[beta_hcg_calculator lbl_title=”Beta hCG Hesaplama” lbl_beta_hcg=”Beta HCG Değeriniz” btn_value=”Beta HCG Hesapla”]
HCG hormonu, gebelikle birlikte yüksek oranda artış gösterdiği için genellikle “gebelik hormonu” olarak anılır. Aynı zamanda, ev tipi gebelik testlerinde tespit edilen hormondur. HCG hormonu, gebe kalındıktan yaklaşık 8-12 sonra, bebek rahmin iç yüzeyine tutunduktan hemen sonra, annenin kan dolaşımında salınmaya başlar.
HCG seviyeleri, başlangıçta çok düşüktür. Ancak, daha sonra hızlı bir şekilde artmaya başlar ve her 2-3 günde bir iki katına çıkar. Böylece, bir haftaya kadar kandaki HCG seviyelerindeki belirgin artış tespit edilebilecek seviyelere ulaşır. Bu aşamada, kanda yaklaşık 50-80 mIU / ml seviyelerine çıkmış olur. Bu seviyeye ulaşıldığında, evde yapılan gebelik testinin sonucu da “pozitif” çıkacaktır.
Normal HCG seviyeleri, farklı kadınlar arasında ve aynı kadın için farklı hamileliklerde farklılıklar gösterir. Bu nedenle, sayılar yorumlanırken çok dikkatli olunması gerekir.
Hamileliğin ilk 12 haftasında, HCG hormonu seviyelerinin kendisi, birkaç günde bir ne kadar yükseldiği kadar önemli değildir.
Bununla birlikte, bazı sağlıklı gebeliklerde HCG seviyeleri oldukça düşük olabilir. Yine de, sağlıklı bir gebelik ve doğum ile sonuçlanır. Bir hamileliğin varlığını doğrulamanın en iyi yolu, 2-3 gün sonra bir kan testi yaptırmaktır. Kan testi, HCG seviyelerinin yeterince yükselip yükselmediğini görmek için yapılır. Bkz: BETA HCG kaç olmalı, örnek sonuçlar
Gebelikte Progesteron Seviyeleri ve Testleri
HCG Seviyeleri
Aşağıda, hamilelik sırasında HCH hormonu seviyelerinin ne olabileceğine dair bir fikir sahibi olabilirsiniz. HCG testi yaptıranlar için, tek bir bebek gebeliği için önerilen referans aralıklarını bulabilirsiniz.
- Gebeliğin 3.haftası: 0-5 mIU /ml
- Gebeliğin 4.haftası: 5-430 mIU /ml
- Gebeliğin 5.haftası: 180-7400 mIU /ml
- Gebeliğin 6.haftası: 1100- 56.500 mIU /ml
- Gebeliğin 7– haftaları: 7600- 230.000 mIU /ml
- Gebeliğin 9-12.haftaları: 300- 290.000 mIU /ml
- Gebeliğin 13-16.haftaları: 14.000-243.000 mIU /ml
- Gebeliğin 17–haftaları: 4000- 165.000 mIU /ml
- Gebeliğin 25.haftası- doğum: 3200-90.000 mIU /ml
- Doğumdan 4-6 hafta sonra: 5 mIU /ml’den az
Gördüğünüz gibi, normal seviye olarak belirtilen referans aralığı oldukça geniştir. HCG seviyeleri, çoğul gebeliklerde, tek bir bebeğe hamileliğe göre %50’ye kadar daha yüksek olabilir.
Bu değerler, yalnızca bir rehber olarak kullanılmalıdır. HCG hormonu seviyeleri, normal hamileliklerin erken döneminde, yaklaşık her 48 saatte bir iki katına yükselir. 10.haftaya gelindiğinde, zirveye ulaşır. Bu sıralarda, kan testlerindeki ortalama HCG seviyeleri 60.000 mIU / ml civarında çıkacaktır. Ancak normal seviyelerin referans aralığı; 10.000 ile 250.000 mIU / ml arasındadır.
