Doğum kanalı nedir?
Doğum kanalı, bebeğin dünyaya çıkması için içinden geçtiği uterus, vajina, serviks ve vulvadan oluşan kemikten bir çatıdır. Doğum yaklaştığından bebeğin çoğunlukla başı, doğum kanalına girer.
Bebeğinizin doğum kanalına girme aşamaları nelerdir?
Bebeğinin doğumunun yaklaşma aşamalarına göre; “-3, -2, -1, 0, +1, +2, +3″ şeklinde sayılabilmektedir. Bebeğin baş seviyesi ne kadar doğuma yakınsa, ifade edilişi de ona göre belirlenmektedir. Doğumun başlaması ardından doktorun yaptığı el muayeneleri, bebeğin doğum kanalına kadar yaklaştığını ifade etmek için kullanılmaktadır. Şayet doktor, baş seviyesinin +3 olduğunu söylüyorsa doğumun gerçekleşmesi gerektiği anlaşılır. Gebeliğin 40. Haftasında artık doğumun her dakika olabileceği beklenmelidir.
Angajman Nedir?
Anne adayları gebeliğin son haftalarında ya da günlerinde, çeşitli farklılıklar hissedebilir. Doktor muayenesinde göbek deliği ya da pubik simbiz denilen çatı ekleminden rahme kadar yapılan ölçü değişmiş olabilir. Bu değişim, bebeğin başının doğum kanalına indiği zaman ortaya çıkar. Bu değişim, angajman olarak ifade edilir.
Angajmanın kelime anlamı ise, bağlanmalıdır. Angajman, bebeğin başının kemik çatı girişini geçmesini ve doğum kanalına indiğini ifade eder. Doğum aşamaları içerisinde oldukça önemlidir. Anne adayının ilk doğumsal hareketi angajmandır. Anne adaylarının hepsi angajmanı anlayamayabilir. Bu duruma zaten doktor karar verecektir.
Ancak anne adaylarının angajmanı anlayabilmesi için:
Bebeğin doğum kanalına girmesi ile beraber anne adayı fiziksel olarak rahatlar. Karnın üst tarafındaki bası azalır. Anne adayı daha rahat nefes almaya başlar. Fakat bu durumda bebek, pelvise baskı yapmaya başlar. Bu da sık sık tuvalete çıkma ihtiyacına yol açar.
Fakat bu belirtiler mevcut olsa da, doktor yaptığı kontrollerde bebeğin doğum kanalına girmemiş olduğunu fark edebilir. Angajman henüz gerçekleşmemiş ise, doğum henüz başlamamış demektir. Ancak son gebelik haftaları, artık her an doğumun başlayabileceği haftalardır. Anne adayı karnının üst tarafının rahatladığını hissettiği anda doktoruna bunu söylemelidir.
Doktor, muayene sırasında bebeğin yüzdüğünü ya da balote ettiğini söyleyebilir. Bu ifadeler; doğum kanalında hissedilen bölümün yukarıda olduğu ve daha doğum kanalına bebeğinizin tamamen girmediğini belirtir. Bebeğin yüzmesinden kasıt, doğum kanalında olmadığıdır.
Bebeğin doğum kanalına girmeme riski var mı?
Bebekler, mutlaka doğum kanalına girerler. Ancak gebelik haftası geçmiş ise yani doğum miadından sonra da gerçekleşmediyse, bebeğin doğum kanalına girmesi için tıbbi yardım uygulanması gerekebilir.
İlk gebeliklerde anne adayının bebeğin doğum kanalına girip girmediğini anlaması zordur. Daha sonraki gebeliklerde ise anne adayı az da olsa bu durumu hissedebilir. Artık git gide sabırsızlanmaya başlıyorsanız ancak bebeğiniz hala dünyaya gelmemekte ve annesinin güvenli ve huzurlu karnında kalmakta ısrar ediyorsa endişelenmenize gerek yok. Doğum haftası anne adaylarına genellikle oldukça uzun gelir.
Anne adayının bu noktada yapacağı en faydalı şey, sabırlı olmaktır. Kimi zaman anne adayı fark etmez ancak rahim ağzı açılmaya başlamış olabilir. Sancılar başlar başlamaz da rahim ağzındaki açılma hızlanacak ve incelme de meydana gelir. Rahim ağzının açıklığı 10 cm’i bulunca artık doğum başlayacaktır. Rahim ağzının açılması için saatler sürer. Bu sebeple korkmadan, telaş yapmadan, sakince bebeğinizi beklemek ve bebeğinizi kucağınıza alıp gözlerine bakacağınız zamanı hayal etmek, en doğrusu olacaktır.