Hamilelik, anne adayının yaşamanı tamamen değiştiren, farklı ruhsal, fiziksel, duygusal durumlara getiren bir süreçtir. Anne adayı bu dönem içinde her anlamda çok farklı etkilenmektedir. Anne adayının özellikle de hızlı bir şekilde kilo alması fiziksel sağlığını doğrudan olumsuz etkilemektedir. Normal zamanda hiç ağrımayan yerler ağrır, hiç rahatsız etmeyen konular anne adayını rahatsız etmeye başlar. Bu bağlamda anne adayının hormon salgılarındaki değişiklikler, dengesizlikler ve yukarıda bahsedildiği üzere kısa bir süre içinde alınan fazla kilolar anne adayını strese, sıkıntıya sokar, sağlık sorunlarının yaşanmasına da sebep olabilir. Bu dönemde hem anne adayının aldığı kilolar her geçen gün artar hem de buna paralel olarak hareket etme kabiliyeti azalır ve tansiyon değerleri sık sık değişir. Tüm bunlardan dolayı da anne adayı başında, omuzlarında, sırtında ve özellikle de bacaklarında zaman zaman ağrı hissedebilir. Hamilelik döneminde çoğu kez rutin bir şekilde yaşanan bacak ağrılarını tamamen engellemek mümkün olmasa da, bazı faydalı uygulamalarla azaltmak mümkün olabilir. Ancak bunun için öncelikle hamilelikte bacak ağrısına yol açan etkenlere bir göz atmak gerekir.
Hamilelikte bacak ağrısı neden olur?
Hamilelik döneminde en sık yaşanan şikayetlerden birisi kesinlikle bacaklarda hissedilen ağrıdır. Şiddeti zaman zaman değişmekle birlikte bacak ağrıları bu süreçte rutin olarak yaşanıyor. Hamilelikte bacak ağrısının görülmesinin en önemli sebeplerinden birisi kısa süre içinde alınan fazla kilolardır. Bu sebeple bacaklar, alışkın olduğundan daha fazla yükü taşımak durumundadır. Bu da bacaklarda ağrılara sebep olur.Hamilelikte bacak ağrıları anne adayının kemiklerinin ne kadar güçlü olduğuyla da yakından ilgilidir. Bu bağlamda özellikle de ileri yaş gebeliklerinde bacak ağrıları çok daha sık ve şiddetli bir şekilde görülür. Bu durumun sebeplerinden birisi ileri yaştaki kadınlarda kemik erimesi, kemik yıkımı başlamış olabilir ve dolaysıyla başta bacaklar olmak üzere tüm vücut bu yükü taşımakta zorlanabilir. Yine vücudun alışkın olduğundan çok daha kısa süre içinde fazla kilo alınması, ileri yaş gebeliklerinde daha fazla sorun olur ve bacaklarda daha şiddetli ağrılar hissedilebilir.Hamilelikte bacak ağrılarının bir diğer sebebi de çok fazla kiloyla hamile kalınmasıdır. Anne adayı ileri yaşta gebe kaldı ve bir de gebelik öncesindeki kilosu normal değerlerin üzerindeyse, alınan gebelik kilolarıyla birlikte diyabet ve hipertansiyon başta olmak üzere pek çok sağlık sorunu ortaya çıkar.
Bu sorunlara ek olarak bir de bacaklarda şiddetli ağrı görülür, diyabet ve hipertansiyon bacak ağrılarını tetikler.Hamilelik dönemi annenin vücudu için çok zordur ve tüm organlar bu süreçte çok fazla zorlanır, alınan kilolardan etkilenir. Anne adayının bu süreçte zaman zaman bir miktar ağrı sızı hissetmeleri normal karşılanmalıdır. Ancak bu şikayetler rutinin biraz daha üzerine çıktığında, belirtiler şiddetlendiğinde mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve profesyonel bir yardım alınmalıdır. Aksi halde gebeliğin seyrini olumsuz etkileyecek durumlar ortaya çıkabilir.Gebelik gibi bir durum yokken de normalde yorucu geçen bir günün ardından kadının bacaklarında ağrı hissetmesi normaldir. Böyle bir durumda akşamları ya da gün içinde birkaç saatlik dinlenme ile bacak ağrılarından kurtulmak mümkündür. Ancak bu tür ağrılar hamilelik döneminde çok daha sık yaşanır ve şiddetli olur. Zira bir kadının fiziksel olarak en hassas olduğu dönem hamileliktir ve bu dönemde kadınlar acıya karşı daha duyarlı olurlar, acı eşikleri de daha düşüktür. Gebelikte kadının hissettiği bacak ağrılarının beklenenden fazla olması durumunda hamilelik döneminin daha konforlu geçebilmesi için vakit kaybetmeden doktora başvurmak, bu konuda yardım almak önemlidir.
Gebelikte bacak ağrıları uyumayı zorlaştırır!
