Ortalama bir kadının, adet dönemi sırasında 30-40 ml arasında, yani ortalama olarak 2-3 yemek kaşığı kan kaybettiği kabul edilir. Ancak bazı araştırmalar, bu rakamın aslında 60 ml’e, yani yaklaşık 4 yemek kaşığa kadar olabileceğini göstermektedir.
“Normal kan kaybı” aralığı geniştir. Bu nedenle, bazı kadınlar ortalama olarak kabul edilen miktardan daha hafif ya da daha ağır adet dönemlerine sahip olabilir. Şiddetli kramplar, mide bulantısı ve diğer yan etkileri görmüyorsanız, kaybettiğiniz kan miktarı normal kabul edilir.
Aylık adet döngünüzdeki kan kaybı miktarını, dikkat etmeniz gereken belirtileri ve ne zaman doktora görünmeniz gerektiğini merak ediyorsanız, okumaya devam edin.
Ne kadar kanadığı nasıl anlaşılır?
Adet kanaması sırasında adet sıvısı, genel sıvı kaybına hacim ekleyebilen mukus ve rahim dokularının bir karışımını içerir. Ne kadar kan kaybedildiğini ölçmeyi zorlaştıran da budur. Ancak, kesinlikle mümkün.
Kullandığınız kadın pedleri, genel kan akışını kabaca tahmin etmenize yardımcı olabilir. Sıvı kaybını ölçmenin en kolay yollarından biri, adet kaplarıdır. Bazı kapların üzerinde, kolay ölçüm için hacim işaretleri bile bulunmaktadır.
Marka ve türüne bağlı olarak, adet kapları bir seferde 30-60 ml bir yerde tutabilir. Kabın üzerinde hacim işareti yoksa, daha fazla bilgi edinmek için markanın internet adresinde araştırma yapabilirsiniz.
Kabı boşaltma zamanı geldiğinde, ne kadar sıvı içerdiğine dikkat edin. Bunu, telefonunuza not olarak kaydedebilir ya da bir kayıt tutabilirsiniz. Sonra, her zamanki gibi boşaltın, yıkayın ve tekrar yerleştirin.
Günlüğünüzü birkaç ay boyunca güncel tutmaya devam edin. Bu, size günlük ve haftalık ortalama kan kaybınızı belirlemek için yeterli veri sağlayacaktır.
Sonucunda, adet dönemindeki kan kaybınızın 60 ml’in üzerinde olduğunu görebilirsiniz. Çünkü; doku, mukus gibi dokular, kana hacim kazandırabilir.
Tampon, kadın pedi ya da emici külot kullanıyorsanız;
Tamponlar, pedler ya da emici külotlar kullandığınızda, adet döneminde kaybettiğiniz toplam kan miktarını ölçmek biraz daha zordur. Ancak, yine de yapılabilir.
İlk olarak, kullandığınız öğenin tamamen ıslanabilirlik kapasitesini dikkate alın. Örneğin, tamponlar ortalama olarak 5 ml sıvı tutmaktadır. Büyük boy tamponlar, bunun iki katını tutmaktadır.
Adet döneminizde 60 ml kan kaybederseniz, kullandığınız tampon boyutuna bağlı olarak 6-12 tampon değiştirebilirsiniz. Bunun yarısını kaybediyorsanız, muhtemelen daha az tampon kullanırsınız.
Ne kadar kan kaybettiğiniz hakkında daha iyi bir fikir edinmenize yardımcı olmak için bir günlük tutabilirsiniz. Bunu yaparken, şunlara dikkat etmelisiniz:
- Hangi ürünü kullanıyorsunuz ve boyutu nedir?
- Ne sıklıkla değiştirmek zorunda kalıyorsunuz?
- Değiştirdiğinizde ne kadarı dolu görünüyor?
Bu bilgileri, sonraki 3-4 adet dönemi boyunca kaydettiğinizde, makul bir hesaplama yapabilmek için yeterli veri elde etmiş olursunuz.
Bir ürünü tamamen ıslatmaktan kaçının. Bir tamponu ya da benzer bir ürünü sınıra kadar itmek, sızıntıya ya da diğer istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Genel kural; tampon, ped ve emici külotları 4 saatte bir değiştirmektir.
Gerçek kan miktarı nasıl hesaplanır?
İlk olarak, adet kanı akışının çok önemli bir noktasını anlamak önemlidir: sadece kan kaybetmezsiniz.
Konuyla ilgili yapılan bir çalışmada, bir adet döneminde kaybedilenlerin %36’sının diğer öğeler olduğu bulunmuştur. Bunlar:
- Rahim dokusu
- Mukus
- Kan pıhtılarıdır.
Bunları göz önünde bulundurarak, kaybettiğiniz ortalama kan miktarını belirlemek için toplam kaybı 0.36 ile çarpabilirsiniz. Bu rakamı, toplam kan kaybından çıkarmanız gerekir. Böylece, diğer öğelerin miktarını bulabilirsiniz.
