Bir Kadın Doğumun Başladığını Nasıl Bilebilir?
Her kadının doğum tecrübesi farklıdır. Doğum gerçekten zamanında başladıktan sonra anlarsınız. Bununla birlikte, doğum öncesi ve erken doğumda gerçekleşen değişiklikler, doğumun yakında olacağına dair belirtilere neden olabilir. Doğum öncesi ya da erken doğumda (gizli evre) şunlar olabilir:
- Bel ağrısı veya karın ağrısı, adet öncesi hissi ve kalıcı kramplar
- Ağır kasılmalar veya sıkışmalar, güç ve frekans bakımından düzensiz olabilir ve durabilir ve başlayabilir.
- Su gelmesi, yoğunluğu değişmekle birlikte amniyo sıvısı akabilir. Bu doğum zamanından önce gerçekleşebileceği için, haber vermek için doktorunuzu aramalısınız.
- Kahverengimsi veya kanla boyanmış mukus akıntısı: Serviksleri tıkayan mukus tabakası akıyorsa doğum yakında başlayacak demektir. Bu, doğumun ilerlediğinin bir işaretidir.
- Huzursuz bir karın veya gevşek bağırsaklar.
- Duygusal, heyecanlı veya huysuz hissedebilirsiniz.
- Dağınık ve düzensiz uyku uyumaya başlarsınız.
Doğum öncesi ve doğumun başlangıcı arasında yaşanan belirtilerde bir örtüşme olabileceği için ikisinin belirtilerini karıştırmak mümkündür. Doğum öncesi veya erken doğum evrelerinde nasıl hissedeceğiniz aşağıdakilere bağlıdır:
- Daha önce bir bebeğiniz olup olmadığı
- Ağrıyı nasıl algılıyorsunuz ve cevap veriyorsunuz
Doğumun Yakında Başlayıp Başlamayacağını Hissedebilir misiniz?
Olabilir. Hamileliğin geç hamilelik ile doğum öncesi ilk aşamaya girmeden önceki doğum öncesi dönem arasında bir çok örtüşme vardır. Doğumun yakında gerçekleşebileceğine dair işaretler şunlardır:
- Bebeğinizin kafası rahim çıkış bölgesine geldiği zaman. Daha derin nefes alıp daha fazla hava almak isteyebilirsiniz ancak ayrıca sık sık çiş yapmanız gerekir ve yürümek daha zor olabilir.
- Mukusta artış ve şiddetli vajinal akıntı görebilirsiniz.
- Daha sık ve muhtemelen gözle görülür derecede yoğun yalancı doğum kasılmaları.
- Değişken ruh hali.
- Ani bir dürtü ile gelişen aktiflik hissi (temizlik yapmak ve ev düzenlemek gibi)
Erken Doğum Belirtileri
Erken doğum eylemini durdurmak için uyarı işaretlerini bilmelisiniz. Hızlı davranmak büyük bir fark yaratabilir. Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız öncelikle hemen doktorunuzu arayın:
- Sırt ağrısı ve genellikle bel ağrısı; bu iki bölge ağrımaya başlayacaktır. Bu ağrı sabit olabilir ya da gelip gidebilir ve pozisyon değiştirirseniz ya da rahatlık için başka şeyler yaparsanız bile geçmeyecektir.
- Her 10 dakikada bir veya daha sık kasılmaya başlarsınız.
- Alt karında adet sancısı benzeri kramp görülebilir . Bunlar sanki ishalin yarattığı gaz sancılarına benzer gibi hissedilir.
- Vajinanızdan sızan sıvı (suyun gelmesi)
- Bulantı, kusma veya ishal gibi mikrobik bir hastalığınkine benzer semptomlar. Hafif semptomlarda bile doktorunuzu arayın. Vücudunuzdaki sıvıları 8 saatten fazla tolere edemiyorsanız, doktorunuzu görmeniz gerekir.
- Pelvis veya vajinanızda artmış basınç
- Artmış vajinal akıntı
- Hafif kanama da dahil olmak üzere vajinal kanamalar
Bunlardan bazıları, örneğin sırt ağrısı gibi; gebe kalmanın normal belirtilerindendir ancak birden fazla işaret erken doğum başlangıcı yaşıyor olabileceğiniz anlamına gelir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. Olası uyarı işaretlerini kontrol edin.
Erken Doğum İçin Kasılmaları Kontrol Etme
Kasılmaları kontrol etmek erken doğumu tespit etmenin önemli bir yoludur.
- Parmak uçlarınızı karnınıza yerleştirin.
- Rahmin sıkıştığını ve daha sonra yumuşadığını hissediyorsanız, bu bir kasılmadır.
- Kasılmalarınıza zaman tanıyın. Bir kasılmanın başladığı zamanı not edin ve ardından gelen ne kadar süre sonra gelmiş onu da not edin.
