Çocuk sahibi olmak için mücadele eden herkesin bildiği gibi; kısırlık, bazen çeşitli nedenlerle zor bir süreç olabilir. Ancak, çocuk sahibi olma şansınızı nispeten arttırabilen bir seçeneğiniz var; yedikleriniz. Yani, yiyecekler ya da takviyeler yoluyla aldığınız mikro besinler!
Bununla birlikte, bir gıda takviyesi almadan önce bir uzmana danışmak önemlidir. Doktorunuza danışabileceğiniz ayrıntıları bilmek istiyorsanız, hangi vitamin ve minerallere ihtiyacınız olabileceğine bir göz atın…
Doğurganlıkta Mikrobesinlerin Rolü
Kısırlık, karmaşık bir denklemdir. Ve her bireyin vücudu farklı olduğu için; kısırlık ve besinler hakkında, bilimin hala başlangıç aşamasında olduğunu söyleyebiliriz.
Bununla birlikte; bazı umut verici çalışmalar, vitamin ve minerallerin hamile kalmadaki rolüne ışık tutmaya başladı. Vitaminler, kadın sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, birçok işlev için gereklidir:
- Yumurtlama ve adet döngüsü
- Tiroit fonksiyonları
- Enerji üretimi
- Bağışıklık fonksiyonu
- Yumurta kalitesi ve olgunlaşması
Sağlıklı bir gebelik için doğru ortamı yaratmaya çalışırken, yeterli vitamin ve mineral alımı kritik bir role sahiptir. Bazı besinler, kısırlığın yaygın bir nedeni olan PKOS hastalığı belirtilerini bile azaltabilir. Ek olarak bazı çalışmalar, erkeklerde bazı takviyelerin sperm hareketliliği ve sayısını arttırabildiğini göstermektedir. Yine de, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu hatırlamak önemlidir. Sonuçlar umut verici olsa da, bu çalışmaların çoğu küçük gruplar üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Peki, doğurganlık ve kısırlık tedavisi için en popüler takviyeler hangileridir? Nasıl kullanılır? Ne işe yarar? Nasıl kullanılmalıdır? Tüm bu soruların cevabı için okumaya devam edin…
1.ALCAR (Asetil L-Karnitin)
Kimler için: Kadınlar ve erkekler
İddia edilen faydası: Erkeklerde sperm hareketliliğine ve kadınlarda sağlıklı üreme sistemini desteklemeye yardımcı olur.
Gıda takviyeleri denildiğinde, Asetil L-Karnitin aklınıza gelen ilk seçenek olmayabilir. Ancak, bu onu gözden kaçırmanız gerektiği anlamına gelmez.
2018 yılında yapılan bir çalışmada; kadın üreme sistemindeki yaşa bağlı değişiklikleri yavaşlatabileceği görülmüştür. Çalışmada, aşağıdakiler için de iyileşme sağlayabileceği bulunmuştur:
- PKOS
- Endometriozis
- Adet görememe
Bazı araştırmalarda da, Asetil L-Karnitin’in erkeklerde sperm hareketliliğini arttırabildiği bulunmuştur. Erkek kısırlığı için önerilen kullanım dozu, günde 1-3 gr arasında değişir. Bununla birlikte, güvenli ve uygun doz için kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
2. B Vitaminleri
Kimler için: Kadınlar ve erkekler
İddia edilen faydası: Kadınlarda yumurta sağlığını ve erkeklerde sperm kalitesini arttırmaya yardımcı olur.
Muhtemelen, hamilelikte ve hamilelik öncesinde folik asidin önemli bir rolü olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak, diğer B vitaminleri de doğurganlık ve üreme sağlığı üzerinde rol oynamaktadır.
Uzun süren bir halk sağlığı çalışmasında; B1, B2, B3, B6 ve B12 vitaminlerinin yeterli oranda alınması, daha düşük yumurtlama riski ile ilişkilendirilmektedir. Bazı çalışmalar, B12 eksikliğini kadın kısırlığı ile ilişkilendirmektedir. Daha yüksek folat ve B12 seviyelerine sahip olmanın, kısırlık tedavisi gören kadınlarda doğurganlığı arttırabileceğini gösteren bazı çalışmalar da mevcuttur.
B vitaminleri, erkeklerde sperm kalitesini arttırmaya da yardımcı olabilir. B vitaminleri içeren bir multivitamin takviyesi, B vitaminlerini günlük yeterli miktarda almanızı sağlayabilir.
3. C Vitamini
Kimler için: Kadınlar ve erkekler
İddia edilen faydası: Erkeklerde sperm hareketliliği ve sayısını arttırmaya yardımcı olur.
C vitamini; vücutta hücresel hasarı azaltabilen ve demir emilimini arttıran güçlü bir antioksidandır. C vitamini; erkeklerde sperm hareketliliği ve sayısını arttırabilir.
Erkekler için önerilen günlük C vitamini miktarı 90 mg ve kadınlar için 75 mg’dır.
4. Kalsiyum
Kimler için: Kadınlar ve erkekler
İddia edilen faydası: Sperm oluşturmaya yardımcı olur.
