Gebelik planlı olsun ya da olmasın kadında bir heyecan ve bilinmezlik duygusu yaşatır. Gebelik isteyen kadınlar her ay adet kanamasının gecikmesini dört gözle beklerken, vücudunda herhangi bir belirti olup olmadığını sık sık kontrol eder. Plansız gebeliklerde ise kimi zaman belirtiler hemen kendini gösterirken, bazen ileri gebelik haftalarına kadar kadın hiçbir şey hissetmeyebilir. Zaten her kadının vücudu kendine has özellikler barındırdığından hamileliğin genel geçerli belirtileri bazen fark edilir derecede yoğun olurken, bazen de çok fark edilmeyebilir. Bu bakımdan hamilelik belirtilerinin neler olduğunu bilmek ve vücutta bunların var olup olmadığını kontrol etmek gebelik şüphesi olan kadınlar için önemlidir. Neredeyse her anne adayının değişen dozda yaşadığı hamilelik belirtileri ise aşağıda sıralandığı şekilde olur.
En sık yaşanan 15 hamilelik belirtisi
Adet gecikmesi
Üreme çağında olan ve aktif cinsel yaşamı olan her kadın, korumasız ya da korunarak cinsel ilişki yaşıyor olması çok da fark etmeksizin, adet gecikmesi yaşadığında gebelikten şüphe edebilir. Zira adet gecikmesi gebelik için ilk belirtidir ve muhtemelen en kesin olan belirtidir. Zira o ay yumurtlama sürecinde bir gebelik oluşmuşsa, yüksek ihtimalle adet kanaması olmayacaktır. Bazı anne adayları adet dönemlerinde oldukça açık renkte hafif bir kanama yaşayabilirler. Bu da normal adet kanaması gibi değildir ve muhtemel gebeliğin bir habercisi olabilir.
Hamilelik hissi
Hisler, her ne kadar çok sübjektif olsa da, birçok anne adayı gebe kaldığını hissettiğini ifade etmektedir. Bu durum çoğunlukla psikolojik olarak ortaya çıkmaktadır. Bu noktada unutulmaması gereken hususlar; gebeliği çok isteyen kadınların her ay kendini gebe kalmış gibi hissedebilecekleri, bunun tam tersi olarak da bazı anne adaylarının bu durumu ilk tekmeyi hissedene kadar yaşayamadığıdır. Bu sebeple de her gebelikte hamilelik hissi erken dönemde oluşmayabileceği için umutlanmak ya da umutsuzluğa düşmek için bir sebep değildir.
Memelerde hassasiyet
Memelerde hassasiyet, gebelik sürecinde yaşanan en yaygın belirtiler arasındadır. Memelerin, adet öncesi dönemde olduğu gibi şişmesi, hassaslaşması gebelik belirtileri arasındadır. Özellikle de sırt üstü yatarken bu ağrı daha çok hissedilmektedir. Ancak yine adet kanaması başlamadan birkaç gün önceden de memelerde dolgunluk ve hassasiyet oluştuğu için gebeliğin kesinliğinden bahsedilmesi güçtür.
Yorgunluk, halsizlik
Hamilelik, anne adayının vücudunda kan volümünün 2 katına çıktığı bir süreçtir. Bu sebeple de metabolizma hızlanır ve hem anne adayına hem de bebeğe uygun şartları yaratmak için oldukça hızlı bir şekilde çalışır. Bundan kaynaklı olarak anne adayının vücudu bu yeni duruma alışma sürecinde yorgunluk, halsizlik ve uyku haline girebilir, sık sık uyku ihtiyacı duyabilir.
Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı
Yeni oluşan gebelikte bebek, rahime yerleşmiş ve gelişmeye çalışmaktadır. Rahim ise, mesaneye oldukça yakın bir yerde olduğundan, gebeliğin ilk haftalarından itibaren mesaneye baskı yapmaya başlar. Bunun bir sonucu olarak da kadınlar hamileliğin başından sonuna kadar normalden daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilir.
Mide bulantısı ve kusma
Hamilelikten bahsedildiğinde en erken belirtilerinden birisi özellikle sabahları şiddetlenen mide bulantılarıdır. Hatta çoğu kadın bu mide bulantısı şikayetinden şüphelenerek gebelik testi yapar. Mide bulantıları gebeliğin ilk üç ayında daha yaygın görülmekte, ikinci üç aylarında ise hafiflemektedir. Bulantılar özellikle sabah uyanınca daha yoğun yaşandığından, anne adaylarına yatağın yakınına tuzlu minik atıştırmalıklar koyup kalkmadan onları yemeleri önerilir. Bu sayede mide bulantısı bastırılabilir.
