Hamileliğin 6. ayı; yirmi birinci, yirmi ikinci, yirmi üçüncü ve yirmi dördüncü gebelik haftasını içerir. Gelin, bu haftalarda bebeğin gelişimi nasıl olur birlikte bakalım.
Gebelikte 6. Ay: Yirmi Birinci Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğiniz artık bir kilonun dörtte biri ağırlığındadır ve yaklaşık 27 cm uzunluğundadır. Kısa sürede dövüşme hareketleri tam teşekküllü tekme ve darbelere dönüştüğü için yakında içerde dövüş sanatları yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Onu daha iyi tanımak için etkinliklerini keşfedebilirsiniz. Diğer gelişmelerde bebeğinizin kaşları ve göz kapakları şimdi mevcuttur ve bir kızınız varsa, vajinası oluşmaya başlamıştır.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Henüz çok büyük değilsiniz ve gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan rahatsızlıklar çoğunlukla kayboldu. İyi hissedecekseniz rahatlayın ve tadını çıkarın üçüncü trimester (üç aylık dönem) yeni bir şikayet getirir. Artan yağ üretimi akne gelişimine katkıda bulunabilir. Günde iki kez nazik bir sabun veya temizleyici ile yıkamaya özen gösterin ve kullandığınız makyaj ürünlerinin yağsız olmasına dikkat edin. Herhangi bir oral sivilce ilacı almayın.
Ayrıca varisli damarlara daha yatkın olursunuz. Hamilelik ilerledikçe, bacaklarınızdaki damarlarda baskı artmaktadır. Damarlarınızın duvarlarının rahatlamasına neden olabilecek yüksek progesteron seviyeleri sorunu daha da kötüleştirebilir. Birbirini takip eden her hamilelikte daha kötüleşirler. Variköz damarları önlemeye veya en aza indirmeye yardımcı olmak için günlük egzersiz yapın, mümkün olduğunca ayaklarınızı ve bacaklarınızı kaldırın, sol yanınızın üstüne uyuyun.
Özellikle ayak bilekleri, bacaklar veya yüzünüzde, örümcek damarları (cildinizin yüzeyine yakın küçük bir kan damarı grubu) söz konusu olabilir. Ağaçların dallarına benzeyebilir veya belirli bir desene sahip olmayan ayrı ince çizgilerden oluşan bir grup olabilirler. Ancak rahatsızlığa neden olmaz ve doğumdan sonra ortadan kaybolurlar.
Gebelikte 6. Ay: Yirmi İkinci Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğiniz 28 cm ve neredeyse 450 gram ağırlığındadır. Bebeğiniz minik bir yeni doğan gibi görünmeye başlar. Dudakları, göz kapakları ve kaşları daha belirgin hale geliyor. Gözleri oluştu, ancak irisleri (gözün renkli kısmı) hala pigment içermiyor.
Rahminizin içini görebilseydiniz, vücudunu ve cildi üzerini kaplayan ince kılları (lanugo) görebilirdiniz. Göbeğinin içinde, pankreasları istikrarlı bir şekilde gelişmektedir ve bu bazı önemli hormonların üretimi için gereklidir.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bu noktada, karnınıza dokunan kişilere, yapmamalarını söylemeniz gayet yerindedir.
Bebeğinizin büyümesinin doğru olduğundan emin olmak için doktorunuzu düzenli olarak görmelisiniz. Büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için genişlediğinden karnınızdaki çatlak izleri fark etmeye başlayabilirsiniz.
Hamile kadınların en az yarısı doğum yaptıklarında çatlak izleri taşır. Farklı dokulu cildin bu küçük çizgileri pembeden koyu kahverengiye değişebilir. En sık olarak karnınızda göründükleri halde, çatlaklar kalçalar, uyluklar ve göğüslerde de görünebilir. Losyonun esneme izlerini önlemeye yardımcı olduğunun kanıtı yoktur, ayrıca cildi nemlendirmek kaşıntıya neden olabilir.
