Adet kanamanız başladıktan sonra kesiliyor ve tekrar başlıyorsa yalnız değilsiniz. Kadınların yaklaşık dörtte birine yakın bir kısmının adet düzensizliği yaşadığı bilinmektedir.
Adet düzensizliği durumunda şu sorunlarla karşılaşmak mümkündür:
- Normalden uzun ya da kısa süren adet dönemi
- Normalden ağır ya da hafif adet kanaması
- Diğer sorunlar
Adet Kanamam Neden Kesilip Tekrar Başlıyor?
Adet döneminde ortalama olarak 2-3 yemek kaşığı kan kaybedilir. Adet kadının bir kısmı kandan oluşurken bir kısmı ise rahim içerisinde yer alan rahim içi tabakadan gelen dokulardan oluşmaktadır. Bunlar, rahim ağzından geçerek vajinadan atılır.
Rahim içi tabaka rahimden her zaman aynı hızda atılmaz. Bu nedenle adet kanamanız bazı günler daha ağırken bazı günler ise daha hafif olur.
Rahim içi dokuların bir kısmı rahim ağzını geçici olarak tıkamışsa kanama hafifleyebilirken tıkanıklığın geçmesi ile kanama ağırlaşabilir. Bu aynı zamanda adetin kesilip tekrar başlamasının nedenidir.
Adet kanamanızda günlere göre farklılıklar görünüyorsa ancak kanamanız 3 ila 7 gün sürüyorsa endişelenmeniz gereken bir şey yok demektir.
Adet Döneminde Hormonlar
Adet olduğunuz dönemde östrojen ve progesteron seviyeleriniz düşüktür.
Adetin ilk 4-5 günü hipofiz beziniz, FSH üretimini arttırır ve bu sayede yumurtalıklar daha fazla östrojen üretmeye başlar.
Adetin 5. ila 7. günlerine gelindiğinde östrojen zirveye ulaşmıştır ve hipofiz bezinin LH salgılamasıyla progesteron seviyeleri artmaya başlamıştır.
Adet döneminde hormon seviyelerinde görülen bu değişim, adetin kesilip tekrar başlamasına neden olabilmektedir.
Adet döngüsündeki değişikliklerden genelde hormonlar sorumlu olsa da aşağıdaki faktörler de adetinizi etkileyebilmektedir:
- Aşırı stres
- Aşırı kilo kaybı
- Çok fazla egzersiz yapmak
- Pelvik inflamatuar hastalık
- Gebelik
- Emzirme
Adet Bittikten Sonra Kan Gelmesi Hamilelik Olabilir mi?
Adet olduktan sonra tekrar kan gelmesi genelde ara kanama ya da lekelenme olarak isimlendirilmektedir.
Adet bittikten sonra kanamanın çeşitli nedenleri olabilmektedir. Bu nedenlerden bir tanesi yerleşme kanaması olabilir. Bazı kadınlarda yumurta döllendikten sonra rahme tutunurken lekelenme şeklinde kanama yaşayabilir. Yerleşme kanaması her kadında görülmemekle birlikte görülmesi durumunda hamileliğin başladığına işaret eder.
Elbette adet dönemleri arasında görülen kanamanın tek nedeni embriyonun tutunması değildir. Ara kanamaya neden olan diğer etkenlerin şu şekilde oldukları söylenebilir:
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri: Doğum kontrol hapı, hormonlu spiral ve doğum kontrol iğnesi gibi hormon içeren yöntemler, ara kanamaya neden olabilmektedir. Hormonlu doğum kontrol yöntemleri nedeniyle görülen ara kanama genelde yöntemi kullanmaya başladıktan sonra 3 ay içinde kendi kendine düzelmekle birlikte düzelme görülmediği takdirde doktora gitmek gerekir.
Ertesi gün hapı: Ertesi gün hapı kullanmak, adet dönemleri arasında kanama yaşamaya yol açabilir.
