45 yaşında kalmak, istatistiksel olarak mümkündür ancak zordur. Öncelikle, bu yaştaki bir kadının üreme saati ya artık son iskelesine yanaşıyor ya da çoktan yanaşmış durumda. Tıbbi olarak, bir kadının sağlıklı bir gebelik elde etme ve bu gebeliği canlı doğumla sonlandırma şansını etkileyen en önemli faktörün yaş olduğuna yaygın bir şekilde inanılmaktadır. Bu nedenle, kadınların 20’li ve 30’lu yaşların başında hamile kalmaları akıllıca kabul edilmektedir.
Doğurganlık yaşla birlikte azalır ve 37’den sonra en ciddi düşüş başlar. Ancak günümüz dünyasında, kariyer odaklı kadınların 45 yaşından sonra da hamile kalmak istedikleri bilinen bir gerçektir. Tıbbi olarak, bu konudaki birkaç soru önemlidir ve anlaşılması gerekir.
45 Yaşında Doğal Olarak Hamile Kalma Şansı Nedir?
Kadınların, yaşlandıkça doğurganlık potansiyellerinin azaldığı biyolojik bir gerçektir. Bu, kadın ve erkek arasındaki temel farktır.
Erkekler, her gün milyonlarca sperm üretir. Yaşla birlikte spermin sayısı ve kalitesi düşebilir. Ancak, menopoz yoktur. Erkeğin doğurganlık potansiyeli yaş geçtikçe aynı olmasa da, her zaman belli bir sayıda sperm üreteceği anlamına gelir.
Kadınlar için ise durum tam tersidir. Bir kadın, sahip olacağı tüm yumurtalar ile dünyaya gelir. Bu yumurtaların sayısı ve kalitesi, 30’li yılların başında düşmeye başlar. 35 yaşından sonra ise keskin bir düşüş gösterir. Sonunda, 40’lı yaşlarda bu yumurtalar biter ve menopoz başlar.
20’li yaşların başındaki bir kadında, doğal yolla hamileliğin elde edilmesi şansı, adet döngüsü başına %20 civarındadır. 30 yaşına geldiğinde, bu oranın %15’e düştüğüne inanılır. 40 yaşından sonra ise, bu şans %3-4’e kadar düşmektedir. Bu nedenle, 45 yaşında doğal bir gebelik elde etmek imkansız olmasa da, şansı çok azdır.
Tüp Bebek Tedavisi Yardımcı Olabilir Mi?
Evet, tüp bebek tedavisi 45 yaşında hamile kalmaya çalışırken iyi bir yoldur. Tüp bebek tedavisinin yardımı ile, yumurtalıklarda kalan az sayıda iyi yumurta alınarak embriyo oluşturulabilir. Oluşan tek bir iyi embriyo bile, anne adayının hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olabilir. Pratikte, çelişkiler bir yana, tüp bebek tedavisi, 45 yaşında gebelik elde etmek isteyen bir kadın için neredeyse her zaman gereklidir. Bkz: 40 yaş üstü kadınlarda tüp bebek tedavisi
45 Yaşında Gebelik İçin Tüp Bebek Tedavisi Tekniklerinin Rolü
45 yaşında tüp bebek tedavisi, gebelikte prenatal genetik tanının rolü vurgulanmaz. Bu teknoloji sayesinde, İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu ile oluşturulan embriyolara biyopsi yapılabilmekte, sadece normal bir genetik bileşene sahip olan embriyo transfer edilebilmekte, böylece sağlıklı bir genetik olarak sağlıklı ve normal bir bebek sahibi olma şansı artmaktadır. Tüm dünyada, giderek daha fazla klinik, ileri yaştaki kadınlarda tüp bebek tedavisi için bu tekniği benimsemektedir.
Yumurta dondurma işlemi de gözden kaçırılmamalıdır. Kariyer odaklı ve hamileliği daha sonraki yıllara ertelemek isteyen kadınlar, henüz daha genç bir yaştayken, kendi isteğiyle yumurtalarını dondurabilir. Böylece, sağlıklı ve yüksek kaliteli yumurtalar ile, hayatlarının daha ileriki dönemlerinde gebelik elde edebilir. Bu da, 45 yaşında sağlıklı gebelik elde etme şansını arttıracaktır.
