Doğum yapmak elbette her anne babanın en özel hissettikleri ve en mutlu oldukları anlar arasında yer alıyor ve bu güzel günü sorunsuz, dertsiz ve kolay bir şekilde geçirmek de herkesin hayali. Ancak maalesef doğum sırasında bazen anne bazen de bebekten kaynaklanan sıkıntılar ortaya çıkabiliyorlar ve bu sıkıntılar yüzünden hem hayati bir tehlike meydana geliyor, hem de güzel geçmesi gereken bu gün endişe ve telaşla dolu bir ana dönüşebiliyor.Doğum sonrası aşırı kanamalar da bunun bir parçası denilebilir çünkü pek çok annede meydana gelen bu kanamalar, doğru şekilde mücadele edilmedikleri taktirde annenin hayatını riske sokuyorlar.
Doğum Sonrası Aşırı Kanama
Normal doğumlarda beş yüz mililitre, sezaryen doğumlarda ise bin mililitre üzerindeki kanamalar aşırı kanama olarak nitelendirilmektedirler ve bu durum rahim kaslarının görevini yapmaması başta olmak üzere pek çok farklı faktörden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu miktarlardan düşük olan kanamalar ise normal kanamalar olarak değerlendirilmelidir.Atoni adı verilen rahim kaslarının kasılmaması rahatsızlığı, normalde doğumdan sonra kendini toplaması gereken rahmin toplamaması ve bu nedenle damar uçlarının da açık kalması şeklinde özetlenebilir. Zira doğum sırasında genişleyen ve açılan rahim, tekrar eski haline dönmelidir ve böylece bölgedeki tüm doğum artıkları da oradan uzaklaştırılmalıdır.
Doğum Sonrası Aşırı Kanamanın Nedenleri
Doğum sonrasında ortaya çıkan kanamaların pek çok farklı sebebi olabilir. Bunlar arasında iri bebek doğumu, çoklu gebelik, bebeğin suyunun çok olması, doğumun uzun ve zor olması, sancı ilaçlarının kullanımı, plasentanın rahme yapışması, plasenta enfeksiyonları, içeride plasenta parçası kalması ve rahimlerde miyomların bulunması gibi onlarca farklı sebep yer almakta.Dolayısıyla doğumun ardından annenin el ile karın muayenesi gerçekleştirilerek rahim kaslarının kasılıp kasılmadıkları tespit edilmeli, kasılmıyorlarsa ilk olarak masajla kasılmaları sağlanmalıdır. Eğer başarı mümkün olmazsa yukarıda belirtilen diğer ihtimaller göz önüne alınmalı, gerekli tetkikler gerçekleştirilmelidir.
Doğum Sonrası Aşırı Kanama Tedavisi
Doğum sonrasında ortaya çıkan aşırı kanamalar annenin kan ihtiyacı duymasına kadar ciddi bir düzeyde yaşanabilirler. Dolayısıyla doğumlardan önce annenin kan grubunun bilinmesi ve hatta hazır bir donörün kenarda bulundurulması, bu tip hallerde sağlık açısından ciddi bir önlem olacaktır.Aşırı kanamanın tespit edilmesi halinde uygulanabilecek olan yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Rahme masaj uygulamak
- İlaç kullanımı
- Kan verilmesi
- Plasenta artıklarının çıkarılması
- Yırtıklar mevcutsa yırtıkların tedavisi
Elbette bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağı hastanın durumu, doktorun görüşleri ve genel gidişata göre belirlenmektedir. Dolayısıyla her vakada aynı yöntemlerin aynı sırayla uygulanacağını düşünmemek gerekli.
Doğum Sonrası Aşırı Kanamanın Diğer Sebepleri
Doğum sonrası aşırı kanamaların temel sebebi rahim kaslarının çalışmaması fakat bazı diğer etkenler de bu durumun ortaya çıkmasına sebep olabiliyorlar. Bu etkenler arasında trombosit yetersizliği, kanamaya olan eğilim, gebelik zehirlenmesi gibi faktörler bulunuyorlar.
Doğum Sonrası Kanamaların Zamanı
Eğer doğumdan sonra ilk 24 saat içerisinde kanamalar ortaya çıkıyorlarsa bunlara erken doğum kanamaları adı verilmektedir ancak kanamaların 12. haftaya kadar ortaya çıkmaları mümkün. Bu nedenle sadece doğum sırasında değil, doğum sonrasında da 3 aya kadar aşırı kanamaların olduğu durumlarda hemen sağlık kurumlarına başvurmak gerekmektedir.Loğusa kanamasının diğer doğum kanamalarından en büyük farkı ise loğusa kanamasında parçacıkların bulunabilmesi ve kanamanın da biraz pütürlü olmasıdır. Renk olarak da tam anlamıyla kırmızı değildir. Halbuki doğum sonrası aşırı kanamaların rengi kırmızıdır ve içlerinde herhangi bir şekilde pütürlenmeye neden olacak parçacık bulunmamaktadır. Bu ayrımın kadınlar tarafından yapılabilmesi sağlık sorunlarının çözülmesini kolaylaştıracaktır.
Hocam merhaba ,ben 18 nisanda sezeryan ile doğum yaptım. İlk bir ay kanamam normal seyretti. Yoğundu yavaş yavaş azaldı. Birinci aya girdiğimde yoğun ve kırmızı renkte adet kanaması gibi kanamam oldu. 4-5 gün sürdü. Sonra 10 gün geçmeden yine oldu. Yine 4-5 gün sürdü. Üstüne 2 kez yine kanama yaşadım. Yoğun ve saf kırmızı dün küçücük bir parça geldi. Baktım et parçası gibi. Emziriyorum ve sürekli adet olmam normal mi sizce? İlk bir haftalık kontrolümde hiç sorun yoktu ultrasonla bakıldı. 40. gün kontrolüme de gidemedim yalnız olduğumdan. Ama artık korkuyorum en kısa sürede kontrole gideceğim. Teşekkürler.
Merhaba hocam 6 sene önce ilk sezeryan doğumumda atoni kanaması geçirdim çok sıkıntılı bir süreçti şimdi 2. Bebeğime hamileyim ve tek korkum tekrar aynısı olur mu yada olma ihtimali normale gore daha mi fazla sürekli onu düşünüyorum bu konu da yardımcı olur musunuz
Bende aynısını yaşadım ilk doğumda.2. Doğumunuz da oldumu aynısı
Merhaba! Hocam ben de ikinci doğumumda atoni kanaması geçirdim 5 yıl önce tekrar hamile kalsam yine aynı şeyi yaşar mıyım diye korkuyorum
Merhabalr hocam bn 6 ay önce sezeryan dogum yaptım şimdi aşırı bir kanamam var normal mi acaba baş dönmesi de yapıyor