35. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 8. ayında olduğunuz bu günlerde aşağıdaki belirtileri yaşıyor olabilirsiniz:
Sık idrara çıkma ihtiyacı: Gebeliğinizin 35. haftasına geldiğinizde bebeğiniz mesaneniz üzerinde baskı yapmaktadır. Bu dönemde bebeğiniz doğum yaklaştığı için daha aşağı bir pozisyonda durmaktadır. İdrara çıkma ihtiyacınızın artması, sizi bol su içmekten alıkoymamalıdır. Çünkü susuz kalmak, erken doğum riskini arttıran faktörlerden bir tanesi olmaktadır.
Kabızlık: Gebeliğinizde lif açısından zengin gıdalar tüketmeniz önemlidir. Lifli gıdalar yemenize ve bol su içmenize rağmen kabızlık yaşıyorsanız doktorunuza danışabilir ve önerilerini alabilirsiniz.
Kalça bölgesinde ağrı: Kalça bölgenizde ağrılar olduğunu yeni fark etmeye başlamış olabilirsiniz. Bu ağrıların nedeni, vücudunuzun bebeği doğurmaya hazırlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde ligamentleriniz gevşeyerek bebeğin rahimden çıkması için hazırlanmaktadır.
Braxton Hicks kasılmaları: 35. haftaya geldiğinizde yaşadığınız kasılmaların artmış olduğunu fark edebilirsiniz. Kasılmalar olduğu zaman dinlenmeli ve bol miktarda su içmelisiniz.
35. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Doğuma az bir zaman kalmışken bebeğiniz gittikçe büyümektedir. Gebeliğinizin 35. haftasına geldiğinizde rahminiz normal boyutunun yaklaşık 500 ila 1000 katına çıkmıştır. Doğum gerçekleşene kadar her hafta 250 gram ila 500 gram arasında kilo almanız yeterli olacaktır.
35 haftalık gebeyken erken doğumun belirtilerini bilmeniz önemlidir. Tekil gebelik yaşayan annelerin yaklaşık yüzde 11’i erken doğum yaparken ikiz gebelik yaşayan annelerin ise bu dönemde doğum yapmaları normal kabul edilir. Doğumun başladığını anlamak için şu işaretlere dikkat etmeniz gerekir:
Suyun gelmesi: Suyunuzun geldiğinde sıradan bir akıntı gibi gelmez. Yoğun bir su akışı olmasından suyunuzun geldiğini anlayabilirsiniz.
Ağrılı kasılmalar: Braxton Hicks kasılmaları gerçek doğum kasılmaları değildir. 35. haftaya geldiğinizde karnınızda ya da belinizde ani ağrılar hissediyorsanız doğumunuz başlamış olabilir.
Düzenli kasılmalar: Gerçek kasılmaların farklı düzenli olmaları ve durmamalarıdır. Bu kasılmalar gittikçe daha sık gelmeye ve acı verici olmaya başlar. Kasılmalar 5 dakika aralıklarla gelmeye başladıysa acilen doktorunuza haber vermelisiniz. Ancak bu, ilk doğumunuz değilse 10-15 dakika aralıklarla gelen kasılmalar olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz.
Gebeliğin 35. Haftasında Yapmanız Gerekenler
35. haftaya geldiğinizde sağlıklı beslenme düzeninizi devam ettirmeniz önemlidir. Ayrıca bu dönemde hareketli olmayı denemeli ve elinizden geldiği kadar yürümelisiniz. Ayrıca bu dönemde hastane çantanızı hazırlayıp elinizin altında bulundurmanız önemlidir. Başka çocuklarınız varsa doğuma girdiğinizde onlar ile kimin ilgileneceği konusunda da ayarlamalar yapmalısınız.
Doğuma az bir zaman kalmışken bu dönemde mümkün olduğunca dinlenmeli ve rahatlamalısınız. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde hayatınız yepyeni bir düzen alacağı için öncesinde eşinizle birlikte zaman geçirmek isteyebilirsiniz.
35. Hafta Gebelik Ultrasonu
Bebeğiniz 35. haftada bebeğinizin duyması tamamen gelişmiştir ve yüksek notadaki sesleri tepki verebilmektedir. Bebeğiniz erkekse bu dönemde ultrasonda testislerinin gelişmiş olduğu görülebilir.