45 Yaşında Hamile Kalmanın Zorlukları
Pozitif bir gebelik testi sonucu görmek, hikayenin sonu değil. 45 yaşında hamilelik, anne adayı için başlı başına bir zorluktur.
- Düşük yapma riski artar
Bunun iki temel nedeni var. Birincisi; annenin yaşı ilerledikçe, embriyodaki kromozomal anormalliklerin görülme sıklığı da artmaktadır. Bu risk; 35 yaşında yaklaşık %30’a ve 45 yaşında %70’e kadar yükselir.
Kromozomal olarak anormal olan bu embriyolar bir kadını hamile bırakabilir. Ancak, çoğunlukla daha sonra kürtajla sonuçlanır. Diğer bir neden ise; ileri yaştaki anatomik problemlerdir. Örneğin; rahim fibroidleri, kürtaja yol açabilen bir durumdur.
- Preeklampsi riski artar
- Gebelik diyabeti riski artar
- Erken doğum riski artar
Ayrıca, genetik anormallik riskinin daha yüksek olduğu durumlarda çeşitli ek testler de gerekebilir. Yukarıdaki faktörlerin tümü, 45 yaşında bir gebeliği, çok yüksek riskli gebelik haline getirir. Bu nedenle, hamilelik boyunca çok dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekir.
Ancak bu sorunların çoğu, iyi bir doğum öncesi takibi, düzenli kontroller ve dikkatli izleme ile aşılabilir. Çoğu zaman, 45 yaşındaki hamile bir kadın ekstra bakım ve takibe ihtiyaç duyar. Ancak, sonrasında sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilir.
45 Yaş Üstü Annelerden Doğan Bebekler İçin Riskler Nelerdir?
Yaklaşık 40 yaşında, Down Sendromu riski %1’dir. 49 yaşına gelindiğinde, bu risk %10’a yükselir. Diğer kromozom anormallikleri olarak, erken doğum ve ölü doğum riski de artmaktadır.
Bu nedenle, hamile kalmak isteyen birçok 45 yaş ve üstü kadın, son bir karar vermeden önce doktoruyla genetik testler hakkında görüşmelidir. Bununla birlikte, 45 yaşında sağlıklı bir gebelik geçirme şansını arttırmanın yolları da vardır.
45 Yaşında Nasıl Sağlıklı Gebelik Yaşanır?
Güvenli ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmek için, yaşınız ne olursa olsun, aşağıdaki önlemleri almanız tavsiye edilir:
- Uygun doğum öncesi bakımı alın
- Dengeli bir diyet uygulayın
- Düzenli olarak egzersiz yapın
- Sağlıklı bir kilo aralığını koruyun
- Stres yönetimi yapın
- Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durun
Doktorunuz, sağlığınızı ve aile öykünüzü değerlendirdikten sonra, size daha detaylı bilgi verecektir.
İleri Yaşta Hamileliğin Avantajları Var Mı?
Hayatın daha sonraki yıllarında anne olmanın avantajları, 20’lerin sonu ya da 30’ların başında çocuk sahibi olmanın avantajlarından daha farklı değildir. Ancak, bazı olumlu noktaları olduğu da söylenebilir:
- 30’lu yaşlardan sonra, hayat hakkında daha fazla deneyim sahibi olabilirsiniz. Ortaya çıkabilecek risklerin ve durumların da bilincinde olursunuz.
- İkinci kez anne olduysanız, zaten bir çocuk büyütme konusunda deneyim sahibi olursunuz.
- Maddi durumunuz belirli bir seviyeye ulaşmıştır.
Dolayısıyla, 45 yaşındaysanız ve hala hamileliği planlıyorsanız, vücudunuza ve sağlık durumuna bağlı olarak en iyi tavsiyeyi almak için doktorunuzla iletişime geçin.