
Her çiftin hayali sağlıklı bir bebek sahibi olmak ve mümkünse üremeye yardımcı tedaviler olmadan gebelik elde edebilmektir. Bundan 30 yıl öncesi için belki değil, ancak günümüzün yaşam ve beslenme koşullarında çiftlerin doğal yolla gebelik elde etme şansları her geçen gün düşüyor. Kadınların eğitim ve iş yaşamında çok daha etkin rol alması, başarı, kariyer, para gibi hedeflerin ön plana çıkması bebek sahibi olma yaşını ertelemeye sebep olmakta.
İlerleyen yaş ise özellikle kadınlar için gebe kalma şansının azalması anlamına geliyor. Yani 25 yaşındaki bir kadının doğal yolla gebe kalma şansı ile 35 yaşındaki kadının doğal yolla gebe kalabilme şansı arasında çok ciddi bir fark var. Özellikle de 35 yaşından sonra kadınların öncelikle doğal yolla bunun yanında bir de üremeye yardımcı tedavilerle gebe kalma olasılığı hızla düşmektedir. İşte bebek sahibi olmak söz konusu olduğunda öncelikle yaşın ilerlememiş olmasına dikkat etmek, ardından da sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek gerekiyor. Sonrasında çok heyecanlı bir bekleyiş başlıyor: Acaba bebek kız mı, erkek mi?
Bebeğin cinsiyeti ne zaman öğrenilir?

Ebeveyn adaylarının belki de en çok merak ettiği hususların başında bebeğin cinsiyeti geliyor. Elbette ki bebeğin sağlıklı olması en önemli konu iken kız mı, yoksa erkek mi olduğunu bilmek de çok önemlidir. Ancak günümüzün ultrason teknolojileri söz konusu olduğunda bunun için gebeliğin en az 13 haftalık olmasını beklemek gerekiyor.
13 haftalık bebeklerde bile çoğu zaman bebeğin kordonu erkek cinsel organı zannedilebiliyor, yanılmak mümkün oluyor. Bunun için bebeğin cinsiyeti her ne kadar 13 – 16 haftalar arasında doktor tarafından tespit edilebilse de, emin olmak için çoğu zaman 20. hatta 22. haftayı beklemek daha doğru olabilir. bebeğin cinsiyetinin doğru bir şekilde tayin edilebilmesi aslında; hem gebelik haftasına, hem ultrason çekilirken bebeğin anne rahmindeki pozisyonuna hem doktorun deneyimine hem de elbette ki ultrason cihazının gelişmişliğiyle ilgili bir durumdur.
Bundan dolayı da bu pek çok faktörün aynı anda uygun olması durumunda bebeğin cinsiyeti doğru bir şekilde tespit edilebilmektedir. Ancak tüm bu faktörlerden bağımsız olarak gebelikte uygulanan prenatal tanı testleri, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının incelenmesi işlemi olan amniyosentez ve plasentadan biyopsi alınması işlemi olan CVS ile bebeğin cinsiyeti şüphesiz tam kesin olarak belirlenebilmektedir. Fakat burada bahsi geçen işlemler ileri düzey uygulamalar olduğu için her gebelikte değil, sadece doktorun gerekli gördüğü gebeliklerde uygulanmaktadır.
Bebeğin cinsiyetini erken haftalarda öğrenmek mümkün olabilir mi?

Tüm hamileler bir an önce bebeğin cinsiyetini öğrenmek isterler, hatta bazıları daha gebelik planlandığı andan itibaren gelecekteki bebeğin cinsiyetini merak ederler. Günümüzün ultrason teknolojisiyle gebeliğin 13. haftasından itibaren herhangi bir ultrason muayenesinde bebeğin cinsiyeti öğrenilebilirken, bundan daha öncesinde pek de mümkün olmuyor. Ancak bazı uzmanlar ve birtakım anne adayları denenmiş ve doğru sonuçlar alınabilmiş bazı yöntemlerle bebeğin cinsiyetinin çok daha erken dönemde tahmin edilebileceğini söylemekteler.
Aslında bebeğin cinsiyetini öğrenmek için bu kadar çok çaba ve merak olmasa, her şey doğal seyrinde olsa ve bebeğin cinsiyetini öğrenmek için doğum beklense çok daha iyi olabilir. Böyle bir sürpriz doğum gibi mucizevi bir olayı çok daha heyecanlı hale getirir. Ancak günümüzde cinsiyeti öğrenmek için 9 ay bekleyebilecek kadar sabırlı çok fazla anne adayı olmadığı kesin. Dolayısıyla da anne adayları bebeğin cinsiyetini mümkün olan en erken haftada öğrenmek için pek çok yolu deniyorlar. Gebeliğin 13. haftasından önce cinsiyeti % 80 olasılıkla doğru gösterdiği bilinen bir yöntem olarak “Nub Teorisi gayet ilgi çekici olabilir.
Nub teorisi nedir, nasıl çalışır?

