Hamilelikte karpal tünel sendromu, ellerde ve parmaklarda uyuşukluğa ve güçsüzlüğe neden olabilir?
Parmaklarda, ellerde veya bilekte uyuşukluk, karıncalanma ve can sıkıcı bir ağrı, karpal tünel sendromunun belirtileridir. Bu durum, gebe kadınlarda olduğu kadar, bilgisayar başında çalışanlar gibi ellerini çok kullanarak iş yapan kişilerde de oldukça yaygındır.
Gebelik sırasında karpal tünel semptomları azalıp çoğalmaya eğilimlidir ve genellikle geceleri daha kötüdür. Bazen rahatsızlık ön kola ve üst kolunuza kadar uzanabilir. Ciddi veya kronik vakalarda zayıflık ve güçsüzlük hissedilebilir.
Hamilelikte karpal tünel sendromu herhangi bir dönemde başlayabilir, ancak ikinci trimesterde başlaması veya daha kötü olması daha olasıdır. Karpal tünel sendromu genellikle iki eli de etkiler.
Gebelikte Karpal Tünel Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Sıvı tutulumu (hamilelik sırasında sık görülür) karpal tünel sendromuna yol açabilir. Sıvı tutulması şişmeye neden olur ve karpal tünel üzerindeki basıncı artırır. Karpal tünel, üç yanda bilek kemikleri tarafından oluşturulan bir kemik kanalı ve diğer tarafta bilek boyunca uzanan bir bağdır. Bu nispeten dar ve esnek olmayan alandaki artan basınç, içinden geçen median sinirleri sıkıştırarak, ağrılı karpal tünel semptomlarına neden olur.
Median sinir parmak uçlarına his verir ve yüzük parmağı, baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağının da hareket etmesinden sorumludur. Gebe kadınlar hamileliğin ikinci yarısında daha fazla sıvı tutmaya eğilimlidir, bu nedenle belirtiler genellikle hamileliğin ikinci yarısında daha kötüdür.
Hamilelikte Karpal Tünel Ağrısını Nasıl Rahatlatabilirim?
Rahatsızlığı hafifletmek için, hangi aktivitelerin sizin için karpal tünel sendromuna neden olduğunu veya ağrıyı şiddetlendirdiğini tanımlamaya çalışın ve bu aktiviteleri hamilelik sırasında olabildiğince azaltın. Yoga yapmak el gücünü artırabilir ve semptomları hafifletebilir. Ayrıca iş yaptığınız alanda aşağıdaki gibi ayarlamalar yapabilirsiniz:
- Masanızın yüksekliğini ayarlayın, böylece bilekleriniz bilgisayarınızda yazarken aşağı doğru eğilmez.
- Ergonomik bir klavye ve fare kullanın.
- Kollarınızı hareket ettirmek ve ellerinizi rahatlatmak için kısa molalar verin.
Semptomlar sizi gece rahatsız ediyorsa:
- Ellerinizin üzerinde uyumaktan kaçının.
- Acı ile uyanırsanız, ağrı veya uyuşukluk ortadan kalkıncaya kadar ellerinizi hafifçe sallamayı deneyin.
Doktoru Ne Zaman Aramalısınız?
Hamilelik sırasında, ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlük, uykunuzu veya günlük rutininizi etkiliyorsa herhangi bir ağrı kesici kullanmadan önce doktorunuza başvurun. Doktorunuz, genellikle karpal tünel sendromunu hafifletebilecek bir bilek ateli takılmasını önerebilir. Bileğinizi nötr bir pozisyonda, bükmeden tutmak da karpal tüneli biraz genişletir.
Doğumdan sonra, karpal tünel sendromunun belirtileri azalabilir veya yavaş yavaş devam edebilir, ancak emziriyorsanız iyileşme daha uzun sürebilir.
Bebeğiniz doğduktan sonra semptomlar devam ederse veya semptomlarınız şiddetli ise (sürekli uyuşma, kas güçsüzlüğü veya his kaybı varsa), doğum sonrası kontrollerinden birinde sağlık uzmanınıza danışın. Sizi başka bir uzmana sevk edebilir.
İbuprofen (hamilelik sırasında önerilmeyen) gibi iltihap önleyici ilaçlar kullanıyorsanız atel kullanmanız önerilebilir. Bu tedaviler yardımcı olmazsa, bir sonraki adım kortizon enjeksiyonları, ultrason terapi veya fizik tedavi olabilir. Ciddi durumlarda, median sinirinizdeki baskıyı hafifletmek için hafif cerrahi gerekebilir.