Gebelik hayali kuran kadınlar, her ay adet kanamasının gecikmesini bekler, gebelik testi yapmak isterler. Ancak daha adet gecikmesi yaşanmadan da gebeliğe dair belirtiler yaşanıp yaşanmayacağı, gebeliğin erken dönemde herhangi bir belirti gösterip göstermeyeceği merak edilir. Aslında üreme çağındaki kadınlar yaşadıkları her korumasız cinsel ilişkide gebe kalma riski taşımaktalar.
Halk arasında en yaygın olarak bilinen hamilelik belirtisi regl döneminde gecikme olması olsa da, gebeliğin bazı belirtileri regl döneminin gecikmesinden önce de hamileliğin gerçekleştiğine dair işaretler verebilir. Bu bakımdan gebeliğin en erken belirtisi aslında adet gecikmesi değildir.
Normal şartlar altında kadınlar adet gecikmesi yaşar, gebelik şüphesiyle idrarda gebelik testi yapar ve pozitif sonuç vermesi durumunda bir sağlık kurumuna gidip kanda gebelik testi ile gebeliği teyit eder. Bundan dolayı da aslında gebelik testi için en uygun zaman adet kanamasının yaklaşık 1 hafta geciktiği dönemdir. Bu süreç içinde ve sonrasında gebeliğin ortaya çıkardığı belirtilere de kadınlara gebe olup olmadığı hakkında fikir verir. Fakat elbette ki, gebeliğin olup olmadığının en kesin kanıtı kanda gebelik testi sonucudur.
Hamilelik belirtileri her kadında kendini farklı şekilde, farklı şiddette gösterir. Bazı anne adaylarında hamilelik iştahın açılmasına sebep olurken, bazıları çoğu zaman tüm gün bir şey yiyemez ya da yese de kusar. Ancak genel olarak bakıldığında yorgunluk, kusma, halsizlik, kanama, iştah kaybı ve tiksinti, en çok görülen hamilelik belirtiler arasındadır.
Adet kanamasındaki gecikme sonrasında hamileliğin en temel belirtilerinden biri halsizliktir. Kadının vücudunda hamilelikten dolayı bazı hormonlar daha fazla salgılanır, bundan dolayı da metabolizmaya düşen yükü artırır. İşte bu sebeple de kadın normalde olduğundan çok daha fazla uykuya ihtiyaç duyar.
[call post=32306]
Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?
Hamileliğin ilk haftalarında yumurtalıklarda ve rahimde çok hızlı değişimler yaşanır. Öncelikle hamilelik döneminin ilk aşaması olan implantasyon dönemi başlar ve ilk belirtiler de implantasyon döneminde görülür.
Bu süreçte döllenen yumurta rahim duvarına yerleştiği için, implantasyon, yani tutunma kanamaları yaşanır. Bu kanamalar genellikle lekelenme şeklinde olur ve 2 hafta süresince herhangi bir dönemde ortaya çıkar. İşte bu kanamaların ardından da anne adayında ruh hali değişiklikleri ortaya çıkar. İmplantasyon döneminde anne adayı çok öfkeli, huzursuz, duygusal olur, ancak bu durum zamanla dengelenir. Bu bağlamda aslında hamilelik belirtileri döllenmeyle oluşan embriyonun rahme tutunmasıyla başlar. Ancak çoğunlukla adet gecikmesi yaşanıncaya kadar kadınlar yaşadıkları şikayetlerin hamilelikten kaynaklandığını bilmezler.
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Halsizlik
Hamileliğin ilk olarak hissedilen belirtisi halsizlik ve yorgunluk halidir. Hamilelik vücutta bazı hormonların çok fazla salgılanması ve anne adayının metabolizmasını yorması demektir. Yorgun düşen kadın, halsizlikten dolayı gün içinde sık sık dinlenmeye ve uyumaya ihtiyaç duyar.
Nefes darlığı
Gebeliğin başından itibaren anne adayının nefes alış verişinde değişiklikler olur. Gebelik oluştuğunda embriyonun oksijene ihtiyacı olur ve dolayısıyla da anne adayının kullanabilmesi için daha az oksijen kalır. Zaten gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bu nefes darlığı sorunu çok daha yoğun bir şekilde hissedebilir.
Göğüs ağrısı
Gebeliğin en başında göğüslerde ani bir dolgunluk ve buna bağlı olarak da ağrı olur. Özellikle de sabahları ağrı hissedilir ve sutyen takmak bile zorlaşır. Zira göğüsler hem irileşir hem de hassaslaşır. Bu süreçte destekleyici ve hatta bir beden büyük sutyen takmak doğru olur.
