Büyük bir heyecanla beklenen hamilelik haberinin alınmasından sonra akıllara takılan ilk soru bebeğin cinsiyetinin kız mı ya da erkek mi olacağıdır. Bu konuda anne adayının yeme alışkanlıklarına ve yiyecek seçimlerine bakarak bir değerlendirme yapanlar, anne adayının yüz şeklinin değişmesi ile kesin karar verenler, anne adayının göz bebeklerinin içinin değiştiği ile ilgili yorum yapanlar, anne adayının basen ve kalça büyüklüğü ile ilgili bilgi verenler gibi pek çok teorik yaklaşım mevcut. Cinsiyet konusunda kız ya da erkek sadece iki tane seçenek olduğu için de, bu tür teorilerde bulunanların haklı çıkma şansı % 50’dir. Yani ortaya atılan fikrin hiçbir gerçekliği olmasa bile yarı yarıya şans vardır. Oysaki uzman görüşlerine bakıldığında bunların hiçbir önemi ve gerçekliği yoktur. En doğru yaklaşım bebeğin cinsiyetinin ultrason muayenesinde net olarak görüleceği güne kadar beklemektir.
Bebeğin cinsiyeti nasıl görülebilir?
Anne karnındaki bebeğin cinsiyetinin anlaşılabilmesinin bilimsel olarak tek yolu uygun haftaya gelindiğinde yapılacak ultrason görüntülemesidir. Aslında bu konuda jinekolojik olarak yapılabilecek birçok test ve görüntüleme yöntemi bulunuyor. Ancak her şekilde yine hepsi için de bebeğin rahimde belli bir büyüklüğe, ölçüye ve gelişim değerine ulaşması gerekir.
Anne karnındaki bebek belli bir ölçüye gelmeden, cinsiyeti hiçbir ultrason cihazında sağlıklı olarak görüntülenemez. Gebelikte düzenli olarak muayene eden doktor, ultrason görüntüleme yapılması için her açıdan doğru olan zamanı zaten söyler ve çoğunlukla da doktorun tespit ettiği cinsiyet doğrudur. Yine de bir dip not olarak akılda bulundurulması gereken konu, bir bebeğin cinsiyetinin kesin olarak ancak doğum anında ortaya çıkacağıdır. Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi açısından her zaman ve her cihazda kesinlikle az da olsa bir yanılma payı bulunmaktadır. Bu durum her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Aslında her bebeğin cinsiyeti, daha anne rahmi içine döllenerek düştüğü ilk andan itibaren, yani genetik olarak zaten bellidir. Anne karnındaki bir bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi konusu ancak jinekolojik açıdan en kolay ve detaylı bir şekilde jinekolojik ultrason muayenesi ile yapılabilir. Bu şekilde bir tıbbi görüntülemenin sağlıklı olarak yapılabilmesi için, yine anne karnındaki bebeğin belli bir büyüklüğe ve gelişime ulaşmış olması gerekir. Bununla birlikte bebeğin genital organlarının da ultrasonda rahat bir şekilde görüntülenebilmesi için bu organların yeteri derecede şekillenmiş olmaları ve de ultrason muayenesi yapılırken bebeğin cinsel organının bulunduğu alanın ekranda görüntülenebiliyor olması önemlidir.
Bebeğin cinsiyetini belirlemek için hangi yöntemler kullanılır?
Bebeğin cinsiyetini belirlemek için öncelikle ve en yaygın olarak ultrasonografik görüntüleme cihazları kullanılır. Anne adayının karnının üzerine sürülen bir jel yardımı ile yapılan ya da vajinal olarak yapılan iki farklı çeşit jinekolojik ultrason görüntüleme yöntemi bulunur. Anne adayında gebeliğin 12. haftasını geçtikten sonra yapılacak olan bir vajinal ultrason görüntüleme ile, hamileliğin 16. haftasından sonra ise annenin karnı üzerinden ultrason muayenesi ile yapılan bu işlem sayesinde, bebeğin cinsiyeti ile ilgili bilgi sahibi olunması mümkündür. Ultrason görüntüleme yöntemi ile bir bebeğin cinsiyeti en erken hamileliğin 3. ayı sonunda, yani hamileliğin 13 – 14. haftaları civarında iken anlaşılabilir. Bebeğin anne karnında yatış pozisyonu, anne adayının karnında yoğun bir gaz olması durumu, bebeğin anne ile arasındaki göbek bağının genital bölgeyi kapatması gibi değişik nedenler, bebeğin cinsiyetinin net olarak görüntülenmesine izin vermeyebilir.
Özellikle de erkek bebeklerde, erkek bebeğin genital bölgesinin kendi bacaklarının arasında saklı olması ve de genital bölgenin kapalı kalması ya da anne karnında bebeğin anneden beslenmesini sağlayan göbek bağı ile genital bölgenin karıştırılması gibi değişik sorunlar da yaşanabilir. Genellikle hamilelik sürecinde 20. haftaya doğru yaklaşıldıkça, bebeğin cinsiyeti en net şekilde görünebilir bir duruma gelir. Hamileliğin 18. haftası civarında yapılan Doppler görüntüleme ile bebeğin üç boyutlu görüntüleme tetkiki yapılır ve bu üç boyutlu görüntüleme sırasında bebeğin cinsiyeti net bir şekilde görülebilir.
