Cinsel yolla bulaşan hastalıklar yaygın olarak görülmekle birlikte bu hastalıklarla ilgili yanlış bilinen çok fazla şey bulunmaktadır. Çoğu insan bu hastalıklar konusunda konuşmaktan çekinse de daha güvenli bir cinsel hayatınız olması açısından bilgi sahibi olmanız önemlidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara dair en sık karşılaşılan yanlışların doğrularını aşağıda okuyabilirsiniz.
Tüm doğum kontrol yöntemleri cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlar
Hayır: Tüm doğum kontrol yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Kondomlar, bu hastalıklara karşı koruma sağlayan tek doğum kontrol yöntemidir. Bu nedenle doğum kontrol hapı ya da spiral gibi doğum kontrol yöntemleriyle hamileliğe karşı korunuyor olsanız bile kondomla ekstra koruma sağlamanız gerekir.
Kondomlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kesin koruma sağlar
Hayır: Kondomlar, enfeksiyona yakalanma riskinizi önemli ölçüde azaltsa da bu riski tamamen ortadan kaldırmaz. Bu hastalıklar, kondomun örtmediği bölgelerden bulaşabilmektedir. Kondom kullansanız bile cilt cilde temaslarda genital siğil, uçuk ve HPV açısından risk altında olursunuz. Bu nedenle kondom kullansanız bile hastalıklara karşı düzenli olarak test yaptırmanız önemlidir.
Antibiyotik kullansanız da hastalık yayabilirsiniz
Hayır: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için tedavi gördükten sonra hastalığı bulaştırmazsınız. Bununla birlikte tedaviniz tamamlanana kadar cinsel ilişkiden kaçınmalı ve tedavi sonrası iyileştiğinizden emin olmak için test yaptırmalısınız.
Bir kez tedavi gördükten sonra o hastalığa karşı bağışıklık gelişir
Hayır: Cinsel yolla bulaşan bir hastalık nedeniyle tedavi görüp hastalığı atlattıktan sonra o hastalığa tekrar yakalanabilirsiniz. Hastalığı daha önce geçirip atlatmanız, enfeksiyona tekrar yakalanmanızın önüne geçmeyecektir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tuvaletten kapılabilir
Hayır: Cinsel yolla bulaşan hastalıkları tuvaletten kapmanız çok zordur. Virüsler ve bakteriler insan vücudunda yaşamayı sevdikleri için bunların cansız yüzeylerde hayatta kalma ihtimalleri düşüktür.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ölüme yol açar
Hayır: Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunun tedavisi vardır ve ölüme yol açmaz. Örneğin, bel soğukluğu ve klamidya gibi enfeksiyonlar ölüme neden olmaz. Bununla birlikte pelvik inflamatuar hastalık gibi bazı enfeksiyonlar, tedavi edilmedikleri zaman ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hasta olduysanız tedavi görmeniz önemlidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalığınız varsa bunu bilirsiniz
Hayır: Tüm hastalıklar belirtilere neden olmadığı için cinsel yolla bulaşan hastalığınız olduğunda haberiniz olmayabilir. Klamidya ve uçuk gibi hastalıkların genelde belirtileri gizlidir ya da hiç ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle hasta olmadığınızı bilmeden bir başkasına bulaştırmanız mümkündür. Cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olup olmadığını bilmenizin en kesin yolu test yaptırmak olacaktır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar oral seks ile yayılmaz
Hayır: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar oral seksle de yayılabilir. Her ne kadar vajinal ya da anal ilişkide risk daha yüksek olsa da oral ilişkiyle de bel soğukluğu, klamidya, frengi, Hepatit B ve hatta HPV’ye yakalanmak mümkündür. Bu nedenle her ilişkinizde kondom kullanmanız önemli olmaktadır.
Yalnızca çok fazla partneri olmuş kişiler hastalığa yakalanır
Hayır: Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yalnızca çok sayıda partneri olmuş kişiler yakalanmaz. Korunmasız cinsel ilişki ve cilt teması ile bu hastalıklara her zaman yakalanmak mümkündür.
Tek eşli ilişkilerde cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmaya gerek yoktur
Hayır: Tek eşli olmanız, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunduğunuz anlamına gelmez. Bu hastalıklarda her zaman belirti görülmediği için sizde ya da eşinizde hastalık olup olmadığını bilemezsiniz. Bundan emin olmanın tek yolu test yaptırmaktır.
