Sperm ve yumurta bir araya gelip yumurta döllendiğinde embriyo oluşuyor. İşte oluşan bu embriyonun kalitesi de gebeliğin ilerleyişini ve sonrasında doğacak olan bebeğin sağlık durumunu belirliyor. Bu bağlamda embriyo ne kadar canlı ve sağlıklı ise gebelik de o kadar sağlıklı ilerleyecektir. İşte bu sebeple de özellikle kısırlık tedavilerinde, tüp bebek tedavisinde en kaliteli embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesi için çeşitli yöntemler deneniyor, yeni teknikler geliştiriliyor. En kaliteli embriyoların seçilebilmesi için uygulanan en yeni ve en faydalı yöntem ise embriyo detoksudur.
Embriyo detoksu nasıl yapılır?
Bildiğimiz üzere tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğin üreme hücreleri vücut dışına alınır, laboratuar ortamında döllenme gerçekleştirilir ve bu döllenmeden elde edilen en iyi embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir. İşte bu embriyo transferi öncesindeki ilk 5 gün içinde embriyo, olgunlaştırıcı özelliği olan sıvılar içinde bekletiliyor. Bu özel sıvı içinde embriyolar olgunlaştıktan sonra anne adayının rahmine yerleştirilecek ve bu olgunlaşma süreci gebelikte düşük riskini azaltacaktır. Burada iki aşama vardır.
Embriyo detoksunu gerçekleştirmek için embriyonun bekletildiği sıvı, anne adayının yumurtalıklarından alınan ve çoğaltılmış olan bir sıvıdır. Bu bakımdan yumurtanın doğal gelişimi için de uygun bir ortamdır.
Bu işlem sonrasında içinde büyüme hormonları bulunan özel bir kültür sıvısı hazırlanıyor ve embriyolar 5 gün boyunca bu kültür sıvısının içinde bekletiliyor. İşte bu kültür sıvısının içinde de anne adayının kendi orijinal hücreleri bulunuyor.
Embriyo gelişiminde 5. Gün çok önemlidir!
Embriyo detoksu yapılırken embriyolar 5 gün boyunca düzenli olarak izleme ve takip altındadırlar. Bu sürecin 5. gününde olgunlaşma ve kalite bakımından en üst aşamaya ulaşan embriyolar, anne adayının rahmine yerleştirilir. Embriyo detoksu uygulamasının yapıldığı tüm vakalarda, embriyo detoksunun uygulanmadığı vakalara göre 5. güne ulaşabilen embriyo sayısının çok daha fazla olduğu görülmüştür. Elbette ki bu da erken dönemde bebek kaybı ya da düşük gibi riskleri de azaltmaktadır.
Embriyo detoksu kimlere yapılır?
Doğal yolla gebelik elde edemeyen ve kısırlık tedavisi gören her vakada embriyo detoksu uygulanabilir. Ancak genel olarak çevresel faktörler dolayısıyla yumurtaları kalitesiz olan, yeterince olgunlaşmayan ve dolayısıyla da embriyosu yeterince olgunlaşmayan kişilere embriyo detoksu yapılabiliyor. Özellikle Polikistik Over Sendromu, çikolata kisti olan, embriyonun rahim içi zarına gömülmesi sorunu yaşayan, yumurtalık rezervi düşük olan, tüp bebek denemesi yapmış, fakat başarısız olmuş olanlar, erken dönemde düşük, gebelik kaybı yaşayanlar ve 35 yaşını geçmiş olanlara embriyo detoksu yapılması uygun görülüyor. Zira bu saydığımız vakalarda tüp bebek tedavisi için yumurta elde ediliyor, döllenme gerçekleştiriliyor, ancak ortaya çıkan embriyo ya da alınan yumurta yeterli süre dayanmayabiliyor. Embriyo detoksu sayesinde olgunlaşmamış, dayanıksız embriyo ve yumurta sorunu çözülmüş oluyor.
Embriyo detoksu ne kazandırıyor?