Gebelikte kadınlar gündüz rutin işlerini yaparken çok fazla zorlanamasalar da, geceleri genellikle bacak ağrıları çekerler, hatta geceleri çok daha şiddetli bir şekilde hissedilen ağrılardan dolayı anne adayları çoğu geceler rahat uyku uyumakta zorlanırlar. Kimi zaman da anne adayları özellikle sabaha karşı bacaklarda acı ve kramp ile uykudan uyanırlar.Bu süreçte sıklıkla yaşanan bacak ağrılarının bir sebebi alınan fazla kilolarken, bir diğer sebebi de anne karnındaki çocuğun gelişimi ile birlikte pek çok mineral bakımından yoksun kalınması durumudur. Bebek büyüdükçe bebeğin vitamin ve mineral ihtiyacı artar ve bebek artan bu ihtiyacını anneden karşılar. Bu durumda eğer anne adayı; bir hamilenin ihtiyaç duyduğu kadar zengin beslenmiyorsa fiziksel açıdan ciddi anlamda zorlanır ve güçsüz düşer. Bu dönemde özellikle kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin ve fosfor elementinin vücutta azalması anne adayını fiziksel anlamda fazlasıyla zorlar, bacaklarda, eklemlerde ağrıya yol açar.
Hamilelikte bacak ağrılarını azaltmak için kaliteli beslenmek gerekir!
Gebelikte bacak ağrılarından bahsettiğimizde bu süreçte alınan kilolar, aşırı yorgun geçen günler ve en çok da yoksun kalınan vitaminler, mineraller bu soruna yol açmaktadır. Bu sebepler göz önünde bulundurularak bacak ağrılarını en aza indirecek önlemler almanın mümkün olduğu da görülebilir. Bacak ağrılarını azaltmak ya da bunlara çözüm bulmak bağlamında bakıldığında daha sağlıklı beslenmenin, taze sebze, meyve tüketimine, kırmızı ve beyaz et tüketmeye, süt ve süt ürünlerini beslenme programından eksik etmemeye de dikkat çekmek gerek.Bu bacak ağrılarını tamamen yok edebilmenin bir yolu henüz yok. Çünkü bu dönemde kilo almak doğaldır ve alınan kiloya paralel olarak bacakların yükü arttığından da bacak ağrısı yaşamak da normal karşılanmalıdır. Ancak bu ağrıların şiddetinin azaltılması da kolay ve normaldir.
Buna paralel olarak hamilelik döneminde alınan kalsiyum ve magnezyum içeren tabletlerin bacak ağrılarını hafifleteceği bilinmekteyken gebeliğe zarar vermediği, hatta anne adayına ciddi olarak katkı sağladığı bir gerçektir. Bununla birlikte fosfor bakımından vücudu destekleyecek bazı takviyelerin alınması da bu süreci daha konforlu hale getirebilir. Fakat kesinlikle altını çizmekte gerekiyor ki; gebelikte ya da normal dönemde kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi diğer mineral ve elementleri takviye olarak almadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.Gebelik döneminde anne adayının ihtiyaç duyduğu tüm vitaminler, mineraller ve faydalı elementler aslında doğal olarak çok sayıda besinde bulunuyor. Özellikle de süt ve süt ürünleri, meyveler, sebzeler bu konuda doğal bir destek sağlar. Ayrıca balık, tavuk ve kırmızı et gibi hayvansal besin kaynakları da anne adayının ihtiyaç duyduğu besinleri doğal olarak karşılayacaktır.
Hamilelikte bacak ağrıları fiziksel önlemlerle azaltılabilir!
Hamilelik döneminin özellikle başlarında anne adayları sıklıkla bacaklarda kramp ve ağrı hissetmekteler. Bu dönem süreçte alınan küçük önlemler ve basit egzersizlerle şikayetleri tamamen yok etmek değil, ancak hafifletmek mümkündür. Bu bağlamda anne adayı; oturduğu yerde bacaklarını uzatıp ayaklarını germek, otururken pedal çevirme hareketini tekrarlamak gibi basit egzersizlerle rahatlayabilir.Bu süreci doğal yoldan kolaylaştırmak için özellikle akşamları bacakları, ayakları ılık su içinde bekletmek, ağrıyan bölgelere ılık su ile masaj yapmak önerilir.
Hatta bazen özellikle ayak ağrıları için ılık tuzlu su ile masaj yapılması iyi gelir.Bu dönemdeki bacak ağrılarını gidermek için uzmanlar en sıklıkla; kısa yürüyüşler ve düzenli olarak yapılacak egzersizleri tavsiye etmekteler. Basit gebelik egzersizlerini düzenli olarak uygulamak hem fazla kilo alımını önleyecek hem de bacak ağrılarını da hafifletecektir.Tüm bunların yanında anne adayları gün içinde uzun süre ayakta kalmamaya ya da tam tersi olarak uzun süre oturmaya, özellikle de topuklu ayakkabı giymemeye özen göstermeliler. Bu bağlamda ağrıları azaltmak için kısa aralıklarla dinlenmek, oturduğu dönemlerde ara sıra ayağa kalkıp biraz yürümek ve spor ayakkabı ya da topuksuz ayakkabı tercih etmek iyi gelecektir.
Gece sabaha kadar geçmeyen ve çok şiddetli bacak agrim var. Agri kesici bile kesmiyor ağrıyı. Bacağım atıyor da. 7 aylık hamileyim kremler kullandım magnezyum yagi denedim buz koydum ılık su yok yok yok. Kuyruk kemigimde kayiklik var. Düştüm. Napicagimi bilmiyorum gücüm kalmadi