Lamaze
En yaygın doğum türlerinden bir tanesidir. Süreç aslında popüler olmasına sebep olan nefes yöntemlerinden çok daha fazlasıdır. Doğum sırasında olup bitenlere odaklanır. Ayrıca tıbbi tercihler ve ağrı kontrolü konusunda hangi seçeneklere sahip olacağınızı öğrenebilirsiniz.
Lamaze doğum sırasında hareket etmenizi cesaretlendirir çünkü bu durum ağrı ve sancılar konusunda yardımcı olur. Ayrıca bebeğin doğru pozisyona gelmesi için de destek sağlar. Lamaze doğum yapmak için en iyi pozisyonun sizin için en rahat pozisyon olduğunu öğretir.
Lamaze’nin parçalarından bir tanesi derslere sizinle birlikte sevdiğiniz birisinin, bir arkadaşınızın veya doulanızın gelmesidir. Onlar da doğum odasında sizleri nasıl destekleyeceklerini öğrenirler. Ayrıca ikiniz nasıl iletişim kuracağınızı deneyimlersiniz.
Bradley Yöntemi
Bu yönteme koca koçluğu yöntemi de deniliyor. Koç genelde bebeğin babası olur ve size doğum sırasında nasıl yardımcı olacağını öğrenir. Ayrıca hamileliğiniz sırasında egzersiz veya beslenme gibi konularda nasıl yardımcı olacağını da öğrenir.
Bradley yönteminde ilaçlar son çaredir. Ayrıca sezaryen veya kesik atma gibi yöntemlerden nasıl kaçınabileceğiniz de öğretilir. Siz ve koçunuz yine de her duruma karşı ilaç ve tıbbi prosedürler konusunda bilgi edinirsiniz.
Alexander Tekniği
Bu sadece doğum için değildir. Aynı zamanda kronik ağrıları olan insanlar tarafından da kullanılan bir yöntemdir. Yine de doğum sırasında rahat kalmanıza yardımcı olabilir. Bedeninize dikkatinizi vererek kötü duruşları düzeltmeyi öğrenirsiniz. Temel fikir zihninizi sakinleştirmek ve böylece bedeninizin doğum yapmak için ihtiyacı olan şeyleri yapabilmesidir.
Alexander tekniği dersinde doğum için nasıl oturup squat yapacağınız öğretilir. Ayrıca pelvis kaslarını rahatlatmayı da öğrenirsiniz ve böylece yerçekimi bebeğin çıkmasına yardımcı olabilir. Güç toplama ve ıkınma teknikleri de öğretilirler.
Hipnodoğum
Doğum yapma konusunda gergin misiniz? Hipnodoğum dersleri kendinizi hipnotize etmeyi öğretirler ve böylece doğuma dair korkularınızı zihninizden çıkarabilirsiniz. Buna onu icat eden Marie Mongan’ın adına istinaden Mongan yöntemi de deniliyor.
Suda Doğum
Doğumun en azından bir kısmını en az 45 cm derinliğindeki suyun içerisinde gerçekleştirirsiniz. İstediğiniz an suyun içine girebilirsiniz. Böylece daha sakin ve acısız hissedersiniz. Doğumun ilk aşamasında suya girmek tüm süreci daha kısa hale getirebilir. Ayrıca ağrılarınız için ilaca ihtiyacınız olmayabilir.
Bazı doktorlar doğumun ileri aşamaları için suyu kullanmanın güvenilirliği konusunda yeterince araştırma olmadığını belirtiyorlar. Temel endişeleri sudaki enfeksiyon ihtimali veya suyun yeterince temiz olmama ihtimali üzerine şekilleniyor. Ayrıca bebeğin ve sizin takibinizi sağlayacak ekipmanlar da yakında olmalılar.
Leboyer Yöntemi
Bu yöntemde bebeğinizin düşük ışıklı sessiz bir odada doğurursunuz. Doğumdan hemen sonra bebek üstünüze konulur. Bakım ekibi bebeğin kordonunu hemen kesmez. Böylece bebeğin nefes almaya alışmak için zamanı olur. Sonrasında bir masaj veya banyo yaptırılır. Burada temel fikir doğumun yenidoğan için çok daha huzurlu olmasıdır.
Sezaryen
Doktor bebeği karnınızdaki kesiğin içerisinden alır. Genelde geleneksel doğumun tehlikeli olduğu zamanlarda uygulanır. Bebek yan duruyorsa veya ters duruyorsa, döndürülemiyorsa önceden planlanabilir. Ayrıca çoklu doğum yapacaksanız da bu yönteme ihtiyacınız vardır.
Bazen doğum sırasında komplikasyonlar ortaya çıkarlar. Eğer bebek yolda ilerlemezse veya doğum stresi bebekte nabız düzensizliğine sebep olursa sezaryene ihtiyacınız olabilir. Eğer kordon çocuğun boynuna veya bedenine dolandıysa veya bebekten önce gelirse de sezaryene ihtiyacınız olabilir. Bkz: Sezaryen doğum, riskleri, süresi, sonrası
Çoğu zaman süreç içerisinde uyanık kalırsınız. Uyanık olsanız bile anestezi alarak acıyı hissetmeniz önlenir. Doktor bir tane karnınızda, bir tane de rahminizde olmak üzere iki kesik atacaktır. Sezaryenin iyileşme süreci vajinal doğumdan biraz daha uzundur. Ancak sezaryen doğum bir saatten daha uzun sürmez ve hızlıca halledilebilir.
Sezaryenin riskleri diğer tıbbi operasyonlara benzerdir:
- Enfeksiyon
- Kan kaybı
- Kan pıhtıları
Diğer riskler arasında bebeğin, bağırsakların ve mesanenin yaralanması vardır. Eğer daha önce sezaryen olduysanız yeni bebeğinizi vajinal doğumla doğurabilirsiniz. Bu durum doktorun yaptığı kesiğin türüne bağlı. Bkz: Sezaryen doğum dikişleri
Hastanede Doğurmak
Çoğu kadın bebeğini hastanede doğurmayı tercih eder. Bazı hastaneler doğum suitleri de sunarlar ve böylece doğum, istirahat gibi şeylerde oda oda gezmezsiniz. Ayrıca yardıma ihtiyaç olursa çok sayıda doktor ve ekipman olacaktır. Diğer yandan belli bir pozisyonda doğum yapmanız gerekebilir.
Doğum Merkezinde Doğurmak
Eğer daha önce kolayca doğum yaptıysanız veya gebeliğiniz düşük riskliyse, bir doğum merkezine gidebilirsiniz. Bu merkezlerde doğal doğuma odaklanılır ve bebeğinizi size uygun pozisyonda doğurmanıza olanak tanınır. Genelde bir doktor bulunmaz ancak hemşireler, doulalar ve diğer profesyoneller vardır. Eğer ameliyat veya ağır ağrı kesiciler gerekli olursa hastaneye götürülürsünüz.
Evde Doğum Yapmak
Bazı kadınlar bebeklerini evde doğurmayı tercih ederler ve böylece sevdikleri insanlar yanlarında olur. Bazıları ise kültürel veya dini sebeplerden bunu seçerler. Evde doğum ucuzdur ancak riskleri vardır. Bazı araştırmalara göre evde doğan bebeklerin nöbet geçirme ihtimalleri daha fazla. Doğumdan dakikalar sonra nefes veya nabızlarını kaybetme problemleri de daha ihtimallidir.