Gebeliğinizin 8. haftasında artık ikinci ayınızı tamamlamak üzeresiniz. 8. haftaya kadar henüz ilk doğum öncesi muayenenize girmemiş olabilirsiniz. Bu nedenle bebeğinizin kalp atışlarını görüp duyabilecek olmanız karşısında oldukça heyecan duyuyor olmalısınız.
- Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 8. haftasında kokular konusunda aşırı hassasiyet yaşadığınızı ve midenizin alt üst olduğunu hissediyor olabilirsiniz. Mide bulantısı ve kokuya karşı duyarlılığınızın olmasının yanında daha fazla belirti yaşamanız da mümkündür. Gebeliğin bu döneminde görülen diğer belirtiler şunlar olabilmektedir:
Göğüslerde ağrı: Gebeliğin 8. haftasına geldiğinizde göğüslerinizin daha büyük ve dolgun olduklarını hissedebilirsiniz. Bunun nedeni süt kanallarının süt üretmek için hazırlanmaya başlamasından kaynaklanmaktadır.
Yorgunluk: 8. haftada hamileleri en çok zorlayan şeylerin başında yorgunluk gelir. Bu dönemde hormonlarınız dalgalanır ve vücudunuz bebek için daha fazla kan üretir. Bu nedenle tansiyon ve kan şekeri seviyesi, hamile kalmadan önceki döneme göre düşmeye başlar. Bu sorunu aşmanın en iyi yolu daha fazla uyumaktır. Bunu yapabilmek için ise geceleri daha erken uyumalı ve gün içinde birkaç saat kestirmelisiniz.
Sabah bulantısı: Mide bulantıları gebeliğin 8. haftasına gelindiğinde zorlayıcı bir hale gelebilmektedir. Hormonal değişimlerden kaynaklanan mide bulantıları yaşıyorsanız vücudunuzun susuz kalmadığından emin olmalı ve gün boyunca sağlıklı atıştırmalıklar yemelisiniz. 8. haftada ciddi mide bulantıları yaşıyorsanız yiyecek yemek bulmak ya da bu yiyecekleri içinizde tutabilmek zor olabilir. Bu nedenle midenizi bulandırmayan yiyecekleri bulmanız önemlidir. Mide bulantısı yaşayan bazı kadınlar zencefil ile ya da B6 vitamini ile bu sorunlarına çözüm bulabilmektedirler. Ancak takviye besinler almadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.
Artan koku hassasiyeti: Hamilelik bulantısına ek olarak koku hassasiyetiniz de artmış olabilir. 8. hafta ile birlikte daha önce rahatsız edici bulmadığınız kokular rahatsız edici boyuta gelmiş olabilir. Hatta artan bu koku hassasiyeti nedeniyle mideniz de daha çok bulanmaya başlayabilir. Bu nedenle rahatsız olduğunuz kokularda bu dönemde uzak durmanızda fayda var.
Hamilelik krampları: Gebeliğin 8. haftasında kramplar yaşamanız normaldir. Çünkü bu dönemde karnınızdaki bağdokular rahminiz genişledikçe esnemektedir. Kramplar çok şiddetliyse ve endişe duymaya başladıysanız mutlaka doktorunuza bu durumu anlatın.
Kabızlık: Hamileliğinizde kabızlık ile ilgili sorunlar yaşamaya başlamış olabilirsiniz. Kadınların yaklaşık yüzde 50’si hamileliklerinde kabızlık sorunu yaşamaktadır. Kabızlığa karşı bol su içmeli, lif bakımından zengin gıdalar yemeli ve bol bol yürümelisiniz. Ancak bunları yapmanıza rağmen kabızlık geçmiyorsa doktorunuza başka neler yapabileceğinizi sorun.
Garip rüyalar: Gebeliğin 8. haftasında garip rüyalar görmeye başladıysanız bu durum normaldir. Bu rüyaların nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hamileliğin neden olduğu endişeden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Lekelenme: Gebeliğinizin 8. haftasında lekelenme görmeniz bir sorunun varlığına işaret ediyor olabilir. Bu dönemde görülen kanamanın nedeni düşük olabilir. Ancak 8. haftada cinsel ilişki gibi nedenlerle de kanama görülüyor olabilir. Nedenin ne olduğunu bulmak için doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.
İkiz gebelik yaşıyorsanız, hamilelik hormonlarınızın daha fazla miktarda olduğu için aşırı yorgun hissetmeniz ya da yoğun mide bulantıları yaşamanız mümkündür.
