Her doğum farklıdır ve başladığına kesin bir şekilde karar vermek gerçekten mümkün değildir. Vücudunuzdaki bir takım değişiklikler ve doğum yapmanıza yardımcı olmak için gerekli tek bir değişiklikten daha fazlasını içeren bir zamanlama olayıdır. Gizli belirti olarak da adlandırılan erken doğum aşağıdakileri hissedebilirsiniz:
- Sırt üstünde, sırtta veya karın ağrısı, çoğunlukla adet öncesi ve adet dönemi hisleri eşlik eder.
- Kanlı bir akıntı (kahverengimsi veya kan karışmış bir mukus akıntısı). Serviksleri tıkayan mukus tıpası açılırsa, doğum yakında olabilir veya en geç birkaç gün uzakta olabilir. Bu, işlerin ilerlediğinin bir işaretidir.
- Düzensiz ve giderek daha kısa aralıklarla ortaya çıkan ve yoğunluk olarak daha uzun ve kuvvetli olan ağrılı kontraksiyonlar
- Su gelmesi, ancak serviksinizde genişleyen kasılmalar eşliğinde
Erken doğumda nasıl hissedeceksiniz, daha önce bir bebeğiniz olup olmadığına, ağrıyı nasıl hissettiğinize ve doğum için ne kadar hazır olduğunuza bağlıdır.
Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Doktorunuzla muhtemelen doğumun başladığını düşündüğünüzde neler yapmanız gerektiğini konuştunuz. Fakat eğer zaman geldiğini düşünüyorsanız, aramaktan çekinmeyin. Doktorlar doğumun başlayıp başlamadığından emin olmayan kadınlardan çağrı almaya alışkındır ve bu kişiler rehberliğe ihtiyaç duyarlar; bu doktorların işinin bir parçasıdır.
Ve gerçek şu ki, doktorunuz sizin sesinizin tonundan dahi çok şey söyleyebilir, bu yüzden sözlü iletişim yardımcı olacaktır. Kasılmaları ya da sahip olabileceğiniz herhangi bir diğer belirtiyle alakalı konuşabilirsiniz, kasılmalarınızın birbirine ne kadar yakın olduğunu öğrenmek isteyecektir. Bebeğinizi hastanede veya bir doğum merkezinde doğurmayı planlıyorsanız, size bir değerlendirme yapabilmek için muayeneye gelmenizi isteyebilir.
Eğer hala erken doğum olduğunuzu düşünüyorsa, daha güçlü bir aktif doğum sancısı gelene kadar size eve gitmenizi önerir. Kararı, nasıl başa çıktığınıza ve sizi destekleyecek bir doğum ortağınız olup olmadığına bağlı olacaktır. Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla iletişime geçmelisiniz:
- Suyunuz geliyorsa veya amniyo sıvısı sızdırdığınızdan şüpheleniyorsanız
- bebeğiniz her zamankinden daha az hareket ediyorsa
- vajinal kanamanız varsa
- Ateşiniz, şiddetli baş ağrısı, görüş değişikliğiniz veya karın ağrınız varsa
Doğumun Başladığına Dair Belirtiler Nelerdir?
Hamileliğin geç belirtileri ile doğum öncesi ilk aşamaya girmeden önceki doğum öncesi dönem arasında çok fazla örtüşme vardır. Doğumun yolda olabileceğine dair işaretler şunları içerir:
- Bebeğinizin kafası pelvisinizin hizalanmış konumuna düştüğü zaman aydınlanma. Daha derin nefes alıp daha fazla yemek yiyebilirsiniz, ancak ayrıca sık sık çiş yapmanız gerekir ve yürümek daha zor olabilir.
- Daha fazla mukusla daha şiddetli vajinal akıntı olabilir.
- Daha sık ve muhtemelen gözle görülür derecede yoğun Braxton Hicks kasılmaları
- Ruh halinde değişim
- Ani bir dürtü ile ev temizlemek veya fiziksel olarak aktif hissetmek
Doğumun Ciddi Ciddi Başladığını Nerden Anlayacaksınız?
Bebeğinizi nerede dünyaya getirmeyi planlıyorsanız, doğumun ilk ve aktif aşaması oraya gitmek için gereken zamandır. Bu aktif aşama rahim ağzının yani serviksin 4 cm’den 10 cm’e kadar genişlemeye başladığı aşamadır. Birçok kadın için esas belirti ağrılı ancak düzenli ve ritmik kasılmalardır. Bunlar giderek daha sık, daha kısa aralıklarla, daha uzun ve daha yoğun bir hal almaktadır.
Doktorunuz en çok kasılmaların ne kadar sürdüğünü ve aralarındaki mesafenin azalıp azalmadığını bilmek isteyecektir. 5 dakikada bir kasılma gelmesi ve en az 1 dakika sürmesi önemli bir belirti olabilir. Bununla birlikte bazı kadınlar doğum öncesi eğitim kitaplarından bunun zaten nasıl olduğunu biliyor olacaktır.
