C vitamini, vücudunuzun depolamadığı, suda çözünen bir besindir. Bu nedenle, fetüsün büyümesini ve gelişimini iyileştirmek için hamileliğiniz sırasında her gün C vitamini almanız gerekir. Dahası, bağışıklık sisteminin en iyi arkadaşı olduğu için sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Doğru miktarda C vitamini, sağlıklı bir hamilelik için güvenlidir; ancak yüksek dozlar almamak akıllıca olacaktır. C vitamininin hamilelikte neden önemli olduğunu, ne kadar alacağınızı, risk faktörlerini, eksikliğini ve daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Hamilelik sırasında ne kadar C vitamini almalısınız?
Tavsiye edilen günlük miktar (BKA), 19 yaş ve üstü gebe kadınlar için 85 miligram (mg) ‘dır ve 18 yaş ve altı kadınlar için 80 mg’dır.
Tıp Enstitüsünün ve Ulusal Bilimler Akademisinin ABD Gıda ve Beslenme Kurulu’na göre, tolere edilebilir üst alım düzeyi (UI), 19 yaş ve üzeri kadınlar için günlük 2.000 mg; 18 yaş ve altındaki kadınlar için 1.800 mg’dır.
Hamileyken Neden C Vitaminine İhtiyaç Duyarsınız?
Hamilelik sırasında vücutta doğru miktarda C vitamini (aynı zamanda askorbik asit olarak da bilinir) olması gerekir. C vitamini aşağıdaki sebeplerden dolayı alınmalıdır:
- Bebek bekleyen annenin sağlığı
- Fetüsün gelişimi
- Anne ve bebekteki cilt kusurlarının giderilmesi
- C vitamininin antioksidan özelliği enfeksiyonlarla savaşmaktadır ve vücudunuzu toksinlerden ve herhangi bir zarardan korur
- Doku onarımı, yara iyileşmesi, kemik büyümesi ve onarımında ve sağlıklı bir cilde yardımcı olur
- Kıkırdak, kemik, tendon ve cildin bir bileşeni olan yapısal bir protein olan kolajen yapımında hayati önem taşımaktadır
- Vücudun gıdalardaki demiri emmesine yardımcı olur
- Demir hemoglobin düzeylerini normal tutar ve sizi anemiden korur. Demir açısından zengin yiyecekler bir bardak portakal suyu ile birlikte alındığında mineralin daha iyi emilmesini sağlar
- C vitamini, dişeti kanamalarını engeller, böylece deri altı kanamaları azaltır
- C vitamini, variköz damarlarda kolesterol birikimini durdurduğundan toksik maddeleri atmanızı sağlar
- Askorbik asit fetüsün düzgün gelişimine yardımcı olur. Bebeğin dokularının oluşumunda yardımcı olur, plasentanın kan damarlarını güçlendirir, böylece fetüse daha fazla oksijen sağlar ve plasental ayrılma riskini azaltır
- Ayrıca kabızlık için mükemmel bir çözümdür ve kolay bağırsak hareketleri için yararlıdır
- Cildin elastikiyetini artırır, bu nedenle çatlak izlerini azaltır ve hamilelik sonrası bu izler kaybolur
- Gebeler İçin En İyi 100 Gıda kitabına göre, C vitamini, anne ve fetüsün tırnaklarını ve saçlarını etkiler.
Doğal C Vitamini Kaynakları Nelerdir?
C vitamininin başlıca kaynakları, turunçgiller olmakla birlikte, yeşil yapraklı sebzeler ve çeşitli meyve ve sebzeler bile bu vitamini içerir. Isı vitamini yok edebileceğinden taze ve pişmemiş gıdalar en iyi kaynaklardır. Tahıllar ve meyve suları da bu vitaminle güçlendirilmiştir. C vitamini gıdaları çeşitli kategorilere ayrılabilir:
Meyveler: Portakal, limon ve mandalina gibi narenciye meyvelerinde ve ayrıca elma, kayısı, şeftali ve çilek gibi meyvelerde bulunur. Taze ve meyve suyu olarak veya komposto şeklinde alınabilirler.
Sebzeler: Domates, pancar, biber, taze patates iyi kaynaklardır. Lahana, özellikle fermente formda (turşu), yüksek bir C vitamini kaynağıdır.
Yeşil yapraklılar: Maydanoz ve kuzukulağı mükemmel C vitamini kaynaklarıdır.
Hayvansal kaynaklar: -Hem et hem de balık günlük gereksiniminizi karşılamak için yeterli askorbik asit içerir.