Gebeliğin 10-20.haftalarında, HCG hormonu seviyeleri de düşüş göstererek 15.000 mIU / ml civarına düşmektedir. Yine, bu haftalarda normal seviyelerin referans aralığı; 3000-90.000 mIU / ml arasındadır. HCG hormonu seviyeleri, 20-40.hafta aralığında, yaklaşık olarak bu seviye aralığında kalır. HCG seviyeleri ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
HCG Hormonu Seviyeleri İki Katına Çıkma Süresi
- HCG seviyeleri, hamileliğin ilk 4 haftasında, genellikle her 48 saatte bir 2 katına çıkmaktadır.
- Hamilelik ilerledikçe, iki katına çıkma süresi artar. 6-7.haftalar arasında, ikiye katlanma süresi 3.5 güne kadar uzayabilir.
- Normal gebeliklerin %15’inde, iki katına çıkma süresi 2-3 gün sürebilir.
- Dış gebeliklerin yaklaşık %20’sinde de normal iki katına çıkma süreleri görülür.
HCG seviyesi en az 1200 mIU / ml değerine ulaşana kadar, ultrason muayenesinde bir gebelik kesesi ya da fetüs görmesi beklenmez.
HCG Seviyeleri ile Çoğul Gebelik Anlaşılabilir Mi?
İkiz gebelikler, belirli bir gebelik gününde daha yüksek HCG seviyelerine sahip olma eğilimindedir. İkiz gebeliklerde HCG seviyeleri, yukarıda bildirilen aralıklar dahilindedir. Bu nedenle, yalnızca seviyeye bağlı olarak hiçbir şey varsayılamaz.
Belirli bir günde daha yüksek bir HCG seviyesi, ikizler için daha yüksek bir şans anlamına gelebilir. Ancak, karnınızda ikiz bebekler olduğunu garanti eden bir seviye yoktur.
Kendi seviyeleriniz hakkında doktorunuza danışın ve bir HCG testiniz olmadıkça, bebeğin canlılığı ya da çoğul gebelik olasılığı hakkında kendi kendinize sonuç çıkarmaya çalışmayın.
HCG Hormonu Nedir?
Gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim zarına tutunması ile başlar. İmplantasyon, normalde hamile kalındıktan ortalama 8-12 gün sonra meydana gelir. HCG hormonu, işte bu sırada üretilmeye başlar.
21.gün civarında, kan dolaşımına giren küçük miktardaki HCG seviyeleri 5 mIU / ml’nin altındadır. Bu dönemde, bir gebelik testi ile tespit edilemeyecek kadar düşük miktardadır.
Bir hamilelik, genellikle adet kanaması önlendiğinde, implantasyondan sonra devam eder. Progesteron ve östrojen hormonları, rahim iç yüzeyini koruyarak adet kanamasını önler. HCG hormonu, embriyonun implantasyonundan hemen sonra, adet döngüsünün ortalama 21.gününde dolaşıma girmektedir.
Evde Yapılan Gebelik Testleri ve HCG Hormonu
Evde yapılan gebelik testleri, implantasyon ile gelişen plasentanın ürettiği idrar veya kandaki yüksek HCG seviyelerinin saptanmasına dayanır. Dolayısıyla, hamile olmayan bir kadının kan veya idrar örneğinde, genellikle 5 mIU / ml’den az HCG olacaktır.
Gebelik gerçekleştikten sonra, normal bir gebelikte HCG seviyeleri hızla artmaya başlar. Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde, HCG seviyeleri 50.000 ile 300.000 mIU / ml arasında bir değere ulaşacak şekilde, her 48-72 saatte bir iki katına çıkmaktadır.