Açıkçası, yapılan araştırmalarda kalsiyum alımının yeterli olmasının doğurganlığı kesin olarak arttırdığı görülmemiştir. Ancak, kalsiyum eksikliğini önlemek için yeterli miktarda alınması önemlidir.
Kalsiyum, sperm üretiminde rol oynadığı için, kalsiyum eksikliği, erkeklerde kısırlığa neden olabilir.
Yetişkin erkekler için günlük önerilen kalsiyum miktarı 1000 mg’dır. Belirgin bir eksik olmadığı sürece, kalsiyumu süt ve süt ürünleri gibi sağlıklı besin kaynaklarından almak en iyisidir.
5. Koenzim Q10
Kimler için: Kadınlar ve erkekler
İddia edilen faydası: Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların tepkisini iyileştirir. Erkeklerde sperm hareketliliğini arttırır.
Vücut, kendi başına koenzim Q10 üretir. Ancak, kan dolaşımındaki miktarı arttırmak; özellikle de tüp bebek tedavisi sürecindeyseniz, gebelik elde etmek için faydalı olabilir. Yapılan araştırmalar, tedavi öncesinde Koenzim Q10 takviyesi alan kadınlarda, yumurtalık tepkisinin iyileştiğini göstermektedir.
Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, kısırlığı olan erkeklerde sperm hareketliliği ve kalitesini arttırabileceği de düşünülmektedir.
6. D Vitamini
Kimler için: Kadınlar ve erkekler
İddia edilen faydası: Yumurtalık uyarımı ve sperm kalitesini arttırır.
Bazı çalışmalarda, “güneş ışığı vitamini” olarak da bilinen D vitamini eksikliği, kadınlarda kısırlık ile ilişkilendirilmiştir. PKOS hastalığına bağlı kısırlık ile mücadele eden kadınlarda, D vitamini seviyelerinin daha düşük olduğu bulunmuştur.
D vitamini, hem erkek hem de kadınlarda üreme işlevinde önemli roller üstlenir. Yapılan araştırmalar, D vitamini eksikliğinin hem kadın hem de erkeklerde kısırlık ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, D vitamini seviyelerinin test edilmesi önemlidir.
7. E Vitamini
Kimler için: Kadınlar ve erkekler
İddia edilen faydası: Erkeklerde sperm hareketliliğini arttırır ve kadınlarda genel üreme sağlığını iyileştirir
E vitamini; erkeklerde sperm hareketliliğini ve kadınlarda genel üreme sağlığını destekleyebilen antioksidan özelliklere sahiptir. Yine de, etkinliğinin belirlenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Yetişkin kadın ve erkekler için günlük önerilen E vitamini ihtiyacı 15 mg’dır.
8. Folik Asit
Kimler için: Kadınlar
İddia edilen faydası: Hamileliğe yardımcı olur, tüp bebek tedavisinin sonuçlarını iyileştirir
Yeterli oranda folik asit alımı, sadece hamilelikte akıllıca bir seçim değildir. Hamile kalmaya çalışırken almak da akıllıca olabilir.
Hamile kalmadan önce folik asit takviyesi almak; hamile kalma şansını, tüp bebek tedavisinde başarı şansını ve bebekte nöral tüp defekti riskinin azalmasını sağlayabilir.
Yine de, bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
9. Demir
Kimler için: Kadınlar
İddia edilen faydası: Demir eksikliğine bağlı kansızlığı önler
Yumurtlamada kısırlık nedenlerinden biri demir eksikliği olabilir. 18.000’in üzerinde kadının katıldığı uzun süren bir çalışmada, demir takviyesi kullanmanın kısırlık riskini azaltabileceği bulunmuştur.
Yumurtlama ile ilgili bir sorununuz varsa, beslenme programınıza nasıl demir ekleyebileceğiniz ya da demir takviyeleri hakkında doktorunuza danışın.
10 . Omega-3
Kimler için: Kadınlar ve erkekler
İddia edilen faydası: Erkeklerde sperm hareketliliğini arttırır, kadınlarda 35 yaş üzeri gebeliğin elde edilmesine yardımcı olur.
Somon gibi yağlı balıklardan elde edilen omega-3, erkeklerde ve kadınlarda doğurganlık artışı ile ilişkilendirilmektedir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da; düzenli olarak omega-3 almıyorsanız, hamile kalmaya çalışırken takviye kullanmak faydalı olabilir.
Iyi gunler hocam ben 4 yillik evliyim ve cocuk yok. mart ve agustos ayinda dusuk yaptim 2 kere. Arastirildi ve 13 ekimde pihtilasma cikti. Adet tarihim 11 ekim aksami. Sonra fsh degerlerine bakildi 11 cikti. 2 ay once 6 olan degerim 2 ay sonra bi anda yukselmis.sebebi ne olabilir sizce. Ayrica 13 ekim de prolaktin hormonu 10 idi normal cikmisti 14 ekimde tekrar baska bi yerde test yaptirmamizi onerdi doktor bu sefer prolaktin hormonu 28 fsh da 12 cikti. Lutfen yardimci olur musunuz benim prolaktin de yuksek mi acaba neden boyle oldu