Gebeliğinizin 37. haftasına geldiğinizde şişkinlik ve ağrı gibi çeşitli sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Ancak doğuma gittikçe az bir zaman kaldığı ve sürecin sonunda bebeğinizle tanışacağınız için sabırlı olmalısınız.
37. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin 37. haftasında gördüğünüz belirtileri doğum ile karıştırmanız mümkündür. Bu hafta yaşayabileceğiniz belirtiler şunlar olabilmektedir:
Mide yanması: Doğum zamanı yaklaştıkça bebeğinizin sindirim sisteminiz üzerindeki baskısı artmaktadır.
Lekelenme: 37. haftada az bir lekelenme görülmesi normaldir. Gebelikte rahim ağzı fazla hassas olduğu için cinsel ilişki sırasında tahriş olabilir ve kanama görülebilir. Ancak birkaç damladan fazla kan görüyorsanız doktorunuzu aramalısınız. Vajinal kanama, plasenta ile ilgili bir sorun yaşandığını gösteriyor olabilir.
Çatlaklar: 37. haftaya geldiğinizde karnınızda yeni çatlaklar oluştuğunu görebilirsiniz. Bu dönemde vücut yağları ile vücudunuzu nemli tutmanız ve bol bol su içmeniz önemlidir.
Karında baskı: Doğuma az bir zaman kala karnınızda baskı olduğunu hissedebilirsiniz. Bu baskı ağrılara neden olabileceği gibi idrara çıkma ihtiyacınızı da arttırabilir.
Uyumada zorluk: Geceleri uykunuz bölünüyorsa gün içinde hafif egzersizler yaparak, bol su içerek (uykudan hemen önce olmamak kaydıyla) ve kafein alımınızı kısıtlayarak daha rahat uyuyabilirsiniz.
Kasılmalar: Gebeliğinizin 37. haftasında kramp ya da kasılmalar yaşamanız normaldir. Bu hafta yaşadığınız kasılmaların oturunca ya da uzanınca geçtiğini fark edebilirsiniz. Susuz kalmak erken doğum riskini arttırabileceği için bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
Mide bulantısı: Mide ile ilgili yaşanan sıkıntılar gebeliğin her döneminde görülebilmektedir. Ancak şimdi doğum zamanı daha da yaklaştığı için mide bulantısını yoğun bir şekilde yaşıyor ve kusuyorsanız bu durum, doğumun erken başlayacağının bir belirtisi olabilir. Doktorunuzla görüşerek bu durumun HELLP ya da preeklampsi gibi gebelik komplikasyonlarından kaynaklanmadığından emin olmalısınız.
37. haftaya gelindiğinde ikiz bebeklerin yaklaşık yüzde 57’si doğmuş olur. Çoğul gebeliğin 37. haftasında iseniz azınlıktasınız demektir. Her ne kadar son haftalarda bebekler ağır gelmeye başlasa da anne karnında olmalarının onlar için iyi olduğunu unutmamalı ve sabırlı olmalısınız.
Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin 37. haftasına geldiğinizde bebeğiniz artık baş aşağı pozisyonda durmaya başlamış olabilir. Bu duruş nedeniyle mesanenizde baskı hissetmeniz ve idrara çıkma ihtiyacınızın artması normaldir. Ancak bu sayede göğsünüzdeki baskı azaldığı için daha rahat nefes alabilmeye başlamanız rahatlatıcı olmuştur.
Gebeliğin Haftasında Yapmanız Gerekenler
37. haftaya geldiğinizde doğumu dört gözle bekliyor olsanız da bebeğin anne karnında geçirdiği zaman önemli olduğu için sabretmelisiniz. Bebeğiniz doğana kadar onun için gerekli hazırlıkları yapmaya devam edebilirsiniz. Bu dönemde en önemli şey, bebeğiniz ile hastaneden dönerken arabanızda oto koltuğu olmasıdır. Bebekler için özel olarak tasarlanan bu koltukların sağlamlığından emin olmalısınız. 37. haftada yapmanız gereken bir diğer önemli şey ise bir dahaki doktor randevunuza kadar aklınıza takılan soruları not almanızdır. Ayrıca doğum için öğrendiğiniz nefes alma egzersizlerini de çalışabilirsiniz.
37. Hafta Gebelik Ultrasonu
37. haftada bebeğiniz nefes alma, nefes verme, parmak emme ve göz kırpma gibi yeni yeteneklerini denemektedir. Ayrıca bu dönemde bebeğin mekonyum isimli ilk kakası da oluşmaya başlar.
