Döllenme dişi hücre ile erkek hücrenin birleşmesi ile meydana gelmektedir. Dişi eşey hücresi olan yumurta, erkek eşey hücresi olan spermle döllenir veya partenogenetik olarak uyarılır. Dişi eşey hücresi yumurta, spermleri kendine çekmek için bazı özel kimyasallar salgılamaktadır. Yumurtanın mukopolisakkrit dış bölümünde oluşan bu kimyasala fertilizin adı verilir ve her yumurta hücresi de, kendi türüne uygun fertilizin maddesi salgılamaktadır.
Döllenme olması için, genellikle yumurtlamadan sonraki 36 saat içinde korumasız cinsel ilişki yaşanması gerekir. Korumasız cinsel ilişki ile vajinaya dolan spermlerden milyonlarcası yer çekiminin de etkisiyle kadının vajinasından akar giderken, yine milyonlarcasının da ölmesine rağmen, her korumasız cinsel ilişki sonucu boşalmada yaklaşık 2000 sperm vajinaya olan gezintisini başarıyla tamamlar. İşte bu yaklaşık 2000 spermden birisi de yumurtayı döller.
Döllenme işlemi, cinsel birleşmeden yaklaşık bir saat sonra fallop tüplerinin üst kısmında gerçekleşmektedir. Bunu takip eden bir kaç günün sonunda hücre her 12 – 15 saatte bir bölünerek fallop tüplerden döl yatağına doğru ilerler. Bu şekilde rahme ulaştığında yaklaşık 100 hücreden oluşmakta ve rahim duvarının yumuşak süngerimsi yüzeyine yerleşmektedir. İşte tam da bu anda hamilelik gerçekleşmiş olur.
Hamilelik nasıl gerçekleşir?
Hamilelik, kadının yumurta hücresi ile erkeğin sperm hücresinin anne rahminde birleşmesi, döllenmesi ile gerçekleşmektedir. Anne adayının adet döngüsüne göre her ay yumurtalıklarından bir yumurta hücresi salınır, bu yumurta hücresi zaman içinde olgunlaşır ve tüplerin içerisine yerleşir. O ay içinde olgunlaşan bu yumurta hücresi sperm ile birleşmezse adet kanaması ile vücut dışına atılır.
Ancak korumasız cinsel ilişki sebebiyle yumurta hücresi ve sperm hücresi buluşmuşsa döllenerek rahim yatağına doğru yol alır. İşte yukarıda anlatıldığı gibi hamileliğin gerçekleşebilmesi için kadının yumurtlama günleri takip edilmeli, o günler içinde korumasız cinsel ilişkiye girilmelidir. Zira hamile kalmaya en uygun dönemler bu yumurtalama dönemleridir.
Döllenme hangi aşamalardan oluşur?
- Aşama: Döllenme
Kadının yumurta hücresi ve erkeğin sperm hücresi birleşir ve 23 tanesi spermden, 23’ü de yumurtadan gelen 46 kromozomlu yeni bir hücre oluşur.
- Aşama: Hücre bölünmesi
Sperm ve yumurta hücrelerinin birleşmesiyle oluşan yeni hücre hemen ikiye bölünür ve fallop tüpün aşağısına doğru hareket etmeye başlar. Blastomer denilen hücreler her bir bölünmede daha da küçülerek bölünmeye devam eder.
- Aşama: Rahme ulaşma
Döllenme gerçekleştikten 60 saat sonra, hücre topluluğu ya da morula 8 – 16 blastomer içerir bir şekilde rahme ulaşır.
- Aşama: Rahme yerleşme
Blastosist adı verilen bu döllenmiş yumurtadan oluşan embriyo, 100 den fazla hücreden oluşmakta ve rahim duvarında bir oyuk açarak yerleşmektedir. Embriyonun yerleşme süreci çok hafif kanamaya, lekelenmeye yol açabilir ve hatta kadınlar bu lekelenmeyi adet kanı ile karıştırabilir. Ancak bu kan çok az bir miktardadır ve devamlı değildir. Bu lekelenmeye halk arasında tutunma kanaması adı da verilebilir.
- Aşama: Hamile kalmak
Rahimde embriyonun yerleştiği alanda hücrelerin dış yüzeyi anne adayının kan dolaşımından beslenme sağlar ve dış yüzeyin bu kısmı plasentanın içinde gelişir. İşte bu süreçte bebeğin cinsiyeti söz konusu olur. Bebeklerin cinsiyetini babadan gelen kromozomlar belirlemektedir ve bu da döllenme aşamasında belli olur. Bu bakımdan aslında hamilelik oluştuğu anda bebeğin cinsiyeti de bellidir.
Ancak bunun doktoralar tarafından tespit edilebilmesi için gebeliğin en az 12 – 13 haftalık olması gerekirken, genellikle 20. hafta civarında bebeğin cinsiyetini net olarak söylemek mümkün olur. Bebeklerin cinsiyeti döllenme anında anneden ve babadan cinsiyet belirleyici birer X veya Y kromozomu ile belirlenmektedir. Şöyle ki; kadınlarda sadece X kromozomu varken, erkeklerde hem X hem de Y kromozomları bulunmaktadır. Bu şekilde eğer erkeğin verdiği spermin cinsiyet hücresi X ise bebek kız, Y ise bebek erkek olmaktadır.