Gebeliğin 8. haftasında kendinizi aşırı derecede yorgun ya da aç hissediyorsanız unutmayın ki vücudunuz bebeğiniz için hormonal değişimlere uyum sağlamaya çalışıyor. Ne kadar zorluk yaşarsanız yaşayın bunların bebeğiniz için gerekli olduğunu unutmayın.
Gebelik belirtileri yaşayan kadın sayısı çok olsa da 8. haftaya geldiğiniz halde kendinizde belirtileri görmüyor olabilirsiniz. Ancak bu durum da oldukça normaldir. İlerleyen dönemlerde bebeğiniz büyüyecek ve hamile olduğunuzu hissedebileceksiniz.
8. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin 8. haftasına geldiğinizde vücudunuzda değişiklik olup olmaması gerektiğini merak ediyorsunuzdur. Her kadın ve her bebek farklı olduğu için hamilelik süreci her kadında farklı ilerlemektedir. 8. haftada rahminiz genişlese de karnınızdaki şişkinliğin dışardan görünmesi için daha fazla zaman geçmesi gerekmektedir. Bu dönemde hamileliğinizin dışardan belli olmaması normaldir. Ancak ikiz gebelik yaşıyorsanız hamileliğiniz daha erken belli olmaya başlayabilir.
İkinci trimester ile birlikte doktorunuz karnınızın büyüklüğünü ölçmeye başlayacaktır, ancak henüz 8. haftada buna gerek yoktur. İlk trimesterde sağlıklı bir hamilelik için haftada yarım ya da bir kilo almanız yeterlidir. Yani 8. haftanın sonunda toplamda 2-3 kilo almanız sağlıklı olacaktır. Ancak hamilelik bulantıları yaşıyorsanız hiç kilo alamamış da olabilirsiniz. Bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuza ne yapmanız gerektiğini sorabilirsiniz.
Gebeliğin 8. Haftasında Hazırlık
Henüz doktorunuzla bir randevu ayarlamadıysanız gebeliğinizin 8. haftası bunun için idealdir. Doktora gittiğinizde çeşitli testlerle sağlık durumunuz kontrol edilecektir. Doktorunuzla görüşeceğiniz zaman şu soruları sormanız önemlidir:
- Aldığım takviye ya da ilaçlar güvenli mi?
- Yaptığım egzersizler bebek için güvenli mi?
- Hamilelikte kaçınılması gereken hareketler ve yiyecekler var mı?
- Hamileliğimde bir risk bulunuyor mu?
- Hamilelik boyunca hangi testler yapılacak?
- Hamileliğimle ilgili bir şeylerin yanlış gittiğini hissedersem ne yapabilirim?
Egzersiz yapmak, vücudunuzun ve bebeğinizin sağlığını korumak açısından önemlidir. Hamile kalmadan önceki dönemde hareketli bir insansanız hamile kaldıktan sonra da aynı şeyleri yapmaya devam edebilirsiniz. Özellikle yürümek bütün vücudu çalıştıran hafif etkili bir egzersiz olduğu için hamilelik boyunca yürüyüş yapmanız idealdir.
8. Hafta Gebelik Ultrasonu
Doğum öncesi ilk muayenenizi 8. haftada gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Eğer öyleyse bebeğinizi ultrasonda ilk kez görmüşsünüz demektir. Ultrasonda bebeğinizin kol ve bacaklarının oynadığını görünce şaşırabilirsiniz. Siz henüz hissetmiyor olsanız da bebeğiniz karnınızın içinde hareket halindedir.
Gebeliğin 8. haftasında bebeğinizin el ve ayak parmakları henüz perdeli haldedir. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin tat alma duyusu gelişmeye başlar.
Doğum öncesi muayenenizde doktorunuz kan testi yapmak isteyecektir. Bebeğiniz ve sizin kanınızın her ikisinin de Rh pozitif mi yoksa Rh negatif mi olduğunu bilmek, komplikasyonların önüne geçmek açısından önemlidir. Bu dönemde hormon seviyeleriniz ile kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin seviyelerinin normal olup olmadıklarını kontrol etmek de önemlidir. Ayrıca kanınız, birtakım hastalıkları kontrol etmek için analiz edilir.
Gebeliğinizin 8. haftasında doktorunuz herhangi bir enfeksiyon ya da anormal bir durum olma ihtimaline karşı pap smear testi yapmak isteyebilir. Bunun yanı sıra idrar testi ile glukoz ve protein seviyelerine bakılacaktır. Glukoz ve protein seviyelerinin izlenmesi, hamilelik şekeri ve preeklampsi riskine karşı hazırlıklı olmak için önemlidir.