37. hafta ultrasonu biyofizik profilin bir parçası olarak gerçekleştirilebilir. Biyofizik profilde bebeğin sağlığı, ultrason ve nonstres test ile ölçülür.
37. haftada ikiz gebelik yaşayan annelere doğumu başlatma veya sezaryen önerilebilir. Ancak bazı doktorlar doğumun 38. haftada başlamasını tavsiye ettikleri için doğum zamanı, sizin sağlık geçmişinize ve bebeklerin durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
37. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
37. Hafta Gebelikte Kaç Aylık Hamilesiniz?
Gebeliğinizin 37. haftasında 9 aylık hamilesiniz.
Gebeliğin 37. Haftasında Bebeğin Kilosu
37. haftada bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 2.85 kilogramdır. Bebeğinizin ağırlığı her gün yaklaşık olarak 28 gr artmaktadır.
Gebeliğin 37. Haftasında Bebeğin Boyu
Bebeğinizin boyu 48.5 cm civarındadır.
Gebeliğin 37. Haftasında Doğum
Bebeğinizi gebeliğinizin 37. haftasında doğurma ihtimaliniz olduğu için doğum belirtilerini bilmeniz önemlidir. Aşağıdaki belirtilerle karşılaşıyorsanız doğum başlamış olabilir:
Mukus tıkacı ve/veya nişan gelmesi: İç çamaşırınızda kalın yapılı bir akıntı fark etmiş olabilirsiniz. Mukus tıkacı denilen bu yapı, rahim ağzını korumak ile görevliydi. Bebeğiniz doğacağı zaman rahim ağzı açılır ve mukus tıkacı düşer. Akıntıda kan olması durumunda ise bu mukus tıkacına nişan denir.
Mide bulantısı: Bazı kadınlarda doğumdan hemen önce mide bulantısı başlamaktadır. Gebeliğin 37. haftasında görülen mide bulantısı doğumun başladığına işaret ediyor olabilir.
İshal: 37. haftada görülen ishal doğum nedeniyle meydana gelmiş olabilir. Doğuma hazırlanmak için değişen hormonlar, bağırsakları harekete geçirebilmektedir.
Aşağıdaki durumları yaşamanız halinde bir an önce doktorunuza haber vermeniz gerekir:
Suyun gelmesi: Vajinadan su sızdığını fark ettiyseniz bu amniyotik sıvı olabilir. Pek çok kadının suyu geldikten sonra 12 saat içinde doğum gerçekleşmektedir.
Düzenli kasılmalar: Kasılmalarınız düzenli geliyor ve gittikçe sıklaşıyorsa doğum başlamış olabilir. Rahim kasıldıkça rahim ağzını genişletmekte ve bu sayede bebeğin rahim ağzından geçmesine yardımcı olmaktadır. Bu, ilk doğumunuz olacaksa düzenli kasılmalar başladıktan sonra aktif doğum aşamasına geçene kadar birkaç saat geçmesi gerekebilir.
Sırt ağrısı: Doğumun başlaması ile birlikte anne, omurgasında daha fazla baskı olduğunu hissedebilir. Sırt ağrınız şiddetliyse ve şimdiye kadar deneyimlemediğiniz bir türdeyse ya da ağrı karından sırta doğru yayılıyor (tam tersi de olabilir) ise doğum başlamış demektir.
Doktorunuz hangi noktada hastaneye gitmeniz gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir. Suyunuz geldiyse olası bir enfeksiyonu kontrol etmek için bir an önce hastaneye gitmeniz istenir. Kasılmalarınız varsa ancak suyumuz gelmediyse bu kasılmaların beş dakika ya da daha sık aralıklarla gelmesini beklemelisiniz.
37. hafta, bebeğin doğması için henüz erken bir zamandır. Bu nedenle doktorunuz gebeliğinizin 37. haftasında doğumu başlatmayı ya da sezaryeni önermeyecektir. Çünkü bazı bebeklerin henüz gelişmek için anne karnında olmalarına ihtiyaçları vardır. Ancak doğumunuz doğan olarak başladıysa bu durum da oldukça normaldir.