Baş dönmesi
Erken hamilelik belirtilerinden bir diğeri de baş dönmesidir. Hamilelik döneminde kan volümü arttığı için anne adayının tansiyonu ani hareketlerde düşebilir ya da yükselebilir. Bu gibi durumlarda anne adayı erken dönemde baş dönmesi yaşayabilir. Doktorlar erken dönemde, daha doğrusu tüm gebelik boyunca anne adayları ani hareketlerden kaçınmayı önerir.
İştahın açılması ya da kapanması
Hamileliğin diğer yaygın belirtisi ise iştah durumundaki ani değişimlerdir. Hamileliğin erken döneminde dahi anne adayı bazı yiyecekleri aşerebilir ya da yaşanan mide bulantıları sebebiyle de bazı besinlerden tiksinebilir. Bu tür değişimlerin artan gebelik hormonlarından kaynaklandığı ve genellikle ilk 3 aylık dönemin sonunda bittiği bilinir.
Kokulara karşı hassasiyet
Anne adayları gebelik süreci boyunca bazı kokuları daha keskin duyabildiğini fark etmektedir. Bazı parfüm kokuları ya da yemek kokuları dayanılmaz gelebilir. Bunun en önemli sebebi ise vücutta yaşanan hormonal değişimlerdir, gebeliğin ilerleyen aylarında hormonlar düzene girdikçe ya da vücut bu hormonsal değişimlere uyum sağladıkça koku hassasiyeti de azalacak veya bitecektir.
Mide ekşimesi
Hamileliğin oluşumundan itibaren rahim büyümeye ve kendisine komşu olan mideye baskı yapmaya başlar. Bu sebeple anne adaylarının midesindeki besinlerin sıkışması ile midede bir takım rahatsızlıklar ve sindirim sorunları yaşanabilir. Zaman zaman ağza acı bir tat gelebilir.
Kabızlık
Hamileliğin başından sonuna kadar sürekli olmayan, zaman zaman yaşanan sindirim problemleri görülür. Çünkü bebek büyüdükçe rahim de büyür ve sindirim organlarına baskı yapar. Bunun sonucu olarak da anne adayları sık sık kabızlıktan şikayet eder.
Duygu durumunda dalgalanmalar
Gebelik süreci, anne adayının hormonal olarak değiştiği bir süreçtir. Vücudun bu duruma adapte olması kolay olmamakta ve zaman almaktadır. Yaşanan bu hormonal değişimler, direkt olarak anne adayının duygusal durumunu da etkilemektedir. Bu sebeple de anne adayı bir anda mutlu olurken, bir anda oldukça sinirlenebilir. Özellikle de ilk hamileliğini yaşayan kadınlar, gebeliğin ilerleyişi ve bir bebek sahibi olmanın nasıl olacağının bilinmezliği konusunda hissettikleri kaygı ve gerginliklerden dolayı da hüzün ve mutsuz bir ruh haline daha kolay girer.
Vücut ısısının artması
Gebelik gerçekleştiği anda itibaren kadının vücut ısısı bir miktar yükselir. Hem hormon salgılarının artışı hem de vücuttaki kan hacminin artması vücut ısısının yükselmesine sebep olmaktadır. Gebelik süresince vücut ısısında hafif düzeyde artış normalken ve tolere edilebilirken, gebelikle uzun süre devam eden aşırı ateşlenme gibi durumlar bir sorunun varlığına işaret edebileceği için mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Kanama
Hamile olan kadınların en çok korktukları konulardan birisi kanama olmasıdır. Zira gebelikte kanama çoğunlukla düşük belirtisi olarak bilinir. Ancak hamilelikte kanama aynı zamanda hamilelik belirtilerinden birisi olarak da bilinir. Gebeliğin oluştuğu ilk haftalarda görülebilen hafif lekelenme şeklindeki kanama embriyonun rahim duvarına yerleşmesinden kaynaklanan “yerleşme kanaması” olabiliyor. Ancak bu kanama adet kanı gibi yoğun değildir, birkaç damlalık lekelenme şeklinde olur. Bunun dışında daha fazla olan, birden fazla kez gerçekleşen kanamalar gebelikte normal dışı durumlara işaret edebilir. Bu sebeple de gebeliğin ilk haftalarından sonra görülen her türlü kanamada mutlaka bir uzmana başvurmak önerilir.
Kasıklarda ağrı
Hamilelik belirtileri arasında kasıklarda ağrı da bulunmaktadır. Gebelik gerçekleştikten sonra adet döneminde yaşanana benzer şekilde kasıklarda ağrı hissedilebilir. Bunun sebebi rahmi yerinde tutan bağların gebelikten dolayı gerilmesidir. Bundan dolayı da anne adaylarının ani hareketlerden kaçınmaları önerilir.
