Hamileliğin 5. ayı; on yedinci, on sekizinci, on dokuzuncu ve yirminci gebelik haftasını içerir. Gelin, bu haftalarda bebeğin gelişimi nasıl olur birlikte bakalım.
Hamilelikte 5. Ay: On Yedinci Hafta
Bebeğiniz Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğinizin iskeleti yumuşak kıkırdaktan kemiğe dönüşüyor, göbek bağı (plasentayı annenin besinine bağlayan kordon) daha güçlü ve daha kalınlaşıyor. Bebeğiniz şimdi 140 gram ağırlığındadır (yaklaşık bir şalgam kadar) ve baştan aşağı doğru yaklaşık 13 cm uzunluğundadır. Eklemlerini hareket ettirebilir ve ter bezleri gelişmeye başlar.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Birazcık dengesizlik hissetmeye başlıyor olmalısınız. Göbeğiniz büyüdükçe, ağırlık merkeziniz değişir, bu nedenle bazen ayaklarınız üzerinde biraz dengesiz hissetmeye başlayabilirsiniz. Düşme riski yüksek olan durumlardan kaçının. Düşme veya sendeleme riskinizi azaltmak için topuksuz ayakkabı kullanın. Karnınızda oluşacak bir travma sizin ve bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Ayrıca, bir arabadayken emniyet kemerini taktığınızdan emin olmak istersiniz, emniyet kemerinin alt kısmını karnınızın altında tutun, kalçalarınıza rahatça çekin ve göğüsleriniz arasında sıkı bir şekilde takılan omuz koşum takımını kullanın.
Ayrıca gözlerinizin daha kuru hale geldiğini fark edebilirsiniz. Reçeteli yağlayıcı damlaların kullanılması size yardımcı olabilir. Kontakt lensleriniz rahatsız ediyorsa, bunları daha kısa sürelerle takmayı deneyin. Hala rahatsızlık duyuyorsanız, doğum yapana kadar gözlük kullanmaya başlayın.
Gebelikte 5. Ay: On Sekizinci Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğiniz artık yaklaşık 14 cm uzunluğunda ve yaklaşık 200 gram ağırlığında. Kollarını ve bacaklarını esnetmekle meşgul. Bunlar önünüzdeki haftalarda giderek daha fazla fark edeceğiniz hareketlerdir. Kan damarları ince deri yüzünden görülebilir ve kulakları artık son konumundalar, yine de başından biraz dikiliyor. Miyelin koruyucu bir kaplama sinirleri etrafında oluşmaya başlamış olup, doğumdan sonra bir yıl sürecek bir sürece girilmiştir. Bir kızınız varsa, uterus ve fallop tüpleri oluşur ve yerine yerleştirilir. Bir oğlunuz varsa, cinsel organları şimdi fark edilebilir, ancak bir ultrason sırasında onları gizleyebilir.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
İştah artışı ve aş erme şimdi oldukça yaygındır. Boş kaloriler yerine besin öğeleri bakımından zengin yemekler ve atıştırmalıklar seçerek kendinizi sağlıklı besleyin. Bebeğiniz ve beliniz büyüdükçe artık daha büyük, daha rahat giysiler giyilmelidir.
Kardiyovasküler sisteminiz dramatik değişiklikler geçiriyor ve bu üç aylık dönem boyunca kan basıncınız her zamankinden daha düşük olacak. Yatar pozisyondan ya da oturduğunuz yerden çok hızlı kalkmayın ya da biraz başınız döndüğünde durun.
Şu andan itibaren, yan yatmak en iyisidir ya da en azından kısmen bir tarafa eğilmiş yatabilirsiniz. Sırtınızı düz tuttuğunuzda, rahminiz büyük damarı sıkıştırabilir, kalbe gidişi azaltabilir. Arka arkaya iki yastık koyabilirsiniz veya rahatınız için kalçanızın veya üst bacağınızın altına yastık yerleştirebilirsiniz.
İkinci trimester (üç aylık dönem) ultrasonunuz yoksa muhtemelen yakında bir tane olacak. Bu ağrısız prosedür, doktorunuzun; bebeğinizin nasıl büyüdüğünü kontrol etmesine, bazı doğum kusurlarını taramasına, plasentayı ve göbek kordonunu kontrol etmesine, birlikte çalıştığınız vade takviminin doğru olup olmadığını ve kaç bebek taşıdığınızı görmesine yardımcı olur. Muayene sırasında bebeğinizin hareket ettiğini ya da başparmağını emdiğini görebilirsiniz. Eşinizi yanınızda getirin ve bebeğinizin ilk fotoğraf albümü için bir çıktı isteyin!
