Mide ekşimesi çoğunlukla göğüste yanma hissi ile karıştırılır ve de kalp ile ilgili sorun olarak düşünülür. Sonderece rahatsızlık veren ve yaşam kalitesini düşüren bu sorun özellikle hamilelik sırasında pek çok kadını rahatsız ediyor.
Haklı olarak ilk soru hep nasıl geçer olmaktadır. Yapılacak şeylerin karnınızdaki bebeğe zararı olup olmadığıdır. Tedavi aşamasına geçmeden önce mide yanması, mide ekşimesi ve reflüye neden olan durumlardan bahsetmek istiyorum.
Gebelikte Mide Ekşimesi Nedenleri
Normal sindirim sırasında, gıda alt özofageal sfinkter (LES) adı verilen kaslı bir kapak yoluyla yemek borusundan (ağız ve karın arasındaki boru) aşağıya ve mideye dolaşır. LES, özofagusunuz ile karnınız arasındaki geçişin bir parçasıdır. Yiyeceklerin içeri girmesini sağlamak için açılır ve mide asitlerinin geri gelmesini önlemek için de kapanır.
Mide ekşimesi veya asit reflü olduğunda, LES mide asidinin özofagusa yükselmesine izin verecek kadar rahatlar. Bu göğüs bölgesinde ağrıya ve yanmalara neden olabilir. Hamilelik döneminde, hormon değişiklikleri LES de dahil olmak üzere özofagustaki kasların daha sık rahatlamasına izin verir. Sonuç, fazla yemek yedikten sonra yattığınız zaman daha fazla asit sızabilir.
Buna ek olarak, bebeğiniz ikinci ve üçüncü trimesterde büyüdükçe ve rahmin bu büyümeye uyum sağlamak için genişlemeye geçtiği aşamada mideniz daha fazla baskı altına girer. Bu aynı zamanda yiyecek ve asidin özofagusunuza geri itilmesine neden olabilir.
Asit Reflü Gebelik Belirtisi Olabilir mi?
Mide yanması, çoğu zaman yaşanabilen bir durumdur, ancak gebelikte bir belirti olarak değerlendirilemez. Bununla birlikte, adet gecikmesi, bulantı gibi sorunlar da varsa o zaman bir gebelik testi yaptırmanız gerektiğine dair işaretler arasında olabilir.
Hamilelik Mide Yanmasına Neden Olur mu?
Gebelik; mide ekşimesi, mide yanması veya asit reflü riskinizi arttırır. İlk üç aylık dönemde özofagustaki kaslar gıdayı mideye yavaşça ittirir ve midenizin boşalması daha uzun sürer. Bu, bebeğin besin maddelerini emmek için vücudunuza daha fazla zaman tanır, ancak aynı zamanda mide ekşimesi ile de sonuçlanabilir.
Üçüncü üç aylık dönemde, bebeğinizin büyümesi midenizi normal yerinden daha da küçük bir yere doğru itebilir ve midenizde yanmayaneden olabilir.
Tüm bu bilgilerle birlikte, her kadının farklı olduğunu da belirtmeliyim. Hamile kalmak, mutlaka mide ekşimesi yaşayacağınız anlamına gelmez. Fizyoloji, diyet, günlük alışkanlıklar ve gebelik gibi birçok faktöre bağlı olarak kadın vücudu farklılıklar gösterebilir.
Mide Yanmasına Engel Olmak için Neler Yapılabilir?
Hamilelik sırasında mide yanmalarını gidermek deneme yanılma yolu ile olabilir. Mide yanmalarını azaltabilecek yaşam tarzı alışkanlıkları genellikle anne ve bebek için zaten en güvenli yöntemlerdir. Aşağıdaki ipuçları, mide sorunlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir:
• Daha küçük porsiyonlarda ve daha sık yiyin ve yemek yerken su içmeyin. Bunun yerine yemekler arasında su için.
• Yavaş yiyin ve her lokmayı iyice çiğneyin.
• Yatmadan birkaç saat önce bir şeyler yemekten kaçının.
• Mide yanmalarınızı tetikleyecek yiyecek ve içeceklerden kaçının. Çikolata, yağlı gıdalar, baharatlı besinler, meyve ve domates bazlı ürünler, karbonatlı içecekler ve kafein gibi asidik gıdalar en zararı olanlardır.
• Yemekten sonra en az 1 saat dik durun. Yavaş bir yürüyüş de sindirimi teşvik edebilir.
• Sıkı vücuda oturan kıyafetler yerine rahat şeyler giyin.
• Kilonuza dikkat edin.
• Uyurken üst bedeninizi yükseltmek için ekstra yastık kullanın.
• Sol tarafa yatarak uyuyun.
• Yemekten sonra şekersiz sakız çiğneyin. Artan tükürük salgısı özofagusta geri gelen tüm asitleri etkisiz hale getirebilir.
• Yogurt yiyin ya da semptomları başladıkları sırada bastırmak için bir bardak süt için.
• Papatya çayı veya bir bardak sıcak süt içinde biraz bal koyarak için.
Gebelik Sırasında Hangi İlaçlar Güvenlidir?
Bazı reçetesiz antiasitler zaman zaman mide ekşimesi belirtileri ile baş etmenize yardımcı olabilir. Kalsiyum karbonat veya magnezyumdan imal edilenler en iyi seçeneklerdir. Bununla birlikte, gebeliğin son trimesterinde magnezyumdan kaçınmak en iyisi olabilir. Magnezyum doğum sırasındaki kasılmaları etkileyebilir.
Çoğu doktor, yüksek düzeyde sodyum içeren antiasitlerden kaçınmayı önerir. Bu antiasitler dokularda sıvı birikmesine neden olabilir. Ayrıca, “alüminyum hidroksit” veya “alüminyum karbonat” gibi etiket üzerinde listelenen herhangi bir antasitten de kaçınmalısınız. Bu antasitler kabızlığa neden olabilir.
Son olarak, Alka-Seltzer gibi aspirin içerebilecek ilaçlardan uzak durun.
En iyi seçenek için kesinlikle doktorunuza danışın.
Doktora Ne Zaman Danışmalıyız?
Mide ekşimesi sizi özellikle geceleri sizi sık sık uyandırırsa, zaman içinde başka belirtiler de (yutma zorluğu, öksürme, kilo verme veya siyah dışkı gibi) oluşursa, daha ciddi bir soruna ilerliyor olabilirsiniz Dikkat!Doktorunuz sizi reflü ile teşhis edebilir. Bu durumun artık müdahaleye ihtiyacı vardır ve özofagusa hasar vermek gibi komplikasyonlardan korumak için kontrol edilmesi gerektiği anlamına gelir.
Doktorunuz semptomlarınızı azaltmak için belirli asit düşürücü ilaçlar reçete edebilir. Araştırmalar, asit üretimini engellemeye yardım eden H2 blokerler adı verilen ilaçların güvenli görünmekte olduğunu gösteriyor. Proton pompa inhibitörleri olarak da bilinen başka bir ilaç türü, mide yanması olan ve diğer tedavilere cevap vermeyen insanlar için de kullanılır.
İlaçların etkileri konusunda endişeleriniz varsa, mutlaka doktorunuzla konuşun. Doktorlar, karnınızdaki bebeğinizi güvende tutarken belirtilerinizi kontrol etmenize yardımcı olabilirler.