E Vitamini Nedir?
E Vitamini, birçok gıdada bulunan yağda eriyen bir vitamindir; zeytinyağı ve diğer bitki esaslı yağlar özellikle iyi E vitamini kaynaklarıdır.
Antioksidan özellikleriyle, E vitamininin ana işlevlerinden biri vücuttaki hücrelerin yapısını korumaya yardımcı olan hücre zarlarını korumaktır. Bebeğinizin hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olur. E vitamini gebelik diyetinize dahil edilmesi için önemli bir besindir. E vitaminin bebeğinizin akciğerlerinin gelişiminde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.
Hamilelik Sırasında E Vitamini Güvenli Midir?
Kendi sağlığınız ve bebeğinizin büyümesi için gerekli olmasına rağmen, gebelik sırasında E vitamini takviyelerini güvenli dozlarda tüketmeniz önemlidir, bu çok fazla ya da çok az olmaması anlamına gelmektedir.
E vitamininin önerilen miktarı günde 3 mg’dır. Bu miktar, yüksek doz takviyeleri almak için tercih edilen dengeli bir diyet yiyerek ulaşılabilir olmalıdır.
Hamileyken yeterli miktarda E vitamini alınmasının sağlıklı kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda yaşamın ilerleyen zamanlarında astım ve solunum sorunları azalma olasılığı ile bağlantılıdır.
E Vitamini Hamilelikte Büyüme ve Gelişme İçin Önemlidir
E vitamini hamilelikte bebeklerin düzgün gelişmesi için kritiktir, çünkü kritik yağ asitlerini korur ve inflamasyonu kontrol etmeye yardımcı olur. Bazı uzmanlar, E vitamini ihtiyacının, yalnızca belirli bir periyotta ortaya çıkabilecek nörolojik ve beyin gelişiminin erken safhalarını etkilediğine inanıyorlar. Bu nedenle, hamilelerin, emziren annelerin ve 2 yaşına kadar olan çocukların anormallikleri önlemek için yeterli miktarda E vitamini aldığından emin olmaları gerekir. Doğal ve gıda temelli bir takviye almaları önerilir.
Gebelikte E Vitamini Takviyeleri
Çoğunlukla ihmal edilen veya minimal miktarlarda alınan E vitamini, gebelik sırasında da gereklidir. Genellikle, hamile kadınların aşağıdaki durumlarda Vitamin E takviyeleri tüketmeleri önerilir:
- Gebeliğin son dönemindeki komplikasyonlar
- Hamileyken yüksek tansiyon
- Adet öncesine benzer sendrom
- Premenopoz sendromu
- Sıcak basmaları gibi semptomlar
Gebelikte E Vitamini Almanın Yararları Nelerdir?
Gebeyken her diyette önerilen miktarda E vitamini almalısınız. Aşağıda gebelik ve sonrasında Vitamin E almanın en önemli yararlarından bazıları bulunmaktadır:
- Mükemmel kan incelticidir, bu gebelik sırasında ve sonrasında pıhtı oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
- Anne ve büyüyen bebeğinin bağışıklık sistemini iyileştirir.
- Hamilelik esnasında saç ve cilde parıltı getirerek ekstra güzellik kazandırır.
- Kuru cilt hastalıkları ve kızarıklıklar gibi küçük cilt enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur.
- Yara izlerini, sivilceleri ve kırışıklıkları doğal olarak tedavi eder.
- Mükemmel anti-aging uyarıcıdır, cilt hücresi yenilenmesini hızlandırır.
- Kanserler ve Alzheimer hastalıkları gibi kronik durumlarda yardımcı olur.
- Kalp hastalıklarıyla uğraşmaya yardımcı olur.
- Diyabet tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
- Vücudun nemini korumaya yardımcı olur.
Bazen, Vitamin E eksikliği olan ve hamile olan kadınlara, E vitamini takviyeleri reçete edilir.
Gebelikte Yüksek Dozda E Vitamini
Birçok faydasına rağmen, yüksek dozda E vitamininin gebelik sırasında komplikasyonlara yol açabileceği belirtilmiştir. Kullandığınız E vitamini miktarına dikkat etmeniz gerekir.
- Genellikle, doktorunuz durumu analiz eder ve tek bir çalışmaya bağlı olarak ne kadar E vitamini takviyesi alınması gerektiğini teyit eder.
