Hamileliğinizin sonuna gelindiğinde, kilonuz hamileliğinizden öncekinden 12.5 kg kadar yüksek olmalıdır. Bu kişiden kişiye değişir, bu nedenle kendi boy ve gebelik öncesi kilonuza göre daha kişisel şekilde kilo alım miktarınızı öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
Hamilelik sırasında kilo vermek doğal ve sağlıklıdır. Bebeğinizin büyümesine yardımcı olmak için vücudunuzun değişmesi ve ona hayattaki en iyi başlangıcı vermesi gerekiyor. Son (doğum) gününüze ulaştığınız zaman, ekstra ağırlığınızın üçte birinden fazlası bebeğinizden, plasentadan ve amniyotik sıvıdan dolayı olacaktır. Her anne ve bebek farklıdır, ama burada bazı ortalamaları bulabilirsiniz:
- Doğduğunda, bir bebek yaklaşık 3.3 kg ağırlığındadır.
- Bebeğinizi besleyen plasenta, 0.7kg ağırlığındadır.
- Bebeğinizi destekleyen ve koruyan amniyotik sıvı, 0.8kg ağırlığındadır.
Ekstra kilonuzun diğer üçte ikisi, hamileyken vücudunuzda meydana gelen değişikliklerden kaynaklanır. Ortalama olarak:
- Rahminizin (uterus) kas tabakası dramatik şekilde büyür ve ekstra 0.9kg ağırlığındadır.
- Kan hacminiz artar ve ekstra 1.2 kg ağırlığındadır.
- Vücudunuzda ekstra sıvı tutulur, yaklaşık 1,2 kg ağırlığındadır.
- Göğüsleriniz büyür ve 0.4kg kadar ağırlaşır.
- Emzirmek için yaklaşık 4 kg yağ depolarsınız.
Beden Kitle İndeksi Nedir ve Nasıl Değişir?
Vücut kitle indeksi (BKİ), boyunuz ve kilonuzu ölçerek bulunur. Kilonuzun sağlıklı aralıkta olup olmadığını öğrenmek doğru bir yöntemdir. Hamilelikte almanız gereken kilo miktarı, vücut kitle indeksinizin hamilelik başlamadan önce ne kadar olduğuna bağlıdır. Doktorunuz da hesaplayacaktır. Ancak siz de hesap makinesi kullanarak vücut kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz.
Hamileliğiniz süresince ne kadar kilo almanız gerektiğini gösteren resmi bir kural yoktur. Çoğu kadın 10kg ila 12.5kg arasında bir kilo almalıdır. Ortalama kilo alım miktarı sırasıyla aşağıdaki gibidir:
(Gebelik Öncesi VKİ – Toplam Kilo Alımı)
- Düşük: Vücut kitle indeksi 18,5’ten az ise; 13kg ila 18kg
- Normal: Vücut kitle indeksi 18,5 ila 24,9 11 arasında ise; 5 kg ila 16 kg
- Aşırı kilolu: Vücut kitle indeksi 25 ila 29,9 arasında ise; 7 kg ila 11,5 kg
- Obez: Vücut kitle indeksi 30 veya daha fazla ise; 5kg ila 9kg
Hamileyken Tartılmalı Mıyım?
Doktorunuza her gidişinizde sizi tartıya çıkaracaktır. Üçüncü üç aylık döneminizde, özellikle de çok fazla kilo aldığınızda sık tartılırsınız. Beklediğinizden daha fazla kilo almak, doğum zamanınızı etkileyebilir.
Bebeğinizin ne kadar iyi büyüdüğünü kontrol etmek için, doktorunuz sizin yumruğunuzun boyutunu dahi ölçecektir. Bebeğiniz çok küçük veya çok büyük görünüyorsa, doktor ultrason taraması önerebilir. Ultrasonografi bebeğinizin nasıl büyüdüğü hakkında daha iyi bir fikir verecektir.
Aşırı Kilolu Hamileler Ne Yapmalıdır?