Embriyo detoksu şimdilik yeni bir yöntem ve dolayısıyla az sayıda deneme yapıldı. Ancak şimdiye kadar yapılan embriyo detoksu uygulamalarının tamamı da olumlu sonuç verdi. Embriyoların özel sıvılarda olgunlaştırılması, daha kaliteli hale getirilmesi sayesinde düşükler, erken doğumlar azaldı, kısırlık tedavisi görenlerin gebelik elde etme şansı da yaklaşık % 45 oranında arttı. Zira embriyo detoksu olgunlaşmamış yumurtanın olgunlaştırılması ve hücre tedavisinin gerçekleştirilmesi işlemidir. Bu bakımdan embriyo detoksunun düşük riskini azaltıyor olmasının çok büyük bir avantaj olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Hocam fsh değerim yüksek 3 ay önce 40 değerindeydi. En kısa zamanda İnşaallah hastanenizde tüp bebek tedavisi düşünüyorum. Bu yöntem benim içinde geçerliliği? Saygılarımla.
Hocam benim yumurtalarim boş cikiyor erken cevap verdiği için bu tedavi bana olurmu acaba
Yumurtalarımın kalitesi düşük olduğundan dölenmeden sonra hüçreler bölünmüyor bu tedavi bana olurmu
Ben 43 yasindayim.iki tup bebek uygulamam oldu.ilki tuttu ancak emriyonun kalbi atmadi.8 haftada kürete edildim.ikinci tup bebek tutmadi..üc gun önce lapiroskopi oldum sol tüpünde hidrosalfenks tikalilik var şaibesi söyleniyordu..laporoskopide verilen metilen mavisi her iki tupten rahat gecis saglamis..tekrar bülent hocama tüp bebek uygulatmak istiyorum..ne zaman uygulamaya baslayabilirim..\r\nEşimin psikolokisi bu durumdan cok etkileniyor…ikimizinde ilk evliligi cocugimuz yok..once rabbimin izniyle bülent hocam bize yardimci olun lütfen saygilarimla….
Merhaba,\r\nYasimdan dolayi (45) basarisiz deneme yasadim..yumurtalarim vardi ama yas faktoru…ve baska da sorunum yoktu..denemeyi biraktik biz de tup bebegi..simdi yasim 49. Acaba bu benim icin de bir umut olur mu? Yoksa gec mi? Hala adet goruyorum..
Merhaba \r\nHocam bir desteğe ve olumlu bir yönlendirmeye ihtiyacım var. 2018 Ocak ayında planlı gebelik folik asit kullanımı ve iki ay reglide azalma… değerlere bakıldığında fsh 11 amh 0.01? değerlerim bir düşüyor bir çıkıyor regli olamıyorum , yumurta takibi başka dr derken 7 ay geçti ve tüp bebeğe gittik değerleri görünce cyclo prognova verdi değerler düzelirse haberleşiriz yürüyüş ve bir çocuğun var yeter denildi. Yardımcı olursanız sevinirim????\r\nYaş 36 8 yaşında oğlum var
Merhabalar hocam,
Ben şuanda 43 yaşındayım. 35 yaşındayken ilk yumurta toplama ve transfer işlemi yapıldı. İlktransfer düşükle sonuçlandı.ikinci transferden hamilelik gerçekleşti ve sağlıklı bir çocuğumuz oldu. Ondan sonrasında 5 kez yumurta toplama neticesinde 7 kez transfer denedik ama hepsi olumsuz oldu. Şimdi son kez denemek istiyorum. Doktorum bana pgs yöntemini denememiz lazım dedi. Bir kaç defa yumurtalarını toplayıp hepsini birden pgs yöntemiyle incelediktenten sonra transfer yapılacak dedi. Ben yaşım gereği istiyorum ki yapılabilecek en iyi tedavi uygulansın. Siz ne tavsiye edersiniz. Nasıl bir yöntem izlememiz daha iyi olur. Lütfen yardımcı olabilirmisiniz. Teşekkürler