Günümüzde doğal yolla gebelik elde edemeyen çiftler için pek çok farklı üremeye yardımcı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bebek sahibi olamayan çiftlerde kısırlığa sebep olan etken belirlendikten sonra bu sorunu ekarte edecek tedaviler uygulanmakta, gebeliğin gerçekleşmesi çoğunlukla mümkün olabilmektedir.
Elbette ki bebek sahibi olmak isteyen çiftler öncelikle doğal yolla gebelik elde edebilmeyi dener, ancak başarılı olamadıkları durumlarda endişeye kapılmaya da gerek yoktur. Zira başta tüp bebek tedavisi olmak üzere çok sayıda tedavi ile sağlıklı bir gebelik ve canlı bir doğum mümkündür. Tüp bebek tedavisi günümüzde neredeyse kısırlığa sebep olan tüm vakalarda başarılı bir gebeliği mümkün kılmaktadır.
Tüp bebek tedavisi
Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin tıbbi uygulamalarla alınması ve laboratuvar ortamında birleştirilerek döllenmenin gerçekleştirilmesine dayanır. Laboratuvar ortamında döllenme ile elde edilen embriyolardan en sağlıklı olan 1 ya da en fazla 2 tanesi anne adayının rahmine transfer edilir ve bu aşamadan sonra gebeliğin gerçekleşmesi beklenir.
Embriyonun rahme transferine kadar her şey tıbbi yöntemlerle gerçekleşir, ancak embriyo transferinden sonra her şey doğal yolla gebelikte olduğu gibi ilerler. Tüp bebek tedavisi gören çiftler, tüm tedavi sürecini sabırla geçirirken, embriyo transferinden sonra kanda gebelik testi yapılmasına kadar beklemekte zorlanırlar.
Çünkü zaten tüp bebek tedavisine başvuruncaya kadar ki süreç, yani doğal yolla gebelik olmadığında yaşanan hayal kırıklığı fazlasıyla zorludur, bir de tüp bebek tedavisi süreci yorucu olabilir. Bu bağlamda her şey sağlıklı bir bebek sahibi olabilmek içindir ve dolayısıyla da tedavinin sonucu merakla beklenir.
Tüp bebek tedavisinin sonucu kaç günde belli olur?
Tüp bebek tedavisi sonucu mucizelerle dolu olan, ancak tedavi süreci özellikle bazı çiftler için zorlu olan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi için çiftlere tahliller ve muayeneler yapılır, ardından anne adayına yumurtlama takipleri, yumurta toplama işlemleri uygulanır.
En nihayetinde elde edilen sağlıklı embriyonun rahme transferi ile tüp bebek tedavisi tamamlanır. Çiftin tüp bebek tedavisi için başvurusundan tedavinin sonuna, yani embriyo transferinin yapıldığı güne kadar yaklaşık 1- 2 aylık bir süre gerekir. Yani bu süre içinde anne ve baba adayları bir bebek sahibi olup olamayacaklarını heyecan içinde merak ederler.
Burada bahsi geçen 1 – 2 aylık süreç elbette ki ekstra işleme gerek duyulmayan klasik bir tüp bebek tedavisi için geçerlidir. Eğer çiftin ekstra tedavilere ihtiyacı olursa bu süre daha da artacaktır. Şöyle ki, bazı kadınlarda “rahim dinlendirme” gibi yöntemler uygulanabilir ve elde edilen embriyolar dondurulur.
Dondurulan embriyolar ancak 1 -2 ay sonra rahme transfer edilebilir. Bu bakımdan aslında tüp bebek tedavisi için ihtiyaç duyulan süre çiftin gebelik için ihtiyaç duyduğu ek prosedürlere göre de değişir.
Klasik tüp bebek tedavisi ve başka ekstra yöntemlerle yapılan tedavi sürecinin ardından embriyo transferi yapılır ve ardından gebelik olup olmadığını öğrenmek için 10 -12 günlük bir süre beklemek gerekir. Embriyo transferinden 12 gün sonra ise kanda yapılan Beta -hCG testi ile gebeliğin başarılı olup olmadığı anlaşılır.
Embriyo transferi
Tüp bebek tedavisi için anne adayından yumurta toplama işlemi ile yumurtalar alınır, laboratuvarda babadan alınan sperm ile birleştirilir, suni yollarla döllenme gerçekleşir ve embriyo elde edilir. Tüp bebek tedavisinde döllenme gerçekleştirildikten sonra elde edilen embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesine “embriyo transferi” denir.
