Muhteşem bir şey yaparak bu dünyaya yeni bir yaşam getirdiniz. Bebeğinizden önceki vücudunuza ya da önceki rutininize dönmekle ilgili stres yapmadan önce kendinize karşı nazik olmalısınız.
Yenidoğmuş bebeğinizin kokusunu içinize çekerek zaman geçirin, yapabildiğiniz zaman kendinizi şımartın ve başka insanların size yardımcı olmasına izin verin. Doğumdan sonraki ilk iki ila üç hafta içinde kendinizi dinlenmeye ve iyileşmeye ne kadar bırakabilirseniz, uzun vadede kendinizi o kadar iyi hissedecek ve iyileşeceksiniz.
Ayağa kalkmaya hazır hale geldiğinizde doğum sonrası iyileşme sürecini daha kolay hale getirmek ve vücudunuzun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için göbek bağlamayı düşünebilirsiniz.
Kendinize karşı gerçekçi ve sabırlı olun
Gebelik vücudunun değişmesi 9 ay sürer. Bu sürece sadece bir insan büyütmek için alınan kilolar değil aynı zamanda organların yeniden düzenlenmesi de dahildir.
Bu nedenle doğum yaptıktan sonra vücudunuzun hemen normale dönmesini beklemeniz ne sağlıklıdır ne de gerçekçidir. Sağlıksız seçimler yapmaya ve doğum sonrası kiloları vermek adına vücudunuza kötü davranmanıza değmez, bu yüzden kendinize karşı sabırlı olun.
Göbek bağlama nasıl işe yarar?
Sosyal medyada gördükleriniz göbek bağlamanın yeni bir tedavi yöntemi olduğunu düşünmenize yol açmış olabilir; ancak bu yöntem yüzyıllardır kullanılıyor.
Göbek bağlamada karnınızın etrafına bir malzeme (genellikle kumaş) sarılır. Bu malzeme genelde sıkıca sarılır ve karnınızı desteklemeye ve yerinde tutmaya yardımcı olur.
Doğum yaptıktan sonra vücudunuz değişiklikler yaşamaya devam edeceği için göbek bağlama yardımcı olabilir ve bu destek, vücudunuzun düzgün bir şekilde iyileşmesine yardımcı olabilir.
Her ne kadar önceki nesiller tülbent gibi kumaşları kullanmış olsalar da bugünlerde göbek bağlama için normal kumaşlardan çeşitli malzemelerden yapılan doğum sonrası kuşaklara kadar pek çok farklı seçenek bulunabiliyor.
Göbek Bağlama ve Sezaryen
Sezaryen doğum yaptıysanız göbek bağlama, doğum sonrası iyileşme sürecinde yararlı bir araç olabilir. Normal doğumun aksine sezaryende çok sayıda doku ve kas katmanı kesilmesi gerekir. Göbek bağlama, kesinin düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamaya yardımcı olabilir.
Normal doğum yapan kadınlara kıyasla sezaryen doğum yapan kadınlarda iyileşme süreci daha yavaş ve daha rahatsız edici olabilir. Ancak yapılan bir araştırmaya göre sezaryen olan ve doğum sonrası süreçte göbek bağlama uygulayan kadınlar, uygulamayanlara kıyasla daha az ağrı, kanama ve rahatsızlık yaşıyor.
Göbek bağlama, doğum sonrası iyileşme sürecinde neden etkili olmaktadır?
Gebeyken vücudunuz bebeğinizi barındırmak için büyür ve gerilir. Organlar, normal pozisyonlarından çıkarlar ve hatta karın kaslarınız bebeğe yer açmak için birbirlerinden ayrılır.
Doğum yaptıktan sonra vücudunuzun bu kasları ve organları tekrar orijinal konumlarına getirmesi gerekir. Göbek bağlama düzgün bir şekilde karın ve kalça çevresine uygulandığında pelvik tabana destek sağlar. Bununla birlikte vücudunuz iyileşirken kasları ve bağları yerinde tutan nazik bir basınç sağlar.
