Düşük yapmak, bir kadın için fazlasıyla acı verici ve yıkıcı bir durumdur. Hamile kalmaya çalışırken veya hamilelik sırasında, düşük belirtilerini bilmek çok önemlidir. Aslında, gebeliğin ilk 12 haftasında düşüğün erkek dönem belirtileri vardır. Bu yazıda; düşüğün uyarı işaretleri, düşük yapma riskini nasıl düşürebileceğiniz ve düşükle ilgili bilmeniz gerekenlerden bahsettik!
Düşük Nedir?
Düşük, gebeliğin 20-30.haftaları arasında kaybedilmesidir. Düşük yapma riskinin en yüksek olduğu zaman, gebeliğin ilk 12 haftası, yani ilk trimesteridir. Ve, hamileliklerin %15-20’si düşükle sonuçlanmaktadır!
Yüzdeler, yaş gruplarına ve sağlık durumlarına göre de değişmektedir. Örneğin; 35 yaş ve üzeri kadınlarda düşük riski %21’den fazla, 35-45 yaş aralığındaki kadınlarda %50 civarında olabilir.
Erken Dönemde Düşük Ne Kadar Yaygındır?
Erken bir düşük uyarı işareti olasılığı, düşündüğünüzden daha önemlidir. Çünkü, mevcut veriler, döllenmiş yumurtaların %50’ye kadarı hamileliğin ilk iki haftasında hayatta kalamadığını göstermektedir.
Bir gebelik testi pozitif çıkan gebeliklerin %10-20’si hala düşük ile sonuçlanmaktadır. Bunların büyük bir bölümü de gebeliğin ilk 12 haftasında meydana gelmektedir. Bu nedenle, düşük riskini azaltmak için erken belirtileri bilmeniz gereken hamilelik evresi önemlidir.
Düşük Neden Olur?
Kromozomal anormallikler fetüsün gelişimine müdahale ederek düşüklere neden olur. Bu anormalliklere büyük olasılıkla hasarlı yumurtalar veya sperm neden olur. İleride de düşüğe neden olan kromozomal anormallik nedeniyle başka bir düşük yapmayacağınızın garantisi yoktur.
Yaklaşmakta olan düşüğün en yaygın belirtileri; sırt ağrısı, ishal, mide bulantısı, pelvik ağrılar, şiddetli karın ağrısı, vajinadan sıvı veya doku gelmesi, açıklanamayan halsizliktir.
Düşük Yapmanın Erken Belirtileri Var Mı?
Düşük yapmanın erken bir belirtisi, midede kanama ve kramplardır. Ayrıca:
- Lekelenme kadar hafif veya kan pıhtıları ile kanama kadar ağır olabilen vajinal kanama. Kan, ayrıca kahverengimsi veya parlak kırmızı renkte olabilir.
- Yoğun adet kanaması benzeri kramplar yaşamak, düşük yapmakta olabileceğinizin başka bir işaretidir.
Doktorlar, vajinadan sıvı veya doku akıntısı aramanın yanı sıra, annelerin vajinadan sıvı akıntısına dikkat etmelerini de önerir. Göğüste hassasiyet veya sabahları mide bulantısı gibi hamilelik belirtilerini yaşadıktan sonra da yaşayabilirsiniz. Peki, bir erken dönem düşük belirtisi varsa ne yapılmalı?
- Hamileliğinizde, uzun süreli kanama veya kalıcı karın ve sırt ağrısı varsa doktorunuza danışmalısınız.
Düşük Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir?
Düşük, herhangi bir kadında olabilir. Ancak, bazı kadınlarda risk diğerlerinden daha fazladır. Peki, düşük riskini arttıran faktörler nelerdir?
Aslında, burada en önemli faktörlerden biri yaştır. Çünkü, ilerleyen yaşla birlikte kadınların kromozom anomalisi olan bir bebeğe sahip olma ve sonucunda düşük yapma riskleri daha fazladır. Aslında, 40 yaşındaki kadınların düşük riski, 20 yaşındakilere göre neredeyse 2 kat daha fazladır. Ayrıca, düşük riski, doğurduğunuz her çocukla birlikte artmaktadır.
Geçmişte üst üste en az 2 kez düşük yaptıysanız, yeniden düşük yapma riskiniz diğer kadınlardan daha yüksek olur. Bununla birlikte; otoimmun bozukluklar, şeker hastalığı, PKOS gibi hormonal problemler, rahim ve rahim ağzı sorunları da düşük riskini arttırmaktadır.
Sizde veya eşinizde doğum kusurları veya genetik problemler öyküsü var mı? Bu durumda, düşük için daha yüksek bir risk altındasınız demektir.
Düşük Riski Nasıl Azaltılır?
Düşük vakalarının büyük bir bölümü genellikle kaçınılmazdır. Yani, anne, durumun sonucunu etkileyemez. Ancak, yeniden çocuk sahibi olmaya çalışırken, düşük riskini azaltmak için aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Gebeliği düşünmeye başladığınız andan itibaren, gebeliğin ilk trimesterinin sonuna kadar bir folik asit takviyesi kullanın.
