Düşük, anne karnındaki bebeğin hamileliğin 20. haftasından önce kaybedilmesidir. Gebeliklerin yaklaşık yüzde 10 ila yüzde 20’sinin düşükle sonlandığı tahmin edilmektedir.
Düşükte riskli haftaların hangileri olduğu kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte gebeliğin ilerlemesiyle birlikte düşük riski giderek azalmaktadır. Özellikle ilk trimester ultrasonunda fetüsün kalp atışları tespit edildikten sonra düşük riski önemli ölçüde azalış göstermektedir.
Düşük riskine dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Düşükler En Çok Kaçıncı Haftada Olur?
Düşükler çoğunlukla anne adayının kontrol edemediği faktörlerden dolayı gerçekleşir. Genelde gebeliğin ilk 13 haftasında gerçekleşen düşüğe neden olan sorunların başında genetik sorunlar gelmektedir.
Genetik sorunlar haricinde bebeğin gebeliğin başlarında alkole maruz kalması da düşük riskini azaltabilmektedir. Anne adaylarının gebe olduklarını bilmeden alkol almaları, fetüs üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
Gebelikte düşük açısından en riskli haftalar, gebeliğin ilk haftaları olmaktadır. Gebeliklerin yüzde 50 ila yüzde 75’inin henüz gebelik testinde pozitif sonuç alınmadan gerçekleştiği düşünülmektedir. Yani bu dönemde kadınlar düşük yaptıklarında bunun farkında olmayabilmektedir.
Gebeliğin beşinci haftasına geldiğinde düşük riski önemli ölçüde azalmaktadır. Beşinci haftada düşük riskinin yüzde 21’lere kadar düştüğü tahmin edilmektedir.
Altıncı haftaya gelindiğinde ise düşük riskinin yüzde 5 olduğu tahmin edilmektedir. Altıncı haftada yapılan ultrasonda fetüsün kalp atışlarının tespit edilmesiyle birlikte düşük riski azalmaktadır.
Gebeliğin sekiz ila on üçüncü haftaları arasında düşük riskinin yüzde 2 ila 4 olduğu düşünülürken on dördüncü haftadan sonra ise bu risk yüzde 1’den az olmaktadır.
Düşük Riski Hangi Haftada Azalır?
Düşük riskinin önemli ölçüde azaldığı hafta, fetüsün kalp atışlarının ultrasonda tespit edildiği haftadır. Bu da genellikle gebeliğin altıncı haftasına denk gelmektedir.
Gebeliğin on dördüncü haftasından sonra ise düşük riski daha da azalmaktadır. Bununla birlikte gebelikte çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için düşük riskinin her zaman bulunduğunun farkında olmalısınız.
Gebelikte Düşüğe Neden Olan Hareketler
Kadınların çoğu gebelikte günlük aktivitelerine devam edebilmekte ve hayatlarında büyük değişiklikler yapmaları gerekmemektedir. Bununla birlikte annenin sağlığı hem kendisi hem de bebeği için önemli olduğu için riskli hareketlerden kaçınmak gerekir.
Gebelikte düşüğe neden olabileceği için uzak durmanız gereken hareketler şu şekildedir:
Yakın temas gerektiren sporlar
Futbol ve boks gibi yakın temas gerektiren sporlar, gebelik sırasında tehlikeli olabilir. Bunlar, plasental abrupsiyon riskinin artmasına neden olabilmekte ve plasentanın rahim duvarından erkenden ayrılmasına yol açabilmektedir. Plasental abrupsiyon erken doğuma, düşüğe ve ölü doğuma yol açabilmektedir.
Hamileler, vücutlarındaki hormonal değişimlerden dolayı bağ dokuları gevşediği için yaralanmaya da daha yatkın olurlar. Bu nedenle hamilelerin yaralanmalara neden olabilecek sporlardan uzak durmaları gerekir.
Düşmeye neden olabilecek hareketler
İlk trimesterden sonra kadınlar kayak yapma ve kaya tırmanışı gibi düşebilecekleri aktivitelerden uzak durmalıdır. Gebelik sırasında vücudun ağırlık merkezi değiştiği için ufak düşmeler dahi yaralanmayla sonuçlanabilmektedir.
Eğlence parkları
Eğlence parklarında özellikle aniden durup aniden harekete geçen oyuncaklara hamilelerin binmemesi gerekir. Bu hareket, plasental abrupsiyona yol açabilir.
Ağır kaldırma
Hamilelerin ağır şeyler kaldırmaktan kaçınmaları gerekir. Ağır kaldırmanın şu riskleri arttırabileceği düşünülmektedir:
- Kas yırtılması
- Fıtık
- Düşük doğum ağırlığı
- Erken doğum
- Bazı egzersizler
Doktorlar gebelikte egzersiz yapılmasını önerse de bazı egzersizlerden uzak durulması gerekir. Hamileler aşağıdaki hareketleri içeren egzersizleri yapmamalıdır:
- Zıplama ve atlama
- Ani yön değişimi
- Vücudu sarsan hareketler
- İlk trimester sonrası mekik gibi sırt üstü yapılan hareketler
Gebelikte yürüme, yüzme ve squat gibi egzersizler faydalı olabildiği için hangi egzersizleri yapabileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Düşük Nasıl Hissedilir?