Mide bulantısı
Gebelikte mide bulantısı bazı kadınlarda gebeliğin en başında, bazen daha gebe olduğunu bilmiyorken bile hissedilir. tıları yaşayabilmekteler. Genel olarak bakıldığında gebeliğin ilk 3 aylık döneminde sabahları ya da günün her saatinde mide bulantısı görülebilirken, ikinci üç aylık döneme girildiğinde bu bulantılar büyük olasılıkla azalır. Bu süreçte anne adayları mideyi yatıştıracak krakerler veya zencefilli içecekler tüketirse faydalı olur.
İdrara çıkma sıklığı artar
Gebeliğin başından sonuna kadarki süreçte idrara çıkma sıklığı artar. Gebelikte kadınlar hem gün içinde hem de geceleri sık sık tuvalete gider. Çünkü gebelikte vücut fazladan sıvılar üretir, mesane dolar ve normalden daha sık olarak tuvalete gider.
Baş ağrısı
Gebelik demek, anne adayının vücudunda fazladan hormonların salgılanması demektir. Yaşanan hormonsal değişimler kadında diğer şikayetlerin yanında baş ağrısı olarak da kendini gösterir. Bu bakımdan eğer kadın gebelikten şüphe ediyorsa, baş ağrısı için ağrı kesici bir ilaç almadan önce gebelik test yaptırmalıdır.
Sırt ağrısı
Korumasız cinsel ilişki yaşayan kadınlar sırtında şiddetli bir ağrı hissediyorsa gebelikten şüphe etmelidir. Genellikle sırtın alt kısmında hissedilen ağrı gebeliğin erken belirtileri arasında sayılır. Çünkü gebelikten dolayı kadının sırtındaki bağlar gevşer ve sırt ağrısı yaşanır.
Kramp
Kadınlar ergenliğe girişle birlikte başlayan adet kanamalarından dolayı her ay karın ve kasık bölgesinde kramp hissetmeye alışkındırlar. İşte gebeliğin ilk dönemlerinde de bu adet dönemindeki kramplara benzer hafif kramplar hissedilebilir. Çünkü bu dönemde rahim bebek için kendini hazırlıyor ve geriliyordur.
Aşerme ya da bazı besinlerden tiksinme
Gebeliğin başında anne adayının iştahında ani değişimler olurken bazı besinlerden tiksinme, bazılarına karşı ise aşırı istek olabilir. Özellikle de bazı anne adayları bazı besinlerin kokusundan tiksinir ve mide bulantısı sorununu sık sık yaşar.
Baş dönmesi ya da baygınlık geçirme
Anne adayının hormon salgıları gebeliğin başından itibaren değiştiği için kan şekeri ve kan basıncı aniden düşebilir. Bundan dolayı da zaman zaman baş dönmesi yaşanması, baygınlık olması da normal karşılanır.\r\n
Kabızlık ve şişkinlik
Gebelik döneminde anne adayının sindirim sisteminin fonksiyonları yavaşlar ve progesteron hormonu salgılanma düzeyi de yükselir. Bunlardan dolayı da kabızlık ve şişkinlikler yaşanır. Bu bağlamda anne adayını bir anda kilo almış gibi hisseder, ancak aslında bu sadece şişkinliktir.
Ruh hali değişimleri
Gebelik hormonları anne adayının ruh halinde ani değişimlere sebep olur. Gebeliğin başlarında vücut değişen hormon dengesine alışmaya çalışırken, anne adayı zaman zaman aniden sinirlenebilir, ağlayabilir ya da gülebilir.
Vücut ısısının artması
Kadınlarda vücut ısısı genel olarak yumurtalama döneminden adet kanaması bitinceye kadarki dönemde, yani ayın 2 haftasında bir miktar yüksektir. Vücut ısısı yüksekliği 2 haftadan daha uzun sürerse gebelik söz konusu olabilir. Çünkü gebelik de vücut ısısının yükselmesine sebep olabilir.
Koku duyusunda hassaslaşma
Gebelikte artan hormonlardan dolayı anne adayını normalde çok rahatsız etmeyen hafif kokular bile midesini bulandırabilir. Çünkü gebeliğin ilk aylarında anne adayının koku duyusu aşırı hassas olur, kokudan mide bulantıları yaşanır.
Adet gecikmesi
Yukarıda sayılan hamilelik belirtiler genellikle adet dönemi yaklaşınca görülmektedir. Ancak adet kanamaları düzenli olarak gerçekleşen ve korumasız cinsel ilişki yaşayan kadınların kanaması 1 hafta ya da 10 gün gibi bir süre ile gecikirse gebelik oluşmuş olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurup kanda gebelik testi yapılması doğru olacaktır.
Hocam merhaba ayın 29 adet olmam gerekir Di olmadım adet agrısı gibi var tam 10 gundur goguslerim de sert ve agrı var beyaz kokulu akıntı da var oturup kaltıgım da nefesim daralıyor hamile ola bilirmiyim