- Normal bir kilo değerini korumak için sağlıklı beslenin, bol meyve sebze tüketin.
- Hafif ve düzenli egzersizler yapın.
- Sigara ve alkol tüketmeyin.
- Herhangi bir kanama veya anormal karın ağrısı varsa derhal doktorunuza bildirin.
- Çiğ yumurta ve çiğ süt gibi gıdalar ile enfeksiyon riskinden kaçının.
- Tüm doğum öncesi muayenelerinize gidin.
- Bebeğinizin hareketlerinin farkında olun. Fark edilir derecede yavaşlarsa, hemen doktorunuza bildirin.
Düşük Gebeliğin Erken Dönemlerinde Mi Olur?
Düşük, genellikle gebeliğin ilk trimesterinde meydana gelir. Geç düşük, gebeliğin 14-24.haftaları arasında meydana gelir. Bu, gebeliğin son üç aylık döneminde görülen ölü doğumdan daha farklıdır. Peki, gebeliğin 14-24.haftalarında düşük ne kadar yaygındır?
Düşük vakalarının %1-2’si, gebeliğin ikinci trimesterinde meydana gelmektedir. Bu nedenle, ilk 12 haftalık süre geçtiğinde, genellikle bebeğinizin daha güvenli bir bölgeye geçtiği kabul edilir. Buna ek olarak, düşük yaygın olsa da; her kadınların yalnızca %1’i arka arkaya 3 kez düşük yapmaktadır. Bu durum, tekrarlayan düşük olarak kabul edilmektedir.
Yatak İstirahati Düşük Riskini Azaltır Mı?
Yorucu aktivitelerden kaçınmak, bol bol su içmek, iyice dinlenmek ve tabi ki doktorunuzun takibinde olarak krampları, lekelenmeleri ve ağrıları önlemek mümkündür. Erken dönem düşük belirtileri ile karşılaşırsanız, doktorunuz size yardımcı olabilir.
Yatak istirahati, erken doğumları veya daha kötüsü düşükleri önlemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında yatak istirahati yapmanın faydalı olduğuna dair güçlü bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.
Ne Zaman Doktorumu Aramalıyım?
Hem kanamanız hem de ağrınız varsa, hamileliğinizin devam etme şansı çok daha düşüktür. Gebeliğin erken döneminde vajinal kanama, lekelenme veya ağrının dış gebeliğe de işaret edebileceğinin farkında olmak çok önemlidir.
Bazı düşüklerden ilk olarak; doktor, bebeğin kalp atışını duyamadığı veya rahminizin olması gerektiği gibi büyümediğini fark ettiği rutin bir muayenede şüphelenebilir. Çünkü, genellikle embriyo veya fetüs, kanama veya kramp gibi semptomlarınız olmadan birkaç hafta önce gelişmeyi durdurmaktadır.
Doktorunuz düşük yaptığınızdan şüphelenirse, rahminizde neler olup bittiğini görmek için bir ultrason isteyecektir. Ayrıca kan testi de yapabilirler.
Doktorum Erken Düşük Nedenimi Bulabilir Mi?
Ne yazık ki, birçok kadın neden erken dönemde düşük yaptığının nedenini öğrenememektedir. Kadınlar, tam araştırmalar yapılmadan önce normalde arka arkaya üç kez düşük yapmak zorundadır.
Gebeliğin 14-24.haftalarında meydana gelen geç düşüklerin, erkek dönemde meydana gelen düşüklere göre araştırılması daha olasıdır. Çünkü, bu dönemde düşük daha az görülür ve bir neden bulunma şansı daha yüksek olacaktır.
Düşük riskinin en yüksek olduğu hafta ne zamandır?
Düşüklerin çoğu, gebeliğin 12.haftasından önce gerçekleşir ve genellikle ultrason muayenesi sırasında fark edilir. Bunun nedeni semptomlar olabilir. Bazen de, kalp atışı olmadığı fark edilir, çünkü bebek birkaç hafta önce büyümeyi durdurmuştur.
Düşüğün Kesin Nedeni Belli Mi?
Düşük, hamile kadınlar arasında oldukça yaygındır. Ancak, kadınların yalnızca %1’i tekrarlayan düşük, yani arka arkaya 3 kez düşük yapmaktadır.
Düşükle ilgili en çok merak edilen soru ise nedenidir. Aslında, kesin neden bilinmemektedir. Vakaların çoğu, rastgele oluşan bir genetik problemden kaynaklanmaktadır. Tiroid hastalığı, diyabet ve obezite gibi bazı sağlık sorunları da düşük riskini arttırmaktadır.
Ayrıca, yakın tarihli çalışmalar; progesteron takviyesinin, erken gebelikte kanaması olan ve daha önce düşük yapmış kadınlarda düşük yapma riskini azaltabileceğini göstermektedir.