8. Hafta Gebelikte Ultrason görüntüsü nasıldır?
Haftalık Gebelikte HCG Değeri
Hamilelik boyunca salgılanan hCG hormonu, kan ve idrarda tespit edilememektedir. HCG seviyesini izlemek, fetüs gelişimini takip etmek açısından önemlidir. Hamilelik hormonu olarak da bilinen hCG’nin seviyesi her kadında farklılık gösterebilse de 8. hafta için normal değerler genel olarak 7, 650 – 229,000 mIU/ml arasında yer almaktadır.
Gebeliğin 8. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
Bebeğiniz, gebeliğin 8. haftasında 11-14 mm arası bir büyüklüktedir. Bu ölçü yaklaşık bir barbunya tanesine denk gelmektedir. Bu dönemde bebeğiniz gittikçe yeni doğacağı zamanki haline benzemeye başlayacaktır. 8. haftada bebeğinizin kolları, bacakları, parmakları, kemikleri ve kasları oluşur. Ayrıca bunların yanı sıra bebeğinizin yüz hatları da gelişmeye başlar.
Gebeliğin 8. Haftasında Kanama
Gebelikte görülen lekelenme tarzı kanamalar genelde normaldir. Lekelenme pembe, kırmızı ya da koyu kahverengi olarak görülebilmektedir. Özellikle gebeliğin 6 ve 7. haftalarında lekelenme yaygın olarak görülebilmektedir.
Lekelenme ya da kanama bazen ciddi sorunlara işaret ediyor olabilir. Bunlardan bir tanesi dış gebeliktir. Aşağıdaki belirtileri görüyorsanız acilen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz:
- Karın bölgesinde ya da pelvik bölgede keskin ağrı
- Güçsüzlük, baş dönmesi, bayılma
- Rektal basınç
Gebelikte yaşanan vajinal kanamalar bazen ise düşük belirtisi olabilir. Aşağıdaki durumları kendinizde gözlemliyorsanız düşük riski bulunmaktadır:
- Orta ve yüksek derecede bel ağrısı
- Kilo kaybı
- Beyaz-pembe renk akıntı
- Kramp ya da kasılmalar
- Vajinadan pıhtı tarzı doku geçişleri
- Hamilelik belirtilerinin aniden azalması
Yukardaki belirtileri görüyorsanız zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.
Hocam merhaba, 8 haftalik gebeydim ta ki 15 aralığa kadar kürtaj olmak zorunda kaldım\r\n anne karnında bebeğin kalbi durdu..ilk gebeligimdi hocam..öncelikle rutin kontrollerde hersey yolunda ve sağlıklı gidiyordu gebelik kesesi ve bebek haftasina uygundu ayniydi..5 aralikta sabah karnima sanci ve kramplar girdi ve akinti rengim pembe oldu hastaneye\r\n gittik hemen doktorum ultrasonda bakti kalp atisimiz vardi kesenin alt taraflarina dogru ufak bir yara gozukuyor dedi acilde serum taktirdi ve birde prolaktin igne yaptirdi serum takilmadan kanamam geldi hemen yatirdilar beni 2 gece kaldim o gun baska kanamam\r\n olmadi durdu hemen geceleri endol fitil verdiler aksamlarida crinone vajina jel uygulandi hep yattim taburcu olmadan kontrol etti tekrardan bebegin kalp atisi guzel fakat kesede gelisim geriligi oldugunu bununda problem yaratabilcegini veyada birden gelisimin\r\n ilerliyebilcegini soyledi cok dikkat et ihtiyac disinda evdede yataktan kalkma dedi..moralim cok bozuldu ama onun minik kalp sesleri atlatacağimiz diye bana moral oluyordu 1 hafta evde sabah aksam 1 tane crinone vajina jel uyguladim geceleride endol fitil\r\n 1 tane birde sabahlari ackarnina euthyrox kullandim gebelikte triodimde artis oldu 3.49 a onu dengelemesi icin vermisti hamilelik oncesindede 2.56 di.bebek 8 haftalik kesesi 6,5 haftalikti ve kontrole gittigimizde kalbi durmustu ve bian once almamiz gerekiyor\r\n dedi ertesi gunde kurtaj oldum..hocam simdi boyle bir problem nelerden kaynaklidir kese gelisim geriligi ve de bu kullanmis oldugum ilaclarin yan etkisi de olabilirmi ?birde hocam endol kullanimiyla ilgili arastirma yapmistim internetten ve gebelikte suyu\r\n azaltmak amacli verdiklerini yazmislar ve bu beni endiselendirdi o hafta yarida kestim evde 5 gun kullanmis oldum hastanedede 2 gun 1 er tane toplam 7 adet kullanmis oldum bunun zararimi oldu acaba kesedeki suyu azalttimismidir endol mu gelisimini iyice geriletti\r\n aklimda bu sorular kafami karistiriyor yardimci olursaniz cok sevinirim hocam kolay gelsin iyi çalışmalar..