Döllenme kaç günde gerçekleşir?
Korumasız cinsel ilişki ile kadının tüplerine ulaşan sperm hücreleri cinsel ilişkiden yaklaşık 1 – 2 saat sonrasında yumurta hücresini döllemeye başlar. Yumurtadan gelen 23 tane, spermden gelen 23 tane kromozom ile toplamda 46 kromozomlu yeni bir hücre oluşur. Oluşan bu yeni hücre bölünerek hemen fallop tüplerine doğru gider. Blastomer adlı bu hücreler, her bölündüklerinde daha da küçülürler. Bu şekilde hücrenin rahim içine ulaşabilmesi 5 – 7 gün kadar sürer. Blastosist adlı bu hücre topluluğu, rahim duvarında kendine bir oyuk açar ve yerleşemeye hazırlanır. Bu bağlamda oluşan embriyonun rahme yerleşip gebeliğin gerçekleşme süreci kadının beklenen adet kanamasından 5 gün önce tamamlanmış olur.
Döllenmenin gerçekleştiği nasıl anlaşılır?
Döllenmenin gerçekleştiği kadında yaşanan bazı değişimler ve birtakım belirtiler ile kolayca tespit edilebilir. Gebeliğin ilk 1 -2 haftası içinde anne adayının kanında henüz HCG değerleri yükselmemiş ve dolayısıyla da gebelik testi ile sonuç almak zor olabilir. Ayrıca gebeliğin bu aşamasında herhangi bir belirti de görülmez. Ancak hamilelik oluştuktan sonra ilk belirtiler, kanda HCG değerlerinin yükselmeye başladığı 3. ve 4. haftadan sonra başlar. Gebelikte 4. haftaya gelindiğinde östrojen ve progesteron hormonlarının artışına bağlı olarak kadın pek çok değişimden ve sağlık sorunundan yakınabilir. Gebeliğin ilk dönemlerinde genellikle aşağıda sıralanan belirtiler yaşanır.
- Vücut ısısında artış
Döllenen yumurtanın rahme yerleşebilmesi için vücudun belli bir oranda ısınması gerekir ve bundan dolayı da anne adayının vücudunun ısı değerleri her gün artar.
- Alt karın bölgesinde ağrı
Kadınların pek çoğu, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte birtakım ağrı ve kramplar hisseder. Döllenen yumurta rahim yolunda zaman zaman biraz kramplar hissedilmesine neden olabilir.
- Bulantı, halsizlik ve yorgunluk
Anne adaylarının gebeliğin ilk günlerinde en sık olarak yaşadığı sorunlar arasında; mide bulantısı, uyku hali, yorgunluk ve bitkinlik gibi şikayetler gelmektedir. Çünkü döllenen yumurtanın tutunması vücutta bu tür değişikliklere sebep olabilir.
- Servikal akıntı
Anne adayının vücudunda gebelik hormonlarının artışı, rahim ağzı sıvısında da belirgin bir artışa ve değişikliğe sebep olmaktadır. Özellikle döllenme ve tutunma dönemlerinde servikal akıntı, normalden daha koyu ve beyaz renkte olabilir.
Döllenme cinsel ilişkiden kaç gün sonra belli olur?
Korumasız cinsel ilişki yaşayan bir kadında ilişkiden yaklaşık 36 saat sonra döllenme yaşanır. Bu bağlamda gebelik isteniyorsa, önemli olan döllenmeye uygun zamanlarda cinsel birliktelik yaşanmasıdır. Zira kadının yumurtlama dönemi dışındaki zamanlarda gebe kalma olasılığı çok düşüktür. Eğer kadının yumurtalama dönemlerinde korumasız ilişkiye girilmişse, kadının yumurtlama konusunda erkeğin de sperm hücrelerinde herhangi bir sorun yoksa ortalama 1 buçuk gün sonra döllenme sürecine girilmektedir.
Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine bağlı olarak belirlenmektedir. Yani düzenli olarak adet gören bir kadın, korumasız cinsel ilişki yaşadıysa ve beklenen adet kanaması yaklaşık 5 gün geciktiyse kanda yapılan gebelik testi ile döllenme tespiti yapılabilir. Döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği en net olarak kanda yapılan gebelik testi tespit edilebilir. Adet kanamasının 10 gün kadar gecikmesi sonucunda ise idrarda yapılan gebelik testi ile gebelik tespiti yapılabilir.