Kızarıklık, ağrı ve akıntı cinsel yolla bulaşan hastalık anlamına gelir
Hayır: Bu belirtiler her zaman cinsel yolla bulaşan hastalığınız olduğunu göstermez. Yaşadığınız belirtiler mantar enfeksiyonu ya da bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. Bununla birlikte üreme organlarında, anüste ve ağızda aşağıdaki belirtilerin görülmesi halinde doktora gitmek gerekir:
- Ağrı
- Şişkinlik
- Yaralar ya da kızarıklık
- Kaşıntı ve/veya yanma
- İdrar yaparken ağrı ya da yanma
- Kokusu, rengi ve dokusu farklı vajinal akıntı
- Kanama (adet dönemi dışında)
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmak acı vericidir
Hayır: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için yaptıracağınız testler acı verici değildir. Bu testler için genelde idrar ve kan örneği vermeniz gerekir. Ayrıca enfeksiyon belirtileri için fiziksel muayene yapılması da gerekebilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavisiz geçer
Hayır: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar genelde kendi kendine geçmez. Hatta tedaviyi ertelerseniz, yaşadığınız enfeksiyonun uzun süreli sorunlara neden olma ihtimali vardır. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktora gidin. Bu hastalıklar tedavi edilmediği zaman sağlık ve doğurganlık üzerinde uzun süreli etkileri olabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklar antibiyotikle tedavi edilir
Hayır: Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklar antibiyotikle tedavi edilmez. Bununla birlikte bu hastalıkların çoğu ilk aşamalarda antibiyotikle tedavi edilebilmektedir. Ancak tüm hastalıkların antibiyotikle tedavi edilemediğini unutmamalısınız. Örneğin, genital uçuk antiviral ilaçlarla önlenebilse de vücudunuzdan tamamen yok olmaz. Aynı şekilde HIV için de virüsün kanda azalmasını sağlayan ilaçlar kullanılsa da neden olduğu enfeksiyon tamamen ortadan kalkmaz.
Aynı anda iki kondom kullanmak tüm hastalıklara karşı korur
Hayır: Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için iki kondomu aynı anda kullanmamalısınız. Kondomları bu şekilde kullandığınızda bunların yırtılma ihtimalini arttırmış olursunuz. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında bir tane kondom kullanmanız yeterli olacaktır.
Cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olmak utanç vericidir
Hayır: Cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olmak utanç verici bir şey değildir. Cinsel hayatı olan herkes bu hastalıklara yakalanabilir. Bunun iyi ya da kötü, kirli ya da temiz olmakla ilgisi yoktur. Bununla birlikte cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak için her ilişkide kondom kullanabilir ve cinsel sağlık açısından düzenli kontroller yaptırabilirsiniz.
Smear testi tüm hastalıkları gösterir
Hayır: Smear yaptırmanız, sahip olabileceğiniz tüm hastalıkları göstermez. Smear testinin amacı, rahim ağzında kansere neden olabilecek anormal hücrelerin olup olmadığını kontrol etmektir. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test olmak istiyorsanız bunu doktorunuzdan ayrıca istemeniz gerekir.
İki kez klamidya geçirmek kısırlığa neden olur
Hayır: Tekrarlayan enfeksiyonlar kısırlık riskini arttırsa da buna kesin olarak neden oldukları söylenemez. Ancak klamidya ve bel soğukluğu gibi enfeksiyonlar kısırlığa yol açabileceği için düzenli olarak test olmanız ve hastalığınız varsa tedavi görmeniz önemlidir.
Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek hastalıklara karşı koruma sağlar
Hayır: Adet döneminizde de cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanabilirsiniz. Kimi insanlar, adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin hamileliği ve hastalıkların bulaşmasını engellediğini düşünse de bu doğru değildir. Korunmasız her cinsel ilişkide hamile kalma ve hastalığa yakalanma şansınız vardır. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için her ilişkinizde kondom kullanmanız gerekir.
İlişki sonrası duş almak korunmayı sağlar
Hayır: Cinsel ilişki sonrası duş almanız, hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların temizlikle ilgisi yoktur. Hatta vajinal duş gibi uygulamalar, vajinanın pH dengesini ve vajina florasını bozarak mantar ve bakteri enfeksiyonları yaşamanıza neden olabilir.