Doğum öncesi vitaminler veya diğer adıyla prenatal vitaminler, hamile kadınlar için üretilmiş ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeleri için onlara bedenlerinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayabilecek takviyelerdir. Doktor gebelik planlarken başlamanızı önerebilir veya gebelikte almanızı rica edebilir.
Sağlıklı bir beslenme her zaman için iyi bir fikirdir ve özellikle hamilelikte önemlidir. Ayrıca beslenmenizde olabilecek eksiklikler için prenatal vitamin almak da iyi bir fikir olur.
Prenatal Vitaminlerde Neler Olmalı?
Prenatal vitaminler sağlıklı bir gebelik için ihtiyacınız olan gıdaları almanıza yardımcı olurlar.
Şunlara sahip prenatal vitaminlere bakın:
- 400 mikrogram folik asit
- 400 IU D vitamini
- 200-300 mg kalsiyum
- 70 mg C vitamini
- 3 mg thiamin
- 2 mg riboflavin
- 20 mg niacin
- 6 mikrogram B12 vitamini
- 10 mg E vitamini
- 15 mg çinko
- 17 mg demir
- 160 mikrogram iyot
Bazı vakalarda doktor belli bir prenatal vitamini de yazabilir.
Folik Asit, Kalsiyum, İyot ve Demir
Folik Asit
Eğer hamile kalma ihtimaliniz varsa folik asit almalısınız. Bebeğin beynini ve omuriliğini etkileyen doğum kusurlarına engel olabilir. Nöral tüp defektleri gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkarlar ve genelde kadınlar daha hamile kaldıklarını öğrenmeden olur ve gebeliklerin de yarısı plansızdır. Bu nedenle doktorlar hamile kalma ihtimali olan kadınların her gün 400 mikrogram folik asit almalarını ve gebelikten önce başlayıp 12. haftaya kadar almalarını önerirler.
Eğer geçmişte nöral tüp defektine sahip bir bebeğiniz olduysa, folik asit konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Çalışmalara göre 4000 mikrograma kadar olan yüksek dozları en az bir ay önceden alıp ilk trimester boyunca devam etmek yardımcı olabilir. Ancak hangisinin doğru olduğunu doktorunuzla konuşun.
Folik asit bulunan gıdalar arasında şunlar var:
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kuruyemişler
- Baklagiller
- Turunçgiller
- Folik asit takviyeli gıdalar
Folik asiti gıdalardan almak mümkün olsa da yedek olarak takviye almak iyi bir fikirdir.
Kalsiyum
Kalsiyum hamile kadınlar için önemlidir. Bebek kendi kemik gelişimi için kalsiyumunuzu alırken sizde kemik yoğunluğu kaybına engel olur.
İyot
İyot hamilelikte kadınların tiroid fonksiyonları için önemlidir. İyot eksikliği şunlara sebep olabilir:
Demir
Demir bedeninizin daha fazla alyuvar üretmesini sağlar. Bu kan hücreleri bebeğin gelişimi için gerekli olan oksijeni taşırlar.
Diğer Besinler
Hamilelikte sağlığınızı iyileştirebilecek diğer besinler de mevcutlar. Doktor takviye olarak hangisini almak istediğiniz konusunda yardımcı olabilir.
Omega-3 Yağ Asitleri
Bu yağlar arasında DHA ve EPA gibi yağ asitleri bulunurlar ve sadece yağlı balıklar veya kuruyemişler gibi gıdalarda bulunurlar. Çalışmalara göre omega-3 yağ asitleri erken doğum riskini ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riskini azaltabilirler. Eğer omega-3 zengini bir gıda tüketmiyorsanız doğru takviye konusunda doktorunuza danışın. bkz: Hamilelikte omega-3 faydaları nelerdir?
Kolin
Bedeniniz kendi kendine biraz kolin üretebilse de genelde gıdalardan alırız. En zengin kaynakları arasında dana eti, tavuk eti, balık ve yumurta bulunuyor. Çoğu hamile kadın yeterince kolin almaz ve esasen bebeğin beyin gelişiminde etkilidir.
Doğum Öncesi Vitaminler Ne Zaman Alınmalılar?
Prenatal vitaminleri almanın en iyi zamanı gebelikten öncesidir ve özellikle folik asit çok önemlidir. Gebe kalmayı denemeye başlamadan en az 1 ay önce folik asit takviyesi almaya başlamalısınız.
Bazı doktorlar bebek sahibi olma ihtimali olan tüm kadınların gebelik planlamasalar bile prenatal vitamin almalarını öneriyorlar.
Prenatal Vitaminlerin Yan Etkileri
Bazı vitaminler hali hazırda bulantısı olan kadınlarda bulantıya sebep olabilirler. Eğer bu olursa doktorunuzla görüşmelisiniz. Direkt yutmayı gerektirmeyen farklı bir vitamin yazabilir. Bu seçenekler şöyle:
- Çiğnenebilir olanlar
- Sıvı olanlar
Prenatal vitaminlerdeki demir kabızlık yapabilir. Eğer kabız olduysanız şunları deneyin:
- Yüksek lifli beslenme
- Bol su içme
- Doktor güvenli olduğunu söylerse spor yapma
- Doktor onay verirse müshil alma