Menopoz son adet kanaması demektir. Menopoz genel olarak 40 yaşından sonra, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen zaman zarfında görülen önceleri adet kanamalarının düzensizleşmesiyle, daha sonraları ise adetin kesilmesiyle biten bir süreçtir. Menopoz ansızın ortaya çıkan bir durum değildir. Vücuttaki farklılaşmalar başlar ve yıllar sonra kadın menopoza girer. İlk zamanlarda yumurtlama azalır, gece terlemesi, adet düzensizlikleri, ateş basması, gerginlik gibi bulgular ortaya çıkar.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Bu şikayetler bir süre sonra artar ve adet kesilir. Menopoz, yumurtalıkların işlevlerini yerine getirememeye başlaması nedeniyle ortaya çıkar. Yumurtalıkların doğal ömrü yaklaşık olarak 35 yıldır ve işlevlerini yerine getirememe hali de yaşlanmanın doğal bir neticesidir.Çoğu kadında menopoza 45 ila 50 yaşları arasında rastlanır. Bazı kadınlarda ise menopoz daha erken yaşlarda görülebilir. Bir kadında görülen adet kanamasının, 35 yaşından daha erken süreçte kalıcı olarak kesilmesi haline, erken menopoz denir.
Erken menopozun sebepleri nelerdir ?
- Otoimmun hastalıklar
- Ameliyat yöntemi ile yumurtalıkların alınması
- Kanser tedavileri
- Aile öyküsü
- Kromozom bozuklukları
- Yaşam tarzı
- Stres
- Beslenme şekli
Erken menopoz dönemi, genellikle ön görülemeyen bir durumdur. Erken menopoz olarak adlandırılan durumun gelişmesi ise, kadının 40 yaşından önce adet kanamalarının sonlanması, salgılanan östrojen hormonunun azalması, FSH ve LH hormon seviyelerinin yükselmesiyle yaşanır. Kadın menopoz döneminde iken, yumurtalıklarda foliküller tükendiği için yumurta hücresi meydana gelmez ve doğal olarak kadında gebeliğin gerçekleşebilmesi söz konusu olmaz. Menopoz döneminde östrojen ve progesteron hormonu ve adet kanamaları da yaşanmaz. Bu durumda olan kadınlara kan testi yapılarak, LH ve FSH hormon değerleri ölçülür. Test neticesi değerlendirilerek menopoz teşhisi yapılabilir.
Kadınlarda “erken menopozda tüp bebek tedavisi” ile gebeliğin gerçekleşebilme durumu nedir?
Kadında olması gerekenden daha erken yaşta yaşanan menopoz durumunda, bu kadınlarda uygulanan tedaviyle veya kendiliğinden düzelme gerçekleşebilir. Bu şekildeki düzelmede kadında gebeliğin gerçekleşmesi mümkün olabilir.
Tüp bebek tedavisi uygulanarak erken menopoza giren kadınlarda gebelik elde edilmesi için, öncelikle kadında kesin olarak menopoz teşhisi yapılmalıdır. Zira kadın menopoza girmediyse, adet kanamaları görülür ve gebeliğin kendiliğinden gerçekleşmesi mümkün olabilir. Tedavilerle kadındaki olası kısırlık problemi çözümlenemezse, bu durumda tüp bebek tedavisine başlanabilir.
Kadınların hepsi doğal olarak menopozu yaşayacaktır. Kadının menopoz döneminde doğurganlık kabiliyetinin kaybolacağı bilinmektedir. Ancak erken yaşlarda menopoza giren kadınlar daha öncesinde gebe kalmamış olabilir ve hazırlıksız yakalanabilir. Bu durumda olan kadınlarda yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak gerekebilir. Bunların içinde en başarılı neticeler tüp bebek tedavisi ile elde edilmektedir.
Şayet normal menopoz yaşlarında menopoza giren bir kadın söz konusu ise bu doğal bir durumdur ve bu durumdaki kadınlara tüp bebek tedavisinin uygulanması dahi gebeliğin gerçekleşmesini sağlamaz.
Bazı kadınlarda, cerrahi girişimlerle yumurtalıklarının alınması söz konusu olabilir. Bu durum genel olarak kanser hastası kadınlarda söz konusu olmaktadır. Kanser tedavisi öncesinde yumurtalıkların dondurulması işlemi sayesinde kanser tedavisinin sonrasında tüp bebek tedavisi uygulanabilir ve kadında gebeliğin gerçekleşmesi sağlanabilir.
Kadınlarda küçük ovaryan yetmezliği olduğunda bu menopoz daha farklı değerlendirilir. Birtakım tedaviler ile kısırlık problemi giderilmeye çalışılır. Şayet başarı sağlanamazsa tüp bebek tedavisine başvurulabilir.
Erken menopozda tıpta olan yumurta dondurma, kök hücre ve tüp bebek tedavisi gibi gelişmeler sayesinde gebelik elde edilebilmektedir.
Yumurta hücreleri tükenmiş olan ve erken menopoza giren kadınlarda tedavi uygulansa dahi gebeliğin gerçekleşme şansı bulunmamaktadır. Erken menopoz döneminde uygulanan tüp bebek tedavisi ile yalnızca yumurta hücreleri tükenmemiş kadınlarda gebeliğin gerçekleşmesini sağlayabilir. hücresi olmayan erken menopoz dönemindeki kadınlarda tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilemez.
Erken menopoz dönemi nadir karşılaşılan bir durum olsa bile, ilerleyen zamanlarda anne olmayı isteyen kadınların, her sene rutin olarak doktora başvurarak, bir takım hormon testleri ile birlikte yumurtalık rezervi ölçümlerini yaptırmaları önem arz etmektedir.
Yumurta dondurulması
Yumurtalık dondurulması işlemi ülkemizde henüz yasal olmadığı için, yurt dışı bağlantılı merkezlerde uygulanmaktadır. Doğurganlık kabiliyeti devam eden kadının yumurtalıklardan minik bir cerrahi girişim ile alınan hücreler, dondurularak ilerleyen süreçte kullanılabilmesini adına dondurularak saklanır. Özellikle kanser tedavisi öncesi daha önce çocuk sahibi olmamış ya da bir çocuk daha sahip olmak isteyen kadınlarda doğurganlık yetisini kaybetmeden önce yumurta dondurma işlemi sayesinde annelik duygusunu ilk defa ya da bir defa daha tatması adına yardımcı olunur.
Ben 26 yaşında erken menopoza girdim.şu am 34 yaşındayın. Menepoz tedavisi oldum çok ilaç kullandım .artık hiç ümidim yok .tv de kıbrısta uygulanan bir tedavi varmmış .kadının yumurtalıkları aalınıp bazı işlwmler yapılıp adet olması sağlanıyormuş.donor yöntemi deil.böyle bir şey varsa yaptırmak isterim artık hiçmi tıpta yeri yok anne olmamızın.artık doktora gitmiyorum .cevabınızı bwkliyorum.