Hamileliğin 2. ayı; beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci gebelik haftasını içerir. Gelin, bu haftalarda bebeğin gelişimi nasıl olur birlikte bakalım.
Gebelikte 2. Ay: Beşinci Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Embriyonun uterusta hızla büyüyor. Bu noktada, bebeğiniz bir susam tohumu büyüklüğünde ve daha çok insandan küçük bir iribaşa benziyor. Üç katmandan oluşuyor; ektoderm, mezoderm ve endoderm; daha sonra tüm organlarını ve dokularını oluşturacak.
Bebeğinizin beyni, omuriliği, sinirleri ve omurgası filizlenecek olan sinir tüpü, ektoderm denilen üst tabakada gelişmeye başlar. Bu tabaka aynı zamanda cildini, saçını, tırnaklarını, memesini ve ter bezlerini ve diş minesini oluşturur.
Kalbi ve dolaşım sistemi orta tabakada veya mezodermde oluşmaya başlar. Bu haftada, aslında minik kalbi odalara bölünmeye ve kan pompalamaya başlar. Mezoderm, bebeğinizin kaslarını, kıkırdağı, kemiğini ve deri altı dokularını da oluşturacaktır.
Üçüncü katman veya endoderm, ciğerlerini, bağırsaklarını ve erken idrar sistemini, aynı zamanda tiroidini, karaciğeri ve pankreasında barındıracaktır. Bu arada bebeğinize beslenme ve oksijen sağlayan ilkel plasenta ve göbek kordonu zaten işine koyulmuştur.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Birçok kadın boğaz ağrısı, yorgunluk ve sık idrara çıkma sorunlarını ilk haftalarından yaşamaya başlamaktadır. Mide bulantınız olabilir. Dış dünya, içeride gerçekleşen dramatik gelişmelerin herhangi bir işaretini hissetmez.
Uygun bir egzersiz rutini bulmak isteyebilirsiniz. Egzersiz, taşıdığınız ekstra kiloyu yönetmek için gereken gücü ve dayanıklılığı geliştirmenize yardımcı olur. Bazı ağrıları önlemeye yardımcı olabilir ve birçok kadın büyük bir stres azaltıcı olduğunu düşünüyor. Son olarak, gebelik boyunca egzersiz yapmaya devam ettiyseniz, doğumdan sonrası iyileşme daha kolaydır. Yürüyüş ve yüzme hamile kadınlar için iyi seçeneklerdir.
Prenatal takviyeler alın, çoğunun standart bir multivitaminde bulabileceğinizden daha fazla folik asit, demir ve kalsiyum içeriği vardır. Gebe kadınların bu besin maddelerinin daha fazlasına ihtiyacı vardır. Ancak, vitaminleri aşırıya kaçırmayın, daha fazlası her zaman daha iyi değildir ve bazı durumlarda tehlikeli olabilir. İlk üç ayda yeterli miktarda folik asit almak hayati önem taşımaktadır çünkü bebeğinizin spina bifida gibi sinir tüpü doğum kusurlarını geliştirme riskini büyük ölçüde azaltır.
Gebelikte 2. Ay: Altıncı Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bu haftaki önemli gelişmeler: Burun, ağız ve kulaklar son şeklini almaya başlıyor. Uterustan içeri bakma şansınız olsaydı, orta boy bir kafa bulacaktı ve bebeğin gözleri ve burun delikleri oluşmaya başladığından koyu renk lekeler görecektiler. Ortaya çıkan kulakları, başın yanlarında yerini alırken aynı zamanda, kolların ve bacakların olduğu yerde çıkıntılı küçük girintiler bulunur. Kalbi dakikada yaklaşık 100 ila 160 kez atıyor; neredeyse iki kat daha hızlı ve kan vücudundan geçmeye başlıyor. Bağırsakları gelişiyor ve akciğerlerini oluşturacak doku tomurcuğu ortaya çıkıyor. Beynin geri kalan kısmı, kasları ve kemikleri gibi hipofiz bezi oluşuyor. Bu aşamada, bebeğiniz yaklaşık 0.83mm uzunluğunda yani bir mercimek büyüklüğündedir.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Anne biraz bölünmüş bir kişilik geliştiriyor olabilir; bir gün hüzünlü ve bir sonraki gün keyifli hissedebilir. Bu durumdan rahatsız olmayın, geçirmekte olduğunuz dönem normaldir ve bu duruma dalgalı hormonlar neden olur. Fakat hormonlar bir yana bırakıldığında, hayatınız büyük bir değişim göstermek üzeredir ve bu konuda kim duygusal hissetmez ki?
