Hamileliğin her haftası ile bebeğiniz için sınırlar gelişir. Doktorunuzun, gebeliğin farklı evreleri hakkında fetüs, embriyo ve zigot gibi spesifik tıbbi terimlerle konuştuğunu duyabilirsiniz. Bunlar bebeğinizin gelişim aşamalarını tanımlar. Bu terimlerin ne anlama geldiğini, bebeğinizin yol boyunca neler yaşadığını öğrenmek için hazırladığım yazıyı okuyabilirsiniz.
Fetüs Nedir?
Fetüs, gebeliğin on birinci haftasından doğuma kadar gelişmekte olan bir bebeğin tıbbi terimidir. Bundan dönemden önce, gelişmekte olan bebeğe embriyo denir. Fetal dönemin başlangıcında, fetüsün tüm önemli sistemleri ve yapıları vardır. Hamileliğin kalan haftalarında, fetüsün vücudu ve beyninden tutun, tırnaklarına kadar gelişir ve büyür. Fetüs, fetal periyodun başlangıcında, 2.5 cm olacaktır ve doğana kadar 48 cm uzunluğundan çok büyüyecektir. Hamileliğin son ayında, fetüs, ortalama olarak, haftada yaklaşık yarım kilo alacaktır.
Zigot Nedir?
Döllenme, genellikle birkaç saat içinde gerçekleşen bir süreçtir. Sperm yeni yumurtlanan yumurtayı karşıladığında üremenin kritik noktası yaşanmış olur. Bu karşılaşmada 23 erkek ve 23 dişi kromozom bir araya gelerek zigot olarak adlandırılan tek hücreli embriyoyu oluşturur.
Embriyo ve Fetüs Farkı Nedir?
İnsan gebeliğinde, bebeğin doğumdan sonraki 9. haftaya kadar veya son adet dönemi (LMP) sonrası 11. haftaya kadar bir fetüs olduğu düşünülmez. Embriyonik dönem, vücudun önemli sistemlerinin oluşumuyla ilgilidir. Bebeğinizin temel kurulumu ve çerçevesi olarak düşünün.
Öte yandan, fetal dönem büyüme ve gelişme hakkında daha fazla şey içerir, böylece bebeğiniz dış dünyada da hayatta kalabilecektir.
Hamileliğin İlk 10 Haftası
1. ve 2. Haftalar: Hazırlık
Gerçekten, hamileliğinizin ilk iki haftasında (ortalama olarak) hamile değilsiniz. Bunun yerine, vücut yumurtayı serbest bırakmak için hazırlanıyor. Son adet döneminizin zamanına dikkat edin, böylece bu bilgileri doktorunuza verebilirsiniz. Bu tarih, doktorunuza hamileliğinizin süresini ve doğum tarihinizi belirleme konusunda yardımcı olacaktır.
Hafta 3: Yumurtlama
Bu hafta yumurtlama ile; bir yumurtanın kadının fallop tüplerine bırakılmasıyla başlar. Eğer sperm hazır bekliyorsa, yumurta döllenmiştir ve zigot haline dönüşme şansı vardır.
Hafta 4: İmplantasyon
Döllenmeden sonra, zigot bölünmeye devam eder ve bir blastokiste dönüşür. Fallop tüplerinden rahme doğru yolculuğunu sürdürür. Uterusun içine gireceği bu hedefe ulaşmak, üç gün sürüyor. İmplantasyon gerçekleşirse, vücudunuz ev gebelik testleri tarafından da tespit edilebilen insan koryonik gonadotropini (hCG) salgılamaya başlayacaktır.
5. Hafta: Embriyonik Dönem Başlıyor
5. hafta önemlidir, çünkü bebeğinizin sistemlerinin büyük bir kısmının oluşacak olduğu embriyonik dönemi başlatır. Embriyo bu noktada sadece bir kalemin ucu kadardır ve üç tabakalıdır.
Üst tabaka ektodermdir. Sonunda bebeğinizin cildine, sinir sistemine, gözlere, iç kulaklara ve bağ dokusuna dönüşecek olan budur.
Orta tabaka mezodermdir. Bebeğinizin kemiklerinden, kaslarından, böbreklerinden ve üreme sisteminden sorumludur.
Son tabaka endodermdir. Bebeğinizin akciğerleri, bağırsakları ve mesane daha sonra gelişir.
6. Hafta:
Bebeğin kalbi bu haftanın başında atmaya başlar. Doktorunuz bunu ultrasonda bile algılayabilir. Bebeğiniz henüz hastaneden eve getireceğinize benzemiyor, ancak bazı çok temel yüz özellikleri, ayrıca kol ve bacak tomurcukları oluşuyor.
7. Hafta:
Bebeğin beyni ve kafası 7. haftada daha da gelişmektedir. Bu kol ve bacak tomurcukları uzuvlara dönüşmüştür. Bebeğiniz hala bir kalem silgisi kadar küçük, ama çok az burun delikleri var. Gözleri oluşmaya başlıyor.
8. Hafta:
Bebeğinizin göz kapakları ve kulakları sizi görebilmeleri ve duymaları için şekilleniyor. Üst dudak ve burun da şekil almaya başlıyor.
9. Hafta:
Bebeğin kolları artık dirsekten bükülebilir. Ayak parmakları da şekilleniyor. Göz kapakları ve kulakları daha rafine hale geliyor.
10. Hafta: Embriyonik Dönem Sonu
Bebeğiniz minik bir leke olarak başladı ve hala baştan ayağa kadar 5 cm’den daha kısa. Yine de, küçük bir yeni doğan gibi görünmeye başlıyor. Vücudunun sistemlerinin çoğu yerinde artık.
Bu embriyonik dönemin son haftasıdır.
11. Hafta ve Sonrası: Fetüs
Tebrikler, embriyonuz artık fetüs oldu. 11. haftadan itibaren bebeğiniz hamileliğinizin sonuna kadar gelişmeye ve büyümeye devam edecektir.
Geç İlk Trimester (İlk Üç Ayın Sonu)
Bebeğinizin gelişimi, ilk trimesterin geri kalanı için hala yüksek vitestedir. Tırnakları bile uzamaya başlar. Yüzü daha fazla insan karakteristiği alır. 12. haftanın sonunda bebeğiniz baştan ayağa 6 cm uzunluğunda olacak.
İkinci Üç Aylık Dönem
13. hafta ikinci trimesterin başlangıcını gösterir. Bu aşamada, fetüsünüz daha çok gerçek bir bebek gibi bakıyor ve çalışıyor. Erken, cinsel organları gelişiyor, kemikleri güçleniyor ve vücutlarında yağ birikmeye başlıyor. Ayrıca saçları görünür hale gelir ve emer ve yutabilirler. Sesinizi de duymaya başlayabilirler.
Üçüncü Trimester (Son Üç Aylık Dönem)
27. haftadan başlayarak üçüncü üç aylık dönemdesiniz. Bu aşamanın ilk yarısında, gözlerini açmaya başlar, amniyon sıvısında nefes alır ve vernix kaseosa ile kaplıdır. Sonuna doğru, daha hızlı kilo alımaya başlar, çok büyük hareketler yapar ve amniyotik kesede kendisini toplamaya başlar.Fetüsünüz üçüncü üç aylık dönemin başında baştan ayağa 25 cm uzunluğundadır. Bebeklerin doğumdaki uzunluğu ve ağırlığı kişiden kişiye, büyük ölçüde değişir.