Gebe kalmadan önce yüksek bir vücut kitle indeksiniz varsa, hekiminiz sizi bir diyetisyene göndermelidir. Sizi sağlıklı bir şekilde yemeye ve en iyi egzersize yönlendirmeye yardımcı olacak bir ekibiniz olmalıdır. Bu, ne kadar kilo aldığınızı kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
Hamileliğinizin başlangıcında çok fazla kilolu olmak, hamileliğiniz ve doğum sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyon riskini artırabilir ve aşağıdaki sorunları yaşama olasılığınız da artar:
- Yüksek tansiyon
- Gestasyonel diyabet
- Büyük bebek (makrozomi)
- Sezaryen
Yine de kilo vermek için baskı altında hissetmemeye çalışın. Hamileyken diyete devam etmemek en iyisidir. Düşük kalorili diyetler sizi rahatsız edebilir ve bebeğinizi etkileyebilir. Bunun yerine, sağlıklı bir şekilde yemek yemeyi hedefleyin.
Sağlıksız yiyecekleri daha sağlıklı alternatifler ile değiştirin. Bisküviler, kekler, tatlılar, dondurmalar, doymuş yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler yerine, taze meyve, kepekli kraker ve az yağlı peynir, yoğurt veya bir avuç kuru meyve daha sağlıklı olacaktır.
Bol şekerli ve gazlı içecekler yerine şekersiz olanlarını tercih edin ya da en iyisi onlar yerine su için. Bu değişiklikler gerçekten bir fark yaratacaktır.
Aktif kalmaya çalışın. Antenatal yoga, pilates veya aquanatal yoga gibi bir hamilelik egzersiz sınıfına katılabilirsiniz. Sınıflar diğer annelerle olmak için de harika bir yoldur ve egzersiz yapmak için motivasyonunuzu artırır. Ama genel olarak, her gün fazladan hareket etmeye çalışın. Örneğin, asansör yerine merdivenleri tercih edin, kısa yürüyüşler yapabilir veya otobüsten bir durak erken inebilirsiniz. Doktorunuzdan nasıl iyi beslenip daha aktif olabileceğinize dair fikir danışın.
Kilolu Hamileler Ne Yapmalıdır?
Doktorunuzdan gelecek aylarda kilonuzu nasıl kontrol etmeniz gerektiğini öğrenin. Çeşitli sağlıklı ve besleyici yiyecekler için tavsiyelerini dinleyin, böylece bebeğiniz ihtiyaç duyduğu kalori ve temel vitaminleri ve besinleri alacaktır.
Kilo almaya devam ederseniz, bebeğiniz için en iyisini yapıyor olacaksınız. Vücut kitle indeksiniz düşükse erken veya düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Erken ve küçük doğmuş bebekler doğduklarında daha fazla bakıma ihtiyaç duyarlar.
Diyabetli Hamileler Ne Yapmalıdır?
Diyabetiniz varsa, hamileliğinizi sağlıklı bir vücut kitle indeksi ile başlatmak özellikle önemlidir. Henüz hamile değilseniz, diyetinizi gözden geçirmek için doktordan yardım alın. Kan şekeri seviyenizi izlemenize ve doğru dozda folik asit aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olur.
Zaten hamileyseniz, kan şekeri seviyenizi sabit tutmanız gerekir. Kendinizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için mümkün olan en iyi diyet hakkında doktorunuza danışın.
Hamilelik Sırasında Kilonuzu Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Sağlıklı ve dengeli beslenin. Bütün kadınların günde yaklaşık 2.000 kalori alması tavsiye edilir. Gebeliğinizin son üç ayına kadar, günde ekstra 200 kaloriye ihtiyacınız olacaktır ve fazlasına ihtiyacınız yoktur. Ekstra 200 kaloriyi bir dilim kızarmış ekmek ya da yarım yağlı sütle kepekli tahıl gevreği tüketerek alabilirsiniz.
Büyük porsiyonlarda yemek yememeye çalışın. Porsiyon boyutlarınızı sınırlandırmanıza yardımcı olacak daha küçük bir tabak kullanabilirsiniz. Bisküvi, kek veya gazlı içecekleri ara sıra kaçamak olarak tüketmeye çalışın.
İki kişilik yemeye gerek yok. Hamilelik sırasında çok fazla kilo almak bebeğiniz hareket etmesini zorlaştırabilir. Aktif kalmanın, kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olacağını unutmayın. Hamilelik sırasında egzersiz sizin için iyidir. Aktif kalmak aynı zamanda normal doğum yapma şansınızı artıracaktır. Yavaşça kilo almak ayrıca çatlak izlerini önlemeye yardımcı olabilir.