmuyor.
İnceleme
Her iki yöntemin de çiftlere bebek sahibi olma konusunda yardımcı olmasından önce, hükümetler bu tedaviyi onaylamalılar ve klinikler de HFEA yani İnsan Döllenme ve Embriyoloji Kurumu’ndan gerekli lisansları almalılar. Aynı prosedür neredeyse her ülke için geçerli olacaktır.
Geçtiğimiz sene, kurum her iki tekniğin de bilimsel verimliliğinin incelenmesini istedi. İnceleme kurulu her iki yöntemin de mitokondriyel hastalıkları önlemekte başarılı olabileceğine kanaat getirdi ancak güvenliklerinin ölçülmesi için daha fazla deney yapılması gerektiğini belirtti.
Profesör Peter Braude şunu belirtiyor: Bu kesinlikle HFEA’nın uzman kadrosunun gerçekleştirmek istediği bir deney ve tekniğin uygunluğunu daha fazla ortaya çıkaracaktır. Ancak insanlarda kullanımı için henüz çok yol var. Elde edilen beş yumurtadan sadece bir tanesi normal olarak döllendi ve rahme aktarılma aşamasına geçebildi. Bu nedenle transfer için uygun olacak embriyolar elde edileceğinden emin olabilmek için 12 yumurta gerekecektir ancak bu kadar yumurta tüp bebek tedavilerinde her zaman mümkün olmamaktadır.
Merhabalar nette dolaşırken tesadüf Bülent hocam rastladim:) büyük bir zevkle\r\ntakip ediyorum inş. Bir nebze olsun benimde yuregimi ferahlatacagini dusunuyorum . Bn 38 yaşındayım 7 sene önce kısa bir evlilk yaptim 1 sene evli kaldım çok istemem e rağmen çocuk sahibi olamadım fsh. Hormonunun çok yüksek olduğunu söylediler nedendir bilmiyorum\r\ndusmuyor ve çocuk sahibi olamayacagimi söyledi doktorlar ve bn yikildim tabiki tuplwrimin açık oldugunu söylediler ve su an bekarim merak ediyorum çocuk sahibi olabilirmiyim bu konuda azda olsa bni rahatlatirsaniz sizlere minnet tar olurum hakkınızı ödeyemem\r\nAlla ha Emn. Olun sevgiler….