Gebelikte 5. Ay: On Dokuzuncu Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğinizin duyusal gelişimi patlıyor! Beyni koku, tat alma, işitme, görme ve dokunma için özel alanlar belirliyor. Bazı araştırmalar, bu haftalarda sesinizi duyabileceğini düşündürüyor, bu nedenle yüksek sesle okuma, onunla konuşma ya da ruh halinizi hissetmesi için mutlu bir şarkı söylemeye çekinmeyin. Bebeğiniz yaklaşık 240 gram ağırlığındadır ve yaklaşık 15 cm civarındadır. Kolları ve bacakları birbirlerine ve vücudunun geri kalanına orantılıdır.
Bebeğinizin böbrekleri idrar yapmaya devam ediyor ve kafa derisinde saçları filizleniyor. Vernix caseosa olarak adlandırılan mumlu koruyucu bir kaplama amniyotik sıvıda asitlenmeyi önlemek için cildin üzerinde oluşmaktadır.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Göbeğiniz gelecek haftalarda daha da hızlı bir şekilde büyümeye başlayacaktır. Alt karnınızda özellikle pozisyon değiştirdiğinizde veya aktif bir günün sonunda zaman zaman bir miktar gerginlik fark edebilirsiniz. Muhtemelen bağ ağrısıdır. Rahminizi destekleyen bağlar, artan kilolara uyum sağlamak için uzar. Bu, alarm verilecek bir şey değil ancak dinlenmeye rağmen devam ederse, doktorunuza danışın.
Bazı cilt değişiklikleri de fark ediyor olabilirsiniz. Avuç içleriniz kırmızı olabilir. Endişelenecek bir şey yok; ekstra östrojenden kaynaklanıyor. Ayrıca pigmentte geçici bir artışa bağlı olarak koyu cilt lekelerine sahip olabilirsiniz. Bu koyu renkli yamalar üst dudak, yanaklarda ve alında göründüğünde, bunlara kloazma veya “gebelik maskesi” denir. Ayrıca meme uçları, çiller, yara izleri, koltukaltlarında, iç uyluklarınızda ve vulvada biraz kararma görebilirsiniz. Göbek deliğinden kasık kemerinize doğru ilerleyen karanlık çizgiye linea nigra ya da “hamilelik çizgisi” denir.
Lekeler muhtemelen doğumdan kısa bir süre sonra solacaktır. Bu arada, kendinizi pigment değişimlerini yoğunlaştıran güneşten koruyun. Bir şapka takın ve açık havada güneş kremi kullanın.
Gebelikte 5. Ay: Yirminci Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğiniz yaklaşık 300 gram ağırlığındadır. Aynı zamanda baştan aşağıya yaklaşık 17 cm uzunluğundadır. Bir bebeğin bacakları gövdesine doğru kıvrılınca ölçülmesi zordur ve ilk 20 hafta boyunca başının üstünden alt kısmına ölçümler yapılır.
Bebeğiniz bu gün daha büyüyor ve bu onun sindirim sistemi için iyi bir uygulamadır. Ayrıca, siyah, yapışkan, sindirimin yan ürünü olan mekonyum üretiyor. Bu gevşek madde bağırsaklarında birikir ve ilk kirli bezinde göreceksiniz.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Hamileliğinizin yarısı geride kaldı. Rahminizin üst kısmı karnınızla aynı seviyededir ve yaklaşık 10 kilo almış olabilirsiniz. Bundan böyle her hafta bir kilo daha almayı bekleyin. (Eğer hamileliğiniz kilolu değilse biraz daha kilo almanız gerekebilir. Öncelikle hemoglobin yapmak için kullanılan bir mineral olan yeterli miktarda demir elde ettiğinizden emin olun.
Hamilelik süresince, büyüyen kan hacminize ayak uydurabilmek için vücudunuzun yanı sıra büyüyen bebeğiniz ve plasentanınız için daha fazla demir gerekir. Kırmızı et, hamile kadınlar için demirin en iyi kaynaklarından biridir. Kümes hayvanları da demir içerir. Demirin kaynaklarından bazıları arasında baklagiller, soya bazlı ürünler, ıspanak, kuru üzümler ve demirle zenginleştirilen tahıllar bulunur.
- Kısmen östrojen sayesinde, yaşamınızda belki de ilk kez horlamaya başlarsınız. Hormon, burun hattındaki mukoza zarının şişmesine katkıda bulunur ve daha fazla mukus yapmanıza neden olabilir.