Hamilelik belirtileri kaç günde ortaya çıkar?
Bir gebeliğin olup olmadığının tespit edilme yollarının en ideali, adet gününü 1-2 gün geçtiğinde kanda gebelik testi yapmaktır. Ancak gebelik isteyen bir kadın daha erken dönemde gebeliğin varlığını ya da yokluğunu adet kanamasına ortalama 1 hafta varken de öğrenebilir. Şöyle ki; döllenme gerçekleştikten sonra gebelik ürünü olan embriyonun rahim içine yerleşmesinden bir hafta sonra kadının vücudunda Beta HCG salınmaya başlar.
Bu hesapla yaklaşık olarak son adetin 20. günü gibi kanda gebelik hormonu olarak bilinen Beta HCG testi yapılırsa Beta HCG değerinin 0.5 değerinin üzerine çıktığı görülür. Normal şartlarda hamile olmayan bir kadının kanındaki Beta HCG miktarı 0 ve altında bir değerdir. Yani aslında gebelik durumu dışında kanda Beta HCG hormonu tespit edilemez ve tam da gebeliğin gerçekleşmesine paralel olarak yükselmeye başlar. Embriyo rahme yerleştikten sonraki ilk 48 saat içerisinde Beta HCG değeri ikiye katlanır, ondan sonraki haftalarda ise miktarı artarak 10. haftanın sonunda en yüksek değerine ulaşır. Gebelik olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak en doğru sonucu kanda bakılan Beta HCG değeri verir. Ancak Beta HCG testi ile en doğru sonucunu elde edebilmek için kadının beklenen adet gününün 1-2 gün geçmesini bekledikten sonra kanda gebelik testi yapılması önerilir.
Hamileliğin ilk hafta belirtileri nelerdir?
Bir kadının yumurtası sperm tarafından döllendi ve oluşan embriyo rahim içi dokusuna tutunabildiyse, işte o zaman vücutta gerçekleşen pek çok değişim hamileliğe işaret ediyor olabilir. Bu değişimlerden bazılarını anne adayı kolaylıkla fark edebilirken, bazılarının hissedilir hale gelmesi zaman alabilmektedir. Bir haftalık bir gebelikte anne adayının en sık yaşayabileceği işaretler:
- Adet kanamasının gecikmesi,
- Mide bulantısı veya kusma (özellikle sabahları yataktan kalkar kalkmaz),
- Bazı yiyeceklerden sebepsiz bir şekilde tiksinme veya bazı besinlere aşerme,
- Aşırı halsizlik, yorgunluk, uyku halinde olma,
- Daha sık idrara çıkma,
- Ağızda metalik bir tat (özellikle de bir süre aç kaldıktan sonra),
- Memelerde aşırı hassasiyet ve gerginlik,
- Pelvik bölgede duyarlık hissi,
- Kokulara karşı aşırı hassasiyet olarak sıralanabilir.
Daha bir haftalık bir hamilelikte yukarıda sıralanan belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir. Ancak anne adayının bunlardan ilk önce hangisini fark edeceği ya da kaç tanesini yaşayacağı bünyeye göre değişkendir. Zira gebelik, kadının kendi bünyesine has özellikler gösterdiği bir süreçtir ve hamilelik döneminde hissedilenler, yaşanan belirtiler her kadına göre değişiklik gösterir. Tüm bunların içinde en belirgin erken hamilelik belirtisi de adet gecikmesidir.
Hamilelik nasıl anlaşılır?
Hamilelik, erken dönemde çeşitli belirtiler ile kendini göstermeye başlar ve daha önceden başka gebelikler yaşamış olan kadınlar bunu hisseder. Ancak bu konuda kesin sonuca gebelik testi yaptırılmasıyla ulaşılabilir. Kadınlar gebelikten şüphe ettiklerinde çoğunlukla eczaneden alabildikleri idrarda gebelik testi yapar ve gebe olup olmadıklarını öğrenir. Ancak kanda gebelik testi, idrarda gebelik testine göre daha garanti sonuç verir. Çünkü bir gebelik gerçekleştiğinde hamilelik hormonu olan Beta HCG öncelikle kanda kendini gösterir, birkaç gün sonra idrarda test edilebilir düzeye gelir. Bu bakımdan idrarda yapılan gebelik testinin negatif sonuç vermesi gebeliğin kesinlikle olmadığını göstermezken, pozitif sonuç vermesi gebeliğin kanıtıdır. Zira hamilelik hormonu idrarda görülebilecek kadar arttığında kadın en az 2 haftalık hamiledir.
