İkiz, üçüz veya daha fazla bebeğe hamile kalmak (dördüz, beşiz gibi) çoğul gebelik olarak adlandırılır. Adet döngüsü sırasında birden fazla yumurta salınırsa ve her biri bir spermle döllenirse, birden fazla embriyo rahiminize yerleşebilir ve büyüyebilir. Bu tip gebelik, çift yumurta ikizleri ile (veya daha fazlası) sonuçlanır. Tek bir döllenmiş yumurta bölündüğünde, çoklu özdeş embriyolara yol açar. Bu hamilelik tipi aynı görünen ikizlere (veya daha fazlası) neden olur. Tek yumurta ikizleri, çift yumurta ikizlerinden daha nadirdir.
Çoğul gebeliğin bazı nedenleri nelerdir?
Yumurtlamayı indüklemek için doğurganlık ilaçlarının kullanılması, genellikle yumurtalıklardan birden fazla yumurtanın salınmasına neden olur ve ikiz, üçüz veya daha fazla bebeğin doğumu ile sonuçlanabilir. Tüp bebek yöntemiyle, birden fazla embriyonun rahime aktarılması halinde çoğul gebeliklere yol açabilir. Çoğul gebelik, döllenmiş yumurtanın transferden sonra ayrılması durumunda da ortaya çıkabilir. 35 yaşından büyük kadınlarda, tek bir adet döngüsü sırasında genç kadınlara göre iki veya daha fazla yumurtanın serbest bırakılma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, çoğul gebelik olasılığı daha yüksektir.
Çoğul gebeliğin bazı belirtileri nelerdir?
Çoğul gebeliği olan kadınlar, tek bir bebeğe hamile olan kadınlardan daha şiddetli sabah hastalığı veya meme hassasiyetine sahip olabilirler. Ayrıca daha hızlı kilo alabilirler. Ultrason muayenesi sırasında çoğul gebelik kolaylıkla öğrenilebilir.
Çoğul gebelikte fazla kilo almak mı gerekir?
Genel olarak çoğul gebeliği olan kadınların bir bebeğe hamile olan kadınlardan daha fazla kilo almaları önerilir. Her fetüs için günde fazladan 300 kalori gerekir. Örneğin, ikiz bebekler bekliyorsanız, günde 600 kaloriye ihtiyacınız vardır. Üçüz ve daha çoklu hamileliklerde kilo alımı bireyselleştirilmelidir.
Çoğul gebelikte egzersiz yapmalı mıyım?
Çoğul gebelik sırasında aktif kalmak sağlığınız için önemlidir, ancak yorucu egzersizden kaçınmanız gerekebilir. Yüzme, prenatal yoga ve yürüyüş gibi düşük tempolu egzersiz yapmayı deneyin. Günde 30 dakika egzersiz yapmalısınız. Hamileliğiniz sırasında problemler ortaya çıkarsa, egzersizden kaçınmanız tavsiye edilebilir.
Çoğul gebelikte komplikasyon riski daha mı yüksektir?
\n
Çoğul gebelikte belirli komplikasyon riski daha yüksektir. Muhtemelen daha sık doğum öncesi muayene seanslarına gideceksiniz. İkinci üç aylık dönemden başlayarak, her 4-6 haftada bir ultrason muayeneniz olabilir. Bir sorundan şüpheleniyorsanız, nonstress testi veya biyofiziksel profil ve ultrason muayeneleri gibi özel testler daha sık yapılabilir.
Çoğul gebeliğin en sık görülen komplikasyonu nedir?
Çoğul gebeliğin en sık görülen komplikasyonu erken (preterm) doğumdur. İkizlerin yarısından fazlası erken doğar. Daha çoklu gebelikte ise doğum neredeyse her zaman erkendir. Hamileliğin 37. haftasından önce doğan bebeklerde, solunum, yeme ve sıcak kalma gibi sorunlar da dahil olmak üzere, kısa süreli ve uzun süreli sağlık problemleri riski artmış olabilir. Öğrenme ve davranışsal engeller gibi diğer problemler (daha sonra) çocukluk döneminde veya hatta yetişkinlikte ortaya çıkabilir. Çok erken doğmuş bebekler (hamileliğin 32. haftasından önce doğanlar), en iyi bakımda bile, ciddi sağlık problemleri yaşamaktadır ya da ölebilirler.
Erken doğum ile dünyaya gelen ikiz, üçüz ya da dördüz bebekler; aynı zamanda erken doğum ile dünyaya gelen tek bebeğe kıyasla; serebral palsi gibi ciddi komplikasyonlar için daha fazla risk taşırlar. Preterm olmakla ilgili sorunlardan doğan çocuklarda ömür boyu tıbbi bakım gerekebilir.
Koryonisite ve amniyonisite nedir?
\n
Çoğul gebeliğin ilk zamanlarında, her bebeğin kendi koryonuna yani kendi dış zarına (koryonisite) ve amniyotik keseye (amniyonisite) sahip olup olmadığını anlamak için ultrason muayenesi yapılır. Üç tip ikiz vardır:
- Dikoryonik-diamniyotik: Kendi koryonları ve amniyotik keseleri olan ikizlerdir. Tipik olarak aynı plasentayı paylaşmazlar ve tek yumurta veya çift yumurta ikizi olabilirler.