- Mide ekşimesi ve hazımsızlık yatakta uzanırken rahatsızlık verebilir. Mide yanmalarını tetikleyen gıdalardan kaçının, rahat bir kanepede yarı dik oturmaya çalışın.
- Bacak krampları sizi derin bir uykudan uyandırabilir. Krampları bacağınızı düzleştirerek ve ayak parmaklarınızı hafifçe bükerek geçirmeye çalışın.
Merheba hocam ben ayşe 6 aylik hamileyim ilk hamileliğim cok gaz sikişmasi ve kabiz oluyorum doktor ilac yazdi di hic fayda etmedi rica etsem yardimci olabilirmisiniz saygilar
Merhaba,\nÖncelikle gebeliğinizi tebrik ederim. Bahsetmiş olduğunuz şikayetlere gebelikte oldukça sık rastlanmaktadır. Ancak mail üzerinden size bir ilaç önerisinde bulunulması doğru olmaz. Size önerim beslenme alışkanlıklarınızın gözden geçirilmesi için bir diyetisyene başvurmanızdır. Ayrıca bir gastroenteroloji uzmanı da beslenme alışkanlıklarınızın düzenlendiği bu süreçte bazı ilaç tedavileri ile size destek olacaktır. Gebelikte kullanılabilen pek çok ilaç bulunmaktadır.\nSaygılarımla,\nProf. Dr. M. Bülent Tıraş
Meraba ben iki ay once adetim gecikti test aldim posetif cikti gitik doktora gebe dediler ondan sora kanm acdi ve yalanci gebelim dedi doktot shi de mayda 9 nda adedim gelmedi yardimcu olun bana
Mrb hocam bn 19 haftalik gebeyim ilk gebeligim ve kilolu bi byanm bebegimi tam anlmiyla hissedemiorm sebebi kilolrm.olblir mi cvp verirsenz sevnirm smdidn tesekkur ederm
Merhaba,\nÖncelikle gebeliğinizi tebrik ederim. Bebek yeterince büyüdüğü zaman yaptığı hareketler rahim duvarına kadar etki gösterebilir ve anne tarafından hissedilebilir. Bu da ancak 16 – 20 haftalar civarında mümkün olabilir. İlk gebeliklerde bebek hareketleri daha geç hissedilir ve 20-22 hafta civarını bulabilir; çünkü anne adayı bebek hareketlerinin ne olduğunu bilmemektedir ve barsak hareketlerinden ayrımını yapamamaktadır. Yine bebeğinizin anne rahmindeki duruşuna göre bu hareketleri hissettiğiniz bölge değişebilmektedir. İkinci ve üçüncü gebeliklerde ise daha erken 16 hafta civarında bebek hareketleri anne tarafından hissedilmeye başlar. Bebek hareketlerinin hissedilme zamanı ve şiddeti bazı faktörlere bağlıdır. Gebenin ağırlığı, rahim duvar kalınlığı, daha önceki gebelik öyküsü bebek hareketlerini hissetme hassasiyetini değiştirir. Zayıf anneler daha şişman annelere göre bebeklerinin hareket ettiğini daha önce fark edebilir. Yapılan gebelik kontrollerinizde bir problem saptanmadı ise şu anda hareketleri hissetmiyor olmanız endişe etmenizi gerektirecek bir durum değildir. Gebelik kontrollerinizi ihmal etmeyiniz.\nSaygılarımla, \nProf. Dr. M. Bülent Tıraş
Hocam merhabalar Ben gebelik testi yaptım negatif çıktı ama karnımda bebeğin hareket ettiğini hissedebiliyorum acaba bu gebelikmi başka bir şey mi
Merhaba hocam, tam 18 haftalik hamileyim. Ingilterede yasiyorum. Burada ilk 12. Haftada ve sonra 20. Haftada ultrasonla bebege bakiyorlar. Bir haftadir karnim hiç buyumuyor ve itahsizim, bulantilarim olmamasina rağmen. Bir hafta öncesinde kasiklarimda dalgalanmalar hissediyordum ama bir haftadir hicbir his yok. \r\nAcaba bebegim karnimda öldü mü diye çok endişeliyim. Boyle birsey olsa ne gibi belirtileri olur? Istahsizligim ve hicbirsey hissetmemem, karnimin buyumesinin durmasi normal mi? Cevap verseniz çok mutlu olurum. Teşekkürler.
Merhabalar doktor bey eşim 19 haftalık gebe bu gün ultusonda cocugun bagırsaklarında parlama var dediler bunun nedeni nedir
18 haftalk gebeyim kasik ve gobek deligmde batma oluyor canim yaniyor normalmi