Öncelikle altını çizmekte fayda var ki Nub Teorisi tamamen bilimsel bir gerçeğe ve deneyime dayanmaktadır. Bu teori, uzmanın ultrason muayenesinde gördüklerine dayanan veriler ışığında ortaya çıkmıştır. Nub teorisi temel olarak, eğitimli bir gözün, doğmamış bir bebeğin cinsiyetini ultrason aracılığıyla belirleyebilmesini sağlamaktadır.
Gebeliğin ilk trimestında ultrason ile cinsiyet belirleme doğruluğu üzerine birçok çalışma yapılmış ve oldukça yüksek doğruluk oranları da elde edilmiştir. Bu teori “genital tüberkülün orta sagital düzlemde oryantasyonuna” bakarak tanımlamaktadır. Kısacası ultrason, bebeğin üreme organları oluşmaya başladığı zamandaki genital bölgede bulunan ‘nub’ ya da küçük çıkıntılı kısmın açısına bakar. Bu nubun, yani yumrunun omurgaya göre açısı bebeğin cinsiyeti için bir belirleyici husustur.
Ultrasonda görülen nub omurga ile paralel veya % 10’dan daha az bir açıya sahipse, bu durum bebeğin kız olduğunu gösterir. Ancak nub, yani yumru omurgadan % 30’un üzerinde bir açıyla dışarı çıkıyorsa, yukarı doğru dik şekilde duruyorsa o zaman bir erkek bebek doğacağı düşünülmektedir.
Nub teorisinin gerçek olma olasılığı nedir?
Nub teorisinin gerçeklik olasılığını ölçmek, başarı oranını değerlendirmek için bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada sadece 3D ultrason kullanıldı ve sadece 85 vakaya bakıldı. Normal ultrason muayenelerinde bebeğin cinsiyetinin tespit edilebilmesi için gebeliğin en az 13. haftasına gelmek gerekiyordu. Bu çalışmada 12 haftalık gebelik ve daha erken haftalardakilere bakıldı. Ancak 10 – 11. gebelik haftalarında yapılan değerlendirmelerin doğruluk payının 13 – 14 haftalarda yapılanlara göre daha düşük olduğu saptandı. Oysaki 3D ultrason ile bakılan 13 – 14 haftalık gebeliklerde bebeğin cinsiyetinin tespit edilmesinde Nub teorisinin son derece doğru sonuçlar verdiği görüldü.
Aynı bağlamda yapılan bir başka çalışmada, 11 ve 13 hafta arasındaki 496 anne adayının bebeklerine cinsiyet belirleme taraması yapıldı. 496 anne adayının 441’inde bebeğin cinsiyetini belirleme konusunda doğru yargılara ulaşılırken Nub teorisinin bu çalışmadaki genel başarı oranı % 91,8 olarak belirlendi.
Bu doğruluk oranı kadınların hamilelikleri boyunca daha da artmış, yani gebelik haftası ilerledikçe tahminlerin doğruluk payı da elbette ki artmıştır. Aslında yanlış saptamaların sadece 11 haftalık gebe olan kadınlarda olduğunu söylemek mümkündür. Bu bağlamda; 12 haftalık gebelikte doğruluk % 94.8 ve 13 haftalık gebelikte doğruluk oranı % 98,3’tür. Nub teorisinde erkek bebeklerin belirlenmesinde doğruluk payı kızlardan biraz daha yüksektir.
Nub teorisine dair akılda kalması gereken hususlar
Nub teorisi, basit tahminlerden öte, bilimsel verilere ve bir dizi faktöre dayanan bir teoridir. Nub teorisinin başarılı olmasında en önemli faktörlerden birisi ultrason muayenesini yapan uzmanın deneyimi iken, bir diğeri de ultrason cihazının gelişmişlik düzeyidir.
Ancak her ne kadar bebeğin cinsiyetinin bir an önce bilmek kesinlikle eğlenceli ve alışveriş yapmak için önemli olsa da, gebeliğin 22. haftasından önceki süreç aslında tüm pembe veya mavi kıyafetleri görmezden gelmekte fayda var. Zira bebeğin cinsiyeti en net olarak 22. gebelik haftasından sonra bilinebilir. Zaten gebeliğin 40 – 42 hafta gibi uzun bir süreç olduğu düşünüldüğünde 22. ya da 25. haftadan sonra da daha geriye en az 15 hafta kalıyor. Bu da bebek alışverişi yapmak için gayet uzun bir süredir.
Bende merak ediyorum cinsiyeti nasıl ögrenirim