Adet döngüsü; döllenmeyen yumurta, kan ve rahim iç duvarı dokularının atılmasından oluşur. Bunların birleşiminin vajinadan çıkışı ile hafif bir koku olması normaldir. Koku genelde vajinal maddenin kendisiyle ilişkili olmakla birlikte bakteriler ve asidite de kokuya neden olabilmektedir.
Adetiniz boyunca fark ettiğiniz koku değişiklik gösterebilir. Sağlıklı adetlerde genelde hafif bir kan kokusu gelir. Hatta demir ve bakterilerden kaynaklanan hafif metalik bir koku gelebilir.
Genel olarak konuşmak gerekirse adet kokuları genelde başkaları tarafından fark edilmez. İyi hijyen uygulamaları, adet kokuları ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir ve adet döneminde daha rahat olmanızı sağlayabilir.
Çok yoğun bir koku gelmesi, enfeksiyon belirtisi olabileceği için endişe verici olabilir. Kokuya vajinal akıntı ya da pelvik ağrı gibi belirtilerin eşlik ettiği vakalarda koku, adetin kendisine bağlı olmayabilir.
Adet dönemiyle ilgili olan ve yaygın olarak görülen kokular hakkında daha çok şey bilmeli ve hangi durumlarda doktora gitmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.
Adetim “ölü” gibi kokuyor
Adetiniz kokuyor olabilir, hatta bu koku aydan aya değişiklik gösterebilir.
Bazı kadınlar bu kokunun çok kötü olduğunu söylese de bu durum her zaman endişe verici değildir. Kanın ve dokuların, bakteriler ile birlikte vajinadan çıkışına bağlı olarak güçlü bir koku duyulabilmektedir. Vajinada, değişen miktarlarda bakteriler olması normaldir.
Çürümüş gibi gelen koku, adet kanı ve bakterilerin bir karışımı olup başkalarının fark edebileceği kadar yoğun olmamalıdır. Pedinizi ya da tamponunuzu, özellikle ağır geçen günlerde daha sık değiştirerek kokuyu kontrol altına alabilirsiniz.
Çürük kokusu genelde tamponu çok uzun süre içerde bırakmakla ya da unutmakla meydana gelmektedir. Bu durum genelde adetin sonunda, genelde artık kan gelmediği için yeni tampon koymaya ihtiyaç duymadığınız zaman meydana gelir. Tamponu çıkarmayı unuttuğunuzdan endişeleniyorsanız tamponun iplerini bulmak için vajina girişinize bakın. İpleri göremiyorsanız vajinal muayene için doktorunuzu ziyaret edin.
Adetim “balık” gibi kokuyor
Bazı kadınlar adet boyunca balık kokusu gibi bir koku aldıklarını söylemektedir. Diğer kokuların aksine balık gibi koku gelmesi, genelde doktoru ziyaret etmenizi gerektiren bir soruna işaret etmektedir. Bu koku genelde enfeksiyon türü olan bakteriyel vajinozdan kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu koku, normal adet kokusundan daha güçlüdür.
Balıksı kokuya aşağıdakiler eşlik ediyorsa bakteriyel vajinozunuz olabilir:
- Özellikle idrar yaparken yanma
- Tahriş
- Kaşıntı
- Adet kanaması harici vajinal akıntı
Bakteriyel vajinoz, adetiniz boyunca belirgin olabilir ancak adet döngünüz buna neden olmaz. Bu durum, sağlıklı vajinal bakterilerin aşırı büyümesi sonucu oluşur.
Bu aşırı büyümenin kesin nedeni bilinmese de cinsel açıdan aktif olan kadınlarda bakteriyel vajinoz daha yaygın olarak görülmektedir. Vajinal duş da enfeksiyon riskini arttırabilmektedir.
Bakteriyel vajinoz antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir. Tedaviden sonra bakteriler dengelendikten sonra adetiniz boyunca alışılmadık kokular ya da belirtiler yaşamayacaksınızdır.
Kokuda diğer değişiklikler
“Terli spor salonu” kokusu ya da soğan ve tuz kokusu gibi kokuda diğer meydana gelen başka değişiklikler olabilir. Bunlar genelde adet döngüsü boyunca iyi hijyen uygulamalarını yapmamaktan kaynaklanmaktadır.
Düzenli temizlik alışkanlıkları, adet ile ilişkili alışıldık kokular ile başa çıkmanızda yardımcı olabilir. Bunlar basitçe tamponunuzu, iç çamaşırınızı ya da pedinizi birkaç saatte bir değiştirmek ile sağlanabilir.
Günlük olarak duş almak da önemlidir ve vajinanın sadece dışını temizlemek, adet kokularını önlemenizi sağlayabilir. Sprey ve mendiller gibi koku önleyici ürünler, tahrişe neden olabileceği için önerilmemektedir. Vajinal duş da sağlıklı vajinal bakteriyi yok edebileceği ve enfeksiyona neden olabileceği için önerilmemektedir.
Tahrişe ve alerjiye neden olabileceği için kokulu tamponlardan ve diğer ürünlerden kaçınmalısınız. Bunlar yerine kokusuz ürünler kullanarak ve nefes alan pamuktan yapılmış iç çamaşırlar ve kıyafetler giyerek hoş olmayan kokuları önleyebilirsiniz.
Ne zaman doktora gitmek gerekir?
Adetiniz süresince bazı kokuların olması tamamen normalken bazıları ise doktorunuzu ziyaret etmeniz gerektiğini gösteren bir işaret olabilir. Bu durum, kokuya özellikle aşağıdaki belirtiler eşlik ediyorsa geçerlidir:
- Sarı ya da yeşil vajinal sıvılar
- Normalde ağır kanama
- Karın ya da pelvik ağrısı
- Normalden kötü olan sancılar
- Ateş
Üreme sağlığınız ile ilgili bir sorundan şüphe ettiğiniz her zaman kadın doğum uzmanınızı görmeniz gerekir. Çoğu koku sağlıklı olmakla birlikte bazıları enfeksiyon işareti olabilir. Doktorunuz, muayene ile pelvik inflamatuvar hastalık gibi bazı ciddi sorunları tespit edebilir ya da bunları olasılık dışı bırakabilir.
20 günlük evliyim normalde adetim 25inde ama bu ay 19 da oldum ve çok geldi 8 gün sürdü acaba hamile kaldım stresten düştümü diye korktum acaba bunun cvbi ne olabilir bana yardımcı olabilirmisiniz