Hayır. Ortaya atılan tüm iddialara rağmen, hamile kaldığınız süre içinde bir adet dönemi geçirmeniz mümkün değildir. Hamileliğin ilk dönemlerinde, genelde açık pembe veya koyu kahverengi renkte olan “lekelenme” yaşayabilirsiniz. Temel kural olarak, Amerikan Hamilelik Derneği: “Pedleri ya da tamponları dolduracak kadar kan kaybediyorsanız, muhtemelen bu hamile olmadığınızı gösteren iyi bir göstergedir.” diyor.
Adet Dönemi ve Hamilelik
Adet döneminiz, bir yumurtanın döllenmesinin yerine geçen aylık bir olaydır. Yumurtalar ayda bir kez yumurtalıktan salınırlar. Döllenmediklerinde, yumurta uterusun dışına gider ve vajinadan salınır. “Normal” bir süre zarfında kanama başlar, giderek daha ağır ve daha koyu bir renge döner. Ayrıca, döngünün sonuna doğru renk ve miktarı hafifler.
Menstruasyon ile gebe olma arasındaki farkların net bir şekilde kesilmesi gerekiyor: Hamile olduğunuzda, artık adet görmezsiniz. Ne yazık ki, her zaman bu kadar açık değildir. Bazı kadınlar hamile kaldığı süre içerisinde regl olduklarını iddia ediyor.
Kanama mutlaka kötü bir şeyin işareti değildir. Birçok kadın ilk üç ayda lekelenme yaşadıktan sonra sağlıklı bebek sahibi olmaya devam ediyor. Hamilelik sırasında kanama yaşarsanız, normal menstruasyon dışında bir şeyle alakalı olabilir.
Sonuçta, dönemler yalnızca hamile değilken olur. Hamilelik sırasında doktorunuzdan farklı türde kanamalar hakkında bilgi edinin.
Hamileliğin İlk Üç Aylık Döneminde Kanama Nedenleri
Kadınların yüzde 25 ila 30’u arasında gebeliğin başında görülür. Bazı nedenler şunlardır:
- İmplantasyon kanaması
- Servikste değişiklikler
- Enfeksiyon
- Molar gebelik (fetus yerine anormal kitle döllenir)
- Ektopik gebelik (uterus dışındaki gebelik)
- Düşük belirtileri
İmplantasyon Kanaması
Bu, gebeliğin en erken dönemlerinde olur. Bu noktada henüz hamilelik testini yapmadınız demektir. Bu tür kanama, döllenmiş yumurtanın rahime implante edildiğinde ya da yerleştiğinde, genellikle bir adet periyodunun beklendiği zamanlarda ortaya çıkar. İmplantasyon kanaması bazen gebe kadınlar tarafından bir adet dönemi olarak anlaşılmaktadır, ancak kanama genellikle hafif ya da ufak lekelenme şeklinde gerçekleşir.
Hamilelikten kısa bir süre sonra, servikal değişiklikler yaparak lekelenme yaşayabilirsiniz. Bir enfeksiyon yoksa, sıklıkla endişe kaynağı değildir.
Düşük Belirtileri
Düşük, en çok gebeliğin ilk 12 haftasında görülür. Birinci trimester (üç aylık dönem) kanamalarında en büyük endişelerden biri olma eğilimindedir. Bununla birlikte, ilk üç aylık kanama, mutlaka bebeğinizi kaybettiğiniz anlamına gelmez.
Aslında, bir ultrasonografide bir kalp atışı görülürse, ilk üç aylık dönemde vajinal kanama yaşayan kadınların % 90’ından fazlası sıkıntı yaşamaz. Düşüğün diğer belirtileri, alt batında ve vajinadan geçen dokudaki güçlü kramplardır.
Dış Gebelik
Dış gebelikte, döllenmiş embriyo uterusun dışına, genellikle fallop tüpüne implantasyon yapar. Embriyo büyümeye devam ederse, fallop tüpünün patlamasına neden olabilir ve annenin hayatını tehdit edebilir. Ektopik gebelik potansiyel olarak tehlikelidir, ancak gebeliklerin yaklaşık % 2’sinde görülür. Ektopik gebeliğin diğer belirtileri, alt karındaki güçlü kramp veya ağrı ve sersemliktir.
Molar Gebelik
Gestasyonel trofoblastik hastalık da denir. Bu, bebek yerine anormal bir dokunun uterusta yetiştiği nadir bir durumdur. Nadir durumlarda doku kanserlidir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Molar gebeliğin diğer semptomları şiddetli bulantı, kusma ve rahmin hızlı büyümesidir.