Örneğin; toplamda 120 ml adet sıvısı varsa, toplam 43.2 ml kan kaybı elde etmek için bunu 0.36 ile çarpın. Bu rakam, 30-60 ml’lik normal aralık dahilindedir.
Adet kanaması ne zaman ağır kabul edilir?
Bazı uzmanlar, 60 ml kan kaybedilen bir adet döneminin “ağır” olduğunu belirtiyor. Diğerlerine göre ise, bu rakamın 80 ml’e yaklaşmış olması gerekiyor.
Ağır adet kanamaları, her zaman endişe kaynağı değildir. Günlük yaşantınıza engel olmadığı ve başka semptomlar eşlik etmediği sürece, genellikle tedavi gerektirmemektedir.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışmalısınız:
- Yedi günden uzun süren adet kanamaları
- Sızıntıyı önlemek için tampon ve ped kullanırken çift kullanım
- Büyük kan pıhtıları
- 1-2 saatte bir tampon ya da ped değiştirme
- Adet döneminde günlük aktiviteleri kısıtlamak zorunda kalma
- Yorgunluk, nefes darlığı gibi kansızlık belirtileri yaşama
Ağır Adet Kanaması Nedenleri
Adet kanamalarınız sürekli olarak ağır geçiyorsa; altta yatan bir sağlık sorunu ya da aldığınız bir ilacın sonucu olarak oluyor olabilir. Böyle durumlarda, ağır adet kanamalarının yanı sıra, tipik olarak başka belirtiler de yaşarsınız. Peki, bu noktada dikkat etmeniz gereken faktörler nelerdir?
- Rahim içi cihazlar
Rahim içi cihazlar, bir doğum kontrol yöntemidir. Yerleştirildikten sonraki ilk birkaç gün ağır kanama, sırt ağrısı ve kramp gözlemlenebilir. İlk 6 aylık süre için, daha ağır ve daha uzun geçen adet dönemleri olabilir.
- PKOS (Polikistik over sendromu)
Kadınlarda yaygın olarak görülen hormonal bir hastalık olan PKOS; yumurtalıkların çalışmasını etkiler. Yüzde, göğüslerde, kollarda, sırtta ve karında kilo alımına, adet düzensizliğine ve tüylenmelere neden olabilir.
- Endometriozis
Endometriozis; normalde rahmin içinde büyüyen dokunun rahmin dışında büyümeye başlaması durumudur. Bu, adet dönemleri arasında kanamalara, pelvik ağrılara ve cinsel ilişki sırasında acı ve ağrıya neden olmaktadır.
- Pelvik inflamatuar hastalık
Pelvik inflamatuar hastalık, yumurtalılarda ya da fallop tüplerinde görülen bir enfeksiyondur. Adet dönemlerinde ya da iki dönem arasında düzensiz kanamaya, şiddetli karın ağrılarına ve idrara çıktığında ağrıya neden olabilir.
- Miyomlar
Miyomlar, kanserli olmayan tümörlerdir. Bu tümörler, rahim kaslarında gelişir. Bununla birlikte, bel ve karın ağrısına, mesane boşaltırken zorlanmaya ve kabızlığa da neden olabilir.
- Polipler
Polipler, rahim ya da serviks duvarında gelişen kansersiz büyümelerdir. Rahim kaslarının kasılmasını önler. Bu da, adet dönemlerinin daha kısa ya da daha uzun sürmesine ve diğer sorunlara neden olabilir.
- Adenomyozis
Adenomyozis’i olan kadınlarda rahim dokusu, adet kanı akışı ile kaybolmak yerine, rahim duvarına yerleşir. Daha ağır ve daha uzun geçen adet dönemlerine ek olarak; büyük kan pıhtıları, pelvik ağrılar ve cinsel ilişki sırasında ağrı görülebilir.
- Hipotiroidi
Tiroit problemleri, adet dönemlerini etkileyebilir. Aynı zamanda, açıklanamayan kilo alımına diğer sorunlara neden olabilir.
- Kanama bozuklukları
Kanama bozuklukları, kan pıhtılaşmasını önleyebilir. Bu da; ağır geçen adet kanamalarına, kesik ya da sıyrık sonrası ağır kanamalara, açıklanamayan burun kanamasına ve sık sık morarmaya neden olabilir.
- Kullanılan ilaçlar
Kan pıhtılaşmasını önleyen bazı ilaçlar; kolay morarmaya, diş eti kanamalarına, kanlı ve siyah dışkıya neden olabilir. Aynı durum, kemoterapi ilaçları için de geçerlidir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Adet dönemleri aydan aya değişiklik gösterebilir. Vücudun çalışma şeklinden başka bir neden olmadan, adet döneminiz bir ay daha ağır, diğer ay daha hafif geçebilir.
Farklı semptomlar ile karşılaşıyorsanız ya da normal olmayan bir ağrı olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Başka bir sorun yoksa, doktorunuz adet döneminizin normal olduğundan emin olacaktır.
Altta yatan bir sorundan şüphelenirse, semptomları teşhis etmek ve ihtiyaçlara yönelik bir tedavi planı geliştirebilmek için konuyu sizinle tartışacaktır.