Düşük: Ara kanama bazen düşüğün ilk belirtilerinden olabilmektedir. Düşük, hamileliğin herhangi bir döneminde, hatta kadın henüz hamile olduğunun farkında olmadan da gerçekleşebilir.
Kürtaj: Bazı kadınlarda kürtaj sonrası kanama görülebilmektedir. Kanamanız ağırsa doktorunuzu mutlaka ziyaret edin.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazıları vajinal kanamaya neden olabilmektedir. Örneğin, klamidya yalnızca ara kanamaya değil, aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında da kanamaya neden olabilmektedir.
Yaralanma: Vajinadaki dokunun hasar görmesi nedeniyle kanama görülebilir. Bu durum genelde vajina kuru olduğunda cinsel birleşmenin yaşanmasıyla meydana gelir.
Menopoz ya da perimenopoz: Perimenopoz ve menopoz sırasında hormonlarda yaşanan değişimler adet düzensizliklerine, lekelenmeye ve ağır kanamalara neden olabilir.
Rahim ağzında ya da vajinada polipler: Rahim ağzında ya da vajinada görülebilen küçük oluşumlar olan polipler bazı durumlarda kanamaya neden olabilir.
Bazı kanserler: Rahim ağzı gibi bazı kanser türleri adet dönemleri arasında kanamaya ve ağrı gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Polikistik over sendromu (PKOS): PKOS, adet düzensizliğine neden olmanın yanı sıra ara kanamaya da yol açabilmektedir.
Çikolata kisti: Rahim içi dokunun rahim dışı bir yerde gerçekleşmesi olan çikolata kistinde adet dönemleri arasında kanama ya da lekelenme meydana gelebilir.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Adet kanamanızda ya da adet düzeninizde meydana gelen değişimler, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları sonucu meydana gelmiş olabilir:
Miyomlar: Rahim içerisinde ya da üzerinde gelişebilen iyi huylu oluşumlardır.
Çikolata kisti: Rahim içi dokunun rahim dışında bir yerde büyümesiyle meydana gelir.
Polikistik over sendromu (PKOS): Yumurtalıkların fazla miktarda androjen (erkeklik hormonu) üretmesiyle meydana gelir. Bazı durumlarda yumurtalıklarda içi sıvı dolu ufak kesecikler görülebilir.
Aşağıdaki sorunları yaşamanız halinde doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir:
- Adet dönemlerinin genelde birkaç saatte bir tampon ya da ped değiştirmenizi gerektirecek kadar ağır kanamalı geçmesi
- Adetin 7 günden uzun sürmesi
- Gebelik olmadığı halde 3 aydan uzun süre adet görmemiş olmak
- Adet dönemleri arasında ya da menopoz sonrası vajinal kanama ya da lekelenme yaşamak
- Normalde düzenli adet döngülerine sahip olup sonradan düzensizlik yaşamak
- Adet döneminde mide bulantısı, kusma ya da aşırı ağrı
- Adet döngülerinin 21 günden kısa ya da 35 günden uzun sürmesi
- Normal olmayan vajinal akıntı
- 38,8 °C’nin üzerinde ateş, baş dönmesi ve ishal gibi toksik şok belirtileri
Sonuç Olarak
Her kadının adet dönemi birbirinden farklı geçer. Normal bir adet dönemi genelde 3 ila 7 gün sürmekle birlikte günden güne yaşanan değişiklikler de normal kabul edilir.
Adet dönemiyle ilişkili olarak en önemli şey, kendi adet dönemlerinizin aralarında tutarlı olup olmadıkları olacaktır. Adet döneminizde herhangi bir değişiklik meydana gelmesi durumunda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
Adet döneminizde toksik şok sendromu belirtileri, normal olmayan ağır kanama yaşarsanız veya adet kanamanız 7 günden uzun sürerse mutlaka doktorunuzu ziyaret edin.