Vücudunuzu dinleyin ve nasıl hissettiğinize dikkat edin. Doğum yoğunlaştıkça muhtemelen daha az konuşursunuz. Özellikle yoğun sancılar ve kasılmalar sırasında konuşmakta ve iletişime geçmekte zorlanacaksınız. Her sancı dalgalanması oluştuğunda ve öne eğildiğinizde durumun ne olduğunu anlayabilirsiniz.
Doğum ilerledikçe farkındalığınızı kendinize doğru çevirmeye başlayabilir, her anınıza odaklanır ve başa çıkmak için nefesinizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Her kasılmanın ardından iç çekmeye başlayabilirsiniz.
İşiniz güçleşirken, iştahınızın azalması muhtemeldir ve sıcak ve endişeli hissedebilirsiniz. Ayrıca, hareket anlamında daha rahat hissetmeye başlayabilir ve ne yaptığınızı önemsemezsiniz.
Kasılmalar Yaşadığınız Halde Doğum Başlamamış Olabilir Mi?
Evet. Doğum öncesi Braxton Hicks kasılmalarına sahip olabilirsiniz. Bu, serviksin doğum başlamadan önce ihtiyaç duyduğu değişiklikleri yapmasına yardımcı olur. Serviksiniz genellikle sırtınızı işaret eder, ancak genişlemeye başlarken ilerlemeye başlar. Ayrıca daha da incelir.
Bu değişiklikler, siz fark etmeden gebeliğinizin son birkaç haftasında gerçekleşebilir. Alternatif olarak, saatlerce veya gün içinde kramp veya kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu, serviksde meydana gelen değişiklikler henüz tamamlanmamış olsalar bile doğuma ilerlemeye yardımcı olabilir.
Doktorunuz, vajinal muayene ile serviksin değişip değişmediğini teyit edebilir. 40 haftalık randevunuzda serviksiniz sağlam ve dayanıklıdır, bir sonraki randevuda ise “kağıt gibi ince” olabilir ve açılmaya başlayabilir. Kasılmalarınız düzensiz olabilir ve yoğunluğu düşük olabilir, bel ağrınız olabilir.
Doktorunuz doğum başlayana kadar bu sancılarla evde baş edebilmeniz için size yol gösterecektir. Ağrıyı hafifletmek için sıcak bir banyo veya masaj deneyebilirsiniz. Uzun ve rahatsız bir doğum öncesi ve erken doğum evresi zorlu olabilir. Evde kalmak ve kendi kendinize yardım etmek için sıklıkla tekrarlanan tavsiyelerden farklı bir tür yardıma ihtiyacınız varsa doktorunuzu arayıp bilgi verebilirsiniz.
Doğumun Başladığına Dair İşaretler
Hiç kimse doğum başlangıcını kesin olarak tahmin edemez, doktorunuzun süreyi söylemesi size sadece bir referans noktası olacaktır. Doğum, o tarihten üç hafta önce başlayabilir ya da o tarihten sonraki iki hafta da gerçekleşebilir. Aşağıda doğumun başladığına dair işaretler verilmiştir:
- Suyun Gelmesi: En azından bir damlama ya da daha çok dökülen bir sıvı olabilir. İşiyor gibi hissedebilirsiniz bile, ancak pelvik kaslarınızı sıkıştırsanız dahi sızıntıyı kontrol edemezseniz, dolayısıyla muhtemelen idrar değildir. Unutmayın, yine de, tüm kadınların suyu dökülmez, aslında sadece yüzde 10’u zarların parçalanması sebebiyle su gelmesiyle karşı karşıya kalır. Suyunuz geldiyse ve kasılmalar yaşıyorsanız, bu en büyük doğum işaretlerinden biridir. Ancak kasılmalar henüz ritmik değilse, doktorunuz doğuma girmeden önce birkaç saat beklemenizi isteyebilir. Sıvı kırmızı, kahverengi veya yeşil renkte ise veya çok fazla sıvı görürseniz, doktorunuzu arayın.
- Düzenli, ağrılı kontraksiyonlar: Kimi zaman, kaçınılmaz olan şeyin, sahip olduğunuz kramp duygusunun kramptan daha fazlası olabileceğinin farkına varacaksınız. Vücudunuzda bebek doğurma sürecine girdiğinizi gösteren düzenli kasılmalara oluşacak. Yapılacak en iyi şey nedir? Rahatlayın, rahat olun ya da belki bir duş alın. Kasılmaları bekleyin ve yaklaşık beş dakika arayla kasılıyorsanız, hastaneye veya doğum merkezine gidin.
- Pelvik ve rektal basıncın artması: Pelvik basınç, doğum aşamalarında ortak bir işarettir. Rektumunuzda da baskı hissedebilirsiniz. Hazırlanın, çünkü bebek gerçekten geliyor demektir.