Hamilelik sırasında bol su içmek ekstra önemlidir ve daha da önemli olan bebeğinizin güvende olmasını sağlamaktır. Hamile kalmak sizi daha fazla su içmeye teşvik edebilir ve aslında bu durum gayet güvenilirdir. Hamilelik sırasında bol su içmekle ilgili bilmeniz gereken bazı iyi haberlerimiz var: Hemoroid, kabızlık, dehidrasyon ve diğer gebelik belirtilerini ve komplikasyonları azaltabilir ve önleyebilir. Ancak ne kadar su içmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
Su, Cenin İçin Gereklidir
Aldığınız gebelik vitaminleri ve her gün düzenli olarak tüketmekte olduğunuz sağlıklı besinlerin fetüse nasıl gönderildiğini merak ettiniz mi hiç? Her şey su ile halledilir, vücudunuz için gerekli besin maddelerinin emilmesine ve hücrelere gönderilmesine yardımcı olur ve kan hücrelerine vitaminler, hormonları ve mineralleri taşır. Hepsi H2O sayesindedir.
Önerilen Günlük Su Tüketim Miktarı Hamilelik Sırasında Artar
Bu amaçla, sisteminizin hamilelik süresince iki kişilik çalışmasını sağlamak için daha fazla suya ihtiyacınız olacak. Vücudunuzun tipine ve büyüklüğüne göre su ihtiyacı değişmekle birlikte, ne kadar aktif olursanız olun, genel kural, bir günde 8 ila 10 bardak su tüketmektir. Ancak, siz ve bebeğiniz için hangi miktarın doğru olduğu konusunda doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
Gün boyunca sürekli olarak bulantı yaşamayı önlemek için yudum yudum içtiğinizden emin olun. Bir kerede bir bardak su içmek doygun hissetmenize neden olabilir ve böylece yemek yeme ihtiyacınız azalabilir. Birçoğumuz yeterince sıvı tüketmiyoruz ve bu sebeple aklımıza su içmek geldiğinde, bir kerede bir şişe su içmenin yararlı olacağınız düşünüyoruz. Aslında bu tamamen yanlıştır.
Gün boyunca şişenizi yanınızdan ayırmayın ve yavaş yavaş su için, egzersizlerden sonra özellikle tüketmeyi unutmayın. Vücudunuz egzersiz sırasında terleme yoluyla sıvı atacağından daha çok suya ihtiyaç duyacaksınız. Ayrıca çok sık susadığınızı düşünüyorsanız belki de dehidrasyon sorunu yaşıyorsunuz. Yeterince su içip içmediğinizi nasıl anlayabilirsiniz? Sık sık idrara çıkıyorsanız ve idrarınız soluk veya renksiz ise, yeterince su içiyorsunuz demektir.
Gebelikte Bol Su İçmek İdrar Yolları Enfeksiyonu, Kabızlık ve Hemoroid İhtimalini Azaltır
Artık hamilesiniz yani sadece kendiniz için yaşamıyorsunuz. İki kişi için yiyorsunuz ve bu nedenle vücut sisteminizde eskisinden daha fazla atık olacak. Vücuttaki atıkları temizlemek için su tüketmelisiniz. Su böbreklerinizi temizler, idrar atımını artırır. İdrar kesesindeki bakteriler üremek için imkan ararlar ve yeterince su tüketirseniz üremeye fırsat bulamadan vücuttan dışarı atılırlar. Aynı zamanda mesane ve böbrek enfeksiyonları için de durum farklı değildir.
Bol miktarda su içmek, dışkılamaya tahmin edemeyeceğiniz oranda destek verir ve katı atıkların sindirim yolunda daha hızlı hareket etmesine yardımcı olur. Kabızlık hamile kadınlarda oldukça yaygındır. Ayrıca hamilelikte kabızlık genellikle hemoroid sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Dışkılamayı düzenlerseniz, şişkinliği ve hemoroid riskini azaltabilirsiniz.