- Kasılmaları durdurmaya çalışın. Ayaklarınızı salıverin. Konumunuzu değiştirin. Rahatlayın. İki ya da üç bardak su için.
- Her 10 dakikada bir veya daha sık kasılmaya devam ederseniz, semptomlarınızdan herhangi biri daha da kötüleşirse veya şiddetli ve azalmayan bir ağrı yaşıyorsanız doktorunuzu arayın.
Birçok kadın yalancı doğum sancıları ve kasılmalar yaşayabilir. Bunlar genellikle düzensizdir, yakın ve belirli aralıklarla gerçekleşmiyordur ve dolaşırken veya dinlenince geçiyordur. İşte yalancı kasılmalar erken doğumun bir parçası değiller. Karşılaştığınız kasılmaların tipinden emin değilseniz, doktorunuzdan yardım alın.
Hastaneye Gitmeniz Gerekip Gerekmediğini Nasıl Bileceksiniz?
Hastaneye veya doğum merkezine gitmeyi planlıyorsanız, doğumun ilk aşaması yani aktif aşaması gitmek için doğru zamandır. Bu aşama rahim ağzının 4 cm’den 10 cm’ye kadar genişlediği aşamadır. Birçok kadın için ana işaret ağrılı ve düzenli kasılmalardır. Bunlar giderek daha sık, daha uzun ve daha yoğun bir hal almaktadır.
Vücudunuzu dinleyin ve nasıl hissettiğinize dikkat edin. Kasılma yoğunlaştıkça muhtemelen daha az konuşursunuz. Bir kasılma sırasında daha zor konuşmaya başlarsınız. Her sancı dalgalanması oluştuğunda, öne eğildiğinizde duraklamanız gerektiğini fark edebilirsiniz.
Hareket etmeniz güçleşecek, iştahınız muhtemelen azalacak ve sıcak ve endişeli hissedeceksiniz. Ayrıca, daha az temkinli davranmaya başlayabilir ve ne yaptığınızı önemsemezsiniz.
Hastaneye Gitmeniz Gerekiyorsa
Doktorunuz erken doğum yapacağınızı düşünürse muhtemelen hastaneye gitmeniz gerekir. Hastaneye geldiğiniz ilk aşamada doktorunuz ya da başka bir doktor:
- Hamilelik sırasında aldığınız ilaçlar da dahil olmak üzere tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır.
- Nabzınızı, kan basıncınızı ve ateşinizi kontrol edecektir.
- Bebeğinizin nabzını ve kasılmalarını kontrol etmek için göbeğinizi dinleyecektir.
- Fetal fibronektin durumuna bakacaktır. Erken doğum riskini tahmin etmeye yardımcı olur.
- Serviksinizin açılıp açılmadığını kontrol edecektir.
Erken doğum teşhisi konmuş olması durumunda, aşağıdakileri içeren bir tedaviye ihtiyacınız olabilir:
- İntravenöz sıvıları
- Rahmi rahatlamak ve sancıyı durdurmak için ilaç
- Bebeğinizin ciğerlerinin gelişimini hızlandırmak için müdahale
- Antibiyotikler
- Hastaneye yatırılmak
Sancınız devam ederse ve durdurulamazsa, doktorunuz ya da ebe sizi doğuma almak zorunda kalacaktır. Doktorlar, erken doğum yapmadığınızı söylerlerse eve gidebilirsiniz. Popüler inanışa rağmen, yatak istirahati erken doğumun engellenmesine yardımcı olmadığı gibi kendi içinde riskler de taşıyabilir.
Bebeğiniz Erken Doğduğunda Ne Oluyor?
Hemen hemen 10 bebekten biri erken doğar. Çoğu prematüre bebek yaş aldıkça ve zamanında akranlarına yetişirler.
Ancak bu çocukların daha fazla sorun riski vardır. Prematüre bebekler, tam süreli olarak doğan bebeklerden daha yavaş büyür. Otizm, zihinsel engeller, akciğer sorunları ve görme ve işitme kaybı gibi bazı uzun vadeli sağlık sorunları olma ihtimalleri daha yüksektir.
Bebeğin doğuşu ne kadar erken olursa, o kadar çok problem yaşar. 7 aylık bebeklerin genellikle hastanenin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kısa bir süre kalmaları gerekir. Bundan önce doğan bebekler daha büyük risklerle karşı karşıya kalırlar. Yeni doğan yoğun bakım ünitesinde ileri bakıma ihtiyaç duyarlar.
Ben 36 haftalık hamileyim ağrıların çok ve bebeğim hareketi az karnım çok sert ne yapmam gerek
35 haftalık hamileyim son 1 haftadır karnımda ağrı ve ani sancı girmesi oluyor buda belime vuruyor ağrı yapıyor akıntımda çoğaldı aynı zamanda ne yapmalıyım