- Monokoryonik-diamniyotik: Aynı koryonu paylaşan ancak ayrı amniyotik keseleri olan ikizlerdir. Aynı plasentayı paylaşırlar ve tek yumurta ikizi olurlar.
- Monokoryonik-monoamniyotik: Aynı koryon ve aynı amniyotik keseyi paylaşan ikizlerdir. Plasentayı da paylaşırlar ve tek yumurta ikizleridir.
Monokoryonik bebeklerle ilişkili riskler nelerdir?
Monokoryonik bebeklerin, ayrı plasentası olanlara göre daha yüksek komplikasyon riski vardır. Monokoryonik-diamniyotik bebeklerde ortaya çıkabilecek bir problem ikizden ikize transfüzyon sendromudur (TTTS). TTTS’de ikizler arasındaki kan akışı dengesizleşir. Bir ikiz, diğerine kan bağışı yapar. Kan aktaran ikize çok az kan kalır ve alıcı ikizde çok fazla kan oluşur. Bir veya iki bebek için de sonuç çok ciddi olabilir.
Monokoryonik-monoamniyotik bebekler nadir olmakla birlikte, bu tip gebelik çok risklidir. En sık görülen sorun göbek bağı komplikasyonudur. Bu tip gebeliğe sahip kadınlar daha sık takip edilir ve bebeklerini sezaryen ile doğururlar.
Çoğul gebelik preeklampsi riskini nasıl etkiler?
Preeklampsi genellikle 20 haftalık gebeliğin ardından veya doğum sonrası başlayan bir kan basıncı bozukluğudur. Çoğul gebeliklerde tekil gebeliklerde olduğundan daha sık görülür. Aynı zamanda erken yaşta olma eğilimindedir ve çoğul gebeliklerde daha şiddetlidir. Preeklampsi, vücudunuzdaki (genellikle böbrekleriniz, karaciğeriniz, beyniniz ve gözlerinizdeki) birçok organa zarar verebilir. Kötüleşen ve nöbetlere neden olan preeklampsi, eklampsi olarak adlandırılır. Preeklampsi hamilelik sırasında ortaya çıktığında, tam olarak gelişmiş olmasa bile bebeklerin hemen doğuma alınması gerekebilir.
Çoğul gebelik gestasyonel diyabet riskini nasıl etkiler?
Çoğul gebelik yaşayan kadınlar, yüksek gestasyonel diyabet riski taşırlar. Bu durum preeklampsi ve daha sonraki yaşamda diyabet gelişme riskini artırabilir. Yeni doğan bebeklerinin, solunum problemleri veya düşük kan şekeri seviyeleri olabilir. Diyet, egzersiz ve bazen ilaç kullanımı, bu komplikasyonların riskini azaltabilir.
Çoğul gebelik fetal büyümeyi nasıl etkiler?
Çoğul gebeliğin, tekil bebeklerden daha çok büyüme problemleri vardır. Bir fetüs diğerlerinden çok daha küçük ise, orantısız büyümektedir. Bu, her zaman bir problemi işaret etmez. Bazen, fetüsün sınırlı büyümesi bir enfeksiyon, TTTS veya plasenta veya göbek bağı ile ilgili bir sorundan kaynaklanabilir. Bir veya her iki bebekte de büyüme kısıtlılığı şüphesi varsa, bebeklerin nasıl büyüdüğünü izlemek için sık ultrason muayeneleri yapılabilir.
Çoğul gebeliklerde genetik bozukluklara yönelik testler doğru mu?
Anne kanından alınan bir örneğin kullanıldığı genetik bozukluklara dair tarama testleri (serum tarama testleri) çoğul gebeliklerde hassas değildir. Her iki bebekte de bir sorun bulunmadığı halde, pozitif bir tarama testi sonucu almak mümkündür. Doğum kusurları için tanı testleri arasında koryon villus örneklemesi ve amniyosentez bulunur. Her testin yapılması gerektiğinden, bu testleri çoğul gebelikte gerçekleştirmek daha zordur. Ayrıca, fetüslerden birinin veya tümünün kaybedilmesi gibi bir risk vardır.
Çoğul gebelik doğumu nasıl etkiler?
Sezaryen doğum yapma ihtimali çoğul gebelikte daha yüksektir. Bazı durumlarda, ikizler vajinal doğumla dünyaya gelebilir. Bebekleriniz nasıl doğacağı aşağıdakilere bağlıdır:
- Bebeklerin sayısı ve her bebeğin pozisyonu, ağırlığı ve sağlığı
- Sağlığınız ve doğumun nasıl gittiği
- Doğum uzmanınızın tercihi ve deneyimi
- Çoğul gebelik ile doğum sonrası depresyon riski
Çoğul gebelik, doğum sonrası depresyon riskinizi artırabilir. Günlük görevlerinizi yapabilmenizi engelleyen yoğun üzüntü, endişe veya ümitsizlik duygusuna sahipseniz, doğum uzmanınızı bilgilendirin
.