Gebelik, anne adayları için çoğu zaman çok heyecanlı ve mutlu bir süreçken, aynı zamanda pek çok zorluğu içinde barındıran ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Gebeliğin getirdiği hormonsal değişimler, kilo alımı, psikolojik dalgalanmalar ve bir bebek sahibi olacak olmanın hem mutluluğu hem de belirsizliği anne adaylarının yaşamını çok fazla etkilemektedir.
Planlı gebeliklerde anne ve baba adayları önce bir sağlık kurumuna başvurup gebeliğe engel ya da gebeliği olumsuz etkileyebilecek bir sorun olup olmadığını öğrenmekte, gerekiyorsa birtakım tedaviler almaktalar. Ancak plansız gerçekleşen gebeliklerde olası sorunlar gebelikle birlikte gün yüzüne çıkıyor ve gereken uygulamalar yapılabiliyor. Bu bakımdan gebelik kendisiyle birlikte birtakım sorunlar ya da zorluklar getirebiliyor.
Eğer anne adayının fiziksel ya da zihinsel ciddi ve kalıcı bir sağlık problemi yoksa bu süreç genellikle ortalama bir şekilde atlatılabiliyor. Ancak anne adayının bir engeli olması durumunda süreç biraz daha zorlu olabiliyor ya da en azından doktor kontrollerinin sıklaştırılması, daha detaylı olması gerekebiliyor. Bu sebeple de engelli kadınlar mümkünse planlı gebelikler yapmalı ve gebelik öncesinde gerekli tıbbi ve psikolojik yardımı almalılar.
Fiziksel engelli anne adayları gebelik öncesinde endişelenebilir!
Fiziksel engelli olmak toplum içinde günlük yaşamı olumsuz etkileyebilmekte ve sekteye uğratabilmektedir. Özellikle de hamilelik gibi bir durum söz konusu olduğunda bu konuda daha fazla endişelenmek de normaldir. Fiziksel engelli kadınlar genellikle anne olmaya çok kolay karar veremeyebiliyorlar. Çünkü hamilelik kendi içinde zorluklar barındırırken bu süreçte fiziksel engelin de bu zorlukları artırabileceği düşünülür. Bu bağlamda gebelikte alınan kilolar, olası sağlık sorunları, değişen fiziksel görünüm gibi pek çok husus endişe verebilir. Fiziksel engelli kadınlar hamile kalmadan önce;
- Bu engelin hamilelik sürecini nasıl etkileyeceğini,
- Devam eden bir tedavi varsa, bu tedavinin gebelikte nasıl olacağını,
- Kullanılmakta olan bir ilaç varsa hamilelikte de devam edip edemeyeceğini,
- Hamilelikte fiziksel engel dolayısıyla yaşanması muhtemel sağlık sorunlarını,
- Olası sağlık sorunları için hangi önlemlerin alınması gerektiğini,
- Doğumun yönteminin hangisi olacağını hem merak eder hem de bunlardan dolayı endişe yaşar.
Yukarıda sıralanan sorulara en tatmin edici yanıtı bulabilmek ve yaşanan kafa karışıklığını giderebilmek için gebe kalmadan önce mutlaka danışmanlık almak gerekir. Bu süreçte hem gebelik öncesi önlemlerin alınabilmesi hem de gebeliğin yakından takibi için alanında uzman, deneyimli ve de güvenilir bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı seçmek gerekiyor. Zira gebelik olması gerektiği gibi takip edildiğinde ve gerekli önlem alındığında fiziksel engeli olan pek çok kadın sağlıklı ve rahat bir gebelik süreci geçirebilmekte, sağlıklı doğumlar gerçekleştirebilmekteler.
Engelli anne adayları gebelik öncesi nelere dikkat etmeli?
- Doktor seçimi çok önemli!
Bir kadın ister engelli olsun ister olmasın gebelik gibi hassas bir süreçte doktor seçimi çok önemlidir ve kesinlikle güvendiği, kendini yanında rahat hissettiği bir doktorla bu süreç başlatılmalıdır. Özellikle de engel söz konusu ise bu durum çok daha fazla önem taşır. Engelli anne adayları gebelik sürecinde hem bedenleri ve psikolojilerinde değişen durumları hem de bebeklerini ve onun hissettiklerini çok merak ediyorlar. Bu sebeple de gebelik planlandığı andan itibaren gebelikle ilgili pek çok kaynaklar okur, etrafındaki kişilere fikir sorarlar.
Engelli anne adayları bu süreçte hamilelikle ilgili en doğru bilgileri de en güvenilir kaynaklar olan doktorlardan edinmeliler. Bu bağlamda hem engel ile birlikte gebeliğin nasıl geçeceği hem de bebeğin sağlığının, gelişiminin nasıl olacağı, engelin hamilelik sürecindeki yeri, doğum ve doğum sonrasının nasıl olabileceğine dair tüm bilgileri güvenilir bir doktordan almak çok önemlidir. Tüm bu sebeplerle uzmanlar engelli anne adaylarına daha gebelik gerçekleşmeden güvendiği bir doktor seçmelerini önermekteler.