Gebeliğin 3-6.ayları arasında HCG seviyeleri, hamilelik boyunca başlangıçtaki seviyenin oldukça üzerindeki seviyelere düşüş göstermektedir. Bu nedenle, HCG seviyeleri ve yükselme hızı, hamilelik için çok iyi bir gösterge olarak kullanılmaktadır.
HCG Seviyeleri Ne Zaman Tespit Edilebilir?
Bir HCG testinin gebeliği tespit edebileceği en erken tarih, hamilelik gerçekleştikten sonraki 8.gündür. Ancak, bu yalnızca kadınların %5’lik kısmı için mümkündür. Çoğu kadın, hamile kaldıktan 11-12 gün sonra ya da bir sonraki adet döneminin günü gelmeden birkaç gün önce pozitif bir gebelik testi sonucu ile karşılaşacaktır.
Geciken adet döneminin ilk gününde (ortalama 28.gün); kan ya da idrardaki HCG seviyeleri, yaklaşık 100 mIU / ml olacaktır. Bu, tüm gebelik testleri ile tespit edilebilir olmalıdır. Ancak, bireysel seviyelerde çok geniş bir referans aralığı vardır. Bir kan ya da idrar testinde normal HCG seviyelerinin uç noktaları 5-450 mIU / ml aralığındadır. Ayrıca, bazı hamile kadınlar daha düşük HCG seviyelerine sahip olabileceği de unutulmamalıdır.
HCG hormonu, aynı zamanda erken gebelik kaybı ya da uygun şekilde implante edilemeyen gebelikler tarafından da üretilebilir. Bu gebeliklerde de HCG tespit edilebilir. Doğurganlık tedavisi için HCG enjeksiyonu yapılan kadınlarda, 2-3 hafta boyunca HCG seviyeleri yüksek olabilir. Bu da, yanlış bir pozitif test sonucu ile karşılaşabilecekleri ancak hamile olmayabilecekleri anlamına gelir.
HCG Seviyeleri Nasıl Tespit Edilir?
Bir kadın gebe olduğunu düşünüyorsa, ev tipi gebelik testlerinden satın alabilir. Bu testler, embriyo rahme implante olduktan hemen sonra plasenta tarafından salınan bir hormon olan HCG’yi tespit ederek çalışmaktadır. HCG hormonu salındığında, gebelik kanda ve idrarda tespit edilebilir.
Kan testleri daha doğru sonuç verir. Beta hCG testi olarak adlandırılan bir kan testi, kandaki HCG hormonun kesin birimini ölçer. Bu, en düşük seviyenin bile tespit edilebileceği anlamına gelir.
Bir beta hCG kan testi, hamile olup olmadığınıza basit bir evet ya da hayır yanıtını verecektir. Bu test, doğruluk açısından idrar testleri ile benzerdir. Pozitif kan testi seviyeleri 10-25 birimdir ve 5’in altındaki bir değer negatif olarak kabul edilir.
Pozitif HCG Testi Sonucu Ne Kadar Doğrudur?
Ev tipi gebelik testleri, yalnızca HCG seviyelerini kontrol eder. Bu nedenle, kadına HCG içeren bir ilaç verilmediği sürece, pozitif bir idrar testi sonucu hamileliği gösterir.
Bir HCG enjeksiyonu söz konusu ise, sisteminizden çıkmadan önce son enjeksiyon yapıldıktan sonra 7-14 gün beklenmelidir. Çok erken test yapılırsa, yanlış pozitif test sonucu ile karşılaşılabilir.
Negatif HCG Testi Sonucu Ne Kadar Doğrudur?
Negatif bir gebelik testi sonucu durumunda da hamile olabilirsiniz ancak test sonucunun pozitif çıkmasını sağlayacak kadar yüksek bir HCG seviyeniz olmayabilir. Testin erken yapılması, yanlış yapılmış olması ya da testin kullanmadan önce uygun şekilde saklanmamış olması durumunda yanlış negatif test sonucu ile karşılaşılabilir.
Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ancak evde yaptığınız test sonucu negatif çıktıysa, daha sonra testi tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca, evde yapılan gebelik testlerinden hangi sonucu olursanız alın, HCG seviyelerini tespit eden bir kan testi için doktorunuza görünmelisiniz.
Erken Dönemde Düşük HCG Seviyeleri Sorunları
Gebeliğin ilk trimesterinin ilk yarısını dikkatli bir şekilde takip etmek, ancak son 10 yıllık süreçte mümkün olmuştur. Erken dönem takibi, doğru şekilde yapılırsa, tehlikeli komplikasyonların önlenmesi için de oldukça yararlıdır.
Bir gebeliğin düşükle sonuçlanması ya da dış gebelik olması durumunda, muhtemelen daha düşük HCG seviyeleri görülecek ya da iki katına çıkma hızı daha yavaş olacaktır. Ancak başlangıçta, genellikle normal seviyelere sahip olunur. Bazen, bir hamileliğin nasıl ilerlediğine dair bir fikir edinmek için, en az 2 gün arayla 2-3 test daha yapmak gerekir.
Tek bir test ile elde edilen HCG değeri, gebeliğin sağlığı ve fetüsün yaşayabilirliği hakkında yeterli bilgi vermez. Döllenme gerçekleştikten sonraki 2-4 hafta içinde, HCG seviyeleri de her 48-72 saatte bir 2 katına çıkar. 6000 mIU / ml’nin üzerine çıktığında ise, iki katına çıkma süresi 96 saate kadar çıkar. Bu nedenle, artış süresi, hamilelik ilerledikçe değişir.
Her 2-3 günde bir iki katına çıkmayan HCG seviyeleri, hamilelikle ilgili bir sorun olduğunu kanıtlamaz. sağlıklı gebeliklerde de düşük HCG seviyeleri görülebilir ve sağlıklı bir doğumla sonuçlanabilir.
HCG seviyeleri 1000-1500 mIU / ml değerinin üzerine çıktığında, dış gebelik de etkili bir şekilde dışlanır. Gebelik ultrasonda görünür hale geldiğinde, HCG seviyeleri de sıklıkla yanıltıcı olabilir. Bu da, gereksiz endişelere neden olabilir. Bu nedenle, ultrason muayenesi, gebeliğin daha ileri dönemlerde takibi için HCG seviyelerine göre daha güvenilirdir.
Pozitif Gebelik Testi Sonrası Adet Kanaması
Evde uyguladığınız gebelik testinin sonucu pozitif çıktıysa ve birkaç gün geçtikten sonra adet kanamanız geldiyse; adet kanaması normalden daha ağır olabilir. Bu da, gebelik kaybı anlamına gelebilir. Uzmanlar, gebeliklerin %20-30’unun düşükle sonuçlandığını tahmin etmektedir. Bu nedenle, ne yazık ki bu oldukça yaygın bir durumdur.
Ancak, gebelik testleri çok hassas hale geldiğinden beri, insanlar erken dönem düşüklerin ne sıklıkla olabileceğini fark edebilir hale geldi. Geçmişte, bu erken dönem kayıplar fark edilmeyebilirdi. Bunun sonucunda da kadın hamile olduğunu asla bilemezdi.
Test Sonucum Negatif, Hamile Olabilir Miyim?
Negatif bir gebelik testi sonucu ile karşılaşsanız da hamile olabilirsiniz. Bu durumda, testi pozitif sonuç verdirecek kadar yüksek bir HCG seviyeniz olmayabilir. Ayrıca, erken dönemde ya da yanlış yapılan bir test de sonucu “yanlış negatif” verebilir.
Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, testi birkaç gün sonra tekrarlayın. Daha kesin sonuçlar için, bir doktor muayenesine giderek kan testi yapılmasını talep edebilirsiniz. Bir kan testi, gebeliğin erken dönemlerinde de kesin sonuçlar verdiğinden, idrar testlerine göre çok daha başarılıdır.