İkinci gebeliklerde farklı belirtiler görülür mü?
Her ne kadar genel geçerli gebelik belirtileri olsa da, her kadının vücudu kendine özel olduğundan hamileliklerde yaşanan belirtiler ve onların dozu farklılık gösterir. Aynı şekilde her gebelik de kendine özgüdür ve ilk gebelikle ikinci gebelik arasında da birtakım farklılıklar olabilir. Aslında gebelik belirtileri aynıdır, ancak her gebelikte bunun hissedilme, fark edilme düzeyi farklı olabilir. Örneğin; ikinci gebeliğini yaşayan kadınlar bunu ilk gebeliğe göre çok daha erken dönemde hisseder ve hangi belirtinin neye işaret ettiğini de daha iyi bilir. Aynı zamanda ikinci gebeliklerde bebeğin hareketleri daha erken dönemde hissedilir. Çünkü ikinci gebelikte anne adayı rahimdeki bebeğin hareketlerine daha aşinadır. Bunlar gibi ikinci gebeliklerdeki farklılıklar aşağıda sıralanmıştır.
- Karın daha erken dönemde büyür!
İkinci gebelikte anne adayının karnının belirginleşmesi birincisinden farklı olabilir. İlk gebeliklerde karın kasları gerildiği ve henüz eski gücüne ulaşmamış olabildiği için, çoğu kadının hamile olduğu ilkinden biraz daha önce belli olmaya başlayabilir.
- Göğüsler daha az büyür!
İkinci gebelikte, anne adayının göğüsleri ilk gebeliğe göre daha az hassas olabiliyor. Aynı zamanda ilk gebelikte çok büyürken, ikincisinde önceki kadar büyümeyebiliyor.
- Bebeğin hareketleri daha erken hissedilir!
İlk gebelikte her şey çok yabancı olduğundan, anne adayları bebeğin hareket etmeye başladığı ilk dönemlerde bunu hissedemeyebiliyor. Ancak ikinci hamilelikte bebeğin hareketleri ve tekmeleri daha erken dönemde hissedilmeye başlıyor. Çünkü ikinci gebelikte daha tecrübeli olmaktan dolayı anne adayları nelere dikkat etmesi gerektiğini biliyor.
- Braxton Hicks kasılmaları daha erken başlar!
Braxton Hicks kasılmaları, gebelikteki yalancı kasılmalardır ve vücut bu şekilde gerçek doğum kasılmalarına hazırlık yapmaktadır. Genellikle anne adayı hareket ettiğinde ya da pozisyon değiştirdiğinde kendiliğinden geçen Braxton Hicks kasılmaları ikinci gebeliklerde çok daha erken dönemde başlar.
İlk gebelik ve ikinci gebelikte aynı olan belirtiler nelerdir?
İlk, ikinci ya da daha fazla sayıda olmasının hiçbir önemi olmadan her gebelikte yaşanan klasik belirtiler vardır. Bunların hepsi ya da birkaçı her anne adayı tarafından yaşanır.
- Daha sık idrara çıkma,
- Mide bulantısı ve özellikle sabah bulantıları,
- Yorgunluk ve halsizlik,
- Bazı besinlere aşerme ve bazılarından tiksinme,
- Sık duygu durumu değişimleri,
- Hazımsızlık ve şişkinlik,
- Sindirim sistemi sorunları ve özellikle de kabızlık,
- Burun tıkanıklığı gibi belirtilerin gebeliğin klasik belirtileridir.
İlk gebelikte yaşanan sağlık sorunları sonraki gebeliklerde de ortaya çıkar mı?
Maalesef gebeliklerde ortaya çıkan sağlık sorunları tam olarak tedavi edilmediğinde sonraki gebelikler için de risk oluşturmaktadır. Bu bakımdan anne adayları, daha önceki gebelikte yaşadıkları bazı tıbbi sorunlara sonraki gebeliklerde daha açık olabiliyor. Örneğin; önceki gebelikte erken doğum, yüksek tansiyon, preeklampsi, gebelik şekeri ya da lohusa depresyonu gibi sorunlar yaşanmış olması durumunda, aynı sorunun ikinci veya daha sonraki gebeliklerde oluşma riski daha yüksek olabiliyor. Bu konuda en doğru bilgiyi ve yaklaşımı gebeliği takip eden doktor sergileyecektir. Bundan dolayı da önceki gebeliklerde yaşanan her sağlık sorunu konusunda gebeliği takip eden doktor mutlaka bilgilendirilmelidir.