Merhabalar ben kahve renkli akıntım var ve bugün çok notka kadar leke geldi ve hamilelik belirtileri var lütfen yardımcı olurmusunuz
Ben bu ay bir günlük adet gördüm ve sürekli ilişkiye giriyoruz ama test yaptım olumlu sonuç almadım neden acaba
22 haziran da birlikte olduk 14 temmuz da adet gördüm Ağustos ayında adetim gecikti ve 8 aylık bir bebeğim var ve emziriyorum acaba hamile miyim
22 haziran da beraber olduk 14 temmuz da adet gördüm ama Ağustos ayında adet görmedim 8 aylık emzirdiğim bi bebeğim var acaba hamilemiyim
Mrb 4 agustosta adet oldum ama bu ay hâlâ adet görmedim ve bir haftadır belim agriyor yumurtaliklarima dokununca ağrı hissediyorum ani harekette bile acı oluyor bu belirtiler hamilelik belirtisimi acaba
Iy aksamlar adetim 3 gün gecikti belim agriyor yumurtaliklarima dokununca ağrı hissediyorum hamilemiyim
3 gun adetim gecikti belim agriyor yumurtaliklarima dokununca ağrı hissediyorum hamilemiyim acaba
Hocam merhaba
Ben esimle ilişki ye girdim ama içine boşalma olmadı yaklaşık 3 saat sonra da ella ertesi gün ilacı aldım ama aynı gün akşamına adet oldum o gün adet günümdü zaten.. adet biteli 10 gün oldu ama benim karnım ağrıyor baş dönmesi vardı mide bulantısı vardı onlar geçti ama kasik ve bel ağrım var hamile olma şansım var mı?
Doktor bey icimde iltihaplanma war . Yanlız doktor ultrasyondan baktı sadece daha sonra 3 günlük bir hap verildi . Bitirdikten sonra tekrar gitim bu sefer 1 haftalık falan ilaç kullandım kanımı aldı yanlız sonuçların anlaşılmadığı belirtti . Ne yapmam gerekiyor …
Merhaba doktor bey biz esimle bir bucuk yildir evliyiz 3 aydir bebek isdiyoruz deniyoruz duzenli korumasiz iliskiye giriyoruz lakin daha olumlu sonuc gormedik duzenli olarak adet oluyorum tam zamaninda tarihleri bir oneriniz varmi acaba
Bana hangi günler adet gördüğünü soylerseniz ben size yardimci olabilirim
Merhaba, ben 19 Kasım’da regli oldum ve 25gun ve 28 gün arayla regli görüyordum normal şartlarda benim 30 gunun sonunda 18 Aralık’ta kan tahlilim negatif çıktı ultra sonda catlamayan yumurtanın olduğu söylendi halen regli olmadım acaba geç döllenme yaşıyor olabilirmiyim yumurta catlamalimiydi hamile kalabilmek için.
Benim adet günüm de gittim kan verdim hormon değerim 21.36 çıktı ve doktorlardan tam bir bilgi alamadım sonra 12gün sonra tekrar verdim Hormon değerim 2074 çıktı ben ne kadar lık hamileyim biri bana çok acil cevap versin lütfen
Doktor bey merhaba döllenme olurken biz bunu hissedebilir miyiz
İyi günler ben 7 aylık evliyim ve kızkende evliligimdede hiç geçikmemişdim bu ay 11 gün geçikdim kasıklarımda arı akıntı var ve uykulu bi halim var 5 gün geçikdigimde çubuk testi yaptırdım negatif çıkdı sonra 10. Günüm dündü doktora gittik kan testi yaptım ve negatif cıktı ultrasonlada bakıldı bi sorun yok ama gebelikde yok ama bi çok kişiden geç döllenme olabilir görünmeye belir 20 25 sonra belli olan hamilelikler var diye duyuyorun ilaç kullanmayada ilişkiye girmeyede korkuyorum ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz doktorumda adet söktürücü verdi napsam kullansam mı
Adetim 20 gun gecikti 2 kere kan testi yaptim hamile olmadigim soylendi kasik agrim bel agrim mide bulantisi bas donmesi de var sizce hamilemiyim
Merhaba hocam ben figen 20 gündür adetten çıkmışım halsizlik yorgunluk uyku var bende ve çok beyaz akintim var hamilemiyim acaba
Cinsel ilişkideyken parterinin hemen boşalmasi ve bayanin sonrasinda rahmini tazzikli su ile yikarsa o hamilelik gecerli olurmu yani sperim dışari cikmis olurmu
Merhaba Bülent bey ben eşimle adet başlangıcıdan tam 10.gün korunmasız birlikte olduk vajınamın tam ağzına boşladı geri çekme yöntemi ile 15 dk kadar durdu o şekilde sora idrar yaptım ve duşa girdim gebe kalma ihtimalim nedir yardımcı olurmusunız
Doktor bey ben şubatta hapı bıraktım martta adet oldum ve bir daha olmadım geçen haftatest yaptırdım çıkmadı gebelik kan değerim 0.53 çıktı
Merhaba, ben 38 yasindayim ilk evliligimden 15 yasinda bir cocugum var. İkinci evliligimde bir kac aydir korunmuyoruz ve gebe kalamadim. adetim duzenli.Adet dongum 26 gun ve yumurtlama gunum adetin 12. Gunu. Yumurtlama gunumden bir gun once korumasi birliktelik yaşadık. Bu ay gebe kalma ihtimalim nedir?Yaşım gebe kalmama engel olur mu? Yardimci olmanizi rica ederim.