Her kadın ve her gebelik farklı olduğu için düşük belirtileri herkeste farklı şekilde görülebilmektedir. Örneğin, daha önce düşük yapıp kramp gibi belirtiler yaşamanız, sonraki gebeliklerinizde krampınız olduğunda düşük yapıyor olduğunuz anlamına gelmez.
Düşüğün farklı trimesterlerde neden olabileceği belirtileri aşağıda okuyabilirsiniz.
İlk trimester düşükleri
Gebelikte düşüklerin çoğu ilk trimesterde gerçekleşmektedir. İlk trimesterde düşük yaşamanız halinde şu belirtilerle karşılaşabilirsiniz:
- Sırt ağrısı: Her kadında farklı olabilmekle birlikte düşükte yaşanan sırt ağrısı, adet sancılarından daha yoğun olmaktadır.
- Vajinadan beyaz-pembe akıntı gelmesi
- Pelvik bölgesinde kasılmalar: Bazı kadınlar düşük yaşarken her 5 ila 20 dakikada bir kasılma yaşarken bazılarında ise bu belirti görülmemektedir.
- Kahverengi ya da kırmızı kanama: Sağlıklı gebeliklerde de ilk trimesterde kanama görülebilmekle birlikte düşükte de görülebilmektedir.
- Gebelik belirtilerinin aniden kesilmesi
- İshal ya da karın ağrısı
Düşük bazen hiçbir belirti olmadan da ortaya çıkabilmekte ve rutin ultrason muayenesi sırasında düşük yapıldığı anlaşılabilmektedir.
İkinci trimester düşükleri
İkinci trimesterde düşük genelde nadir görülen bir durumdur. İkinci trimester düşüklerinin nedenleri arasında kromozom anomalileri, rahim ağzı yetmezliği, yasa dışı madde kullanımı ve annede görülen enfeksiyonlar yer alabilmektedir.
Rahim ağzı yetersizliği durumunda ilk trimesterdekinden daha güçlü kramplar hissedilebilir. Kanamanız ve kramplarınız varsa rahim ağzınız açılıyor olabileceği için acil tıbbi müdahale gerekecektir.
Üçüncü trimester

ağrı
Üçüncü trimesterde artık düşük yapılmamakta, fetüsün kaybedilmesiyle ölü doğum gerçekleşmektedir. Bu nedenle aşağıdaki belirtileri yaşamanız halinde acil servise gitmelisiniz:
- Şiddetli kan kaybı
- Vajinal bölgede ağrı ya da kramplar
- Bebeğin daha az hareket etmesi
Üçüncü trimesterde bebeğinizin hareketlerine günlük olarak dikkat etmeniz ve hareketlerde azalma görmeniz durumunda doktorunuza haber vermeniz önemlidir.
Düşük Yapmamak için Nelere Dikkat Edilmeli?
Düşüklerin çoğu kontrol etmenin mümkün olmadığı genetik anomaliler yüzünden gerçekleşmektedir. Bu nedenle düşüğü engellemenizin kesin bir yolu yoktur.
Düşük yapmamak için yapabileceğiniz en iyi şey, gebelik boyunca kendinize iyi bakmanız olacaktır. Gebeliğiniz sırasında sağlıklı olmak için yapabileceğiniz şeyler şu şekildedir:
Ellerinizi sık sık yıkayın
Enfeksiyonlar düşüğe ve ölü doğuma yol açabileceği için el hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. Gebelikte viral ya da bakteriyel enfeksiyonlara yakalanmamak için ellerinizi düzenli olarak yıkamanız ve hasta insanlardan uzak durmanız gerekir.
Sigara içmeyin

sigara içmek
Sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri yıllardır bilinen bir gerçektir. Gebelikte sigara içen kadınlarda düşük, ölü doğum, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskleri daha yüksek olmaktadır.
Gıda güvenliğine dikkat edin
Gıda zehirlenmeleri, düşük riskinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle gebelikte az pişmiş et ve pastörize edilmemiş süt ürünleri gibi yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
Sağlıklı beslenin
Sağlıklı beslenmek, herkes için önemlidir. Meyve, sebze ve tam tahıllar bakımından zengin beslenmek, gebelik komplikasyonları riskini azaltmak bakımından önemlidir.
İlaçlarınızı aksatmayın
Kronik sağlık sorunlarınız varsa bunları kontrol altında tutmanız, düşüğü engellemek bakımından önemlidir. Bu nedenle gebelik boyunca ilaçlarınızı doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda kullanmayı ihmal etmeyin.
Gebelik vitaminleri kullanın
Folik asit, anne adaylarının gebelik öncesinde dahi kullanmaları gereken bir vitamindir. Pek çok gebelik vitamininde bulunan folik asit, bebekte nöral tüp defektlerini önlemek bakımından önemlidir.
Alkol kullanmayın
Alkol, özellikle düzenli ve aşırı miktarda tüketildiğinde düşük ve ölü doğum riskinin artmasına neden olabilmektedir. Hangi miktarda alkolün gebelik için güvenli olduğu bilinmediği için gebelikte alkolden tamamen uzak durmanız en iyisi olacaktır.