Gebelikte kanamanın diğer nedenleri şunları içerir:
Servikal değişiklikler: Gebelik sırasında ekstra kan servikse akar. Serviksle temasa neden olan cinsel ilişki veya bir Pap testi, kanamayı tetikleyebilir. Bu tür kanamalar endişe kaynağı değildir.
Enfeksiyon: Serviks, vajina veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (örneğin, klamidya, gonore veya herpes) bulaşması, ilk üç aylık dönemde kanamaya neden olabilir.
İkinci ve Üçüncü Üç Aylık Dönemlerde Kanama
Hamileliğin sonlarında anormal kanama daha ciddi olabilir, çünkü anne veya bebekte bir soruna işaret edebilir. İkinci veya üçüncü trimesterde herhangi bir kanama yaşarsanız derhal doktorunuzu arayın.
Hamileliğin sonlarında kanamanın olası nedenleri şunlardır:
Plasenta previa: Bu durum, plasenta uterusa düşük seviyede oturduğunda ve doğum kanalının açılmasını kısmen veya tamamen kapladığında ortaya çıkar. Plasenta previa, 3. trimesterde çok seyrek görülür, yalnızca 200 gebelikte görülmüştür. Plasenta previa, derhal tıbbi yardım gerektiren acil bir durumdur.
Plasental abrupsiyon: Hamileliklerin yaklaşık % 1’inde plasenta doğum öncesi ya da sırasında uterus duvarından ayrılır ve plasenta ile rahim arasında kan dolaşımı oluşur. Plasental abrupsiyon anne ve bebek için çok tehlikeli olabilir. Plasental ani duruşun diğer belirtileri ve semptomları karın ağrısı, vajina pıhtıları, uterus akıntısı ve bel ağrısıdır.
Uterin rüptür (rahim yırtılması): Nadiren de olsa, önceki bir sezaryen doğumda oluşan yara, gebelik sırasında açılabilir. Uterin rüptürü hayatı tehdit edici olabilir ve acil bir sezaryen gerektirir. Uterin rüptür ile ilgili diğer semptomlar karında ağrı ve hassasiyettir.
Vasa previa: Bu çok nadir durumda, gelişmekte olan bebeğin göbek kordonu veya plasentasındaki kan damarı açılımı doğum kanalı ile keser. Vasa previa bebeğe karşı çok tehlikeli olabilir, çünkü kan damarları açılabilir, bebeğin ciddi şekilde kanaması olabilir ve oksijen kaybedebilir. Vasa previa’nın diğer bulguları arasında anormal fetal kalp hızı ve aşırı kanama bulunur.
Premature doğum: Gebeliğin sonlarında vajinal kanama vücudunuzun doğuma hazır olduğunu gösteren bir işaret olabilir. Doğum öncesindeki birkaç gün veya hafta, uterusun açılmasını kapsayan mukus vajinadan geçecek ve genellikle küçük miktarda kan akacaktır. Kanama ve doğum belirtileri gebeliğin 37. haftasından önce başlarsa, erken doğumda olabileceğiniz için doktorunuzla hemen temasa geçin. Preterm doğumun diğer semptomları; kasılmalar, vajinal akıntı, karın basıncı ve bel ağrısı içerir.
Hamileliğin sonlarında kanamanın diğer nedenleri şunlardır:
- Serviks veya vajina yaralanması
- Polipler
- Kanser
Sevgilimle 20 ocakta bir birleşme yaşadık ve ben 22 ocakta adet oldum şubat ayında da oldum nisan ayında olmadm fakat 1 mayısta oldum bu adetlerim normal adet kanamadan çok daha kısa sürdü ve az geldi iştahım bu aralar feci bir şekilde açıldı baş ağrılarım kollarımda uyuşmalar ve çok nadirde mide bulantılarım oluyor hamile olma ihtimalim var mı acaba ? test yapmaya korkuyorum bu kuşku içimi kemiriyor cevap verirseniz sevinirim.
Merhaba,ben 3 ay önce arkadan ilişki yaşadım,3 ay boyuncada regl dönemlerimde normaldaki gibi yoğun kanamam oldu(3-4 gün) ama şimdi 33 gün geçti ve regl olmadım ,ve normalda asla böyle gecikmezdi.Sizce hamile kalmış ola bilir miyim?
Sena seninki sadece stresle alakali. Stres yaptiysan son zamanlar ondandir bence. Adet dongumuzu stres etkiliyor cunku. Doktor degilim ama bu konuda bilgiliyim. Yine istersen sor terst yap ama yani sanmam.