Gebelikte 6. Ay: Yirmi Üçüncü Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Şimdiye kadar geliştirdiği hareket duygusu ile bebeğiniz dans ediyormuş gibi hissediyor. Ve şimdi ortalama 29 cm uzunluğunda ve 500 gram ağırlığında olduğu için, duruşunu elbiselerinizin altında görebiliyor olabilirsiniz. Akciğerlerindeki kan damarları nefes almaya hazırlanıyor ve bebeğinizin gittikçe keskinleşen kulaklarıyla aldığı sesler onu dış dünyaya girmeye hazırlıyor. Köpeğinizin havlaması ya da elektrikli süpürgenin sesi gibi sesler (şimdi tanıdık gelen yüksek sesler) muhtemelen onu rahim dışında duyduğunda da rahatsız etmeyecek.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Özellikle günün sonunda veya yaz sıcağında, ayak bilekleri ve ayaklarınızın biraz şişmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bacaklarınızdaki durgun dolaşım, ödem olarak da bilinen şişme ile sonuçlanabilir. Vücudunuz bebek doğduktan sonra sonra ekstra sıvıdan kurtulacaktır, bu yüzden sıklıkla işemeniz ve doğumdan sonra birkaç gün boyunca çok terlemeniz gerekir. Bu arada, sol tarafınıza yatmanız veya elinizden geldiğince ayaklarınızı oturduğunuzda yükseğe koymanız işe yarayacaktır. Ayrıca, dolaşımı artırmak için düzenli olarak egzersiz yapmayı ve destek çorapları giymeyi ve konforlu ayakkabı giymeyi deneyin. Şişkinlikle mücadele etmek için sıvılardan kaçınıyor olabilirsiniz ancak bol miktarda su içmeniz gerekir, çünkü sulu kalma aslında sıvı tutmayı önlemeye yardımcı olur. Alt ekstremite bölgelerinde belirli miktarda ödem hamilelik süresince normal olmakla birlikte, aşırı şişme preeklampsi adı verilen ciddi bir belirtiye işaret edebilir. Ayağınız ya da ayak bileğinizde şiddetli veya ani şişme, hafifçe şişme, yüzünüzde şişme veya gözlerdeki şişkinlik gibi durumlarda doktorunuzu arayın.
Gebelikte 6. Ay: Yirmi Dördüncü Hafta
Bebeğin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Bebeğiniz geçen haftadan bu yana yaklaşık 100 gram daha aldı ve istikrarlı bir şekilde büyüyor. Bu da 570 gram gibi bir kiloda olduğu anlamına geliyor. Beyni şimdi hızla büyüyor ve tat tomurcukları gelişmeye devam ediyor. Akciğerleri, solunum ağacının “dalları” nın yanı sıra yüzey aktif madde üreten hücreler geliştiriyor; bu da yüzeyin dış dünyaya çarpıştıkça hava keseciklerinin şişmesine yardımcı olacak bir maddedir. Cildi hala saydam veya yarı saydamdır, ancak kısa sürede değişmeye başlayacaktır.
Annenin Hayatı Nasıl Değişiyor?
Son birkaç haftadır, rahmin üstü karnınızın üstünde yükseldi. Göbeğiniz artık bir futbol topu boyutundadır. Çoğu kadın, şimdi ve 28 hafta arasında bir glikoz tarama testi yaptırır. Bu test, hamileliğe bağlı yüksek kan şekeri koşulları olan gebelik diyabetini kontrol eder.
Tedavi edilmemiş şeker hastalığı, zor bir vajinal doğum geçirme riskinizi artırır veya bir sezaryen riski doğurabilir; çünkü bebeğiniz özellikle üst bedende çok büyür. Ayrıca doğumdan hemen sonra düşük kan şekeri gibi diğer komplikasyonlar için bebeğinizin olasılığını artırır. Test sonucunun olumlu çıkması gestasyonel diyabetiniz olduğu anlamına gelmez, ancak bunu anlamak için glikoz tolerans testini (GTT) yaptırmanız gerektiği anlamına gelir.