Gebeliğin 37. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğinizin 37. haftasına geldiğinizde aşağıdakileri yaparak kendinize dikkat etmelisiniz:
Dengeli beslenin: Gebeliğinizin 37. haftasında her besinin yer aldığı beslenme düzeninize devam etmeniz gerekir. Ayrıca bol miktarda sıvı almanız da önemlidir. Günlük kafein alımınız 200 mg’ın altında olmalıdır.
Prenatal vitaminlerinizi alın: Folik asit gibi gebelikte önemli olan vitamin ve mineralleri almanız önemli olduğu için prenatal vitaminlerinizi almaya devam etmelisiniz.
Dinlenin: Bilekleriniz ve ayaklarınızda şişkinlik meydana geliyorsa ayaklarınızı yukarda tutacak şekilde dinlenin.
İlaç almadan önce doktorunuzla konuşun: Hangi tür ilaç olursa olsun doktorunuzla konuşmadan takviyeler vitaminler de dahil olmak üzere ilaç almayın.
37. Hafta Gebelikte Yolculuk
Gebeyken genelde yolculuk yapmakta sorun yoktur. Ancak pek çok havayolu şirketi gebeliğin 37. haftasından sonra uçmanıza izin vermez. Çoğul gebeliklerde ise 32. haftadan sonra uçak yolculuğuna izin verilmez.
Gebeliğin 37. Haftasında Vajinal Akıntı
Üçüncü trimesterde vajinal akıntı iç çamaşırınızı ıslatacak kadar çok geliyorsa bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz. Doğuma üç haftanız kalmış olsa da mukus tıkacını görmeniz rahim ağzının doğuma hazırlandığını gösterir. Ani bir sıvı boşalması yaşamanız suyunuzun geldiğini gösterir. Böyle bir durumda acilen hastaneye gitmelisiniz.
Gebeliğin 37. Haftasında Baş Ağrısı
Gebeliğin üçüncü trimesterinde meydana gelen baş ağrıları şu nedenlerden kaynaklanıyor olabilir:
- Fazla kilolar
- Duruş
- Az uyku
- Beslenme düzeni
- Kaslarda gerginlik
- Yüksek tansiyon
- Diyabet
Gebelikte yaşadığınız baş ağrıları için doktorunuzla konuşmadan ilaç almamanız gerekir. Özellikle aspirin ve ibuprofen bebek için zararlı olabilmektedir. Ancak başka etken maddeler de zararlı olabileceği için doktor tavsiyesi olmadan ağrı kesici kullanmamalısınız.
Baş ağrılarını rahatlatmak için şunları yapabilirsiniz:
- Bol miktarda su için
- Dinlenin
- Isıtıcı ped kullanın
- Masaj yaptırın
- Egzersiz yapın ve esneyin
- Nane, biberiye ve papatya yağı kullanın
ersinbayraktar1982@hotmail.com\r\nSorusu :\r\nİyi günler bülent hocam iki sene önce size gelip rahimimde derin septum dolayısıyla ameliyatımı gerceklestirmistiniz. ameliyatımdan sizinde söylediğiniz gibi 7 ay sonra hamile kaldım fakat yedinci haftasında kalp durdu ve kurtas olmak zorunda kaldım. Şimdi yeniden 6 haftalık hamileyim.ilk bebeğimden sonra bazı tesler yaptırmıştım testlerin sadece birisi mthfr 677 c^ t mutasyonu homozigot mutant çıktı bu gebeliğimde kan sulandırıcı kullanmam gerekiyor mu.rizede yaşıyorum o yüzden hamile olduğum içinde size gelemiyorum eğer cevap verirseniz çok sevinirim.ilk önce allahımın sonra sizin sayenizde hamile kalabildim❤
Bülent bey iyi günler. Reflü ile ilgili açıklayıcı bilginizi okudum 24 haftalık gebeyim. Gebelik öncesi ve gebelik reflüsü birleşince çok şiddetli Boğaz’ımda yanma mide Ağrı’sı hissedince doktorum nexium kullanabileceğimi söyledi ben bu ilaçtan 2 gün aldım ve sizin yazınızı okuyunca çok pişman oldum . Bebeğimin bu ilaçtan dolayı zarar görme riski ?Teşekkürler
36+5 günlük hamileyim beyaz akinti oldu ve sancıların var normal midir ilk gebeliligim ilk gebeliklerde kacinci haftada dogum olur
37 haftalık gebeyım bel ağrısından oturamıyorum ve yatamıyorum cok sık idamlara cıkıyor um neden olabilir