Vajinal duş nedir?
Kadınların cinsel ilişkinin ardından, vajinanın içini yıkama işlemine vajinal duş adı verilir. Bazı kadınlar özellikle hamilelikten korunabilme düşüncesi ile cinsel ilişkinin ardından bu işlemi gerçekleştirir. Fakat yapılan bu işlemin gebeliğe karşı herhangi bir koruma etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca vajina içine bir boşalma söz konusu ise, birliktelikten 3 dakika sonra spermler rahim ağzına konumlanmış olur. Bu doğrultuda vajinal duş ile vajina içi temizlenmiş olsa bile, spermlerin tüplere ulaşması için bu süre yeterli olmaktadır. Bu yöntemin korunma amacı ile yapılmasını yanı sıra, vajinanın pH dengesini bozarak bazı enfeksiyon olgularını yaratmaktadır.
Vajinal duş neden yapılır?
Bazı kadınlar adet dönemlerin bitmesi ile vajina içerisinde yer alan kalıntıları temizlenmesi adına vajinal hijyenin sağlandığı düşüncesiyle yapmaktadır.Cinsel birlikteliğin ardından gebelikten korunabilmek ve cinsel yollardan bulaşan hastalıkların önlenmesi amacıyla yapılır. Fakat bu işlemin ne gebelikten korunmaya, ne de cinsel yolla bulaşabilen hastalıklara karşı herhangi bir yararı bulunmamaktadır.Vücut temizliği bakımından vajinal temizliğinde olması gerektiğini düşünen kadınlar tarafından uygulanır.
Gebelik döneminde vajinal duş sakıncalı mıdır?
Kadınların vajinası doğal yapısı itibariyle bu bölgenin korunması ve gerekli fizyolojik özelliklerinin sürdürülebilmesi adına özel flora ve salgılar ile çevrelidir. Fakat vajinal duş gibi dışarıdan bir müdahale ile bu doğal korunma mekanizması etkisiz hale getirilir. Vajinanın korunmasız kalması halinde, bakteri ve enfeksiyonlar vajina kanalından ilerleyerek diğer üreme organlarına etki eder. Bu nedenle gebelik sürecini tehlikeye atan ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Ayrıca bu durum kötü kokulu akıntı, kaşıntı, ağrı ve kramplara neden olur. Bu faktörler bebek ve gebelik için oldukça ciddi sorunlar içerir.Kadınların su dışında kullandığı çeşitli ilaçlar ve kozmetik solüsyonlarında hiçbir yararı bulunmadığı gibi tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bunların dışında bitkisel çözüm olarak oksijenli su, bitki suları ve sirkeli suyunda gebelik sürecinde vajinanın içini yıkamak amacıyla kullanılmaması önerilir.Gebelik haricinde uygulanmasının yanı sıra, gebelik döneminde de enfeksiyon riskini tetiklemektedir. Bu tarz enfeksiyonel olgular gebelik sürecinde erken doğum riskini artırmaktadır. Bu nedenle enfeksiyon riskine karşı özellikle gebelerin vajinal duştan uzak durması gerekir.
Vajina kendini temizleyebilme özelliğine sahiptir
Vajina doğal yapısı itibariyle gebelikte önemli bir konumdadır. Bu nedenle kendini doğal olarak koruma ve temizleyebilme mekanizmasına sahiptir. Vajina mukus olarak adlandırılan ve bu fonksiyonelliği sağlayan bir salgı üreterek hem cinsel birlikteliği elverişli, hem de vajinanın hijyen şartlarını sağlamaktadır. Bu nedenle vajinal duş gibi dışarıdan bir müdahaleye ihtiyaç yoktur. Fakat vajinanın dış bölgesi içeriye temas etmesi önlenerek, ılık su ve beyaz sabun ile temizlenebilir. Gebelik sürecinde doktorunuz önermediği takdirde sprey, pudra, sabun gibi vajina içi temizlik ürünlerinden uzak durulması önerilir.
Doktora başvurulması gereken acil durumlar nelerdir?
Aşağıdaki belirtiler karşısında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
- Vajina da kaşıntı durumu
- Vajina ve kasıklarda ağrı
- İdrarınızı yaparken ağrı ve yanma hissi
- Vajinada kötü koku ve akıntının olması
- Vajinanın normal davranışından farklılık göstermesi örneğin; akıntının yoğunluğu ve renginde farklılığın olması halinde özellikle peynir kesiği ve kirece benzeyen parça şeklindeki akıntı durumunda, mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.