Adet düzensizliği hamile kalmayı engelleyen başlıca nedenler arasındadır. Adet dönemlerinden önceki 4. ve 5. günlerde yumurtalar döllenebilmek için hazır halde beklemeye başlarlar. Döllenme meydana gelmemiş ise, hazırda bekleyen bu yumurtalar adet kanamaları ile beraber vücut dışına atılır. Bu nedenle hamilelik planı yapan anne adaylarının bu süreleri belirlemeleri oldukça önemli olmaktadır. Adet düzensizlikleri de yumurtlama problemlerinin sonucunda bu sürelerin belirlenmesi ve gerçekleştirilmesini engellemektedir. Bu duruma neden olan birçok faktör olmasına rağmen başlıca nedeni, beyinde yer alan hipofiz bezinin kontrolü altında gerçekleşen hormon salınımının bazı nedenlerden dolayı etkilenmesidir.
Adet düzensizliği neden olur?
İnsan vücudu hormonal sisteme dayalı olan bir mekanizma sayesinde beyin ile beraber çalışır. Bütün kadınlarda da beynin yürüttüğü bu sistematik döngü geçerlidir. Beynin yumurtlama hormonunu salgılayan bölümünde, bazı hormonların salınımı ile endometrium tabakası kalınlaşarak kanamanın meydana gelmesi sağlanır. Beynin bu mekanizmasını etkileyen birçok neden olabilir. Özellikle yumurtlama düzensizliği ve polikistik over sendromu gibi bir durum sonucu yaşanıyorsa, her ay düzenli yumurtlama olmadığı için gebeliğin normalden daha geç elde edilmesine neden olabilir.
Adet düzensizliğinin nedeni guatr hormonlarındaki bir bozukluk veya prolaktin (süt hormonu) gibi hormonal bozukluk ise, bu durum hamile kalmayı etkileyebilir. Bunun nedeni ise adet düzensizliğini etkileyen hormonların yumurtlamayı da etkileyebilecek olmasıdır.
Yaşam tarzında kaynaklanan stres faktörü, beslenme alışkanlıkları, kilo alma ya da kilo verme, psikolojik sorunlar ve zararlı alışkanlıklar insan sağlığı etkileyen başlıca faktörlerdir. Bu nedenle beyin kontrolünde gerçekleşen hormon salınımını etkileyerek, adet düzensizliklerinin yaşanmasına neden olur.
Adet düzensizliğine neden olan hastalıklar
Adet düzensizliğinin tanısı için, adetin 21 günden kısa ya da 35 günden daha uzun sürmesi anormal olarak kabul edilir. Adet kanamalarının normalden daha uzun sürmesi veya iki kanama arasında lekelenme tarzında kanamaların meydana gelmesi halinde mutlaka doktora başvurulması gerekir. Adet düzensizlikleri genellikle bazı sağlık sorunları sonucunda yaşanmaktadır. Özellikle;
- Hormonal farklılıkların görülmesi
- Yumurtalık ( over ) kistleri
- Rahim veya rahim ağzında yer alan polipler
- Endometrial hiperplazi yani rahim içi doku astarının normalden daha fazla büyümesi,
- Miyomlar
- Obezite
- Guatr
- Çikolata kisti
Nadirde olsa rahim kanseri de bu tip düzensizliklere neden olabilmektedir.
Adet düzensizliği var olan gebeliği etkiler mi?
Adet düzensizliği yumurtlama sorunlarının bir ürünü olduğu için, yalnızca gebeliğin elde edilmesini güçleştirmektedir. Bu doğrultuda gebelik edilmesi halinde gebelik sürecini ve bebeğin sağlığını etkilemez. Bu sorunlar yalnızca gebelik elde etme sürecini etkiler ve gebelik oluştuktan sonra bir zararı yoktur. Ancak adet düzensizliğinin altında yatan bazı hastalıklar söz konusu ise, gebelik süreci bu hastalıklar doğrultusunda etkilenebilmektedir.
Her adet düzensizliği gebeliği etkiler mi?
Her adet düzensizliğinin gebeliği etkileyeceğini ve geciktireceğini belirtmek doğru değildir. Çünkü adet düzensizliğine neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Örneğin rahim içerisindeki polip ile alakalı olarak yaşanan adet düzensizliği, yoğun adet kanaması olan bir kadının hamile kalmasını etkilemez. Adet düzensizliği ve gebe kalabilme süresi, her kadın için aynı durumların yaşanabileceğini göstermez.
Meehaba hocam benim adet düzensizligim var iki cocugum var birtane daha istiyorum ama olmuyor rahim duvarinda kalinlasma var ne yapmaliyim