Bu bakımdan tüp bebek tedavisinin son aşaması embriyo transferidir ve embriyo transferinden sonraki 12. günde gebelik testi yapılarak tedavinin nasıl sonlandığı tespit edilir.
Embriyo transferi kaçıncı gün yapılır?
Döllenme işleminden sonra elde edilmiş olan embriyolardan en sağlıklı olan anne adayının rahmine transfer edilir. Embriyo transferi genellikle embriyo elde edildikten sonra ortalama 3. veya 5. günde yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde en başarılı gebelikler için embriyo transferinin 5. günde yapılması, “blastokist” adı verilen aşamada yapılması gerekir.
Çünkü embriyonun blastokist evresine ulaşması, onun sağlıklı bir şekilde 5. güne kadar yaşaması, iyi kalitede olması demektir. Uzmanlara göre blastokist evresine erişen embriyolar gebelik potansiyeli en yüksek olan embriyolardır. Tüp bebek tedavilerinde amaç başarılı bir gebelik olduğu için embriyo transferini 5. günde yapmak önemlidir.
Fakat anne adayının yaşına, gelişen embriyo sayısına ve embriyo kalitesine göre 3. günde embriyo transferi de yapılmaktadır.
Embriyo transferinden ne kadar zaman sonra gebelik belli olur?
Tüp bebek tedavisinde başarılı olabilmek ve sağlıklı gebelikler elde edebilmek için embriyo transferinin 5. günde yapılması önerilir. Fakat bunun mümkün olmadığı vakalarda 3. günde de embriyo transferi yapılır. Eğer embriyo transferi 5. günde, yapılırsa genellikle aynı gün veya bir sonraki gün embriyo rahim duvarına tutunabilmektedir.
Bu durumda gebelik gerçekleşmiş olur. Fakat gebelik tanısı konabilmesi için gebelik hormonunun anne adayının vücudunda ölçülebilir düzeyde salgılanıyor olması gerekiyor. Gebelik hormonu olan Beta – hCG’nin anne adayının kanında ölçülebilir düzeyde artması için 10 -12 günlük bir süre geçmesi gerekmektedir. Yani embriyo transferinden sonra kanda gebelik testini yapmak için en doğru zaman embriyo transferinden sonraki 10 -12. günler arasıdır ve genellikle 12. gündür.
Embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testi sonucu pozitif çıkarsa gebeliğin gerçekleşip tespit edilir. Ancak daha kesin sonuçlar için ilerleyen günlerde yeniden kan testi yapılarak hormon değerlerinin artıp artmadığı ve ne kadar arttığı gözlenir. Kan testinden bir süre sonra da gebeliğin tam olarak belirlenebilmesi için çoğunlukla gebeliğin 8. haftasında ultrason muayenesi yapılır.
Bu süreçte yapılan ultrason muayenesi ile bebeğin kesesi ve kalp atışları tespit edilir. Bazen kanda gebelik pozitif çıkarken gebelik kesesi ultrasonda görünmez ya da bebeğin kalp atışları duyulamaz. Böyle olduğunda da gebeliğin olmadığı öğrenilir.
Embriyo transferinden sonra gebelik belirtileri
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi yapıldıktan sonra yaklaşık 12. günde kanda gebelik testi yapılır ve kadının kanındaki gebelik hormonu ölçümüne göre gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği öğrenilir. Gebelik testi için 12. güne kadar beklenmesinin sebebi, gebelik hormonunun kanda tespit edilebilmesi için bu sürenin geçmesinin gerekiyor olmasıdır.
İster doğal yolla isterse tüp bebek tedavisi ile olsun gebeliğin ilk birkaç hafta içinde vücutta bir belirti göstermesi de söz konusu değildir. Yani embriyo transferinden sonraki 12. günde gebelik denemesinin sonucu, henüz bir belirti olmadan öğrenilmiş olur. Çok nadiren olsa da bazı kadınlar erken dönemde mide bulantısı, kasık ağrısı, memelerde şişkinlik ve hassasiyet gibi şikayetler yaşar. Ancak bu belirtiler de gebelikten değil, tedavi sürecinde alınan hormonlardır.
Çok sık olmasa da embriyo transferinden sonraki erken dönemde anne adayları kasık ve bel ağrıları hissedebilirler. Özellikle de 5. gün embriyosunun transfer edildiği vakalarda 48. saat içinde embriyo tutunur. Zaten embriyo tutunduktan sonra kanda Beta- HCG hormonu artmaya başlar. Tutunma sonrası da kahverengi, açık renkte kanama olabilir.
Merhaba emrio tranferi nin 6.günündeyim hcg degerim 1 çıktı sonuç olumsuz dimi