Adet döngünüzün herhangi bir döneminde hamile kalmanız mümkündür. Ancak adetliyken hamile kalma ihtimali genelde düşük olmaktadır.
Çoğu kadın adet döngülerinin ortasında, yani yumurtlama döneminde hamile kalmaktadır. Bu döneme doğurganlık penceresi adı verilmektedir.
Doğurganlık penceresinden önceki ve sonraki dönemde hamile kalma ihtimali her zamankinden düşük olsa da hamile kalmak mümkündür. Bu nedenle adet döneminizde ve adet döngünüzün diğer aşamalarında hamile kalma ihtimalinizi merak ediyorsanız, bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Adet Görürken Hamile Kalınır mı?
Çoğu kadın, adet gördükten 10-14 gün sonra hamile kalır. Çünkü yumurtlama, adet başladıktan sonra 10-14 gün içerisinde gerçekleşir.
Yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta rahme doğru ilerleyerek sperm tarafından döllenmek üzere hazır hale gelir.
Normal adet döngüsünün 28 gün olduğu kabul edilmektedir. Adet döngüsü, bir adet dönemi ile bir sonrakinin başlaması arasında geçen süreyi ifade eder. 28 günlük bir adet döngüsünde yumurtlama genelde son adetin başlangıcından 10-14 gün sonra gerçekleşir.
Yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta yalnızca 12-24 saat canlı kalabilir. Bu nedenle hamileliğin gerçekleşmesi için yumurtanın bu süre içerisinde sperm ile bir araya gelmesi gerekir.
Kadının hamile kalma olasılığı en yüksek yumurtlama gerçekleşmeden önceki ve sonraki üç gün olmaktadır. Bu dönemde cinsel ilişki gerçekleşirse kadının hamile kalma olasılığı en yüksek olacaktır.
28 günlük bir adet döngüsünü temel alacak olursak kadın adet kanaması kesildikten sonra en az bir hafta boyunca yumurtlama gerçekleşmeyeceği için bu dönemde hamilelik genelde mümkün olmaz.
Bununla birlikte kadının hamile kalma ihtimali şu üç faktör tarafından belirlenir:
- Kadının adet döngüsünün uzunluğu
- Yumurtlama zamanında aylık olarak meydana gelen değişimler
- Spermin kadın vücudunda ne kadar süre canlı kaldığı
Kadının her 24 ila 38 günde bir adet gördüğü bir adet döngüsü normal olarak kabul edilir. Adet döngüsü kısa olan kadınlar, uzun olan kadınlara göre adet dönemlerinde daha yakın olacak şekilde yumurtlar.
Bu faktörlerin yanı sıra sperm, kadının vücudunda 3-5 gün canlı kalabildiği için yumurtlama gerçekleşmeden 5 gün önce dahi ilişkiye girilmesi durumunda hamilelik mümkündür.
Adet görülürken vücuttan atılan sıvının içerisinde kan, döllenmemiş yumurta ve rahim içine ait doku bulunur. Adet kanaması ortalama olarak 5 gün sürmekle birlikte daha kısa ya da daha uzun sürmesi de mümkündür.
Adetten Hemen Önce ya da Sonra Hamile Kalınır mı?
Genel olarak adetten hemen önceki günler hamile kalma olasılığının düşük olduğu düşünülmektedir. Özellikle adet döngüleri düzenli olan ve 28 günlük adet döngüsüne sahip kadınlar için bu durum geçerlidir.
Bununla birlikte doğurganlık penceresi her ay farklı zamanlarda olabileceği için hamile kalmak istemeyen çiftlerin düzenli olarak doğum kontrolü kullanmaları önemlidir.
Sperm, yumurtlama gerçekleştikten sonra 24-48 saatlik pencere içerisinde yumurtayı dölleyebilir. Bu nedenle ne zaman yumurtladığınızı biliyorsanız, yumurtlamanın üzerinden 24 ila 48 saatlik süre geçtikten sonra hamile kalmanız mümkün olmayacaktır.
Ancak adet gördükten hemen sonra hamile kalmak mümkündür. Çünkü sperm kadının vücudunda 3-5 gün kalabilir ve bu dönem, yumurtlamanın gerçekleşeceği zamana denk gelebilir.
Adet döngüleriniz kısaysa ve adet gördükten hemen sonra ilişkiye girerseniz, yumurtanın salınabileceği için sperm ile yumurta bir araya gelerek hamilelik gerçekleşebilir.
Yumurtlama Dönemi Nedir?
Adetliyken hamile kalma olasılığınızı tam olarak anlamak için yumurtlama dönemi ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmanız gerekebilir.
Öncelikle doğurganlık penceresini açıklamak gerekirse bu dönem, adet döngüsünün genelde tam ortasını ifade etmektedir. Yumurtlamadan önceki ve sonraki birkaç günü kapsayan doğurganlık penceresi, kadının hamile kalmaya en elverişli olduğu dönemdir.
Hamile kalmak istiyorsanız, yumurtlama döneminizi takip etmeniz çok önemlidir.
Üreme çağındaki pek çok kadın düzenli olarak yumurtluyor olsa da yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceği aydan aya değişiklik gösterebilmekte ve bu nedenle takip etmek zor olabilmektedir.
Aşağıda yer alan faktörler, yumurtlama ve adet düzensizliklerine neden olabilmektedir:
Sigara içme
Obezite
Çeşitli hastalıklar
Stres
Uyku ve iş düzeninde değişiklikler
Aşağıda yöntemlerle yumurtlama döneminizi takip edebilirsiniz:
- Her gün sabah ilk iş bazal vücut sıcaklığınızı ölçebilirsiniz. Sıcaklığınızdaki hafif artışlar, yumurtlama işaret ediyor olabilir.
- Servikal mukustaki değişimleri gözlemlemek de yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini belirlemek için takip edilebilir.
- İdrardaki LH hormonu seviyelerini tespit eden ovulasyon testleri ile yumurtlama zamanı tahmin edilebilir.
Sonuç Olarak
Adetliyken hamile kalmanız, düşük bir ihtimal de olsa mümkündür.
Adetliyken ya da adetten hemen sonra hamile kalma ihtimali, cinsel ilişkinin ne zaman gerçekleştiğine, kadının adet döngüsünün uzunluğuna ve adet döngüsü sırasında tam olarak ne gün yumurtlamanın gerçekleştiğine bağlı olarak farklılık gösterecektir.
Tüm faktörler bir araya geldiğinde doğurganlık penceresinin tam olarak ne zaman olduğunu ve ne kadar süreceğini kestirmek zor olabilir.
Doğurganlık penceresini belirlemenin zor olabilmesinin yanı sıra spermin kadının vücudunda 5 güne kadar canlı kalabilmesi bir araya geldiği zaman, adet döngüsü içerisinde kesinlikle hamile kalamayacağınız bir zamanın olduğunu söylemek zordur.
Hamile kalmak isteyen kadınlar, yumurtlama dönemlerini tahmin etmeye çalışıp en doğurgan oldukları zamanı tespit ederek bu şanslarını arttırabilirler.
İster hamile kalmak isterseniz de hamileliği önlemek istiyor olun, adet döngünüzün kaç gün olduğuna dikkat etmeniz önemlidir. Adetliyken her kadının hamile kalma ihtimali bulunsa da adet döngüsü uzun olan kadınların adet döneminde hamile kalma ihtimalleri, kısa adet döngüsüne sahip kadınlara göre daha düşük olmaktadır.