Bülent Hocam Merhaba,\r\n\r\nÖncelikle vermiş olduğunuz bilgileri yakından takip etmeye çalışıyorum. Bir çok mucize gerçekleştirmeniz çok güzel. Benimde 8+3 te bebeğimin kalbinin durması sonucu kürtaj olmak durumunda kaldım 17 Ağustos ta. Doktor gelişiminde bir problem olmadığını söyledi öğrendiğimizde. Yaklaşık 6 haftalıkken lekelenmelerim olmuştu ancak progestan ve iğne kullandım geçti. Daha öncesinde de bir kere kimyasal gebelik yaşadım. Bu kaybı hiç beklemiyorduk. Yaklaşık 17 yaşımdan beri doktor kontrolündeyim adet düzensizliğine bağlı kist oluşumundan dolayı. Tedavilerim sonucunda yumurtalıklarımdan sorun görmedi doktorlar. Kürtajımdan itibaren de 3 regli dönemi geçirdim. Bir yandan da genetik testlerimizin sonucunu bekliyoruz. Bu süreçte yapmamız gereken başka bir şey var mıdır doktor kontrolü tahlil vs gibi. Bebek sahibi olmayı çok istiyoruz ve sizler gibi hem açıklayıcı hem de ilgili doktor bulmak inanın çok zor. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba hocam sorunlu başlayan bi gebeliğim vardı ilk kese görğlmedi dış gebelikten şüphelenildi daha sonra kese gözğktğ bebeğin kalp atışı oluşmadı boş gebelik teşhisi konuldu tam kğrtaj olurken kalp atılını duyduk kürtajdan vazgeçtim bunun yanı sıra beta değeri normal değerlerde artış göstermiyodu birde kese gelişmiyodu haftada 2milim faln büyüyodu gebeliğin saglıklı devam etmesi zor gözüküyıdu ve doktorum istersem kese geliştirici serum takabilceğini söyledi bende sağlıklı olmadığı için ilerlicekse kendisi ilerlesin dışardan takviye bişey istemiyorum dedm bikaç gün sonra bebeğin kalp atışı durdu ve kürtaj oldum kese geliştirici serum diye birşey varmı bunu öğrenmek istiyorum
Merhaba ben 9mayista adet oldum 23mayista iliski sirasinda prezervatif icimde kaldi. Haziran ayinda adet oldum mu olmadim mi hatirlamiyorum.Bugun 28haziran idrar testi yaptim cunku karnimda birsey pit pit ediyor. Test oncebiri tam digeri silik cizgi cikti sonra bir saat gecti cizgi gitti. 8. Haftasinda hissediyo olmam mumkun mu? Yoksa karnimda neler oluyor. Kafam cok karisti. Ptesi kan testi yaptircam ?ama hissetmek mumkun mu bu pitirti bebek olabilir mi?
Serklaj ameliyatı sonrası endol fitil kullandım ancak fitil kullanımının vajinadan gerçekleştirdim makattan olması gerekiyormuş 16 haftalık hamileyim hamileyim sorun olur mu
Merhabalar 8 haftalık gebelikte 3.13 mm fetüste kalp atışı duyulmadı normal mi doktor birkaç gün daha bekleyelim dedi kanama ağrı vs hiç birşey yok böyle durumlarda kalp atışı sonradan duyulur mu teşekkürler….
Mrb hocam 8 haftalık bebek kalp atışı duyulmadı kanamam yok beklemek istiyorum dedim kalp atışı yoksa annede neler yaşanır
48 yaşındayım ıkı senedir düzensiz adetleri en son 27 ağustos da lekeler halınde kanama oldu ıkı haftadır gögüskerdr şişllk kasıklarda ağrı lar hamilelikte şüphelendim ama test negatif menopozda göğüs ve kasık şişliği olurmu bilemedim ikinci testi yapmadım