- Özellikle hipertansiyon (yüksek tansiyon) vakalarında ek dozda E vitamini reçete edilmesi olasılığı yüksektir, özellikle eğer geç hamilelik yaşıyorsanız bu bir olasılıktır.
Tavsiye Edilen Günlük E Vitamini Miktarı Nedir?
Sağlıklı gıdaları diyetinize dahil edebilmenize rağmen, miktarı ile ilgili önlemler alın. Ayrıca, E vitamini alımını doktorunuzla bireysel hamilelik geçmişinize bakarak tartışmak, yan etkilerini azaltmanıza yardımcı olur.
- Gebe kadınlar için E vitamininin tavsiye edilen miktarı günde 15 mg sınırında olmalıdır.
- Zaten Vitamin E içeren multivitamin takviyesi alıyorsanız doktorunuz şart koşmadıkça ek doz almanıza gerek yoktur.
Gebelikte Kanama Riski:
Eskiden, kadınlara preeklamsi gibi doğum koşullarına karşı aşırı miktarda E vitamini tüketmesine izin verilirdi.
Son çalışmalar, diyetinize vitamin E takviyesi eklerken dikkat edilmesi gerektiğini doğruladı. Bu, yüksek dozlarda Vitamin E tüketimi nedeniyle kanama gelişen kadınların klinik gözlemlerinden sonra ortaya çıktı. Bir E vitamini doz aşımı, reçetesiz alındığında bulantı, baş ağrısı, yorgunluk gibi başka problemlere de neden olabilir.
Doğal E Vitamini Gıda Kaynakları Nelerdir?
E vitamini aşağıdaki gıdalarda yeterince bulunur:
- Badem
- Ham tohumlar
- Ispanak
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kara lahana
- Bitkisel yağlar
- Fındık
- Pazı
- Hardal yeşilliği
- Çam fıstığı
- Avokado
- Brokoli
- Maydanoz
- Papaya
- Zeytin
- Yumurtalar
- Güçlendirilmiş tahıllar
- Soya fasulyeleri
Demir, protein, sodyum ve folat gibi diğer temel bileşenlerin yanı sıra, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için vitaminler gereklidir. Dahası, hamilelik süresince sağlıklı kalmanız için hamile bir anne olarak sizin için de gereklidir.
E Vitamini ve Prematüre Bebekler
Normal gebelikler 37 hafta sürer. Prematüre doğum otuz ikinci haftadan önce doğum olarak tanımlanır. Her yıl 4,5 milyondan fazla bebeğin erken doğduğu ve E vitamininin hayatta kalabilmesi için lazım olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır. New Orleans’taki Louisiana Eyalet Tıp Okulu’ndan bir doktor, yeni doğanların annelerinden beş kat daha fazla E vitamini kullandığını buldu.
Çünkü atmosferde rahimden daha fazla oksijen var. Bebeklerin vücutları, havayı solumanın şokuyla baş etmek için çok sayıda E vitamini ister ve prematüre bebeklerin antioksidan savunma sistemlerinin gelişme şansları olmadığından farklı bir dezavantajı vardır.
Doğal E Vitamini Bebek İçin En İyisidir
Anne sütü ile beslenen bebekler genellikle yeterli miktarda D vitamini almıyorlar, ancak yeterli miktarda E vitamini alıyorlar. Fakat bebeklere mama verilmesi farklı bir konudur.
Çoğu bebek maması sentetik E vitamini, dl-alfa-tokoferol formuyla yapılır. Sentetik E vitamini, sekiz izomer karışımı ya da E’nin kimyasal varyasyonları olup yedi tanesi insan vücudu tarafından kullanılmaz.
Gerçekten de iyi sonuç veren sentetik E vitamininin bir şekli, bebeğin sindirim enzimlerinin parçalanması gereken E vitamini ve süksinik asitin kimyasal bir kombinasyonudur. Bebeğin hayatının başında bir sürü sindirim enzimi bulunmadığından doğal E vitamini, tercihen d-alfa-tokoferol, diğer tokoferollerin bir karışımı ve tokotrienoller, en iyisidir.
Merhaba hocam kolay gelsin 11 aylik bebegim var emziriyorum e vitamini ampulu saclarima kullanabilirmiyim