Bebeğin cinsiyetinin tespit edildiği daha ileri tetkikler de vardır!
Hamilelik döneminde rutin olarak yapılan ultrasonografik görüntülemeler dışında, bir bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için başka detaylı tetkikler de bulunmaktadır. Bu tetkikler özel olarak cinsiyet belirlemede kullanılmazken, başka durumların tanısında kullanılmakta, ancak cinsiyeti de göstermektedir.
- Amniyosentez
Anne adayının karnı üzerinden ön muayene ile kesinleştirilecek bir noktadan bebeğe zarar vermeyecek şekilde özel bir iğne ile girilir, bebeğin içinde bulunduğu gebelik kesesinden bir miktar su alınır. Bu işlem sadece cinsiyet belirlemek için değil, daha çok ileri yaş gebeliklerde bebeklerde ortaya çıkması muhtemel olan sorunları belirleyebilmek için yapılır. Ama yapıldığında bebeğin cinsiyeti de belli olur.
- Koryon villus biyopsisi
Anne karnından ya da annenin rahim ağzından özel bir iğne ile doku parçası alınması ile yapılan tetkik sonucunda cinsiyet de öğrenilir.
- Kordosentez
Kromozom incelemelerini gerektiren bazı durumlarda yapılan kordonsentez gibi işlemlerde anne karnında bulunan bebeğin cinsiyeti kesin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu özel ve detaylı incelemelerde alınan örneklerden XX yani dişi ve de XY yani erkek kromozom yapısı izlenir. Bu sayede bebeğin cinsiyeti tespit edilir.
Yukarıda bahsi geçen bu 3 yöntem sadece riskli gebeliklerde doktor tarafından önerilerek yapılmaktadır. Bu bakımdan tıbbi açıdan bir ileri derecede tetkik gerektiren bir risk olasılığı görülmedikçe ve doktor tarafından önerilmedikçe bu tip ileri tetkiklerin yapılmasına gerek olmaz. Sadece bebeğin cinsiyetini öğrenmek için bu tip tetkikler kullanılmamalıdır. Zira bu tip tetkikler de gebelik için az da olsa risk barındırabilmektedir.
Hangi durumlarda bebeğin cinsiyeti görülmeyebilir?
Anne karnındaki bebeğin cinsiyeti, normal şartlar atında gebeliğin 16. haftasında yapılan ultrason ile görülmesi mümkün olabilmektedir. Ancak bunun için ultrason yapıldığı anda bebeğin pozisyonunun, duruşunun cinsel organı görmeye uygun olması gerekir. Çünkü bebeğin cinsiyetini görmek için anne karnındaki bebeğin bacak arasına bakılır ve erkek veya dişi genital organa sahip olduğu görülerek cinsiyet öğrenilir. Ancak aşağıdaki durumlarda bebeğin cinsiyeti görülmeyebilir:
- Plasenta bebeğin bacak arasına girmişse,
- Testisler geri gitmişse,
- Bebek genital bölgesini saklayacak şekilde bacaklarını kapatmışsa cinsiyet tespiti bir dahaki randevuya ertelenir.
Ayrıca 16. Haftadan önce yapılan ultrasonografi muayenelerde cinsiyetin belirlenmesi oldukça güçtür.
Bebeğin cinsiyetini anne mi, yoksa baba mı belirler?
Bebeğin cinsiyeti daima baba tarafından belirlenmektedir. Zira bebekte X ve Y kromozomlarından Y bulunup bulunmaması cinsiyeti belirleyen temel unsurdur. Kadının genetik yapısı 46 XX kromozom şeklindeyken, erkeğin genetik yapısı 46XY kromozom şeklindedir. Bu bakımdan gebelik için erkeğin vereceği spermlerden bazıları X, bazıları ise Y’dir. Her spermde X ya da Y sadece bir tür kromozom vardır. Bu bakımdan eğer kadının yumurtasını X spermi döllerse bebek kız, Y spermi döllerse de bebek erkek olur. Kadında zaten X kromozomu var. O sebeple de X kromozomlu sperm kız, Y kromozomlu sperm erkek bebek yapar. Yumurtayı dölleyen sperm tarafından sağlanan kromozoma bağlı olarak, bir erkek veya kız bebek oluşur. Aslında her iki tipteki spermlerin sayısı ortalama olarak birbirine çok yakındır. Bu bakımdan da X ve Y kromozomu taşıyan spermlerin yumurtayı döllenme şansı yaklaşık % 50 gibidir. Ama her halükarda bebeğin cinsiyetini babalar belirler.
Merhaba hocam ben bekarım fakat doktora gittim bugun adetim duzensiz diye..tam tahlil falan bisey yaptirmadi ve bana dedi ultrasoyona bakim bakti 27 gunluk hamilesin ve cinsiyeti de kız dedi..hic biseyim olmadı nasil yani dedim doktora..duzgun tahlil bile yaptirmadi..ne yapmam gerekir hocam baska
11 haftfa 4 gun bebegimiz.cinsiyeti belli degil. 2 li tarama testi icin doktorumuza kan verdik. Doktorumuzun muayenesinde herhangi bi sikinti yok.allahin izniyle sonuclari bekliyoruz.bidaki randevumuzda 12 hafta 6 gun olcak bebegimiz cinsiyeti belli olurmu.