Yumurtlama, yaklaşık olarak 12-24 saat sürmektedir. Ancak bununla birlikte en doğurgan olduğunuz dönem, 7-10 günü bulabilir. Bunun nedeni, spermin kadının üreme sisteminde beş güne kadar canlı kalabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Yumurtlama, yumurtalıklardan yumurta salındığı zaman gerçekleşir. Yumurta, salındıktan sonra 48 saate kadar sperm tarafından döllenebilmektedir. Bu sürenin oldukça kısa olduğu düşünülür. Ancak doğurgan olduğunuz dönem bu kadarla sınırlı değildir. Yumurtanın döllenebilir durumda olduğu ve spermin kadının üreme sistemi içerisinde bekleyebileceği sürenin toplamı, doğurganlık döneminizi oluşturur.
Her adet döneminizde yedi gün doğurgan olmanız mümkün olmakla birlikte doğurganlık döneminizin sonlarına doğru gebe kalma ihtimaliniz daha düşük olmaktadır.
Yumurtlama Öncesi ve Sonrası Hamile Kalmak
Vücutta, yumurtlama dönemi yaklaştıkça çeşitli belirtiler görülmeye başlar. Bunlar arasında şunlar yer almaktadır:
Yumurtlama ağrısı: Kadınların yaklaşık yüzde 20’si, yumurtlama gerçekleşirken karınlarının bir tarafında ağrı hissederler. Mittelschmerz adı verilen bu ağrının, yumurtanın yumurtalıklardan salınması ile meydana geldiği düşünülmektedir.
Bazal vücut sıcaklığı: Bazal vücut sıcaklığı, yumurtalamanın gerçekleştiği gün en üst noktaya ulaşır ve sonrasında ise düşüş gösterir. Bu nedenle bazal vücut sıcaklığınızı düzenli olarak takip ederseniz, değişiklik olduğunda bunu fark etme şansınız olur.
Vajinal akıntı: Yumurtlama yaklaştıkça vajinal akıntı artar. Daha ince, daha şeffaf ve daha kaygan hale gelen akıntının yapısı yumurta akına benzer.
Göğüslerde hassasiyet: Yumurtlama gerçekleştikten sonra salgılanan hormonlar, göğüslerde hassasiyet yaşanmasına neden olabilmektedir.
Yukarıda yer alan belirtilerle ve ovulasyon testleri ile yumurtlama dönemini tahmin etmek mümkün olabilir. Yumurtlamanın gerçekleştiği günü kesin olarak bildiğinizi varsayarsak gebelik ihtimaliniz şu şekilde olacaktır:
- Yumurtlamadan beş gün önce: Yüzde 0.4 ila yüzde 7
- Yumurtlamadan dört gün önce: Yüzde 8 ila yüzde 17
- Yumurtlamadan üç gün önce: Yüzde 8 ila yüzde 23
- Yumurtlamadan iki gün önce: Yüzde 13 ila yüzde 29
- Yumurtlamadan bir gün önce: Yüzde 21 ila yüzde 34
- Yumurtlama günü: Yüzde 8 ila yüzde 33
- Yumurtlamadan bir gün sonra: Yüzde 0.8 ila yüzde 11
- Yumurtlamadan iki gün sonra: Yüzde 3 ila yüzde 9
Yukarıda yer alan istatistiklere baktığımızda hamile kalma şansının günden güne büyük oranlarda değiştiğini görüyoruz. Örneğin, yumurtlamadan üç gün önce oranların yüzde 8 ila yüzde 23 arasında olduğu görülüyor. Bunun nedeni, araştırmalarda farklı yöntemler kullanılmasından kaynaklanıyor. Bununla birlikte araştırmalara katılan kişilerin sayısı sınırlı olduğu için elde edilen istatistiklerde bu tarz farklılıklar ortaya çıkabiliyor.
Doğurganlık dönemi ne zamandır?
Yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini bilmek, gebe kalmak açısından çok önemlidir. Gebe kalmak, yumurtlamadan yaklaşık beş günden önceden başlayarak yumurtlama gerçekleştikten sonraki birkaç güne kadar mümkün olabilmektedir. Ortalama olarak 7-10 gün olan bu süreç, doğurganlık dönemini ifade eder. Özellikle yumurtlamadan önceki üç günlük süreçte ve yumurtlama günü cinsel ilişkinin gerçekleşmesi, gebelik ihtimalini önemli ölçüde arttıracaktır. Bahsedilen günlerden sonra ise gebelik ihtimali hızlı bir şekilde azalacaktır. Yumurtlama gerçekleştikten 24-48 saat sonra kadının o adet döngüsünde gebe kalabilmesi mümkün olmayacaktır.
Doğurganlık dönemi nasıl hesaplanır?
Doğurganlık döneminiz 10 güne kadar sürebilse de yumurtlamaya yakın tarihlerde cinsel ilişkinin gerçekleşmesi durumunda gebelik ihtimali daha yüksek olacaktır. Peki, gebeliğin gerçekleşmesi için en doğurgan olduğunuz zamanları nasıl hesaplayabilirsiniz?
Yumurtlamayı tahmin etmeye yönelik olarak çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunu tespit etmenin en iyi yolu ovulasyon testleri, bazal vücut sıcaklığını izleme ve servikal mukusu takip etme gibi şeyler yer almaktadır.
Bununla birlikte araştırmalar, gebelik için en uygun zamanı belirlemenin çiftlerde fazladan strese neden olabileceğini bulmuştur. Gebe kalmak için cinsel ilişki zamanını belirlemek gebelik için etkili bir yöntem olsa da çiftlerin ilişkilerine zarar verebilmektedir. Bu tarz durumlardan kaçınmak için sık sık ilişkiye girerseniz tam olarak hangi gün yumurtladığınız hakkında endişelenmenize gerek kalmaz. Ancak doğurganlık tedavisi görüyorsanız ve doktorunuz, hangi günlerde ilişkiye girmeniz gerektiğine dair öneride bulunuyorsa doktorunuzun önerilerini dinlemeniz faydalı olacaktır.
Doğurganlık dönemi dışında hamile kalınır mı?
Adet döngünüz içerisinde her zaman hamile kalmanız mümkün değildir. Hamile kalmak için cinsel ilişkinin, yumurtlama tarihine yakın zamanlarda gerçekleşmesi gerekir. Çünkü yumurta salındıktan sonra döllenmeyip yok olduğu zaman bir daha adet döngünüze kadar hamile kalmanız mümkün olmaz.
Yumurtlamanın olmadığı nasıl anlaşılır?
Yumurtlama gerçekleşmiyorsa gebe kalmanız mümkün değildir. Adet döngüleriniz düzensizse ya da adet görmüyorsanız, yumurtlama gerçekleşmiyor ya da sık olmayan bir şekilde gerçekleşiyor olabilir. Ancak bununla birlikte düzenli adet görseniz de yumurtlamamanız mümkündür. Ancak bu durum, nadir olarak görülmektedir.
Sonuç Olarak
Doğurganlık döneminin ne olduğunu bilmeniz önemli olsa da istatistiklere takılı kalmamanız gerekir. Önemli olan, siz ve eşiniz için en uygun olan dönemi belirlemenizdir. Bununla birlikte sık olarak korunmasız cinsel ilişkiye girmenize rağmen bir yıl içinde gebe kalamadıysanız (35 yaşın üzerinde bu süre 6 aydır) doktora gitmeniz önemlidir. Ayrıca kısır olabileceğinizi düşündüren işaretler görüyorsanız bu süre geçmeden de doktora gidebilirsiniz. Bkz: Kısırlık nedenleri, belirtileri ve tedavileri