Sonuç olarak; her gebelik her ne kadar benzersiz olsa da, gebelik belirtileri genel olarak aynıdır, sadece anne adaylarının bu belirtileri yaşama, hissetme dozları farklı olabilir. Bir kadının farklı gebeliklerinde yaşadığı belirtiler de farklılık gösterebilir ya da tamamen aynı da seyredebilir. Anne adayının ikinci gebeliğinin belirtileri, ilk gebelik belirtilerine oldukça benzese de, hamilelik sürecini yeniden yaşamak kesinlikle heyecan verici ve eşsizdir. Aynı zamanda anne adaylarının genellikle ikinci gebeliklerinin ilkine göre daha kolay geçtiği düşünülür. Zira belirtiler ve şikayetler nasıl olursa olsun, artık deneyimlidir ve sorunlarla nasıl başa çıkabileceğini çok daha iyi biliyordur.
Mrb dün kadın doğuma gittim hamile oldugumu söylediler ve gebe hastalara bakmıyorlardı .ne kadar zamandır hamile oldumu bilmiyorum en son 21 şubatta adet olmuştum sizce ne zamndır hamileyim nelere dikkat etmeliyim beni bilgilendirir misiniz lütfen….birde folic asit ilacı tavsiye ettiler sizce kullanayim mi
Kan testi yaptım ve pozitif çıktı ne yapmam gerekir bebeğin gelişimi için lütfen cevap ver bn Suudi Arabistandan yazıyorum size ve burda tıp Türkiye kadar gelişmemiş lütfen yardımcı olurmusnz bana?
Merhaba hocam. Benim size danışmak istediğim bir durumum var 3 mayısta evliliğim tam bir yıl olacak ve bebek düsünüyoruz ve bu ay adet olma zamanım 1 nisandı günüm baya bi geçti test aldım yaptım çıkmadı kan testi de yaptırdık çıkmadı. Adetimde bu kadar gecikme olmuyordu 15 gün geçti tam olarak. Kime danışacağımı bilemedim yardım edebilirseniz çok sevinirim teşekkür ediyorum şimdiden.
Mrb ben 33 yaşındayım 2 çocuğum var, sprial le korunuyorum adet dönemlerim hic şaşmaz ve 6 gün sürer ama mart ayında 2 gün gecikip sonra geldi bu ay da 5 gün erken geldi ve 4 gün sürdü.1 ay dır hamileligin bütün belirtileri var mide bulantım iç bulantı şeklinde ve kasık ağrılarım cok en fazla gece oluyor idrar testi yaptım negatif cıkti genede sormak istedim cevap verirseniz sevinirim
Merhaba test yapmama 15 gün var ancak hamile olduğumu düşünüyorum. Hamileligin ilk günlerinde yürürken çatı ağrısı normal mi Bu üçüncü hamileligim ilki çok rahattı ikincisi de yürürken kasık ve çatı ağrım vardı ilk günlerden boş gebelik olduğundan alınması gerekti yurtdışında olduğumdan sizden bilgi rica ediyorum
Meraba benim adet günüm 7 ekimdi ve bu 3 gündür adet olmadım acaba kaç gün den sonra gebe kaldığım anlaşılır
Merhaba kusura bakmayın benimde bir sorum olucak eşimle birliktelik oldu cocuk düsünüyoruz\r\n regl dönemime vardı 1 hafta falan önce birlikte olduk bunun ardından yanls hatırlamıyorsam kan geldi ama regl dönemimdeki kadar yogun değil ve rengi cok açık pembeydi üstüne görme kanaması degil sanırsam bu bu kadar kısa zamanda olmuyor diye biliyorum yinede\r\n hamile olabilirmiyim ?
Rahatsiz edemiyorum kusura bakmayın hocam. Benim adet günüm ayin 18 de ama bende\r\n tuhaf belirtiler var. Sol kasık şiddetli ağrı çektim 2gun. Sonra sık idrara çıkma. Akintim çok cuma günün den belli. Adet sancısı çekiyorum. Migde yanması. Bu belirtiler nedir ne olur bana yardımcı olurmusunuz. Teşekkür ederim
Merhaba benm adet gunum 6 gun gecti mide bulantim var belimde agri ve goguslerimde hassasiyetlik var kendimi yorgun hissediyorum kasiklarimda ara sira agri var kisacasi hamilelik belirtilerinin yarisi var fakat kan degerlerime baktirdim degerlerim hala 0 is falan yapinca belimin ortasi ayriliyor gibi oluyor yeni yeni olmaya basladi bu agrilar doktorum 1 hafta sonra yine degerlerine baktir dedi acaba hamilemiyim ??