Yorgunluk, Baş Ağrısı, Şişkinlik ve Vücut Isısındaki Yükselmeleri Azaltmaya Yardımcı Olabilir
Hamileler genellikle terlemekten ve sıcaklamaktan şikayet ederler. Bu durum tamamen hormonlarla ilgilidir, ayrıca bebek büyüdükçe hareket etmekte zorlanırsınız ve böylece daha çok terlersiniz. Ancak, hamilelik sırasında bol su içiyorsanız, vücut ısısını koruyarak vücudun soğutma sistemini düzgün bir şekilde çalıştırmasına yardımcı olabilirsiniz.
Ayrıca hamileliğe bağlı yorgunluğu da azaltır. Yorgunluk, dehidrasyonun ilk belirtilerinden biridir ve susuz kalmak baş ağrısına da neden olabilir. Bol su tüketmek fazla sodyumun vücuttan atılmasına yardım eder. Böylece şişlik ve ödem azalır. Ayak bileklerindeki ve ayaklardaki ödemden kurtulmuş olursunuz. Hamilelikte ödemden şikayetçiyseniz, bol su tüketirken, tuz miktarını da sınırlandırmak isteyebilirsiniz.
İçtiğiniz Suyun Güvenilir Bir Kaynaktan Geldiğinden Emin Olun
İçme suyunun pH seviyesini ve ne kadar temiz olduğunu bilmek hiç kötü bir fikir değildir, bu özellikle hamile olduğunuzda çok mantıklıdır. İçtiğiniz suyun kaynağını bilmelisiniz. Suyunuz, kurşun, cıva ve arsenik dahil olmak üzere bir fetüse zarar verebilecek yüksek kimyasallarla kirlenmiş olabilir. Ek olarak, BPA’nın (östrojeni taklit eden ve bazı plastiklerde bulunan bir endüstriyel kimyasalın) düşündüğünüzden daha çok sorun yaratabileceğine dair kanıtlar artmaktadır. Su kaynağınızın ve kullandığınız su markasının güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Plastik şişeler içerisinde uzun süre güneş ışığına maruz kalmış sulardan uzak durun. Cam şişe almaya özen gösterin ve açık su içmeyin. Suyunuzu yanınızda taşıyın.
Farklı Sıvılar Tüketin
Su, bulabileceğiniz en iyi içecektir. Ama sadece su içmek yeterli olmayabilir ve gebelik bulantısına katkıda bulunabilir. Süt, meyve ve sebze suları, kafeinsiz çaylar ve smoothie içecekleri de gebelik sırasında abartılmadığı sürece gayet güvenilirdir. Ancak hazır alıyorsanız, içindekiler listesine, kalori miktarına ve pastörizasyona dikkat etmelisiniz.
Bununla birlikte, idrar söktürücü etkiye sahip olduğu için kafein içeren diğer içeceklerin yanı sıra, soda tüketimini de sınırlandırmalısınız. Ayrıca, günlük su tüketiminizin yaklaşık % 20’sinin gıda kaynaklarından geldiğini unutmayın.
Meyveler en fazla su içeren besinlerdir. Bir bardak karpuz veya kavun suyu içebilirsiniz. Portakal suyu asit içerdiğinden smoothie içeceklerine ekleyebilir veya posasından da yararlanmak için çiğ yiyebilirsiniz. Kendinizi sınırlandırmayın, meyve ve sebzeleri karıştırarak yeni tarifler hazırlayın. Ama esas önemli olanın su tüketimi olduğunu unutmayın.
Hocam merhaba ben tuğba benim darier(deri)rahatsızlığım var 2 ay oncesinde neotigason hapi kullandim sonra hamile kaldim zor durumdayım çocuğun engelli olması darier hastalığının ondada olmasindan 31 yasindayim çok istedim anne olmayı bi de alarmın oluyor ilaçları bırakınca bebek 4 haftalık alarji hapı ile agumentin aldim zararı olur mu sizce ben ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz
Hocam benimde dr. Kesemin biraz küçük gördü 6 haftalık hamileyim günde 2 3 litre su içmemin keseye faydası olurmu saygılar
Benim.de kesem.kucuk çok şu içmenin yararı olur mu?