Grup B streptokok (GBS), gebe bir kadının vajinasında veya rektumunda bulunabilen bir bakteriyel enfeksiyon türüdür. Bu bakteriler normal olarak tüm sağlıklı yetişkin kadınların yaklaşık % 25’inde vajina veya rektumda bulunur. Bir anne doğum sırasında GBS’yi bebeğine geçirebilir.
GBS test sonucu pozitif çıkan bir anneden doğan her bebek hastalanmaz. Hamile kadınlarda GBS nadir olmasına rağmen, sonuç ciddi olabilir. Bu nedenle doktorlar, doğum öncesi muayenenin rutin bir parçası olarak test yaparlar.
Grup B Streptokok Enfeksiyonu Varsa Nasıl Anlayabilirsiniz?
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tüm gebelere, vajinal strep B için rutin tarama yapılmasını önermiştir. Bu tarama gebeliğin 35. ve 37. haftaları arasında gerçekleştirilir. Çalışmalar, doğuma 5 hafta kala yapılan testlerin, doğumda GBS durumunu tahmin etmede en doğru sonuçları verdiğini göstermektedir.
Test, hem vajina hem de rektumdan alınan bir kültür (örnek) ile yapılır. Örnek daha sonra, herhangi bir GBS varlığını tespit etmek için analiz edileceği laboratuvara gönderilir. Test sonuçları genellikle 24 ila 48 saat içerisinde kullanılabilir. Amerikan Pediatri Akademisi, GBS için risk faktörleri taşıyan tüm kadınların, GBS statüsü belirlenene kadar damardan antibiyotiklerle tedavi edilmesini önermektedir.
Grup B Streptokok Nasıl Bulaşır?
Grup B streptokok, cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Enfeksiyona neden olan bakteriler normalde bağırsaklarda, vajinada veya rektumda yaşar ve tüm sağlıklı kadınların yaklaşık % 25’inde bulunur. Çoğu kadın için GBS bakterisini taşıdığına dair hiçbir semptom yoktur.
Grup B Streptokok Testi Pozitif Çıkarsa Ne Olur?
GBS için pozitif sonuç, sadece bir taşıyıcı olduğunuz anlamına gelir. Pozitif test sonucuna sahip anneden doğan her bebek hastalanmaz. Anneleri GBS taşıyan ve antibiyotiklerle tedavi edilmeyen her 200 bebekten yaklaşık 1’i GBS belirtileri ve semptomları geliştirecektir. Bununla birlikte, GBS’li bir bebek doğurma riskinin yüksek olduğunu gösteren belirtiler vardır. Bu belirtiler şunlardır:
- 37. haftadan önce gebelik zarının yırtılması
- Doğum sırasında ateş
- Hamilelik sırasında GBS sonucu bir idrar yolu enfeksiyonu
- Önceki bebeğin GBS’li olması
Bu durumda doktorunuz, doğum sırasında bebeğinizi GBS’den korumak için antibiyotik kullanmak isteyecektir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre, test sonucu pozitifse ve yüksek riskli değilseniz, GBS’li bir bebek doğurma şansınız:
- Antibiyotik verilmezse 200’de 1’dir.
- Antibiyotik verilirse 4000’de 1’dir.
Bebeğinizi B Grubu Streptokok’tan Nasıl Koruyabilirsiniz?
GBS testi pozitif çıktıysa ve yüksek risk kriterleri taşıyorsanız, doktorunuz bebeğinizin hastalanmasını önlemek için doğum sırasında damar yolu aracılığıyla size antibiyotik verilmesini önerir. Antibiyotik kullanmak bebeğinizin erken başlangıçlı grup B strep enfeksiyonu geçirme şansını büyük ölçüde azaltır.
Grup B streptokok taşıyıcıları olan kadınlar için, doğumdan önce verilen antibiyotikler, B grubu bakterilerin bulaşmasını önlemede etkili değildir. Doğal olarak gastrointestinal bölgede yaşadıkları için bakteriler antibiyotik aldıktan sonra geri dönebilirler. Bir kadının yaptırdığı test belirli zamanlarda pozitif ve başka zamanlarda negatif çıkabilir. Bu nedenle tüm hamile kadınların, her gebeliğin 35. ila 37. haftası arasında B grubu streptokok testine tabi tutulması önemlidir.