Gebeliğin erken döneminde lekelenme veya kanama nispeten yaygındır ve gebe kadınların dörtte biri kadarını etkiler. Normal bir gebelikte ortaya çıkabilir, ancak bazen düşük ya da ektopik hamileliğin ilk belirtisi olabilir. Herhangi bir lekelenme veya kanama varsa, doktorunuza danışın.
Gebelikte 2. Ay: Yedinci Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğinizin elleri ve ayakları, gelişmekte olan kol ve bacaklarından doğru ortaya çıkıyor; bu noktada, hayal ettiğiniz küçük el parmaklarından ve ayak parmaklarından daha çok küreklere benziyorlar. Teknik olarak, bebeğiniz hala bir embriyo olarak kabul edilir ve kuyruk kemiği uzantısı olan küçük kuyruklu bir bölümleri vardır. Kuyruk birkaç hafta içinde ortadan kalkacak, ancak küçülen tek şey bu olacak. Bebeğiniz geçen haftadan bu yana iki katına çıktı ve şimdi yaklaşık 1.25 cm uzunluğundadır.
Rahim içine bakabilecek olsaydınız göz kapağının kıvrımlarını kısmen de olsa ince cildinin altındaki küçük burun damarını ve damarlarını görebilirdiniz. Bebeğinizin beynindeki her iki bölüm de büyüyor ve karaciğeri kemik iliği oluşana kadar kırmızı kan hücrelerini çalkalıyor ve bu rolü üstleniyor. Ayrıca bir apandisit ve pankreası var, bu da sonunda sindirime yardımcı olmak için insülin hormonu üretecek. Bebeğinizin büyümekte olan bağırsaklarındaki bir halka, göbek kordonuna bulaşmakta olup, bu kordonda şu an oksijen ve besin maddelerini küçük vücudundan taşımak için ayrı kan damarları bulunmaktadır.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Artan kan hacmi ve böbrekleriniz aracılığıyla her zamankinden daha fazla işemeniz gerekebilir. Uterus büyüdükçe mesanenizin baskısı sizi de tuvalete gönderecektir.
İlk üç aylık dönemde mide bulantısı hisseden kadınların yaklaşık yarısı yaklaşık 14 hafta boyunca tamamen rahatlayacaktır. Bununla birlikte, normalden daha fazla işemek ihtiyacı, bebeğiniz doğuncaya kadar değişmeyecektir. Aslında araştırmalar, gebelik boyunca idrarda hem sıklık hem de hacmin arttığını göstermektedir.
Gebelikte 2. Ay: Sekizinci Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğinizin elleri ve ayakları dokulu parmaklar ve ayak parmaklarını geliştiriyor, göz kapakları neredeyse gözlerini kapatıyor, nefes boruları boğazından gelişmekte olan ciğerlerinin dallarına kadar uzanıyor ve “kuyruk” neredeyse gitti. Beyninde, sinir hücreleri birbiriyle bağlantı kurarak ilkel sinir yolları oluşturarak ayrılıyor. Bir oğlan ya da bir kıza sahip olmakla ilgili hayal kuruyor olabilirsiniz, ancak dış üreme organları bebeğinizin cinsiyetini ortaya çıkaracak kadar gelişmedi. Bebeğiniz artık iri bir Meksika fasulyesi kadar büyüklüktedir.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Sütyeninizin sıkılaştığını görebilirsiniz. Yakında daha iyi bir destek ile daha büyük bir bedene ihtiyacınız olacak. Artan hormon seviyeleri meme büyümesine ve diğer doku değişikliklerine neden olur, bunların hepsi emzirmeye hazırlıktır. Göğüsleriniz gebelik boyunca büyümeye devam edebilir. Özellikle ilk bebeğinizse, şaşırmayın. Bunu aklınızda bulundurun ve yeni bir sutyen satın alırken daha da büyüyeceğini unutmayın.
Hormonal değişiklikler, özellikle progesteronda çarpıcı bir artış, halsizliğinize katkıda bulunabilir. Mide bulantısı ve kusma kesinlikle kendini hissettirebilir. Özellikle, iyi bir uyku çekerken rahatsız olabilir veya işemek için kalkmanız gerektiğini fark ederseniz zorluk çekiyor olabilirsiniz.
55gunluk evliyim ama doktor 9 haftalık gebesiniz. Dedi adet tarihi 5 Mart 9 marta bitti ve 10 marta. Evlendik. Nasıl olurda 9 haftalık hamile oluyor lutfen bilgilendiriniz beni
Gebelik son adetin başlangıç tarihinden hesaplanmıştır