- Doktora her soru sorulmalı, akılda soru işareti kalmamalı!
Hem gebeliğin daha kısa sürede gerçekleşebilmesi hem de hamilelik sürecinin daha sorunsuz atlatılabilmesi için anne adayının kendini rahat ve güvende hissetmesi gerekir. Bunun için de anne adayında endişeye sebep olan tüm sorular en mantıklı şekilde yanıt bulmuş olmalıdır. Bu kadımdan yukarıda da anlatıldığı üzere kendini güvende hissedeceği bir doktor seçip engelli hamilelik konusunda aklına takılan her türlü soruyu sorabilmek çok önemlidir. Anne adayları gebelik süreciyle ilgili olarak tüm endişelerini doktoruyla paylaşabilmelidir. Çünkü gebelikte sadece fiziksel sağlık değil, ruhsal sağlık da gebeliği takip eden doktora emanettir.
- Hamilelik öncesinde ve sürecinde kendilerine zaman ayırmalılar!
Kendini mutlu ve huzurlu hissettiği bir dönemde gebe kalmak gebeliğin sağlıklı devamı için çok önemlidir. Bu bakımdan özellikle de engelli anne adayları gebelik öncesi ve sonrasında kendilerine çok yüklenmemeliler, kendi beden ve ruh sağlıklarını korumalı, güçlendirmeliler. Bunun için de dinlenmeye yeterince zaman ayırmalı ve mümkünse kısa bir tatil yapmalılar. Fiziksel engel çoğu zaman hayatı zorlaştırabiliyorken gebelikte bu sorun biraz daha yoğun yaşanabilir. Bu bakımdan fiziksel engelli bir kadın gebelik öncesinde her şeye yetişmeye çalışmamalı, çok yorucu işlere bir ara vermeli, ruhunu ve bedenini dinlendirmeli, gebeliğe hazırlamaya çalışmalıdır.
- Sınırlarını bilmeli, takip etmeli!
Hamilelik ve annelik çoğu zaman fiziksel ve ruhsal açıdan yorucu olabiliyor. Bu nedenle kadınlar daha gebelik öncesinden kendi ruhsal ve fiziksel güç sınırlarını bilmeli ve onları çok fazla aşmamaya özen göstermelidir. Anne adayı gebelik öncesinde kendini korumaya başlar ve sınırlarına dikkat ederse gebelik de daha kolay ve rahat geçebilir. Unutulmamalıdır ki; işler hiçbir zaman tam olarak bitmeyecek ve her daim yapılacak işler olacaktır. Madem öyle, boş yere en mükemmelini yapmaya çalışarak ruhu ve bedeni yormaya, zorlamaya gerek yoktur. Özellikle de fiziksel bir engel söz konusu ise ve yine özellikle de gebelik varsa daha minimal bir çaba içinde olmak kesinlikle daha doğru olur.
- Gerektiğinde yardıma hazır birkaç kişi bulunmalı!
Gebe kalmadan önce her kadın, olası bir gebelikte ona yardım edebilecek aile üyeleri ve yakın arkadaşlarını bir gözden geçirmeli. Özellikle de fiziksel engelli kadınlar için bu çok daha önemlidir. Gebelikte her an yardıma ihtiyaç duyulabilir. İşte o zamanlarda acilen koşup gelebilecek, fiziksel engelin getirdiği yükü de azaltabilecek kişiler daha gebelik öncesinden bir yardım sistemi şeklinde ayarlanmalıdır. Bu tür bir yardımın varlığını bilmek ve gerektiğinden yardım alabilmek anne adayını hem fiziksel hem de ruhsal açıdan rahatlatır.
- Suçluluk duygusuna yer yok!
Engelli bireyler kimi zaman bu engellerinden dolayı psikolojik olarak sıkıntı ya da suçluluk duyabiliyorlar. Özellikle de gebelik planlandığı dönemde gebelik sürecinde fiziksel engelden kaynaklı sorunlar olabileceği, doğumun zor olabileceği ya da doğumdan sonra bebeğe yeterince iyi bakamayacağı gibi konularda suçluluk ve kaygılar hissedilebilir. Daha gebelik gerçekleşmeden kadının bu suçluluk duygusu ile baş etmesi doğumdan sonra annenin engelinin çocuğun da nasıl algıladığını etkilemektedir.
Çocuklar her daim annenin izleyicisi, gözlemcisi ve taklitçisi olduğundan anne kendi engeli ve engelinin yarattığı durumlarla nasıl baş ediyorsa çocuğu da durumu öyle algılayacaktır. Bu bakımdan engelli kadınlar gebe kalmadan önce ve gebelikte de devam etmek üzere mutlaka bu durumla en olumlu şekilde baş edebilme konusunda bir psikiyatrdan yardım almalılar.