Yeni Doğan Bebek Nasıl Etkilenir?
Bebekler GBS’yi erken veya geç başlangıçlı yaşayabilirler.
Erken başlangıçlı GBS belirtileri şunlardır:
- Doğum saatlerinde meydana gelen belirtiler
- En sık görülen komplikasyonlar septisemi, pnömoni (zatürre) ve menenjit
- Solunum problemleri
- Kalp ve kan basıncı instabilitesi
- Gastrointestinal ve böbrek problemleri
Erken başlangıçlı GBS geç başlangıçlıdan daha sık görülür. İntravenöz (damar yolu) antibiyotikler, anne ve bebeğinin erken başlangıçlı GBS ile tedavi edilmesinde kullanılır.
Geç başlangıçlı GBS belirtileri şunlardır:
- Doğumdan sonraki bir hafta veya birkaç ay içerisinde yaşanan belirtiler
- En sık görülen semptom olan menenjit
Sık Sorulan Sorular
GBS ne kadar ciddidir?
GBS anne için mesane ve uterus enfeksiyonlarına neden olabilir. Ciddi durumlarda, GBS menenjit, septisemi, zatürre veya ölü doğuma neden olabilir.
Bebeğimin GBS hastalığı almasını önlemek için ne yapabilirim?
Bebeğinizin hasta olma olasılığını azaltmak için doğum sırasında intravenöz antibiyotikler (IV ile verilir) önerilmektedir. Doğum başladığında ve doğum sırasında bebeğe ulaşana kadar her dört saatte bir antibiyotik verilmesi önerilir.
Eğer sezaryen doğum yapıyorsanız, GBS için tedavi edilmeniz gerekir mi?
GBS sonucu pozitifse ve doğum başlamadıysa veya suyunuz gelmediyse, doğum sırasında GBS için tedavi edilmenize gerek yoktur. GBS pozitifse, doğuma başladıysanız veya suyunuz geldiyse, doktorunuz sezaryen doğum yapacaksanız bile, GBS için tedavi edilmenizi isteyecektir.
Hamileliğin erken döneminde yapılan B Grubu Streptokok kültürü pozitif ise, tekrar test yapılacak mı?
Yeniden taranması gerekmez ve doğum sırasında otomatik olarak antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir.
Test sonucu pozitif çıkan bir kadın doğumdan önce oral antibiyotikler alabilir mi?
Annenin hamilelik sırasında oral antibiyotiklerle tedavi edilmesi, kısa bir süre için GBS miktarını azaltabilir, ancak bakterileri tamamen ortadan kaldırmaz ve bebeği doğumda korumasız bırakır. Ayrıca, bebeğin doğumdan sonra antibiyotiklerle tedavi edilmesinin beklenmesi, bebeğin GBS’ye yakalanma riski yüksekse hastalığı önlemek için çok geç kalınmasına neden olabilir.
Bebek için antibiyotikler güvenli midir?
Alerjik olmayan hastalarda gebelik sırasında yaygın olarak penisilin kullanılmaktadır. Penisilin alerjisi olanlar için farklı ilaçlar vardır, ancak bunlar da bazı kadınlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Doktorunuzla antibiyotik almanın artıları ve eksilerini konuşmanız en iyisidir.
Bulent bey
Sezaryen dogum yaptım acil 39. Hafta suyum azaldı diye acil spinal ameliyatla bebegim doğdu. Arter damar kesilmiş kanamali olmuş ameliyat. Diren taktıkları icin 4 gün hastanede kaldım bu arada bebegimde solunum sayisi 62 çıkınca pct ve crp testleri yapıldı yuksek çıktı ve kültür sonucunda streptokok b üremiş 48. Saatinde bebek 8 günlük suan. 4.günden itibaren damardan antibiyotik tedavisi görüyor. Benim penisilin alerjim var 4 yıldır kullanmıyorum. Bana gbs testi yapılmadı ve şu an bizi nasıl bir süreç ve tedavi bekliyor
Hocam streptokok mikrobu mesanemde var ne yapmam gerekir