Aşağıda bazı C vitamini bakımından en iyi gıdalar ve içerdiği vitamin oranları verilmiştir:
130 ml. portakal suyu: 62 ila 93 mg
130 ml. greyfurt suyu: 62 ila 70 mg
1 kivi: 91 mg
Yarım fincan tatlı biber (çiğ ve kıyılmış): 95mg
1 orta boy portakal – 70 mg
1 bardak taze çilek: 85mg
Yarım greyfurt: 38mg
Yarım fincan brokoli (pişirilmiş): 51mg
1 orta boy domates: 16 mg
1 orta boy patates (pişmiş): 17 mg
1 su bardağı taze ıspanak: 8 mg
1 bardak kara lahana: 70mg
1 su bardağı brokoli veya karnabahar: 45 mg
1 su bardağı Brüksel lahanası (pişirilmiş): 96 mg
1 su bardağı ahududu: 30 mg
Hamilelikte C Vitamini Eksikliği
C vitamini eksikliği anne ve bebekte önemli komplikasyonlara yol açacaktır.
- C vitamini eksikliği fetüsün beyin gelişimini engeller. Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, hamile kadınlar baştan itibaren diyetlerine C vitamini eklediğinden emin olmalı, çünkü bebeğin beynine zarar verildikten sonra C vitamini alarak bebeğe yardımcı olamazlar. Çalışma, fetal beyin hasarının hamileliğin çok erken döneminde gerçekleşebileceğini bulmuştur.
- Ayrıca damar kanamalarına neden olur, bu da derinin altındaki kılcal damarları (küçük kan damarlarını) keser. Bu durum devam ederse, iskorbüt hastalığına neden olabilir.
- C vitamini eksikliği ayrıca kaba ve kuru cilde neden olabilir ve kesikler, çürükler ve kırılgan saçların iyileşmesini yavaşlatabilir.
Gebelikte C Vitamini Takviyelerine İhtiyacınız Var Mı?
Gıdalardan C vitamini ihtiyacını karşılamak oldukça kolaydır. Bu nedenle, çoğu gebe takviyeye ihtiyaç duymaz. Kahvaltı sırasında bir bardak portakal suyu (özellikle kalsiyum katkılı) gerekli miktarı almanıza yardımcı olur.
Yapılan araştırmalar, vitamin C takviyesinin kloromaniotik membranların erken rüptürü (PROM) önlemesine yardımcı olduğunu gösteriyor. C vitamini içeren herhangi bir takviyeyi almadan önce sağlık uzmanınıza danışmak, erken doğum riskine girebileceğiniz için önerilir.
Fazla C Vitamininin Yan Etkileri Nelerdir?
C vitamini alımının, özellikle gebelik sırasında tavsiye edilen günlük miktarı aşmaması gerekir. Fazla miktarda alındığında aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir:
- Her gün iki gramdan fazla C vitamini tüketimi gut durumunu kötüleştirebilir ve böbrek taşları geliştirebilir.
- Yüksek oranda C vitamini dozuna bağımlı olan kadınlar, aniden C vitamini almayı bıraktıklarında eksiklik belirtilerini gösterebilirler. Miktarları kademeli olarak azaltmak önerilir.
- Yüksek dozda C vitamini karın krampları, bulantı, yorgunluk, bağırsak tıkanıklığı, uykusuzluk, baş ağrısı, ishal ve kızarıklıklara neden olur.
- İleri yan etkiler arasında özofagus iltihabı, Parkinson hastalığı, kırmızı kan hücresi komplikasyonları, enjeksiyon yerindeki rahatsızlıklar, kalpteki kalınlaşmış kan damarları, cilt tahrişi, sindirim sistemi sorunları ve üriner sistem komplikasyonları bulunur.
- Yüksek tansiyon riskini artırabilir ve diyabetli kadınlar kan şekeri düzeylerinde bir artış yaşayabilir.
- Birkaç raporda aşırı C vitamini takviyesi alımının, C vitamini eksikliği ile ilişkili bir bozukluk olan iskorbütü önlediğini söylüyor. Ancak yine Amerikan Hamilelik Derneği’ne göre, çok fazla miktarda C vitamini, yeni doğanlarda iskorbüt hastalığına (bebek C vitamini eksikliği ile doğurur) neden olabilir. Daha fazla aldığınızda böbrekler aşırı miktarda C vitamini salgılarlar, böylece bebeğinize karşı direnç veya hoşgörüsüzlüğe neden olurlar.
- Diürez (artan idrar üretimi) ve fazla sıvı alımı, yukarıdaki koşullardan bazılarını ekarte etmeye yardımcı olur.