Rektus diyastazı
Pek çok kadının organları orijinal konumlarına dönerken karın kasları doğumdan sonraki iki aylık süreçte doğal olarak yakınlaşmayabilir. Bu durum rektus diyastazı olarak bilinmektedir. Göbek bağlama, kasları bir arada tutmaya ve yakınlaşma hızlarının artmasına yardımcı olabilir.
Göbek bağlama oldukça faydalı bir yöntem olsa da şiddetli bir rektus diyastazı varsa bundan kurtulmanın en iyi yolu, doğum sonrası iyileşme konusunda uzmanlaşmış bir fizik tedavi uzmanı ile görüşmek olacaktır.
Göbek bağlama hangi konularda işe yaramaz?
Göbek bağlamanın, doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırmaya veya en azından geçiş sürecini daha rahat bir hale getirmeye yardımcı olabilecek terapötik faydaları olsa da sihirli bir şey değildir.
İnsanlar genelde doğum sonrası göbek bağlamayı korse ile aynı sayar ya da kilo verme programının önemli bir parçası olduğunu varsayar. Ancak göbek bağlama hakkında bunlar doğru değildir, çünkü bu yöntem sadece destekleyici olarak düşünülmelidir.
Göbek bağlama, waist training denilen yöntemde kullanılan korselerle ilgili değildir. Belinizi klasik kum saati şekline getirmek ilk hedefiniz ise doğum sonrası göbek bağlama bunu size sağlamayacaktır. Sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlar bu yöntemi, kilo verme ve fiziksel profili iyileştirme konusunda uygun bir yol gibi göstermiş olsa da tıbbi incelemelerde bu iddiaların geçerli olmadığı görülüyor.
Öncelikle waist trainer adı verilen korseler genelde özellikle egzersiz sırasında takarsanız su kaybından geçici olarak gerçekleşen kilo kaybını teşvik eden bir malzeme olan lateksten yapılır. Ancak su kaybını karşıladığınız zaman -karşılamanız gerekir!- verdiğiniz kilolar geri dönecektir.
Sağlık uzmanları bu korselerin özellikle de doğum sonrası iyileşme sürecinde olası yan etkileri nedeniyle kullanılmalarını önermiyor. Bu korseler çok sıkı ya da çok sık giyildiği zaman solunum güçlüğü ve organ hasarı riskine neden olurlar. Ayrıca korsenin çok sıkı giyilmesi ile ortaya asit reflü ve mide ekşimesi gibi istenmeyen yan etkiler de çıkabilir.
Göbek Bağlama Türleri
Göbek bağlama için kullanılabilecek çeşitli sargılar bulunmaktadır. Neyi seçtiğiniz tamamen kişisel tercihinize bağlıdır.
Geleneksel sargılar, karnınızın ve kalçanızın etrafına, göğüs çevrenizin altına kadar elinizle sardığınız ve düğümlediğiniz kumaşlardır. Bunlar arasında en iyi bilineni Malezya asıllı olan bengkung modelidir.
Bengkung bel bağlamada 22-23 cm genişliğinde ve 14-15 metre boyunca kumaş kullanılır. Burada amaç, sargıyı günde en az 12 saat ve minimum 30 gün ya da daha fazla bir süre ile kullanmaktır.
Bunun yerine daha hızlı ve kullanılması daha kolay olan bir şeyler tercih etmek istiyorsanız doğum sonrası kullanım için uygun olan korseleri tercih edebilirsiniz. Bunlar arasında seçenekleriniz şu şekilde olabilir:
- Korseler, farklı ölçülere sahiptir.
- Bu korseler Velcro şeklinde kapanır ya da kancalar ile görünmeyen bir şekilde kapanır.
- Korseleri her bütçeye uygun olarak bulmak mümkündür.