Bu hafta ya da önümüzdeki hafta Grup B Streptokok testine girebilirsiniz. Bunun için doktorunuz vajinal bölgeden ve rektumdan örnek alarak Grup B Streptokok bakterisi için test yapacaktır. Bu bakteri sık görülmekle birlikte sizi hasta etmez ancak bebek doğduğunda bu bakteriye maruz kalırsa zarar görebilir. Test sonucu bakterinin olduğu ortaya çıkarsa doğum sırasında anne adayına antibiyotik verilerek bebeğin bakteriye maruz kalması önlenir.
35. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
35. Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?
Gebeliğinizin 35. haftasında 8 aylık hamileliğinizin son haftasındasınız.
Gebeliğin 35. Haftasında Bebeğin Kilosu
35. haftalık fetüsün ağırlığı yaklaşık olarak 2.4 kilogramdır.
Gebeliğin 35. Haftasında Bebeğin Boyu
35. haftada bebeğinizin baş-topuk arası uzunluğu 46 cm kadardır.
Gebeliğin 35. Haftasında Mide Bulantısı
Üçüncü trimesterde, ilk trimesterdeki gibi mide bulantıları ve kusma yaşıyor olabilirsiniz. Gebeliğin son zamanlarında görülen mide bulantıları genelde 28. hafta gibi ortaya çıkabilmektedir. Bu dönemde mide bulantıları ve kusma yaşamak da yaşamamak da normaldir.
Pek çok kadında genelde mide bulantıları görülmekte ve bunlara kusma eşlik etmemektedir. Ancak bazı kadınlar kusma da yaşayabilmektedir. Bulantılarınız ardı ardına iki günden fazla sürüyorsa doktorunuzla görüşmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca kusmanız durumunda vücudunuz susuz kalacağından su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
Mide bulantıları altta yatan ciddi bir sorundan kaynaklanmıyorsa şunları yapabilirsiniz:
- Az ve sık yiyin, yağlı ya da baharatlı gıdalardan kaçının. Mide bulantısı başladığı zaman atıştırmak için yanınızda bisküvi ya da kraker bulundurun.
- B6 vitamini açısından zengin olan muz ya da tavuk gibi gıdalar tüketmeyi deneyin. Vitaminleri takviye olarak alabilirsiniz ancak bunun için öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir.
- Susuz kalmamak için sık sık su için. Vücudun susuz kalması da mide bulantılarına yol açabilir.
Gebeliğin 35. Haftasında Cinsel İlişki
Gebeliğinizin üçüncü trimesterinde normal ve sağlıklı bir gebelik geçiriyorsanız cinsel ilişkiye girmenizde hiçbir sıkıntı yoktur. Hatta doğumun gerçekleşeceği zamana kadar cinsel ilişkinin güvenli olduğu kabul edilir.
Ancak ilişkiden sonra şu durumları gözlemlemeniz durumunda dikkatli olmanız gerekir:
Cinsel ilişki sonrası kanama ya da lekelenme: Cinsel ilişkiden sonra kanama ya da lekelenme görüyorsanız doktorunuza danışana ve nedenini anlayana kadar ilişkiden kaçınmalısınız.
Plasenta previa: Gebelik komplikasyonlarından biri olan plasenta previa, plasentanın rahim ağzını kısmen ya da tamamen kapatması durumudur. Plasenta previa teşhisi alan kadınların vajinal seksten kaçınması gerekir.
Suyun gelmesi: Suyunuz geldikten sonra cinsel ilişkiden kaçınmanız gerekir. Suyun gelmesi durumunda bebek olası enfeksiyonlara karşı korunamamaktadır.
35. Haftalık Gebelikte Bebeğin Hareketleri
Her kadın ve her bebek farklı olduğu için herkesin gebeliği farklı gelişmektedir. Bu nedenle bebeğinizin hareketleri önceki gebeliklerinize ya da bir arkadaşınızın gebeliğine benzemiyorsa endişelenmeniz gerekmez.
35. haftaya geldiğinizde bebeğinizin bazen hareketsiz hale gelmesi normaldir. Bebeğiniz hareketsiz olduğu zamanlar uyumaktadır. Ayrıca bebek büyüdükçe rahminiz onu daha kısıtlar bir hale geldiği için bebeğinizin eskisi kadar rahat hareket edememesi normaldir.
Ancak fetüsün hareketlerinin durduğunu hissediyor ya da ciddi derecede azaldığını görüyorsanız bir an önce doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz, bebeğin tekmelerini bir saatlik periyotta saymanızı isteyebilir ya da muayenehanesine çağırarak muayene etmek isteyebilir.