Göbek bağlama ne zaman ve nasıl yapılır?
Göbek bağlamaya ne zaman başladığınız nasıl doğum yaptığınıza ve kullanmak istediğiniz bağlama yöntemine göre değişiklik gösterecektir.
Bengkung göbek bağlama yöntemini kullanmayı planlıyorsanız ve normal doğum yaptıysanız bu yöntemi hemen kullanabilirsiniz. Sezaryen ile doğum yaptıysanız kesinizin iyileşmesini ve kurumasını beklemelisiniz.
Daha modern yöntemler kullanmak ya da doğum sonrası korse kullanmayı tercih ederseniz bunları da genelde hemen kullanabilirsiniz. Ancak göbek bağlama uygulamadan önce daima doktorunuzla konuşmalısınız.
Hangi yöntemi seçerseniz seçin kendinizi rahat hissettiğiniz sürece her gün ihtiyaç duyduğunuz sürece sargıyı takabilirsiniz. Ancak uzmanlar bu sargıların uzun süre kullanımının olumsuz etkileri olabileceği için bunların sadece 2 ila 12 haftalık bir süre boyunca takılmasını öneriyor.
Geleneksel Göbek Bağlama için İpuçları
Korseleri kullanmak kolaydır. Ancak bengkung gibi daha geleneksel yöntemler tercih edecekseniz ve özellikle bunu kendi başınıza yapıyorsanız düzgün bir şekilde sarmak zor olabilir. Bu nedenle şu ipuçlarını aklınızda bulundurmayı unutmayın:
- Bengkung sargıları, tuvalete gitmeyi kolaylaştırmak için çıplak cildinize doğrudan bağlamak en iyisidir.
- İlk günlerde çok sayıdaki düğümü düzgün bir şekilde atmak için yardım almanız iyi olacaktır.
- Geleneksel sargıları ya da korseleri denemek isteyip istemediğinize karar verin. Korseleri kendi başınıza kullanmanız daha kolay olacaktır.
- Bengkung sargısı rahat olmalı ve nefes alma, oturma veya yürüme gibi basit görevleri gerçekleştirme yeteneğinizi engellememelidir.
Göbek Bağlama için Güvenlik Uyarıları
İster geleneksel ister modern bir yöntem kullanın, göbek bağlamanın pek çok terapötik faydası bulunmaktadır. Ancak düzgün bir şekilde yapılmadığında bazı riskleri bulunmaktadır.
- Çok sıkı sarmak
Göbek bağlama, karnınızı nazik bir şekilde yerinde tutarak ve merkeziniz ile pelvik tabanınızı destekleyerek vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olur. Ancak göbek bağlamayı çok sıkı bir şekilde yapmak pelvik tabanınızda aşırı baskıya neden olabilir. Bu durum, sarkmalara ve fıtığa neden olabileceği için sargıları çok sıkı sarmak istemezsiniz.
- Nefes almada zorluk
Sargınızı çok sıkı sardığınızı gösteren işaretlerden bir tanesi normal bir şekilde nefes almakta zorluk çekmenizdir. Sargıları giyerken derin nefes alamıyorsanız çözüp tekrar bağlayın. Sargılar olduğunda bir baskı hissetmeniz normaldir ancak hareket edemeyeceğiniz ya da normalde yaptığınız şeyleri yapamayacağınız şekilde sıkı olmamalıdır.
Sonuç Olarak
Doğum sonrası iyileşme bir süreçtir, ancak vücudunuza gerekli olan desteği vermenin farklı yolları bulunmaktadır.
Verilen yönergeleri takip etmeniz gerekmekle birlikte doğum sonrası göbek bağlama, vücudunuzun iyileşme sürecine yardımcı olmak için iyi bir seçenektir. Ayrıca hastanede ya da evde iyileşmeniz fark etmeksizin, günlük rutininize kolay bir şekilde dahil edebilirsiniz.